АСТМА - тема 31

• 81 864
  • 736
  •   2
Отговори
# 15
  • София

Цитат
2. Молба за отпускане на помощ по Закона за интеграция на лица с увреждания чл. 8Б. Помощта е в размер на 70% от минималната работна заплата. Отпуска се за периода на валидност на ТЕЛК решението.
Зачертаното не е вярно!

Само лека корекция членът е чл.8д.

Romanol, зингулерът, който ви е изписан, за колко време ви го назначиха-за 6 месеца ли? А за страничните му ефекти(ако се появят) лекарят ли ще наблюдава детето.
Питам, защото на нас ни изписаха ефира преди време на баткото, а в листовката с нежелани реакции пише доста неща, които едно бебе(както е случаят с малкия ми син) няма как да каже...
Правени ли са му някакви изследвания преди да започне лечението и след това, накрая, за да се разбере дали наистина има ефект.
Прави ми впечатление и тук, във форума и от личен опит, че всеки лекар си има определени неща, които си ги изписва...
Не знам колко е голямо детето ти, но на малкия ми бяха изписали инхалационен коктейл от вентолин, пулмикорт и фир. разтвор, при което една педиатърка, като чу, доста се учуди и смени лечението...

# 16
  • София, Люлин-8
Schokolad Ние не сме на Сингулер. Предписаха ни профилактика с Ариус по схема за 6 месеца и при спазъм коктейлът за който ти си написала вентолин+пулмикорт+ физ.р-р.
Малката е на 3 г. и 10 месеца, но е с епилепсия освен астмата, въпреки че незнам дали това е от значение за терапията.

# 17
Здравейте!
Нахлувам в темата още боса, пред поставяне на диагнозата .... Имам момиченце на 3г и от начлото на годината борим кашлици ..... До март закрепяхме положението с бронхит през месец /2 броя/ докато не влязохме в болницата март с бронхеолит и имунната й система рухна ..... Сега сме в кръга = кашлица със спазъм лекуваме 5 дни с вентолин, отшумява и след 4 дни започва наново ...... И така от март до сега 5 спазъма .... И личната ни заключи вчера, че сме за диагноза Астма. Тъй като тука в наше "село" няма пулмолози ми даде направление за педиатър, който да потвърди и да ми даде Рецептурна книжка за да ми се изписват лекарства по ЗК.
Въпроса ми е следния - не трябва ли първо да се направят някакви изследвания, за да сме сигурни че това е астма .... Прочетох първата страничка, запознах се уж с това което представлява асматичния пристъп, но пак не ми стана ясно ..... И другия въпрос - къде да я заведа .....

# 18
viki_88, виждам, че сте близо до София. Може да я заведеш при някой от специалистите изброени на първа страница. Пробвай в център Детско здраве също. Нека по опитните момичета те посъветват къде точно да отидеш.

# 19
viki_88, виждам, че сте близо до София. Може да я заведеш при някой от специалистите изброени на първа страница. Пробвай в център Детско здраве също. Нека по опитните момичета те посъветват къде точно да отидеш.
Да да за София имах предвид .... хахах за това написах така наше "село", щот сме супер близко до София и пак сме много назад .....
За Детско здраве не видях да пише нещо отгоре, видя за д-р Татяна Захариева или Токуда .... Но все пак се чудя - само със слушалка ли ще кажат - да астма е, защото или на мен ми куца нещо какво е понятието астма или не знам вече ......

# 20
  • София
Да да за София имах предвид .... хахах за това написах така наше "село", щот сме супер близко до София и пак сме много назад .....
За Детско здраве не видях да пише нещо отгоре, видя за д-р Татяна Захариева или Токуда .... Но все пак се чудя - само със слушалка ли ще кажат - да астма е, защото или на мен ми куца нещо какво е понятието астма или не знам вече ......

Да само с преглед. Диагнозата е временна и се води - Астма с алергичен компонент. Просто на толкова малки деца няма как да поставят окончателна диагноза. Поставят я за 6 месеца и после пак минавате за да се види как е. Някои деца го израстват, при други продължава и на пиюо късен етап се израства. Индивидуално е.

# 21
  • София
Schokolad Ние не сме на Сингулер. Предписаха ни профилактика с Ариус по схема за 6 месеца и при спазъм коктейлът за който ти си написала вентолин+пулмикорт+ физ.р-р.
Малката е на 3 г. и 10 месеца, но е с епилепсия освен астмата, въпреки че незнам дали това е от значение за терапията.

Romanol, извинявай-явно съм объркала майката, която писа за зингулера. А за коктейла, който са ви изписали, за 10 8 месечно бебе беше мнооого силен.

Viki_88, ние сме на 10м и прави доста често свирукания и аз се колебая на какъв лекар да го заведа бебока и накрая реших, че ще е при една проф. пулмоложка, която ми я препоръча една друга лекарка. Що се отнася до Детско здраве, аз бях там с баткото и не съм доволна от въпросната пулмоложка, която ме изслуша мълчаливо, а после изписа сума ти неща, а нейното мнение бе уж арбитражно на други 3, че баткото е чист, макар да имаше честа кашлица... При положение, че предупредих за това, че баткото няма и месец преди това е пил антибиотик и от януари, до края на март винаги кашля като магаре....и за това, че е чист, но има леко учестено дишане, изписа вентолин на сироп, антибиотик, инхалации и още нещо, което вече не си спомням.... Но това е мое лично мнение и не е ангажиращо. Всеки родител преценява сам.

От практиката ми на пасивен пациент съм стигнала до извода, че най-правилни и адекватни диагнози и лечение са ми назначавали специалисти, които работят в детски отделения, защото всекидневно се сблъскват с бронхити, пневмонии, свиркания, спазми и правят разлика м/у всички тях.

# 22
И според мен най-добрите са тези в отделенията,всекидневно имат такива случаи и практиката е от голямо значение.
Малката от днес е без вентолин и сироп,а кашля значително и най-вероятно няма да и се размине и сингулара.На фона на целия зор снощи направи такава реакция от лосиона за тяло,че ми се изправи косата. ooooh! Тоя път се размина с урбазона.Добре,че я видях навреме,че не ми се мисли какво можеше да стане  Praynig

# 23
  • София
И според мен най-добрите са тези в отделенията,всекидневно имат такива случаи и практиката е от голямо значение.
Малката от днес е без вентолин и сироп,а кашля значително и най-вероятно няма да и се размине и сингулара.На фона на целия зор снощи направи такава реакция от лосиона за тяло,че ми се изправи косата. ooooh! Тоя път се размина с урбазона.Добре,че я видях навреме,че не ми се мисли какво можеше да стане  Praynig

Чиста ли е , или свири? Защото бебокът скоро свиреше + хъркане от сополите, но с инхалации-вентолин , а след това инхалация с урбазон (3 дни).След това два дни само на вентолин и всекидневно навън, спря свиренето му, макар да си хъркаше от сополите.
Понеже никога не може да ми е спокойно и безгрижно, баткото в понеделник се разкашля и да вземе да бръкне в устата на бебока, за да му чеше венците и хоп...малкият от снощи сополи, плач, кашлица...та днес сутринта го водихме на педито и тя каза, че за астма е много малък, а и астмата е ..малко ..как да кажа, за да се разбера правилно..повечето лекари изписват зингулера и ефирата, за да се презастраховат, без да има реална нужда. Съгласна съм, защото и друга лекарка ми го е казвала, дори при наличие на астма, има вентолин, пулмикорт, помпички с ...някакво лекарство(забравих какво)
за сравнение ще кажа, че дете на моята приятелка пи 5 месеца зингулер и пак направи бронхит, а му го изписаха точно за да не прави....Вие имате ли сополи? Баткото тази и миналата година кашляше цели 3 месеца, без да спира и все беше чист...

# 24
В момента не свири,но здраво хрипти от кашлица,сополи.Малко на страх го спрях(личната ми каза още преди 2 дена да го спра,но тя свиреше,макар и леко,и го продължих).Чакам да дойде сряда да я види пулмоложката,но още си кашля и ме е страх да не се разсвири пак.

# 25
Правите ли вентолин ако не чувате свирене? Малката кашля отхрачващо от няколко дни и днес на прегледа нищо не се чу. Тази вечер се разкашля много и взе да стаеа по-суха кашлицата. Току що направихме пулмикорт... Ако продължи да кашля се чудя дали да правя вентолин... Не чувам нищо като доближа ухо... Rolling Eyes
Заспа сега, но пак кашля от време на време. Sad А тъкмо спряхме Сингюлера преди две седмици. Tired

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 23:12 от enigmata

# 26
  • София
Правите ли вентолин ако не чувате свирене? Малката кашля отхрачващо от няколко дни и днес на прегледа нищо не се чу. Тази вечер се разкашля много и взе да стаеа по-суха кашлицата. Току що направихме пулмикорт... Ако продължи да кашля се чудя дали да правя вентолин... Не чувам нищо като доближа ухо... Rolling Eyes
Заспа сега, но пак кашля от време на време. Sad А тъкмо спряхме Сингюлера преди две седмици. Tired

Колко време сте пили зингулера? Много скоро след приема му сте направили пак кашляне.
На нас винаги всички лекарки досега, са ни предписвали първо да правим вентолина и едва след това пулмикорта или метилпреднизолона, защото вентолинът не е толкова силен, както другите. Само веднъж ни изписаха проспан за инхалации преди вентолина.
Вчера педито каза, че бебокът е добре и има само сополи-от следобяд се почна едно мрънкане, хленчене, цяла нощ не спа..по едно време беше топличък, но термометърът не отчете температува , а като диша, слушам здраво свирукане. Чакам с нетърпение да стане време, за да идем на дежурния лекар. Снощи на своя глава му направих инхалация с вентоли., макар да му правехме преди седмица пак с него и с урбазон....Sad Аман от тия настинки, които са и чести, и минават бавно и тежко....
На въпроса ти-не, не правя вентолин, ако не чуват свирене(за малкия), а големия си го лекувам както аз си знам...само ходим да го преслушват всеки ден или през ден, като педито знае какво му правя...

# 27
Ами сингюлерът го пи от септември мин година. Преди около 2-3 седмици го спряхме, точно защото не беше правила спазми. Tired Кашлицата премина от влажна в почти суха и чувам хъркане от устата. Но пък не чувам спазъм. Сироп за кашлица не съм давала, за да не я разкашля още повече, а то какво стана... ooooh! Сега ме е страх да няма хрипове. Иначе пие някакъв аб Цефаклор, защото беше с червено гърло. Дано днес има кой да я види. Лошото е, че съм на работа до обяд и дано не се влоши дотогава. Sad

# 28
  • София
За червено гърло много помага грануфлорин-от аптеката се купува и трае в хладилник 1 година. Купуваш си  и клечки за секрет и мажеш-гаранция минава...

# 29
Ние от днес пък покашляме. Ще видим до къде ще го докараме. Сигурно от 10 дни го спрях Сингулера.

Общи условия

Активация на акаунт