Фотография - 79 тема

• 44 545
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • Mostly in my mind
Честито, КлотоHeart Eyes Гледам всички са намалени, супер.
а за обктивите 24-70, никор и тамрон, ценовата разлика си е значителна между тях, нали?

# 571
Честито, КлотоHeart Eyes Гледам всички са намалени, супер.
а за обктивите 24-70, никор и тамрон, ценовата разлика си е значителна между тях, нали?

По принцип да, в реалния живот лично за мен е все тая, щото нито едното не мога да купя  Laughing

# 572
Тамрон никак не са лоши обективи ако се търси бюджетно решение за някои модели ... е разбира се и те имат висок клас който не отстъпва по качество и цена на оригиналните обективи за трите водещи марки.
Аз примерно се колебаех когато си взимах широкоъгълен между Тамрон 10-24 (около 900лв) и Пентакс 12-24мм (около 1800лв),  но в крайна сметка се спрях на Пентакса защото имаше малки нещица които наклониха везните в негова полза.

Тамрон 90мм макро обаче един от най-добрите макро обективи, с който съм работила, макар там Никон 105мм макро да ми е фаворит. 

Така че като цяло Тамрон са добри, въпрос на бюджет е. Най-добре е ако имаш възможност а малко поне да вземеш в ръка двата алтернативни обектива и да се опиташ да видиш кой как снима.

И за да не съм пас Wink на Фото Форум феста успях да пробват Пентакс 50-135мм, малко нетипично за мен предвид че не снимам с дългофокусна оптика, но обектива се оказа с много приятен рисунък.

# 573
Лолита, благодаря  Heart Eyes
Да, разликата в цената е съществена, да не говорим, че Никон пуснаха и нова версия на 24-70 с VR. Гадове. Него обаче абсурд да го купя, освен ако внезапно не забогатея.

От една страна парите са си пари, а от друга, винаги съм имала само обективи на Никон, с изключение на един Тамрон 50-200, купен от Амазон, който моментално разкарах. Ако парите не бяха фактор, не бих и помислила за бюджетни решения, макар че точно 24-70 на Тамрон казват, че е добър. Не съм ги тествала, но ще го направя.

# 574
Предполагам визираш Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD. Да точно този е добър, правили сме му тестове с Canon 1Dx. Всъщност е първият професионален светлосилен стандартен варио обектив с вградена оптична стабилизация. Най-хубавото му е, че е с постоянна светлосила по цялата дължина, което е гаранция за високо качество при висок клас варио обективи. Фокуса му е доста стабилен и не се усеща много хънтене. Стабилизацията му позволява да се снима от ръка на сравнително ниски скорости.
Оптически - при много силни контрасти е нормално да се виждат малко хроматични аберации. На диафрагма 2.8 се забелязва известно “омекване” на краищата, но в рамките на нормалното, но централната част на кадъра си е рязка и качествена. При диафрагма 4 и нагоре вече има острота по целия кадър и така до диафрагма 16. При диафрагма 22 започва да се забелязва наличие на дифракция, която се отразява в остротата на целия кадър и той е по-мек сравнено с кадър на 2.8 затова избягвайте минималната 22 диафрагма (освен ако не гоните нарочен ефект от дифракция на светлина).

В общи линии малко накратко преразказах ревюто, дано ти е полезно ако се спреш на него Wink
Колкото до цената - на Никон е коло 2800лв, Тамрона е около 1700-1800лв

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 14:06 от mamaSunshine

# 575
  • Mostly in my mind
ами да, разликата е близо 1000 лв. аз затова се учудих, че се чуди  Laughing щом се чуди, реших,  че може да си позволи и Никона. който предполагам е по-добрият вариант.
но и от мама съншайн чудесно ревю за тамрона bouquet

# 576
По принцип мога да си го позволя, да, но с много уговорки. Абе не ми се ще, ако разликите са несъществени. Имам време да мисля, тепърва ще се радвам на новото тяло.
mamaSunshine, благодаря за изчерпателната информация, много ми е полезно  Simple Smile

# 577
  • Пловдив
може ли съвет и за мен, тотален аматьор, но с желание  Grinning

Може би ще мога да си позволя смяна на базовия обектив на Никон Д5000 и се чудя с какъв.

Като идеята ми е да си снимам детето в природата, обичам и снимки в близък план, да кажем, че като цяло портретен обектив ...Но - с него мога ли да заснема отблизо и друго - например цвете, насекомо и прочие снимки, тип картичка, с природа и обекти, които не са размазани? Ще мога ли да заснема тичащото ми дете, защото то не стои на едно място?
Има ли комбиниран такъв обектив, хем така, хем иначе както е базовия?
Или се купува портретен и пейзажен отделно за тези цели?
Бях във фотопавилион, много кадърно момче ми се видя, което дава съвети - някакъв обектив от 300 и кусур лв за портретен ми показваше, видя ми се евтин, попитах каква е разликата с другия портретен от 600 и кусур, еми основно била, че онзи скъпия ставал на по-стари апарати от моя...ми не знам. Не запомних номера и модели, защото тепърва ще чета информация из нета.
Имаше едни големи обективи,  широкоъгълни май се водят, от по 1000 и кусур лв единия,  предполагам за много напреднали ? За сгради от близо ли са само? Деца и пейзаж става ли?
За да бъда конкретна, ето тези снимки на деца в природа ми допадат как са станали, част от тях са с неразмазан фон, а други с размазан, и двата варианта са страхотни: http://www.elena-karagyozova.com/

Какво да купя без да ме затрудни като боравене и да ми даде по-голяма всеобхватност на видовете снимки... Confused

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 23:51 от Josefin

# 578
  • Варна
Аз снимам с Тамрон 24-70 и мога да кажа, че е брилянтен обектив. Мама Съншайн му е изброила в общи линии качествата, а аз мога да кажа, че го избрах съвсем целенасочено пред Никона не заради бюджета. Много, изключително остър, понякога имам чувството, че снимам с макро. Дори на най-широката бленда 2,8 реже като скалпел. Това даже ми създава известни проблеми при портретите, защото трябва да се старая повече при ретуша  Simple Smile Стабилизацията е огроооомно предимство и работи много ефективно, въпреки че аз имам стабилна ръка, но си снимам при по-ниски скорости без проблем.
Недостатък - винетира повечко, но с един клик това го оправям в камера роу, а доста често си го оставям, на някои снимки много им отива.
Няма да спра да хваля този обектив, зарибила съм един куп народ с него  Mr. Green

# 579
Аз снимам с Тамрон 24-70 и мога да кажа, че е брилянтен обектив.
...
Няма да спра да хваля този обектив, зарибила съм един куп народ с него  Mr. Green
Включително и мен Heart Eyes

50мм 1.8 също е подходящ за нещата, които изброяваш и е доста по-достъпен. Ако средствата не са проблем, може и 1.4, че даже и 1.2 на същата дължина. Не се води пейзажен, но става, ако не си много претенциозна Wink. Всеки обектив може да не размазва фона или определени обекти от кадъра, стига да знаеш как да го използваш.
(евентуално 35мм също би ти свършил работа, но с него портретите изискват повече практика и умения)
Ето какво може една 50ка:
http://121clicks.com/tutorials/4-prime-reasons-to-own-a-50mm-lens-tips-examples

# 580
  • Пловдив
ами мисля, че точно ето този ми препоръчаха във фотопавилион

http://www.emag.bg/obektiv-nikon-50mm-f1-8g-af-s-nikkor-jaa015da/pd/E8PYDBBBM/

аз направо се учудих на цената, за хубав обектив си мислех, че трябва около 1000 лв да заделя, но явно цената не е определяща, а целта, за която се купува..

този доста по-скъп, какво ще усетя аз по-различно от предходния с него:
http://www.emag.bg/obektiv-nikon-af-s-dx-nikkor-50mm-f1-4g-jaa014da/pd/EBHC3BBBM/
и разликата му с този? http://www.emag.bg/obektiv-nikon-50mm-f-1-4-ai-nikkor-jaa001af/pd/E1NCMBBBM/

# 581
  • Варна
...

И мен Simple Smile

# 582
  • Mostly in my mind
То Мимс така го обяснява, че си е направо зарибително. Simple Smile)))
Ако не се лъжа, Хера май снимаше с никонския 24-70. Ама дали ще се включи с мнение... Simple Smile

# 583
  • пак на Рив Гош
...

И мен Simple Smile
Говорете ми, говорете ми Simple Smile
И аз съм му хвърлила око от началото на годината, тъкмо да завърша желания ми "спектър" обективи. Все тая надежда, че ще му направят някое хубаво намаление по време на утрешния Черен петък, ама надали  Laughing

И пак старо:
11042015-IMG_0072 by Mira Donkova, on Flickr

# 584
Жосефин, момчето много добре те е насочило към 50мм.Той е класика и след китовия обектив с който обикновено идва камерата, моя препоръка е задълцително един 50мм. Великолепен е освен за портрети така и за детайли. Повечето педесетки имат чудесно боке и най - важното е, че втзпитават на композиция. За малко по-широк поглед ако не снимаш много пейзажи ти препоръчвам пак твърд 35мм. Ако снимаш с кропка това е нормалният обектив за камерата ти. Ще можеш да си снимаш спокойно децата сред природата и с двата обектива, вече останалото е въпрос на композиция. Широкоъгълните обективи най-често се ползват за пейзажи в широк план и архитектрура заради широкият си зрителен ъгъл, но не са единствните за тези жанрове. Ако обаче целта ти е основно портрет в един момент ще ти писне с него. Ориентирай се към твърдите обективи, не случайно са направени.

Общи условия

Активация на акаунт