Пеещите фонтани в Пловдив и човешката простотия

• 22 411
  • 489
  •   1
Отговори
# 270
  • Gotham City
Много те дразни теб авторката, ама тя се извини веднага след като разбра,, че са с тази цел, ако не помниш, или пък може би не ти е удобно?
Точно един път, най-много два съм споменала химикалите, кмета е казал, че са опасни, едва ли са същите като в басейните.
Хич не е смешно, а е много лесно да се разруши, но не ми се спори, наистина, имате си вашето мнение, че да се къпеш вв фонтан е връх на културата, аз си имам своето, че е връх точно на обратното, спора е излишен...

# 271
  • София
Потрисвам се от хора, които всичко ги дразни и критикуват - деца плискащи се във фонтан, кучета, котки, врабчета.
Току-що прочетох за варненеца, застрелял домашен голдън ретривър от упор и ми се смрази кръвта. Сетих за Татко Мецан и нонстоп хейтването на всичко, що се движи  Rolling Eyes

# 272
Стига да не влизаш, за да се изпикаеш.
И аз се чудя какво удоволствие е всичко да е забранено. Сещам се Апостол Карамитев как откъсна цвете за любимата и веднага дойде милиционерът да го глоби.

# 273
  • София
Наистина няма нужда от спор. Както виждаме и по света, и у нас, все ще се намери някой да обърка фонтана с място за игра и забавление.
Аз си признавам, че и през ум не би ми минало да припаря до фонтана от вътрешната му страна. И не е щото съм си поставила решетки на душичката (ах, колко яко звучи това - браво на който го съчини, дано му е олекнало!), а защото фонтаните не са за киснене. Имат съвсем различно предназначение. Все едно да отида на зъболекар, а да си сваля гащите.

# 274
  • Gotham City
Наистина няма нужда от спор. Както виждаме и по света, и у нас, все ще се намери някой да обърка фонтана с място за игра и забавление.
Аз си признавам, че и през ум не би ми минало да припаря до фонтана от вътрешната му страна. И не е щото съм си поставила решетки на душичката (ах, колко яко звучи това - браво на който го съчини, дано му е олекнало!), а защото фонтаните не са за киснене. Имат съвсем различно предназначение. Все едно да отида на зъболекар, а да си сваля гащите.

202uu

# 275
Някой по-назад писа, че няма да ги счупят. Точно така. Няма да ги счупят. Те просто ще ги освинят. Максимум до 6 месеца.

# 276
Не бих си и помислила да пусна детето си във фонтана-пълен с жички с ток....баща ми е присъствал и каза че децата са били страшно щастливи.Против съм това да се превръща нещо красиво в обществена къпалня.Но вече нищо не ме учудва Rolling Eyes

# 277
Басейни бол, но друго си е да е безплатно....

# 278
По спомени, градските басеини не са никак скъпи. Не е до стиснатост. Хората се забавляват с наличната им градска среда.

# 279
  • Gotham City
Само дето въпросната градска среда не е със същото предназначение като плувен басейн.

# 280
  • Куциндрел
Радвали са се хората, ай ся... Ще им мине, а и вече са взели мерки.
То голямо цъкане с език, голямо нещо.
Запазете си потреса за нещо по-съществено.

# 281
Въпросната градска среда е за забавление. Нищо лошо няма в семейства, които прекарват добре свободното си време и деца, които газят във водата.

Не видях никой да вандалства, а и някак съзерцаването на вода не ми се връзва с весело прекарване на деня. Искам да видя, как някой кара 2-3-4-5 годишно дете да седне и да съзерцава.

Много точно беше сравнението със забраната да се гази тревата. Някой спомена, че вече не е така и се приема. Е и с джапането във фонтаните ще се получи, но отнема време.

# 282
Простаци са ами, ти не разбра ли? И не е нужно да ги копираме, все пак ние сме измислили компютъра.  Naughty

Цитат
Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско, през 1876 г., когато в разгара на Априлското въстание загива баща му. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка...

# 283
  • София
Даун, ако отстрани има табела "Разрешено е ползването на фонтана", то най-отговорно заявявам, че ще пусна щерка ми да джапа, но с уговорката че именно ще джапа, а няма да се въргаля вътре и да гълта вода. Но няма ли табела, няма влизане, това е положението. Признавам си, че ще умра от срам, ако дойде някой и ми направи с право забележка. Или пък недай си боже да ни глобят.

# 284
  • Русе, България
По спомени, градските басеини не са никак скъпи. Не е до стиснатост. Хората се забавляват с наличната им градска среда.
Което още веднъж идва да каже, колко е значимо при проектирането на тази градска среда да се гледа през призмата на обикновения човек и неговата потребност да разнообразява, да се забавлява, да взаимодейства с пространството около него. Да се види ролята му на ключов участник в пространството на града. Не просто да се търси какъв нов европроект да избутаме, за да приберем парите от там, а хората - кучета ги яли... Или близали във фонтана. Stuck Out Tongue

Фонтанът изглежда наистина красив на снимката от птичи поглед, но е можело да бъде проектиран така, че хем от една страна да приканва жителите и гостите на Пловдив да го разгледат, да го докоснат (не, не да влязат до кръста), да се забавляват около него - т.е. хем да ги заинтригува, хем да не бъде достъпен за къпане и плуване, след като това не е неговото предназначение. По друг начин е можело да бъде построен. Моето въображение е голямо, не се и съмнявам, че ще се намерят много други креативни идеи, как е можело да бъде. Но в крайна сметка фонтанът е факт, такъв, какъвто е.

По-назад прочетох, че когато е бил празен, преди реконструкцията му, байкъри са карали колелета. Интересно ми е, къде са те сега? Има ли в близост вело парк или подобна зона, която да отговори на техните нужди? Защото в Русе, точно където направиха сухия фонтан пред операта, също беше любимо място на байкъри и скейтбордисти, но вече - по обективни причини - не може да се кара там.

Общи условия

Активация на акаунт