Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Здравейте, аз искам да питам мама Сання, Bueno, Mrs January или някоя друга мама, член на СНБМ: поставян ли е на РГ някога въпроса за неравенството между децата, посещавали държавни СДЯ и частни такива? Имам предвид този допълнителен критерий, при който децата, посещавали държавна ясла получават точка отгоре при кандидатстване за градина. В крайна сметка ако частната ясла е лицензирана от МОМН и отговаря на всички изисквания, на които отговаря и държавната, то защо се прави това разделение между децата?? Там по-зле ли ги обучават, по-лоша база ли имат или какво и с какво са по-различни едните деца от другите? Защо точката важи само за децата идващи от държавни ясли? Това обрича другите на същата участ, която са имали и досега - отново да не бъдат класирани и така до безкрай...

newsm10 newsm10 newsm10 Напълно подкрепям. Детето ходи на частна ясла и това, ще е за втора поредна година, защото не я приеха на държавна. Определено според мен трябва да се мисли и в тази насока. Има доста родители, където са си пуснали децата на частна ясла защото не са приети на държавна, а няма как да седят още 1 година вкъщи било то за 340 лв. или за без пари ( от 2 г. до 3 г. ).

# 16
  • Пловдив
Да попитам за трудовата книжка... Ясно, че ще ксерокопирам, но гледам че страницата, където ми е въведена последната месторабота няма никакъв печат. Трябва ли да имам?

# 17
Сега погледнах - на моята има печат.

# 18
Здравейте, аз искам да питам мама Сання, Bueno, Mrs January или някоя друга мама, член на СНБМ: поставян ли е на РГ някога въпроса за неравенството между децата, посещавали държавни СДЯ и частни такива? Имам предвид този допълнителен критерий, при който децата, посещавали държавна ясла получават точка отгоре при кандидатстване за градина. В крайна сметка ако частната ясла е лицензирана от МОМН и отговаря на всички изисквания, на които отговаря и държавната, то защо се прави това разделение между децата?? Там по-зле ли ги обучават, по-лоша база ли имат или какво и с какво са по-различни едните деца от другите? Защо точката важи само за децата идващи от държавни ясли? Това обрича другите на същата участ, която са имали и досега - отново да не бъдат класирани и така до безкрай...
newsm10 newsm10 newsm10 Напълно подкрепям. Детето ходи на частна ясла и това, ще е за втора поредна година, защото не я приеха на държавна. Определено според мен трябва да се мисли и в тази насока. Има доста родители, където са си пуснали децата на частна ясла защото не са приети на държавна, а няма как да седят още 1 година вкъщи било то за 340 лв. или за без пари ( от 2 г. до 3 г. ).
Имало е жалба пред КЗД и те излезли с решение да се отмени критерия. Столична община е обжалвала решението на КЗД, и то е отменено от ВАС: решение № 10145, София, 07/07/2011, Върховен административен съд на Република България - Седмо отделение, по адм. дело № 2601/2011 - можете да прочетете в архивите с решенията. Доколкото си спомням мотивите са, че критерият е въведен,  за да има равенство между децата, посещаващи ОДЗ и тези, които посещават СДЯ и трябва да кандидатстват втори път.

P.S. Като чета решението, има и някакви процедурни нотки в мотивите. Не съм юрист, може би някой родител юрист може да го коментира.

Последна редакция: пн, 25 май 2015, 14:10 от татко Ники

# 19
Имало е жалба пред КЗД и те излезли с решение да се отмени критерия. Столична община е обжалвала решението на КЗД, и то е отменено от ВАС: решение № 10145, София, 07/07/2011, Върховен административен съд на Република България - Седмо отделение, по адм. дело № 2601/2011 - можете да прочетете в архивите с решенията. Доколкото си спомням мотивите са, че критерият е въведен,  за да има равенство между децата, посещаващи ОДЗ и тези, които посещават СДЯ и трябва да кандидатстват втори път.

P.S. Като чета решението, има и някакви процедурни нотки в мотивите. Не съм юрист, може би някой родител юрист може да го коментира.

Така е, но колко равнопоставено е дете прието на ясла в ОДЗ, чиито родители поради една или друга причина не искат то да продължи след яслата в същото ОДЗ. Това дете кандидатства на общо основание без точка за това, че е било в държавна ДГ?

Бих предложила яслата да си е ясла независимо дали е в ОДЗ или в ДЯ и след това на нова сметка всички заедно. Децата, които не ходят в държавна ясла защото не са приети не получават равнопоставеност. Това се случва и с деца, които имат по-малка разлика от 24м. и би трябвало да са с допълнителни точки, но ако по-голямото дете не е прието на ясла и двете остават вън и без точките, които иначе биха им дали солидно предимство.

# 20
  • София

Така е, но колко равнопоставено е дете прието на ясла в ОДЗ, чиито родители поради една или друга причина не искат то да продължи след яслата в същото ОДЗ. Това дете кандидатства на общо основание без точка за това, че е било в държавна ДГ?

Бих предложила яслата да си е ясла независимо дали е в ОДЗ или в ДЯ и след това на нова сметка всички заедно. Децата, които не ходят в държавна ясла защото не са приети не получават равнопоставеност. Това се случва и с деца, които имат по-малка разлика от 24м. и би трябвало да са с допълнителни точки, но ако по-голямото дете не е прието на ясла и двете остават вън и без точките, които иначе биха им дали солидно предимство.

Така е. И аз ако беше приета в ОДЗ след това щях да кандидатствам отново по общият ред за ЦДГ тъй като не искам там да продължава. Но ето, че и това не става.
Има доста неща за дооправяне и доизглаждане, но без ние да повдигнем въпроса, да преприемем някакви мерки ще си остане само коментара.

# 21
  • СОФИЯ
По въпроса за частните ясли и 1 т. за тях:
-Частните ДЗ в какъв регистър са и кой е в състояние да определи дали е реален;
-Този Регистър дели ли децата в яслена и градинска възраст /3 г./;
-Ако теоретично се подкрепи възможността за 1 т., защо дете на 3 г., за първи път посещавало частно ДЗ следва да не получава 1 т.;

До настоящия момент от СНБМ не подкрепяме предложение за 1 допълнителна точка, при кандидатстване в общинско ОДЗ, за деца, посещавали частни ясли. Няма реален регистър, който да подлежи на контрол.

# 22
Здравейте, искам да попитам следното.
Детето ми не е прието на държавна ясла и ще се наложи да го запиша на частна от есента. След като го дам на частна ясла, прекъсва ли се веднага майчинството ми?
Искам да си сменям работата и би било добре 1-2 месеца след като е тръгнал на ясла да мога да си търся нова работа, без да се връщам на старата. В този период мога ли да ползвам привилегиите на майчинството? Не искам да си взимам платен отпуск, ако е възможно.

# 23
  • София
Да, може. Частните ясли не се водят никъде и можеш да си получаваш майчинството и да не се връщаш на работа.

# 24
  • София
Да, може. Частните ясли не се водят никъде и можеш да си получаваш майчинството и да не се връщаш на работа.

Това също може да ви отговори на по-рано зададения въпрос

поставян ли е на РГ някога въпроса за неравенството между децата, посещавали държавни СДЯ и частни такива? Имам предвид този допълнителен критерий, при който децата, посещавали държавна ясла получават точка отгоре при кандидатстване за градина. В крайна сметка ако частната ясла е лицензирана от МОМН и отговаря на всички изисквания, на които отговаря и държавната, то защо се прави това разделение между децата??

# 25
  • София
Детето ми не е прието на държавна ясла и ще се наложи да го запиша на частна от есента. След като го дам на частна ясла, прекъсва ли се веднага майчинството ми?
Искам да си сменям работата и би било добре 1-2 месеца след като е тръгнал на ясла да мога да си търся нова работа, без да се връщам на старата. В този период мога ли да ползвам привилегиите на майчинството? Не искам да си взимам платен отпуск, ако е възможно.

Водят се към МОМН. И най много след това да те търсят да връщаш майчинство. Подай си декларация и ще получаваш 170 лв.

# 26
  • София
Алекс, нали видя мама Сання какво е писала - няма реален регистър.
Така че според мен поне, няма да е проблем детето да тръгне на частна, а майката да си ползва майчинството.
Вече за държавна е ясно, че там се гледа и се следи и трябва да се спазват срокове.

# 27
  • София, Манастирски ливади

Водят се към МОМН. И най много след това да те търсят да връщаш майчинство. Подай си декларация и ще получаваш 170 лв.

И защо да трябва да връща майчинство, след като това е частна детска градина (не се субсидира от държавата) и реално тя не се връща на работа. Ако си наеме детегледачка и плаща на нея, пак ли трябва да си прекъсне майчинството? С какво в случая ощетява държава?Нещата са равносилни за мен.

# 28
Изискванията на КСО да се получава половината обезщетение за майчинство през втората година, са освен да е живо и здраво, да не е настанено в детско заведение на държавна издръжка. Следователно, в частна ясла го записваш и си получаваш 170лв,без по никакъв начин да се заобикаля закона.

# 29
  • СОФИЯ
Изискванията на КСО да се получава половината обезщетение за майчинство през втората година, са освен да е живо и здраво, да не е настанено в детско заведение на държавна издръжка. Следователно, в частна ясла го записваш и си получаваш 170лв,без по никакъв начин да се заобикаля закона.
Така е  Peace
Ясно е, че проблемът няма да се реши с разширяване на кръга лица, к ползват някакво предимство. Пък и все някъде тр да се тегли чертата и тези под нея винаги ще са недоволни.
Във вр с последния законопроект за изм. и доп. на ЗСПД им писахме и това, ама НЪЦ, глас в пустиня:
"Обръщаме внимание и на друг сериозен въпрос, които отново остава извън фокуса на общественото внимание и обсъждания. Още през 2008 г. беше създадена разпоредбата на чл. 10б от ЗСПД. Чл. 10б. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.04.2009 г.; изм., бр. 15 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Семейства, на които детето (децата) не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ в размер на 100 лв. месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Помощите са за сметка на държавния бюджет. Министърът на финансите издава наредба за реда за получаване и изразходване на помощите. Тази разпоредба беше създадена във връзка с оргомния недостиг на места за децата в детските градини и ясли в големите градове. Само в столицата над 13 000 деца от кандидатствалите през ИСОДЗ са без място в детско заведение. От създаването си през 2008 г., до настоящия момент тази разпоредба е неработеща и не се прилага. Съществува в закона, но не са предприети никакви действия за реалното й приложение. За повече от 6 години не е издадена дори наредба от министъра на финансите, за получаване и изразходване на тази помощ. Недопустимо е определени права да са създадени, включително и за изпълнение на ратифицираната от Р.България Конвенция за правата на детето, а реалното им осъществяване да е препятствано от бездействие на държавни органи."
Като идеята при създаването на тази разпоредба беше не да се дават пари кеш, а в наредба да се разпише под формата напр. на ваучери, които да покриват част от таксата за частни ДЗ. Боли ме вече пръста като за пореден път пиша, че само с офиц. действия на родителските организации нещата явно не се получават.

Общи условия

Активация на акаунт