Булката, Кармата и Пътеките - букет от индийски традиции ~Тема 17

• 82 648
  • 756
  •   1
Отговори
# 420
И сега какво? Да линчуваме Бандитка, че си гледа къщата, работа, живота и не отговаря на някои особено тъпоумни въпроси? Особено, ако се отнасят до сълзливи истории? Ако някои от пишещите тук си запълват живота с това, кой кого погледнал, кой какъв бил, кой на кого е брат/сестра/, умрял, възкръснал, непорочно заченал и т.н., има и други, чиито интереси са в областта на историята, културата, ежедневието и т.н. А на тези въпроси Бандитка отговаря когато може /че даже се и повтаря/.
Самоцитирам се, за да подчертая какво точно съм имала предвид под "сълзливи" и тъпоумни. Аз даже нямам представа за какво спорите, нито за кой сериал става въпрос. Лично аз винаги съм се отнасяла с огромно съчувствие към хора с каквито и да са физически проблеми, пък било то и героини от сериали. И, да, понякога се чудя на хората как могат да се вживяват толкова много в други измислени ситуации. Просто се подразних, че някой смята, че Бандит Куин е на работа към форума, а нейните постове всъщност са тези, които ни разкриват и обясняват много от нещата, които се случват и виждат в сериалите.

# 421
момичета, моля ви, захванали сте боклук мухабет - кой какво каза и кой какво разбра...
Толкова е хубава нашата тема, дето всеки може да се изказва, без да им лични нападки и сега таз разправия

# 422
И сега какво? Да линчуваме Бандитка, че си гледа къщата, работа, живота и не отговаря на някои особено тъпоумни въпроси? Особено, ако се отнасят до сълзливи истории? Ако някои от пишещите тук си запълват живота с това, кой кого погледнал, кой какъв бил, кой на кого е брат/сестра/, умрял, възкръснал, непорочно заченал и т.н., има и други, чиито интереси са в областта на историята, културата, ежедневието и т.н. А на тези въпроси Бандитка отговаря когато може /че даже се и повтаря/.
Самоцитирам се, за да подчертая какво точно съм имала предвид под "сълзливи" и тъпоумни. Аз даже нямам представа за какво спорите, нито за кой сериал става въпрос. Лично аз винаги съм се отнасяла с огромно съчувствие към хора с каквито и да са физически проблеми, пък било то и героини от сериали. И, да, понякога се чудя на хората как могат да се вживяват толкова много в други измислени ситуации. Просто се подразних, че някой смята, че Бандит Куин е на работа към форума, а нейните постове всъщност са тези, които ни разкриват и обясняват много от нещата, които се случват и виждат в сериалите.

jfjallen, извинявам се за получилата се ситуация. То затова е хубаво човек да не се изказва неподготвен. Разбери ме и ти, че просто нямаше как да знам че не си в течение на спора. Затова на кратко ще го опиша, за да разбереш защо реагирах по този начин. Въпросната Ресмие от известно време напада мен и Бубулина, които сме незрящи. Заяде се понеже задаваме въпроси като се коментира някой сериал защото не всичко на нас ни е ясно. Та аз бях попитала Бандитка как живеят незрящите в Индия, въобще каквото знае ако няма нищо против да опише за техния живот. Имах предвид дали имат специализирани училища и Т.Н. Бандитка на няколко пъти написа, че ще отговори, но през това време и другите задаваха отделно въпроси и после пък тя известно време не се включи. Та тази Ресмие започна да заплита интригата че Бандитка не се включвала защото не искала да отговаря на въпросите за незрящите и че ние сме виновни за това да не се появява в темата. Затова тръгна спора.  Когато ти изказа такова мнение, понеже и моите въпроси са за незрящи, тема която на много от хората звучи тъжно, аз помислих, че именно за моите въпроси имаш предвид тъпоумни.Дари, съжалявам наистина че така се получи. Темата наистина си е добра но нали разбираш, че всеки е човек и понякога не успява да си затрае. Сега още веднъж се извинявам за грубото отношение.

# 423
Като отворихте дума за храната, прави ли ви впечатление, във всеки от сериалите го има тоя момент, когато някой каже за друг - от сутринта не е ял... И това с един такъв тон, сякаш това е някаква трагедия и всеки момент,едва ли не, човека ще умре от глад, само защото не е ял 5-6 часа... Та това май показва колко ги засища храната. И в тая връзка, интересно какъв толкова символизъм влагат в това , някой да те храни в устата, постоянно го правят и едва ли не с това оправят всички проблеми. И как чупят от ротите само с една ръка, а те понякога жилави и доста се мъчат, но никога не включват и другата ръка. Извинявам се, ако вече сте го коментирали.

# 424
Здравейте! Simple Smile
Аз да си продължа моята тема за месото. Кики, от това, което и аз съм чела, почти на 100% е както ти си го написала, само ще си позволя леко да коригирам с това, че те избягват само месото, а не всички животински продукти, нали почти всичко го правят с гхи - пречистено масло.
Съвсем ясна ми е логиката за избягване на месо (особено телешко), риба и яйца. Мен по-скоро ме интересуват следните въпроси - 1. Аюрведа не препоръчва риба и яйца, но никъде нищо не се казва за месо; 2. В индийските ресторанти в България си има ястия с месо, съмнявам се всичко да е побългарено; 3. Ако не дават на децата си месо, как се подсигуряват, че се развиват както трябва и си набавят всички витамини, минерали и най-вече аминокиселини - възрастните (особено ние, пО на запад) можем колкото си искаме да не ядем месо и дори млечни, но си правим постоянно изследвания, взимаме добавки и т.н.
Та така, това ме вълнува мен. Simple Smile
А според мен повечето индийци поне в сериалите са си пълнички заради сладкото, което видимо си консумират. Не от месото се дебелее, а от захарта и хлебните изделия.  Peace

# 425
Като отворихте дума за храната, прави ли ви впечатление, във всеки от сериалите го има тоя момент, когато някой каже за друг - от сутринта не е ял... И това с един такъв тон, сякаш това е някаква трагедия и всеки момент,едва ли не, човека ще умре от глад, само защото не е ял 5-6 часа... Та това май показва колко ги засища храната. И в тая връзка, интересно какъв толкова символизъм влагат в това , някой да те храни в устата, постоянно го правят и едва ли не с това оправят всички проблеми. И как чупят от ротите само с една ръка, а те понякога жилави и доста се мъчат, но никога не включват и другата ръка. Извинявам се, ако вече сте го коментирали.

Това го правят защото според Индийските традиции лявата ръка се приема за нечиста. Всичко, което се прави трябва задължително да се прави с дясната ръка, а не с лявата. Това съм го чела в другия форум от разказите на Бандитка. Вероятно затова чупят хляба само с 1 ръка.

# 426
Бандитка вече изрично написа и подчерта, че е тук за да отговаря на всякакви въпроси свързани с Индия. Едва ли има нужда да го повтаря и потретва, заради някаква си там интригантка. Не разбирам защо все някой трябва да се изявява като неин адвокат и да си присвоява правото да пише от нейно име. Тя каквото трябваше да каже го е казала. Когато може и на каквото може естествено, на това ще отговори.

Аз също съм и чела разказите в другия форум, където хората си задаваха кой каквито си искаше въпроси и никой не се е сърдил. Питали са за филми, за различни традиции и въобще кой за каквото го интересува. Даже в една от темите с някакъв потребител бяха започнали и Индийски да учат.

jfjallen, моите уважения, но дори да не визираш конкретно нас изказването ти прозвуча доста грубо. В интерес на истината не съм видяла до сега някой да задава тъпоумни въпроси на Бандитка, а тоя израз между другото го чувам за първи път. Все пак ако не си в течение на това, което се пише, едва ли би могла да знаеш кой въпрос е тъпоумен и сълзлив и на кои въпроси Бандитка е отговаряла по няколко пъти.

Дари, съгласна съм, че не бива да се отклоняваме от темата с излишни спорове, но пък някой ситуации просто са такива, че няма как всяко написано изречение да е свързано с темата.

Чувала съм, че храненето в устата има доста голямо значение според техните традиции, но от толкова обичаи в момента не мога да си спомня точно какво изразяваше. На мен не ми пречи да отговарям на въпроси, които са дискутирани и преди, стига да знам. Вярно е, че понякога се повтарят, но това е защото влизат и нови попълнения и няма как всеки да чете толкова теми назад, за да е прочел предишните разкази на Бандитка, дори вече да е разказвала нещо.

# 427
Това за неползването на лявата ръка като нечиста съм го чувала за мюсюлманите, но по други причини  Mr. Green Та в тая връзка религията на индийците май доста се доближава до исляма ...

# 428
Това за неползването на лявата ръка като нечиста съм го чувала за мюсюлманите, но по други причини  Mr. Green Та в тая връзка религията на индийците май доста се доближава до исляма ...
Доста неща са се повлияли от нашествието на мюсюлманите в Индия през 10-12век. Като започнеш от облеклото, храната, традиции, думи в речника им и т.н.
Ами то и при нас е така. 500г. под мюсюлманско владение малко ли са.
Захранването или храненето е основен обичай при индийците, който символизира привързаността и грижата към гост, близък или роднина. Загрижеността дали си ял или пил, за да се чувстваш добре е ежедневие на индиеца, тъй като за него храната е едно от най-важните неща. Храната винаги трябва да е прясно сготвена за всяко ядене. Не ви ли прави впечатление, че те като че ли само с това се занимават. Само готвят ли готвят - за закуска, за обяд, за следобедна закуска, за вечеря.
А ние тука си готвим веднъж дневно. И на всичкото отгоре можем да го ядем и два дни. Laughing

# 429
Аз много малко знам за Индия и Аюрведа, но знам че основен принцип там е да се яде само прясно сготвена храна и никога престояла. То е и нормално- в тия жеги сигурно много бързо вкисва всичко.

# 430
Кики, абсолютно съм съгласна за прясната храна, и на мен ми прави силно впечатление, че снахите почти само това правят. Вероятно има общо с климата, но надали е само това. Има един много добър кулинар в Трявна, той също твърди, че храната трябва да се консумира само прясна, това особено важи за картофите, според него. Но то си е логично, много от храните като изстинат, си личи разликата във вкуса, съответно и в качествата. Друг е въпросът, че нашето ежедневие, така силно повлияно в последните десетилетия от западното общество, почти хич не ни позволява да ядем три пъти на ден прясно приготвена храна...

# 431
Че аз просто казвам какво мисля което си е в правото ми. Знам че бандитка не е тук на работа и не е длъжна да отговаря. Но както се вижда тя отговаря на всички други с изключение на тях по точно тези конкретни въпроси. Може спокойно да каже примерно че не и се занимава с това, или че не знае, варианти за измъкване колкото щеш. Тя обаче обещава и изведнъж изчезва за дни. Това не мога да го разбера както и да ми го обяснявате. Как така обещава а после вече изобщо не се включва. Няма как човек това да не го забележи. Така че не се сърдете че го казвам. Самата Бубулина написа, че е казала че е тук за да отговаря на въпроси свързани с Индия и тя наистина така каза. Не съм казала че е безотговорна а просто че обещава и не си държи на обещанието                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

# 432
Ох, тая Дамини как ме дразни. Като кресне така "Ички, какво е станало" направо ме кара да подскачам от стола, ще ми събуди детето направо...  Joy

# 433
http://idi.bg/blogs/view/blog/2233

Прочетете точка 6  Mr. Green

Интересно кога е западнала медицината им, след като преди 2600 години са били толкова добри... Party

Тук пише и за лявата ръка

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 17:33 от Dream Team

# 434
  • Варна
Интересно кога е западнала медицината им, след като преди 2600 години са били толкова добри... Party
Не е по-западнала от нашата  Wink

Ето един любопитен факт за Индия,между другото.

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 18:05 от Lora-Di

Общи условия

Активация на акаунт