Ваканцията след ПЪРВИ клас! :)

• 45 863
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
  • Sofia
Мариетка, а и ако друг го вълнува въпросният козуначен експеримнт - тук подробен репортаж, а следва и рецептата в блога ми.  Simple Smile  Ще споделя и тук накратко де. Изпечен е, изчаквам да поизстине малко, за да го разчупя и снимам, да видим какво ще изскочи отвътре - козунак или кекс.  Laughing  Поне на външен вид се държа добре.  Grinning

през годината, отпускам по 1-2-3 дни почивка по мое усмотрение.
Симантро, а и Нели и Мариета, ако може (като работещи в системата) ... как стои въпросът с извиняването на такива отсъствия?!  newsm78  Доколко е стегнато/отпуснато положението?  Подозирам, че отново всяко у-ще си е отделна губерния.  Thinking
А и от възпитателна гледна точка?!

# 121
  • ГОре на черешата...
Няма "отделна" губерния. Отсъствията на учениците се извиняват от лекар, с медицинска бележка, ако е било болно. За една учебна година ученикът има право на 3 дни отсъствия по семейни причини, с бележка от родител до класен ръководител и още 5 - пак по семейни, но с бележка до директора на училището.

# 122
  • София
Да, Мариета е казала. Така е по регламент, не се спазва изцяло, поне за малките. Нагоре не знам.
По принцип в ДГ бележки сме давали 2-3 пъти по медицински причини и ми се струваше кощунство да казвам, че е болна, когато не е. Водеха се неизвинени и си ги плащах за почуда на счетоводителката.
Сега... размислих  Blush Не ми харесва да го правя, но боледуванията са почти незабележими. Абсурд е да водя по кабинети, само защото има хрема (и съм преценила, че ще е вкъщи). Ходя само аз за бележка - с или без истинска причина. Няма проблем.
Не разбирайте погрешно, че се случва често и много - максимум 5-6 дни са били за годината без причина и 7-8 дни, в които съм преценила, че ходенето на училище може да навреди. Примерно имаха въшки. Една вечер мазах главата, но после директно спрях от училище, докато всички не си оправят децата(имаше доста потресаващи случаи). В ДГ имаха скарлатина. Пуснах бързо изследване и също спрях, докато отмине. 2-3 пъти имаха сливания със съседния клас - 40 деца в една тясна стая. Полза от ходене в такава обстановка няма.
Мнението ми е, че при тая трагична степен на образованост въпреки "мерките", няма защо да ги спазвам. Пак подчертавам, че поне при дъщеря ми това не води до изоставане - всеки ден се учи, има домашни и прекрасно знае кога може и кога не. Морена, не знам как да го обясня, но не вреди на дисциплината  Laughing Аз съм същата по отношение на работата. Има дни, когато мога да си позволя да реша спонтанно, че не ми е ден  Laughing Случва се да оставя Алекс и да се занимавам с нея. Както писах, това ми липсва и понеже до 4тата ѝ година се гледахме, но вече няма как, компенсирам по тоя начин. Като човек, който има тази възможност да обръща внимание часове наред на детето си всеки ден, вярвам, че ще ме разбереш  Heart Eyes
Когато бях в гимназията, участвах в разни философски конференции. Пишех теми, трябваше ми време да се подготвя, да се виждам с преподаватели, да ходя често извън София. Отсъствах мноооого. И носех медицински бележки. В училище имах успех 6.00. Класната веднъж звънна на майка ми и тя ѝ разказа. Оттогава не ми вземаше и бележките. Казваше, че не ѝ трябват вторични суровини  hahaha Благословена да е! Беше разбрана и ме подкрепяше.
Та... зависи защо и как се отсъства. Само по себе си присъствието не е гаранция за напредване с материала. Дъщеря ми има и концерти - веднъж в месеца поне. В същия ден не ходи на училище (мисля, че има официално разрешение за това; бележки за тия дни никога не съм носила). Пробвали сме да ходи и резултатът беше, че се изморява, после не е концентрирана. А държа да изслуша всички деца в знак на уважение (има някои родители, които си тръгват, щом отрочето си изсвири, каквото трябва). Та така. Извинете за дългото писане Hug

# 123
  • sf
Нещо съм в размисъл  hahaha Вчера Виктор съсипа поредната футболна топка, горе-долу по една на месец върви, не ми пречи, кеф ми е ,че ги съсипва от ритане. Обикновено играят с едно съседче. Та след спуканата топка вчера, седнаха като пенсионери пред блока, защото на съседчето не му давали да си изнася топката, да не се ожулела  #Crazy  WTF? Това е топка, за бога, за игра, и струва 7 лв !!! Бях шашната честно. Не ме разбирайте погрешно , не ме е яд,че играят само с нашите топки, а че веднъж се наложи да си изнесе неговата и не можело, да не се ожулела  #Crazy  ooooh!
След малко отивам до Декатлона за поредната топка, с кеф си давам парите обаче  Mr. Green
Ваканцията е в пълна сила. Обещах му пълна почивка две седмици и после го хващам да упражнява писане,че няма да ви казвам колко гроооозно пише.
А в четвъртък сме на посещение в Зоопарка  Grinning

# 124
Нещо съм в размисъл  hahaha Вчера Виктор съсипа поредната футболна топка, горе-долу по една на месец върви, не ми пречи, кеф ми е ,че ги съсипва от ритане. Обикновено играят с едно съседче. Та след спуканата топка вчера, седнаха като пенсионери пред блока, защото на съседчето не му давали да си изнася топката, да не се ожулела  #Crazy  WTF? Това е топка, за бога, за игра, и струва 7 лв !!! Бях шашната честно. Не ме разбирайте погрешно , не ме е яд,че играят само с нашите топки, а че веднъж се наложи да си изнесе неговата и не можело, да не се ожулела  #Crazy  ooooh!

По този въпрос и аз съм разсъждавала. Децата в нашия квартал ритат като невидели, когато моето дете излезе с топката. Иначе се чудят какво да правят. Последния път като отивам да прибирам детето гледам, че топката му е на "капли" и ги питам другите нямат ли топка да извадят. Те ме гледат сякаш им говоря на китайски.
И на мен не ми свиди, дори му казах да я хвърля веднага и да си извади нова от вкъщи, защото има 4, но не е в това въпроса. Явно и на нашите съседи им се жулят топките.

# 125
И ние сме така с топките. Ама нашият даже ги и раздава. При когото и да отиде да ритат, той си взема една от вкъщи, но после забравя и да си я прибере. Последната останала при другото дете и тяхното куче я унищожило.
В чудо съм се видяла каква по-издръжлива да купя, че да изкара повече, защото в двора на баба и дядо има и рози, а топките все натам отивали.

# 126
  • на североизток от Рая
Брех, пусти топки. И при нас положението е сходно както при вас. Нашите не ги жалим. Ако не излезе синът ми, обаче, футбол нЕма. Бих купила на всяко момче по една, но те си имат, а сигурно ги държат на секциите за украса. ooooh!

# 127
Явно и на нашите съседи им се жулят топките.
Явно ожулването на топката на съседите е повсеместно.  Joy
И ние редовно купуваме по 2 топки - едната да рита, а другата - за резерва.  Crazy А на съседчетата топките - майките им ги пазят под пейките.  ooooh!
Дали сме си почивка до 1-ви Юни включително (защото, мамо, е ден на детето и не трябва да се занимаваме с такива неща) и след това започваме със заниманията.  Peace

# 128
  • София
Моят син днес замина на така жадуваната екскурзия. Като гледам времето навън се чудя дали не ги заваля дъжда, че преди обед щяха да ходят до парк Рила край Дупница. Вече трябва да са се настанили в хотела, но няма кой да вдигне пустия телефон, а на мене ми е притеснено.  ooooh!

Днес го записах на лятна занималня в Двореца на децата, та от другата седмица ще е ангажиран, та чак до края на юни. И на мене ми се иска да има повече ваканции през годината, за сметка на дългата лятна ваканция, но засега няма напредък в тази насока.  Rolling Eyes

Ние проблем с топките нямаме. Обикновено се събират даже няколко и се рита според настроението.  Grinning

# 129
Здравейте! Hug
И аз не съм се вясвала от няколко теми тук!
Ура! Да живее лятната ваканция!
Да ви кажа честно винаги до сега ваканциите ми се виждаха мнооого дълги /имам две големи дъщери, едната вече е студентка/.
За пръв път в живота си чакам тази ваканция като бял ден, толкова се бях уморила през учебната година, че едва я избутах. Аз.
Синът ми не ходи на занималня и тези, които имат момче, което има нужда да се побутва за домашни и каквото там се сетите, ще ме разберат.

За футболните топки...Хм, той играе в двора на училището до нас ежедневно футбол. Имаме вече две качени на покрива на училището. Скоро купувах нова.
Един вид...топки не жалим. Mr. Green

# 130
  • ГОре на черешата...

За пръв път в живота си чакам тази ваканция като бял ден, толкова се бях уморила през учебната година, че едва я избутах. Аз.
Синът ми не ходи на занималня и тези, които имат момче, което има нужда да се побутва за домашни и каквото там се сетите, ще ме разберат.

+1

Не съм се уморила от побутване, щото обикновено той си вършеше всичко сам, а от търчане всеки ден нанякъде - 2 дни английски, 3 дни - тренировки, 1 - логопед. И като тръгнахме и на ортодонт съвсем сдадох багажа Tired...

Топка ритат с батко си, не броя скъсаните, не ми свидят. Ама то хора - разни. Я се загледайте - може и отзад на колите да има, до кученцата с клатещи глави и възглавничките с розички  hahaha

# 131
  • Sofia
Няма "отделна" губерния. Отсъствията на учениците се извиняват от лекар, с медицинска бележка, ако е било болно. За една учебна година ученикът има право на 3 дни отсъствия по семейни причини, с бележка от родител до класен ръководител и още 5 - пак по семейни, но с бележка до директора на училището.
Така знам и аз, ама това, което споделя Симантро ме озадачаваше.
Благодаря за изчерпателния отговор, Симантро, разбрах те.  Grinning  

За случката с топка при Донси... изобщо не разбирам за какво си ги пазят (родителите) в къщи / под пейката...  newsm78  Ама и само аз да купувам топки, би ми кипнало в един момент - принципен е въпросът - да не съм благотворително дружество...

Ето го експерименталния ми козунак - аз съм абсоюлтно доволна и с разбити илюзии...    
Специално мама, много ще я зарадвам, че и окапват ръцете да меси, е и тя има машина, но и този вариант ще ѝ хареса.  Grinning

O! Поръчахме вече днес очилата на Гушкан, четвъртък - петък ще си ги вземем.  

# 132
  • София
Морена, браво! Изглежда неописуемо, особено за любител на козунаци Twisted Evil

# 133
  • sf
Купих топка - 5,60  Mr. Green  да си я жули, колкото си иска  Joy

# 134
  • В светлината на слънцето
По дискутираните последно теми... Grinning
ваканцията - нали не мислите, че тези деца са роботи и могат да учат без почивка? Каквото и да си говорим и те като нас изпушват по някое време и имат нужда от една дълга и напоителна почивка, каквато се явява лятната ваканция. Доказано е (май бяха британски учени, не помня точно), че когато човек излиза в отпуск, през първите 2-3 дни реанимира от натрупаната умора и едва след това започва да почива пълноценно. "Виновен" е мозъкът. След това, връщайки се на работа, има нужда пак от 2-3 дни, за да влезе във форма и да заработи пълноценно. Същото се случва и с децата. Та и те са душички и имат нужда от една хубава почивка, а не да отмарят на дребно и за кратко. Peace
отсъствията - категорично съм против, когато е заради каприз или защото някой от родителите е решил самосиндикално да го остави да си постои у дома. Ако има конкретна и важна причина - да, но да си остане у дома за ден-два-три, защото се било преуморило - ами не, не е редно. Колкото и да е калпава образователната ни система, правилата са си правила и ако детето се учи да кръшка от малко, то как да искаме да ги спазва след време като възрастен човек. Thinking
футболните топки - същата работа, но при нас важи и за колелата.  Crazy ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт