Фотография - 79 тема

• 44 566
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Да така е с лаптопа .. аз като съм в движение работя на лаптоп, но когато знам че печатам сядам в студиото на големия. Обаче задължително калибрираме всеки месец.
Макар че ми е калибриран лаптопа и дава добри резултати, не мога да го сравнявам с iMac-a.
За съжаление дизайнерските монитори, които имат най-добро цветопредаване струват колкото един iMac. Повечето колеги около мен по тази причина се ориентираха към Епъл. И лаптопите им имат добри цветове.

# 436
Благодаря момичета, ще видя какво ще успея да направя тук в дивия северозапад. Реших да се зарадвам с нова машинка, но май си подарих проблем  Laughing. Добре си живеех преди в заблудата на цветовете  ooooh!.
Ето сега прекрасният залез на Villysweety на стария лаптоп го виждам в оранжевата гама, а на новият изглежда по-тъмен и в червената гама. Залеза на  Лолита по същия начин. Как трябва да е в действителност, за да преценя кой от двата предава цветовете по-добре?

# 437
  • Mostly in my mind
Залеза на  Лолита по същия начин.

изгрев  Mr. Green
ами май старият ти показва по-обективно, съдейки по описанието ти Simple Smile

# 438
  • Варна

Светле, аз я виждам  по-светла, дори тонирана. Така ще отговаря на заглавието.

Посветлих я, но тонирана не ми хареса. Как е сега? Whistling

За лаптопите винаги съм се чудила - не е ли по-добре да си купите отделен монитор и докинг станция, отколкото лаптоп с хубав монитор?!

# 439

изгрев  Mr. Green
ами май старият ти показва по-обективно, съдейки по описанието ти Simple Smile

Моля за извинение за объркването, изгрев-залез - прекрасен е!  bouquet

Аз отново благодаря за включилите се по казуса ми  Hug. Оказа се наистина, че новият другар изобщо не предава реално цетовете и поради тази причина се разделих с него  Mr. Green. Сега ще избирам по-внимателно, мисля даже че открих, каквото търся.
chockolina , трябва ми мобилен компютър, свързано е с работата ми. Фотографията е просто хоби, не снимам професионално и не качвам снимки никъде, където биха се оценявали технически. Нямам никакви претенции в това отношение, искам просто хубави спомени и ми доставя удоволствие да експериментирам с обработката и подреждането им  Grinning. Поради тази причина се налага да съчетая полезното с приятното  Simple Smile.

# 440
Зори лаптопите по принцип не са предвидени за дизайн и фотография и мониторите им са малко по калпави. Ако нямаш кой да ти калибрира монитора поне го насторой на цветна температура 6500Келвина (това обикновено е температурата на след калибрация), Яркост 120 кендела (ако не ти показва яркостта в кендели това е около 60% яркост по скалата т.е. малко над средното ниво.) Монитора не бива да е много ярък защото лъже. И гамата обикновено е 2.2 стандарт.

По подразбиране всички мониотри са малко по-студени, което е погрешно от гледна точка на правилните цветове във фотографията и печата, но на нас ни изглеждат по-естествени. Ще видиш че 6500К са малко по-топли, но не прекалено.
В началото и аз гледах "умно" но после свикнах и сега на всеки 2 месеца калибрирам, защото често човек като работи в различни светлинни условия и пипа по настройките на монитора.

# 441
mamaSunshine,благодаря отново. Полезно и изчерпателно.
 bouquet

П.п. повече няма да досаждам с глупости, мисля че открих това, което ме удовлетворява на този етап.

# 442
Здравейте! Кой от двата модела да избера NIKON  D5300+18-55VRII BLACK KIT или CANON EOS700D+EFS1855ISSTM ? Не се занимавам професионално.

# 443
  • София
Здравейте! Кой от двата модела да избера NIKON  D5300+18-55VRII BLACK KIT или CANON EOS700D+EFS1855ISSTM ? Не се занимавам професионално.
А за какво ще го ползвате?

Привет от мен , не съм писала тук от мноооого, много  време  Simple Smile За калибрирането знам ,че трябва да се прави много често ако се занимаваш професионално и печаташ на хартия. За интернет пространството няма чак такова значение.
Един портрет да покажа

DSC_0444 by .:nellyli:., on Flickr

# 444
А за какво ще го ползвате?

Като за начало  за семейни снимки, ще се уча, но няма планове да се занимавам професионално с това

# 445
Като за начало да се учиш каквото и да вземеш ще ти свърши работа, докато се ориентираш в ситуацията. Калибрирането има значение винаги независимо дали е за печат или за екран, защото калибрирането настройва цветовете и още няколко параметъра. Правилните настройки са важни защото независимо дали за печат или за интернет вие обработвате снимки и е хубаво да виждате правилните цветове.

По принцип моят съвет: в камерите настройте цветното пространство да е в Adobe RGB. За момента това е цветното пространство което е с най-широк обхват и може да бъде възпроизведено от някои монитори и принтери.
Ако обработвате в Лайтрум, той по подразбиране в работно цветно пространство Pro photо, което е най-качественото,но за съжаление все още камерите, мониторите и принтерите не могат да го възпроизведат на 100%. Аз работя с него въпреки това.
Когато запазвате файл за интернет нека е в sRGB- за монитори / респективно интернет, това цветно пространство е масово.

Да не говорим колко още цветни работни пространства има  и при всяка смяна в редактираща програма те се отразяват на цветовете на снимката - било то дали ще я гледате на монитор или отпечатана. Така че, за да може да си обработите снимката в правилното цветно пространство според това къде ще я ползвате е добре да ви е калибриран монитора. Мисля че по-горе бях казала едни базови настройки, в случай че нямате възможност за калибрация със специален инструмент.

# 446
mamaSunshine, ние не сме професионалисти и съм съгласна с nellyli, че честото калибриране за любители като нас е излишно. Тя никъде не пише, че калибрирането няма значение. Да не говорим, че червеното в моите очи, може въобще да не е червеното в твоите очи и това просто като възприятие, без дори да опира въпросът до снимки, цветово пространство и правилна калибрация. Достатъчно е червеното да е червено.

# 447
О .. Вейда съвсем не съм на мнение че непременно трябва често калибриране, особено за любителски цели. По скоро исках да поясня за какви цветни пространства става въпрос и как влияят - поне за онези които обработват.
Иначе ситуацията в нета е такава, че дори аз да съм с калибриран монитор, човека отсреща може да не е така че картинката се губи тотално.
Виж че аз коментирам и цветното пространство в самата камера, което играе важна роля.
 bouquet
Не го тълкувай прекалено буквално Simple Smile

# 448
  • София

Като за начало  за семейни снимки, ще се уча, но няма планове да се занимавам професионално с това
Ако нямаш намерение да обработваш снимките с някоя програма  и само ще попълваш семейния албум ,  те съветвам да не си взимаш DSLR апарат.

# 449
О .. Вейда съвсем не съм на мнение че непременно трябва често калибриране, особено за любителски цели. По скоро исках да поясня за какви цветни пространства става въпрос и как влияят - поне за онези които обработват.
Иначе ситуацията в нета е такава, че дори аз да съм с калибриран монитор, човека отсреща може да не е така че картинката се губи тотално.
Виж че аз коментирам и цветното пространство в самата камера, което играе важна роля.
 bouquet
Не го тълкувай прекалено буквално Simple Smile
играе важна роля само за снимащите в jpeg  Peace
(надявам се да не звуча като заяждаща се, просто си говорим)

Общи условия

Активация на акаунт