Февруарчетата хапват ягоди, черешки - изцапани са вече всички дрешки!

• 31 803
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Аз пък съм доволна от положението с майчинството, да ви кажа, не ме бийте.  newsm66 Тия дни етърва ми като роди, за пореден път ми припомни как в голяма част (да не кажа повечето) страни по света майчинството е скандално малко време. Те са в Испания и там е 4 месеца, доколкото си спомням това дори включва 1 месец преди термина, та остават 3. Но и 4 да са, е безобразно малко. Като се сетя нашето на 4 месеца каква душица беше, нито тя, нито аз знаехме къде се намираме, а да те привикват на работа... Вижда ми се супер ужасно, та затова се чувствам много благодарна, че тук не сме така.  Peace
Това може да ви е интересно - http://www.abccommunication.eu/St2.html

# 556
Оооо, Сахасрара, така е. Няма друга държава в света (не съм прочела още статията, която си постнала, но така знам), в която майчинството да е позволено 3 години Peace Щастлива съм, че мога легално да си гледам детенцето докато е толкова малко, а не да шикалкавя, за да изкрънкам дни, седмици или месици допълнително, за да съм си с него. Ама все пак на тази "добра социална политика" ли да дължим 340лв? Не съм съгласна с постановката, че трябва майчинството през втората година трябва да се измерва с мин. раб. заплата... или просто тя е неимоверно несъобразена с икономическите параметри на живота у нас. Все пак те не стигат само за детето...пък за детските (които не че вземам де) хич няма да отварям приказка  ooooh!

# 557
  • NE
Лики е права за това, че само тук имаме дълго майчинство. В Нова Зенландия давали 40 дни, пък ако искаш си ги взимаш преди или след раждането. Shocked
От друга страна политиката ни за майчинството е леки безумно. Една страна като Норвегия масово семействата имат по 3 и повече породени деца, именно поради добрата демографска политика.

# 558
Бизи, съгласна съм, че 340 лв до никъде не стигат, но точно затова е изборът - който иска, когато иска си подновява ходенето на работа. То за хората, които взимат над 2400 лв., и първата година не им е изгодна, един вид, та ако решат, могат спокойно да действат като на запад - 4 месеца примерно. Аз имах предвид, че ние имаме избор, който почти никой друг няма.  Peace

# 559
  • Англия
Добре, че идва от вас този диалог, че мен щяхте да ме линчувате. В Испания-3м.мисля беше,  в някои от американските щати май изобщо няма-взимаш си годишния отпуск. В Швейцария-3м.платено майчинство+3м.неплатено, като работиш до последния си ден преди раждането, освен ако не ти даде лекар болничен, което не става без добра причина. В Бг.детските надбавки пощти покриват таксата за детска градина, в Англия-те са около 8-9% от детската градина.

# 560
  • NE
Така си е. Peace
Да не забравяме, че 170 лв. дават ако се върнем на работа преди вторатс година, но детето не е на държавна ясла.
Идеята ми беше да се стимулират българските семейства примерно с по-високи майчинства на някаква допълнителна основа - примерно образование, доходи и т.н.

# 561
  • Англия
И пак хората няма да са доволни и да се юрнат да раждат. Българите бяхме корав народ и много се гордеем с това, но сме се превърнали в абсолютно мрънкала....

# 562
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
E, ана.ана ... Не обобщавай така ... Влез в темата на многодетните и виж колко много хора има - добри, интелигентни, с хубави професии и ... три+ деца Simple Smile И ние не сме милионери, но жизнената ни философия е, че за нас като родители и човеци са хубавите спомени, за това и пътуваме много ... А, след нас ... остава онази частичка в децата ни - не коли, къщи, бизнес ...
Права си, че мизерията убива ..., но убива много повече, ако си "мизерен" духовно ... Така си мисля ... И за без пари почти можеш да си "богат" - един Киндъл и много четене, един пикник в парка, един смях с приятели, една подадена ръка на непознат ... Все неща, които не струват много в пари ..., но струват милиони в това да се почувстваш добре ...

Иначе по подхванатата тема: според мен, това, че стандарта е нисък, обуславя дългото като време майчинство ... Имам предвид, че познавам доста майки, които се върнаха на работа, когато бебетата им бяха на 3-4 месеца, защото имат много добри заплати в чужди компании, от там - висок стандарт на живот; без проблем да се наеме детегледачка; не искат да забоксуват в кариерата и т.н. И не - не страдат от това - поне тези, които познавам. Но то си е и до човек ... Аз си признавам, че не съм кариерно амбициозна и за това не бих го направила, но хората са различни ...

# 563
  • Англия
Извинявай, ако съм те засегнала  Hug Знам, че има и такива като вас, моите приятели, семейство също се справят прекрасно с живота в България, трудят се-получават това, което им се полага и не се оплакват. Но като цяло нацията ни вече не е така, както поколението на баба ми и дори на родителите ми, чисто като добродетели, упоритост, трудолюбивост, психика. С тъга всеки път го установявам като се прибирам...

# 564
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Не си ме засегнала  Hug Просто ... Не ми се иска да униваме ... Не ми се иска да сме с розови очила ..., ама да ги заменим и само с черните ... не ми се ще ... Аз виждам все повече усмихнати и устремени хора ... И това ме радва безкрайно ... Виждам и се срещам с хора, които четат много, търсят информация всякаква ... и това ... кара ме да мисля, че макар и бавно ..., макар и за моите внуци или правнуци ... има надежда Simple Smile

На прима виста се сещам за поне 10-тина човека на които се възхищавам в решенията за начин на живот ... и няма да ви учуди - брой деца Simple Smile
Скрит текст:
Стоян Маринов - чест е да го познавам Simple Smile Ама, то е защото се познаваме от планините Simple Smile 4-ри деца и с три от тях в Непал тази година - https://www.facebook.com/stoyanmar?fref=pb&hc_location=frien … pnref=friends.all
Две-три дами, на които ще запазя никовете в тайна Simple Smile Едната има 2 момчета и беше за година доброволна приемна майка на едно бебе момиченце ... В деня, в който взеха детето и го дадоха на новото му семейство (а тя толкова страдаше, че не й позволиха да го осинови ...) се сдоби с 2-ра чертичка ... и още един юнак Simple Smile И още една многодетна, която се шегува, че както години са борили стералитета, така стана многодетна майка в рамките на 9 месеца Simple Smile След поредния (5-6-7 опит инвитро) пристигат документите, че са одобрени да осиновят 4 годишни близнаци ... Е, в деня, в които отиват да си ги приберат у дома ... разбира, че последния им опит е успешен Simple Smile Сега си има 3 деца Simple Smile 2 на 5 годинки и една бебка на годинка ... И още много хора познавам ... Ей, такива ... Обикновени, но добри ... Те ми давам светлина ... и надежда ... Няма да се даваме ... Ще е наред всичко Simple Smile

# 565
АЗ пък съм напълно съгласна с Лили относно майчинството. Майчинството е като "заплата" на майката. Майчинството не е за да издържаш детето си един вид. Който иска и прави дете трябва да си знае възможностите. Това си е моето мнение. На мен и 1340лв да ми дадат все ще са ми малко, но факта си е факт. Държавата не е длъжна да ни храни и гледа децата. Това е НАША отговорност. Те са НАША отговорност! Какво значи, че държавата не те стимулира да раждаш деца?! Аз сина ми не съм го родила на държавата  ooooh! не го разбирам това мислене, ей, мъча се, но не мога Tired

Сигурна съм, че ще разбудя духовете, но ми писна всички майки да се оплакват как парите за нищо не стигат и в следващия момент да се глезят ч с цигари, я със скъпи парфюми и да плюят само по държавата, че как тя, нашата държавица, не ни храни децата. Ми, извинявайте, ама не съм съгласна! На мен 340лв ми стигат за на Мони основните неща, другото са си глезотии, които му купувам Peace

Съгласна съм и с Безобидничка - за мое голямо щастие се сблъсквам с все повече позитивни и добронамерени хора. Сигурна съм, че страната ни върви към прогрес. Ще излезем от тази "дупка" дано само е по-скоро.

Съжалявам, това си е мое мнение! Не се оплаквам! Доволна съм и на 2те години майчинство и на 340лв "заплащане".

# 566
  • NE
Едно е сигурно, който иска, търси начин. Дори мога да твърдя, че напук на повечето ми страхове, дете се гледа и с малко.

# 567
....дете се гледа и с малко.
Точно така! Това имам в предвид! И с малко може. Всеки иска да купува скъпи неща, но ако не може, минава и с по-евтин вариант Peace пак ще стигнат парите

# 568
  • NE
Аз съм честно казано доволна от много евтини неща (не говоря за дрешки). Кукуто за 3,50 лв. е по-хубаво от това за 20 лв., столчето на Икеа за 35 лв. е мега в сравнение с онова което взех за 100 и косур лв. Искам да кажа, че сме затрупани със скъпи детски стоки. Още като обикалях бременна забелязох, че хал хабер нямам скъпото що е скъпо.
От друга страна съм на мнение, че политиката ни не е пълноценно насочена към майките с малки деца. Вярно е че образованието ни е в хиляди пъти по-евтино, да не кажа безплатно в сравнение с ред държава, но от друга страна 60 хил. бебета за 2014 г. са много малко. Писала съм две дипломни работи и цифрите се топят като масло на слънце, а последиците ще са големи.

# 569
  • Англия
Винаги много се радвам като чета за истории, подобни на тези от скрития текст на Безобидна. Ние също искаме да си осиновим третото детенце, само да сме живи и здрави. Дано наистина нещата да са повече така, както ги виждате вие, а не както ги усещам аз. Също съм на мнение, че човек знае и 2, и 200. Аз взимам само £82 лири детски надбавки. За сравнение-наем £1150,  детска ясла- между 900 и 1100(моята не ходи). Въпреки това смятам, че са достатъчно за покриване разходите на детето и поемат дори някое и друго кафе на майката  Wink

Общи условия

Активация на акаунт