Февруарчетата хапват ягоди, черешки - изцапани са вече всички дрешки!

• 31 801
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Ана.ана, Безобидна, аз мога само да споделя колко от моите връстници, завършили в чужбина, се върнаха в бг и имат семейства там. И градят кариери и правят стойностни неща. А те все пак са интелигентни, образовани и най-вече с гражданска позиция. И за мое голямо учудване, повечето вече сме и с деца. Нещо, което преди 10 год. нямаше да.повярвам....
Тук, в Македония, майчинството е 100% от заплатата и е 9 мес. След това до 1 год. имаш един час, ако кърмиш. За яслите не знам как са нещата. Но да ти гледа жена детето е към 200-300 лв, а мойта.заплата.беше 700 и това е.висока за.стандартите. Но пък тук нон стоп вървят реклами от държавата  по телевизиите против аборта и за да имаш трето дете (мисля че се получават някакви пари всеки месец, но не знам колко) и затова.колко е хубаво да.имаш голям семейство. На мен ми идват.малко в.повече, че си е бая пропагандно, но поне имат някаква политика за насърчаване на раждаемостта.

Къти, напълно съм съгласна. Децата имат нужда от грижа.и внимание, не от.купища.играчки. Те не правят разлика дали количката им е за 1000 или за 300 лв, могат и без столче за хранене - повечето неща според мен са измислени за удобство на родителите, а не на децата. Оттам маркетингът си върши работата, а и когато си млад и отчаян родител, се хващаш като удавнин за сламка - ей сега ще.му купя това и ще.спи/яде/няма да.реве.

Аз днес бях на промоция:заспа лесно на обяд,яде.зелен фасул и даже пробутахме.малко месо,.че да е страшна като лъв Simple Smile и после баба и дядо й я разхождаха, че аз стягах багаж - отиваме в Охрид за една седмица  Party
Очаквам да ми го изкара.през носа Simple Smile
Стана дълго, извинете и сппокойна вечер

# 571
  • NE
Поинтересувах се и тук го има ако майката се върне на работа, а детето още се кърми по закон я освобождават 1 час по-рано от работа. Нужно е само бележка от педиатъра, че майката кърми все още.

# 572
  • София
привет,
голям дебат сте ударили днес , та да не остана по назад и аз да се изкажа Simple Smile.
Аз лично намирам, че майчинството ни е повече от хубаво, никъде по света го няма това. Даже си мисля, че трябва да го или намалят или да направят нещо за да не може някои да го превръщат в бизнес това (визирам ромите). Другото което е много добро при нас е че имаме държавни ясли и детски градини, което го няма на всякъде. Имам приятелка, която е в Англия и друга която е в Америка. Еми там яслите са безумно скъпи. В Америка нямат никакво майчинство и яслите са толкова скъпи, че няма как да си го позволят , въпреки че тя е на много добра работа и се чудят как да гледат сега детето, защото тя се върна на работа нали.
Според мен трябва нещо да се направи за да се редуцират тези дето нямат никакъв трудов стаж и само раждат деца, да не пояснявам кои визирам пак . После детските - тук също нещо трябва да се направи. Не може ние дето работим никога да не ги взимаме, та все пак тези пари идват от нашите данъци и осигуровки. Уж сега мислеха да спрат разни такива на малолетни, но идват избори и май няма да го бъде. Уж детските щяха да ги направят да са за всички, е да ама не , пак май няма да стане.

Иначе съм много за това да има повече деца, но деца българчета (сори за расизма, ама те дори и не ги гледат като хората, само раждат като луди за да взимат пари от държавата). Трябва по някакъв начин държавата ни да стимулира повече да се раждат повече деца и според мен трябва да се стимулира повече кърменето , защото ми прави впечатление че в момента грам никой не стимулира за това, ами точно обратното е.

Ние посъбрахме багажа и направо лошо ми става като гледам що багаж имам  ooooh!.
Вие също ли сте така като тръгнете на някъде бре или аз се улях нещо. Мислих , мислих ама нямам какво да извадя, направо ужас.

Спокойна нощ от мен  Hug

# 573
  • NE
Гери Ние сме като катун. Винаги. Mr. Green
Подкрепям те за българчетата. Peace

# 574
Гери, за багажа да те успокоя - отиваме за 7 дни в.наша си къща, разбирай пералня и тн, а аз.като се замисля й опаковах всички дрехи, които носо в.момента. Добаво и чаршафи и хавлии и играчки и количка и ето ти един багажник само за нея Simple Smile ние сме с един куфар за ръчен багаж и торби по предната седалка. Simple Smile

# 575
Майчинството, отглеждането на дете и неговото възпитание не се крепят само на пари, естествено. Съвсем нямах това пред вид, когато писах поста си. И да - детето не знае, нито го интересува дали ще има маркови играчки, или не, дали ще има много или малко играчки, в каква количка ще се вози, с какви памперси ще го повиват или с пелени, с какво ще го къпят/мажат и дъра-бъра....то търси внимание и любов. Тук ще се съглася с Гери и Копче.
Моето предложение, ако някой го интересува, би се крепило на теза периодът да остане 12 месеца платено, но това "платено" да се крепи финансово на основата на трудовия стаж, образованието, квалификацията на майката. Не виждам защо това трябва да е дискриминацонен фактор. Пък вече всяка майка си решава дали иска и кога иска да тръгне на работа. Не само парите в крайна сметка формират демографската политика на страната.
Скрит текст:
То пък кво стана, аз дето така да не ценя парите, тези хартийки, повдигнах въпроса за тях, та човек би си помислил, че чак ме е яд , че не вземам детски и че 340лв доникъде ни ми стигат, та съм ревнала срещу майка България, държавата ни хранилница ooooh! по момему парите не ни правят щастливи, но са ни нужни, за да живеем Peace

Гери, дали пътуваме за 3 дни или 2 седмици, винаги сме вили на могили и керван-багажори. На малкото, уж педя дрешки както се казва, пък багажа повече от нашия сборно. Ама то не само дрехите ooooh! Хубаво да си изкарате, и най-вече здрави да сте Hug

Копче, и на вас приятно изкарване на Охридското езеро. Браво на Нати за вкусното хапване Hug

Преди да ви пожелая "Лека нощ", споделете дали ползвате възглавници за мъниците. Ако да - какви, не марка, а каква големина, височина. Ако не - какви са ви доводите. Аз лично не съм слагала все още, но понякога се чудя дали му е удобно, щото понякога идва до мен и си полягва на моята Mr. Green ама после се изтъркулва, явно му идва високо. А доводът ми да не използвам е, че нали главиците са им големи, т.е. съобразно раменете и обиколката на гърдите. Та може би чисто физиологично бих му предложила възглавница, когато  обиколката на раменете изпревари тази на главата. Ама как само го обясних Confused, дано сте ме разбрали Whistling

Лека нощ newsm46

# 576
  • Англия
Казват, че първите 2г. възглавница не е нужна. И дъщеря ми си полягва до мен на моята, но според мен само за да ми подражава.

# 577
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Добро утро, мацки  Hug

За възглавницата: моята спи на голяма възглавница вече ... 4-5-ти месец ... Като казвам "спи" имам предвид, че ляга цялата по корем по дължината на голямата възглавница Simple Smile

За майчинството и за ... "ромите" :
Скрит текст:
Както и да го смятам ... от другаде си изкарват парите те ... Ако имаме една ромка с 6 деца и едното е бебе - понеже никогиЖ не е работила получава за него първата година 100 лв. социално майчинство; за едното дете 50 лв. детски, за другите 5 по 35 лв. детски - общо 325 лв., докато най-малкото е бебе - после са 225 лв. Възползват се и от др. социални помощи, но те вече са "орязани" и не се дават в пари, а в "натура" - ваучери за ток, въглища и т.н. - но само за един енерго-източник и са в рамките на 100 лв. за зимен сезон; пакети от неразвалящи се храни - боб, леща, брашно ... ей, таквиЗ и също се дават 1 път в годината ... Постоянния им доход паричен е от детски, а той наистина не е огромен ...

За пътуването: и ние като тръгнем за някъде сме с "катуна" Simple Smile Ама така е Simple Smile

Лек ден, дами   bouquet

# 578
  • София
Здравейте!
На Алекс му излезе още един долен зъб и кучешките му са подути, та ще видим.
Пак не яде, жега ли е зъби ли е не знам.
И ние когато тръгнем на път неговият багаж е повече от нашите с баща му, независимо за колко време отиваме някъде.
На мен пък ми е много противно и обидно, че за майка България аз нямам дете, защото видиш ли дохода ми бил еди какъв си,а с моите данъци се плащат детски на бедните роми.
За майчинството не се оплаквам, доволна съм има и много по-добри страни от нашата и много по-зле, зависи с кой се сравняваш (в скандинавските страни е едно, а в Африка друго).
Весел ден!

# 579
Здравейте, мацки! Simple Smile
Мерси за кафенцето!   bouquet
Много ми хареса тоя дебат, защото провокира много позитивни неща, които сте казали, като публикацията на Безобидна, примерно.  Hug
Само да се опитам да внеса малко успокоение за циганите (както каза един човек в едно предаване - това не е обидна дума, идва от река Циган  Mr. Green) - надали чак толкова се ползват с майчинство, пред вид факта, че огромният процент сред тях нямат две години осигурителен стаж, на който се базира майчинството. Ако пък имат - още по-добре, това означава, че си работят и са си заслужили парите.  Peace
Детските са съвсем отделна тема. За тях съм съгласна, че щом са "детски", а не "социални", би следвало ВСЯКО дете да ги получава. Друг е въпросът, че аз съм благодарна, че не съм опряла до тези 35 лв (или колкото там станаха). Абсолютно съм съгласна със Злати, че когато човек реши да има дете, трябва да си прецени възможностите, а не за всичко да разчита на държавата. Съгласна съм и с всички вас, че за основните нужди на детето не са нужни хиляди.
По въпроса с възглавничките - най-вероятно Ана е права, защото ние от доста време имаме детска много тънка възглавница, която изобщо не се ползва за друго, освен за игра.  Laughing

# 580
Момичета, не визирах вас - Бизи и Принцеската, говоря за майки, които познавам лично, че те се жалват, че държавата не им издържа децата едва ли не
Знам, че много малко  хора мислят като мен, знам, че за мнозина моето мнение е грешно, но то си е мое.
Не съм искала да ви обидя. Честно казано дори не видях, че точно това за "майка България" е обсъждано. Просто си развих тезичката.
Лично извинение към Бизи, дано го приеме   bouquet

Момичета, знам, че има много теми свързани с предстоящото ми питане, НО искам мнение от вас..
Препоръчайте ми местенце за 2вечери по южното ни Черноморие Praynig изискванията ми са да има басейн, да има и детски басейн и детска площадка за игра, подходяща за нашите деца. Морето и да е далеч не ми пречи, така или иначе сме с колата. Бяхме на Градина, сега ще идем на Созопол и искам още някъде да идем по-следващата седмица, но се чудя къде Thinking

Ааааа, пък за възглавничката, Мони от известно време спи директно на моята, а аз спя на висока. За новия апартамент с матраците на Тед пристигнаха и 4бр възглавници (изглеждат много удобни) и са с регулируема височина, та мисля Мони да си има възглавничка. Ако не му е удобна, чак тогава ще търся нещо детско.
Ама пораснаха ни децата, беееее... вече и възглавничката си търсят  hahaha

# 581
  • NE
Аз също оставям без възглавничка Вили. В яслите и градинките ги оставят без тях защото да се оформи правилно врътлето и да не се изкривява. Затова ползвам една супер тънка възглавничка и на няколко пъти се спрях да купувам. Впрочем той също не търси възглавница. Нашите са от мемори пяна и са му твърди и високи, а аз много доволна че врата ми е отпочинал.
Намерих му цаката и лягам с дребен на обяд. Сякаш повече тонус имам.

# 582
  • София
Къти, споко мен лично не си ме обидила никак, казах, че съм обидена на държавата (дори и това е силно казано, защото съм родена в Бг и познавам идеално действителността ни, та няма и за какво да се обиждам).

# 583
Къти, няма място да се обиждам и няма за какво да се извиняваш. Напротив, мнението ти е ценно и за мен  Hug, не съм обидена, чак ми е неудобно да се извиняваш  Blush То добре си дебатирахме, хареса ми, че прочетох стойностни мнения, обосновани и емоционални. Прочетох и статията от поста на Сахасрара. Не съм обидена и на държавата ни. Толкова можем - и го казвам в първо лице, множествено число, щото политиците ние си ги избираме. Тук може и друг дебат да провокирам, визирайки и предстоящите избори, ама ше станеееее .. offtopic newsm11 айде нема нужда Peace

Благодарности и за мненията за възглавниците. Също няма да предлагам все още. Пък и то като го приспя на една страна, през нощта се върти като часовникова стрелка. Само шЪ му се пречка. Не стига завивката, ми сега и възглавница, ако искаше, можеше да ми каже: "МамооооУ" Mr. Green

Много хубаво било в парка "Заимов" бря...отдавнане бяхме ходили, хубаво се пошляхме, видяхме се с друзя и се прибрахме обедно да нанкаме.

Феичка, по-добре късно отколкото никога  Peace и аз прилягвам понякога като заспи малчо, ама с компа или книжле. Това готвене, лятотооооооо...ама много тегаво. Обичам и да готвя, и да ям, ама ...жега бе хора  Stop

Изписа ми се мастилото, спирам.

# 584
Bizi аз бях постнала една статия от ортопед отдавана и той казваше, че вече им трябват възглавници, ама тънки, нещо от сорта на дължината рамо-основа на врата. Малката е с много тънка възглавница от дунапрен на Лорели с дупки за вентилация  Joy ама колко спи на нея е отделен въпрос. По-често май спи до или върху нея, спи и без... така че честно, не знам дали наистина й трябва, ама й взех да свиква с понятието  Joy аз вече спрях да я завивам, не знам зимата какво ще правим.

Цветенце максимата - спи, когато детето спи, си важи и когато вече не е бебе. Като гледам как е, май ще си е валидна до 2-3 години  Joy

Хубав уикенд, момичета и до скоро   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт