АСТМА - тема 31

• 82 493
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, миналия месец поставиха диагноза астма на тригодишната ми дъщеря. Лежахме в болница, лекува я професор Бошева, Университетска болница в Пловдив. Всъщност в болницата освен три таблетки Кортизон еднократно и инхалациите, които си парвя и в къщи, друго не са й правили.
След изписването ни назначи инхалации с Пулмикорт по 1/2 респула два пъти на ден и Ериус по 2,5 мл, два пъти дневно. Силно се надявах, че по време на лечението няма да има пристъпи, но днес пак се случи. Обадих се на професорката каза Медрол три таблетки еднократно и Вентолин по три капки, три пъти на ден. Имаме и помпичка, само че не разбрах точно как да я ползвам, тя е с един удължител, не директно, не знам как се нарича. Та сестрата набързо ми обясни, когато го даваше, но бях толкова напрегната, че не запомних. Нещо беше натискам броя до 5 и й давам да диша или пък беше натискам давам и броя, може ли някой да ми обясни процедурата.
Професорката каза, че при нужда може да дам още три таблетки Медрол довечера, прочетох листовката на лекарството и ми се изправи косата, не е ли много шест таблетки за един ден? На някое дете изписвали ли са му такава доза при пристъп?
Извинявам се за обърканите въпроси, но така се чувствам - объркана и разтревожена.

# 106
  • Sofia
Как точно проричат пристъпите? Защото ми се струва много и медрол и вентолин и пулмикорт.... Защо вентолин на капки, като имате инхалатор? Обикновено вентолин на капки или сироп изписват, когато инхалаторния не понася или не действа на детето. Инхалаторния действа по-бързо и директно върху дробовете. Медрол никога не сме ползвали, били са ни урбазон инжекции няколко пъти, но вече като усетя началото на спазъм започвам вентолин на 4 часа и не стигаме до урбазон.
А помпичката за кое лекарство е? Става ли за толкова малко дете? Досега как сте се лекували спазми/пристъпи, диагноза Астма се поставя след няколко бронхиални боледувания в кратък период. Кое действа добре на детето?

# 107
Вентолина е по три капки в разтвора от Пулмикорт и 4 мл ФР, всичко това на инхалация.
Пристъпът й е тежък- хрипти, диша повърхностно, сърцето й бие много силно. От началото на годината има 4 приема на антибиотик, започва се с хрема, бронхит и два пъти пневмония. Няма начин да се размине само с хрема или кашлица, задължително се ослужнява.
След трите хапчета Медрол сутрината не отмина пристъпът, лекарката каза преди лягане  да дам още три. Много ми се вижда и на мен, страничните ефекти описвани в брошурта на медикамента са наистина стресиращи. От друга страна Вентолина само три капки за инхалация си мисля, че са малко. Преди диагнозата, при респираторни заболявания и правех инхалации с 0,2 мл( до втората малка чертичка на спринцовката) по три пъти дневно, облекчаваше я. Може би сега заради подържащото тримесечно лечение с Пулмикорт, доазата на Вентолина е толкова малка.
Не знам какво да парвя, много ме е страх да не се влоши през ноща и да се задуши. Кашля с влажна, дълбока кашлица.

# 108
Жаклин, как сте? Дано да е по-добре малката душичка и бързо да оздравее  Praynig
Според мен е по-добре да се даде някаква адекватна дозировка на Вентолин-а, отколкото да се тъпче детето с медрол, но все пак това решава лекуващия лекар. Наблюденията ми обаче са, че до тежките лекарства прибягват единствено в спешно отделение и в болничните отделения, след като е вече факт хоспитализацията. Там предимно ги интересува документално да си уредят нещата, за да си усвоят пътеката, отколкото някакво адекватно лечение.
Спокойно, и аз (а и всички, които пишем тук сигурно  Crazy) имах същите опасения за задушаване, що стрес сме изпитали, ние си знаем, но истината е, че лекарствата действат и е въпрос на време да се повлияе ситуацията  Hug
Предполагам, знаеш, че дозата Вентолин се определя на база кг-мите на детето, а не на капки  Wink, така, че мой съвет е да поискаш второ мнение( от пулмолог желателно) и да ти даде насоки как да действаш като забележиш и най-малък белег на започващ спазъм. Аз например успешно съм предотвратявала няколко пъти спазъм, само след включването на фенистил-капки към лечението на банални сополи + кашлица (за съжаление почти винаги водеха до спазъм, но фенистилът помагаше).
Помпичката, която описваш, се нарича бейбихалер и е предназначена за улеснено приемане на инхалаторни лекарства при малки деца, защото има специфичен начин на прием, а с тази камера за тях е лесно. Най-често с нея се използва Фликсотид инхалер, като превенция срещу спазми, но щом сте на Пулмикорт, сигурно това отпада.
Предполагам, че тепърва ще се появяват въпросите ти, спокойно пиши тук - поне виртуално си помагаме с някоя добра дума  Hug
И дано да нямате повече поводи за подобни сериозни лекарства, стискам палци малката фъстъчка да израстне проблемите и това да остане зад гърба ви   bouquet

# 109
Не е добре Жаки, не е отшумял пристъпът. Искам да се консултирам и с друг лекар, можете ли да ми препоръчате добър специалист по нашия проблем в София?
Днес пак се чух с професор Бошева от Пловдив, каза, ако до утре не се успокои, да отиваме пак за прием. Само че отделението е пълно с цигани, някои от тях с вирусна пневмония( по думите на сестрата) условията са повече от ужасни, като затвор е под ключ сме, адски е горещо, няма пердета, абе нямам думи.
Ако ще влизаме пак в болница искам да е някоя с по- човешки условия.
Миналия път бяхме само аз и още една жена българки, отношението на персонала е, като към говеда.
Много ви моля, ако имате представа къде в София можем да отидем, за консултация и ако се наложи за прием, ще съм много благодарна!

# 110
Аз лично в София съм доволна от 5-та градска болница. Все там лежим. Иначе също така много добри специалисти са в детската клиника на Александровска.

# 111
  • София
Клиника по белодробни болести, но незнам в коя болница. Една приятелка бяха там и е много доволна от отношението на лекарите и сестрите.

# 112
Кими, кой лекар да търся в 5-та градска? Има ли някой с частна практика, да ни консултира и евентуално след това да ни насочи за прием, ако се налага?

# 113
Аз за съжаление не мога да дам идея за София, но съм чела, че момичетата са доволни от Токуда - при всички положения и обстановката няма да е толкова стресова, все пак частна болница е  Rolling Eyes

# 114
  • Северозапада
Ние ходим в този център при д-р Татяна Стоева. Лежали сме и в детската клиника на Александровска, където повечето лекари са пулмолози. В Първа детска консултативна клиника преглежда д-р Рада Маркова, която ми направи добро впечатление в Александровска, а и е сред известните като добри детски пулмолози в София.

# 115
Звънях в 1 ДКК, доктор Маркова е в отпуск до идния понеделник, запазих час. Но не знам дотогава, ако се влоши на къде да хващам. Освен и в Токуда да се обадя и да питам. Благодаря ви за информацията, момичета!

# 116
Отиди в Токуда в Педиатрията. Има добър пулмолог и всички лекари там са много мили и отзивчиви.
Е, ще трябва да платите малко повече, но пък ще получите адекватно лечение и предполагам ще ви насочат към правилното решение в случаите на спазъм и предшестващ такъв.
Условията там са много добри.  Peace

# 117
В Токуда ми предложиха преглед при доктор Кендерова, за сряда. Някой бил ли е при нея, отзиви?

# 118
Точно тя е пулмолог. Млада, отзивчива, обяснява, харесва ми.  Peace
Виж на 1ва страница. Присъства в списъка с добрите лекари.  Simple Smile

# 119
5-та градска и аз бих ти предложила,отиваш там,качваш се директно в Детско отделение.Завеждащия д-р Филчев,или д-р Попов бих препоръчала,можеш и по телефона да поппиташ кога са на смяна.Д-р Филчев има частен кабинет някъде в Борово,но подробности не знам,а д-р Попов в Костинброд...Дано всичко отшуми бързо и не ви приемат,знам коко е гадно по тия болници Hug

Общи условия

Активация на акаунт