Фотография - 79 тема

• 44 514
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Щом Nikon Д60 ти харесва - вземи го него, имаше няколко втора ръка тия дни, около 300 лв. С обективите ще стане тамън 1000. С него няма да можеш да снимаш на тъмно, имай предвид. Рисунъкът, ала-бала, идва по-скоро от обектива и разни други сметки, не толкова от апарата.
Като цяло за обектив на кропка бих взела  и 35 mm DX.  Peace

# 616
Ео, щом няма претенции за супер-арт снимки, предполагам, че няма да ѝ пречи да ползва и вградената светкавица.

# 617
А, да, вярно. Мен още от D40 ме учеха да не я пускам тая светкавица за нищо на света, та съвсем забравям за съществуването и понякога.  Laughing

# 618
А, да, вярно. Мен още от D40 ме учеха да не я пускам тая светкавица за нищо на света, та съвсем забравям за съществуването и понякога.  Laughing
Сакън, светът ще спре. hahaha

# 619
Frozy ще трябва да те разочаровам. Новите модели независимо дали DSLR или безогледални, вече имат доста богати менюта, защото все повече екстри започват да се натъпкват в камерите. Въпрос на свикване е, някои менюта да направени по-интуитивни от други.
Аз все препоръчвам като алтернатива на DSLR-те, безогледалните камери, които са много компактни, но при тях все още има един малък проблем спъргавостта на фокуса. А за повечето хора с малки деца това си е от значение. Така че може да се спрете на среден клас DSLR, и щом си работила с Никон той поне ти е познат като работа и функции, ако толкова ти е проблемно разучаването на нова система.

Колкото до обектива, бих те посъветвала да се ориентираш 55-200, защото варио обективите с голям диапазон варио не са най-качествените (изключения има, но те са над средния бюджет - поне никонските хубавите в този клас над 1500лв,и все пак не са с постоянна светлосила по цялата дължина на обектива). Колкото по-голямо е вариото, толкова повече оптика има вътре, която влияе на пътя на светлината. Всъщност бих те попитала за какво са ти 200 мм на кропка?

Според мен можещ просто да се спреш на нещо в диапазона около 75-85 мм твърд, който на кроп фактор така или иначе ще ти дойде около 100мм, а твърдите обективи дават много добро изображение спрямо вариото. Ако се върнеш назад в темата ще видиш, че доста сме обсъждали обективи подходящи точно за портрети и за семейни снимки в парка.

# 620
Аз пък предлагам нисък клас тяло с един 50/1.8 за начало. 85мм на кроп идва дълъг и когато детето проходи, става голяма гоненица за снимки.

# 621
  • София
На втора ръка Д60 ме притеснява, че е доста стар. Те не са ли спрени от продажба преди вече доста години? Иначе просто предполагам с малко бебе няма да седна да разучавам апарата и ще му се дразня, искам нещо сравнително интуитивно.

За обектива, до сега сме били с два и ни дразнеше, че се налага да сменяме. Видиш нещо интересно на вън, решиш да снимаш и... сменяш обектив.
То е ясно, че с малък бюджет пълно щастие няма де, просто ми е толкова размекнат мозъка сега, че не мога да се събера и да реша какво искам.

А правилно ли ми е усещането, че новите DSLR стават и по-тежки и обемни?  newsm78

От средния клас какво бихте препоръчали?
Иначе имаше един Д5100 с китов и 55-200 за 1200-300 в emag и ако го има с намаление утре може и да увелича бюджета малко като да се срещнем по средата.

п.п.Малко глезено звучи, но Д3100 направо ми е окапвал ръката, когато съм го носила и снимала цял ден, или ми е било трудно да го държа без да ми трепва ръката Sad

# 622
5100 е великолепен апарат - имах го за около година и съм много доволна. и ако е напромоция направо го взимай. Д60 е супер стар и отдавна го няма. а за обективите се притеснявам че в един момент 55-200
ще ти се види дълъг - това кроп фактор  - смятай 55 - 200 х 1.5 да видиш реално какво ще закачиш. А и са тежки. Вземи си един 50 мм твърд и един средно варио който е и малко по-широк и за начало заспиваш.

# 623
dancing Тъй тъй не съм снимала от месец, поне да наспамя качествено.

# 624
  • Пловдив
Снимките, които мамасъншайн е дала са с 50мм/1.4 ли са? Имаш ли и подобни, в които се вижда разликата с 1.8? Утре ще е голям харчлък-запазих толкова неща навсякъде, че...по-вероятно ми е евтиния да взема!
п.п аз определено снимам навън, понякога вътре и смятам, че ще си има достатъчно светлина..

# 625
  • Mostly in my mind
Josefin, в нета има много ревюта и примерни снимки като искаш за сравнение. на предната страница съм публикувала една една снимка с 50/1,8 и отделно линк, в който има снимки. чичко гугъл ще ти каже.

# 626
За съжаления с 1.8 май нямам снимки но ще поровя в архива  Mr. Green

# 627
  • Пловдив
да, вчера разгледах, просто питах мамасъншайн ако тя има под ръка нейни, снимани от един човек, но с различните обективи да ги сравня. Но и да няма, аз почти съм се решила за този обектив от 379 лв, съвсем малко се чудя дали да се поотпусна за 1.4...но не ми се прави този разход преди Коледа, все пак още 300 лв отгоре...едните ги имам, другите трябва да чупя касичката  Laughing

# 628
За любителско ползване според мен не се струва разликата. Едва ли ще я усетиш толкова осезаемо.

# 629

Клото, дойде ли? не си казала. или аз съм пропуснала...

Днес чакам куриера Simple Smile От Фотосинтезис се опитаха да ме метнат за януари, имали само две бройки, бля-бля, не им мина номерът.

Общи условия

Активация на акаунт