Пеещите фонтани в Пловдив и човешката простотия

• 22 448
  • 489
  •   1
Отговори
# 180
Те не могат да са ничий пример, защото не е нужно, но настина хората се плацикат в де що фонтан има, стига да не е забранено. Всъщност и изрични забрани се нарушават, стига на хората да им харесва достатъчно. Например на Понте Векио има голяма табела с информация колко е глобата ако сложиш катинар, но по всяко време има стотици катинари колкото и да ги махат и да глабяват.

# 181
  • Пазете Гор
Изначалното предназначерние на фонтаните е било съвсем практическо - да има откъде населението на някой полис да си пълни вода, без съдовете му да са в контакт с почвата. Е, това разбира се е предполагало известно цопане във локвичките около тях, на какво пък. Тъй се е почнало, а с времето това съоръжение е запазило почти само декоративните си функции, но не бих подкрепил да бъде ползвано изключително  само за гледане. Не обичам твърде витринните работи.

Разхлаждането във фонтан и изобщо във вскякакви пъублични водни площи е повече въпрос на локална практика, отколкото на етикет и писани правила. Нито е хубаво, нито е лошо.

Опасностите леко се преувеличават, заради нещастният случай преди години в София. Там ставаше въпрос за проектиране с технологии от пещерния век и изпълнение в стила на зрелия соц. Разумното съвременно изпълнение освен всичко друго предполага и ползване на електрически съоръжения, работещи с безопасно ниски напрежения.

Последна редакция: пн, 25 май 2015, 23:51 от Куркума

# 182
  • София
Кой сочи с пръстче, Таис? Това е форум и всеки има право на мнение и гледна точка. Не бих си губила времето и хабила енергия да размахвам пръстче на чуждите деца и родителите им, камо ли да се муся на някакви изпълнения, които са в разрез с моите разбирания за култура и възпитание.
Може в някои други отношения на мен да ми намерят кусур, но не бих се засегнала.

Куркума, пеещите фонтани са точно с цел гледане. И именно от тях тръгна темата.

# 183
  • София
Кой сочи с пръстче, Таис? Това е форум и всеки има право на мнение и гледна точка. Не бих си губила времето и хабила енергия да размахвам пръстче на чуждите деца и родителите им, камо ли да се муся на някакви изпълнения, които са в разрез с моите разбирания за култура и възпитание.
Може в някои други отношения на мен да ми намерят кусур, но не бих се засегнала.

Кой говори конкретно за теб, Тонка? Авторката е тази, която се пени, особено в първите постове. Че и заглавието крещи за ''човешка простотия'', което е нелепо. Друг пък го нарече вандалщина. Айде стига бе  Stop

Куркума, хубав и смислен пост  Peace

# 184
Тонка, може би реакциите идват от коментарите за култура и възпитание.  Peace Не е въпрос нито на култура, нито на възпитание. Това е само вода.

# 185
  • Пловдив

Това имах предвид.

# 186
  • София
Кой говори конкретно за теб, Тонка? Авторката е тази, която се пени, особено в първите постове. Че и заглавието крещи за ''човешка простотия'', което е нелепо. Друг пък го нарече вандалщина. Айде стига бе  Stop
Не знам на кого конкретно се говори. Сложих се в общия кюп с тези, които не примират да пускат децата си във фонтаните.

Чек, ето, че аз правя разлика за водата. Едно е море, друго е фонтан отпреди 5 века, трето е водата в градската баня.

# 187
Само облеклото е различно за мен.

# 188
  • София
За теб - облеклото, за мен - мястото.  Grinning Да не говорим, че къпането с дрехи ми е неестествено.

# 189
Ама те не ке къпят, само се мокрят. На мястото какво му е специалното? Фонтан е, не музей.

# 190
  • София
Аха.  Joy

# 191
  • София
Абе Тонка, едно е да кажеш, че не ти допада и не би си пуснала детето, съвсем друго е да заявиш, че който го прави е прост вандал, не мислиш ли?

Нито фонтанът във Вашингтон се е разпаднал, нито този в Лондон, от плацикащи се хлапета. Не мисля, че и тук трябва да вдигаме патардия до възбог само защото няколко деца са решили да поплуват. И веднагически да започнем да обиждаме родителите - простаци, невъзпитани, селяни и т.н.

# 192
  • Gotham City
Добре де, ама вие сериозно ли...?! Кой говори за пране на гащи и подобни? Вие изкарахте българите като стадо диви олигофрени, които само чакат някой да им пусне малко аванта и юруш на разрухата. Ми, не съм съгласна. Има още много какво да се желае, но все пак не мисля, че сме толкова зле. Ставаше въпрос за деца да нагазят във фонтан, а не за кърпи, рогозки, бански, лодка с надпис "Чай, кафе, закуски" и спасител на края на фонтана.

Напрпотив, има и с бански там...

Да, точно юруш на авантата е  Wink

# 193
  • Пловдив
Миналата година бях в Армения. Там на всеки 2 метра има или паметник на културата, или фонтан, или все нещо, свързано с вековната им история. Хората там уважават и пазят всичко, което са построили. Не видях нито едно кошче, пейка или каквото и да е осквернено. Един графит не видях. Страхотно възпитание към културата...Но и там имаше деца в някой фонтан /а, там има мнооого фонтани/. И в Барселона имаше същото явление. Явно не е до простащина. Казвам това, което мисля. Друг е въпросът харесва ли ти или не. Но чак невъзпитани и простаци да са родителите - не съм съгласна.

# 194
  • София
Аз окачествих самата постъпка като простащина.
Давам си сметка, че и аз понякога върша простотии.
Не бих си развалила отношенията с моя приятелка, щото видиш ли, пуснала си детето във фонтанчето. Дори не бих й показала отношението си към това деяние.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт