Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 760
  • 774
  •   1
Отговори
# 420

Здравейте, това са новите ми принцеси, закупени от Борсата за цветя. Нуждая се само от малко помощ, за да определя видът им. Според мен са Фалаенопсис. Вие как мислите?  newsm78

# 421
Аз да ви кажа за моята въшла. Нали се оплаквах, че за една седмица от онзи препарат нямаше ефект. Честно след това като стана време да я поливам я разгледах хубаво. Изчезнали са мокриците  Thinking

Чудесно
но не забравяй че те имат инкубационен период и растението трябва пак да се третира според указанието- през 17-10 -14 дена иначе пак ще плъпнат!

дарк ейнджъл
и двата са фалаенопсис!

# 422
  • Вестерос
Да смятам сега като ще поливам пак да сложа остатъка от препарата   bouquet

Страхотни са Дарк Simple Smile

# 423
Във Варна,в магазинчето отстрани на входа на Кауфланд(Възраждане),има камбрии/онцидиум/по 5 лв.Светложълти с тъмножълти петна.Аз не се сдържах и си купих Crazy.Останаха още две. Grinning

Такива има и в други магазини а варненска територия - за 4-5 лев аможе да се намерят и онцидиуми и камбрии ....  но аз вече не се вързвам. Отглеждането на камбрии и онцидиуми никак не е толкова лесно и те не са  толкова неприлично непретенциозни като фалчетат. Като не с епсрави човек два три пъти и разбира че от орхидея до орхидея има разлика.

ако човек се справя прилично 2-3 години а цъфтене в домашни условия с фалаенопсиси, следващите сравнително непретенциозни са дендрите фалаенопсис ( нобилетата имат малко по различни имат специфични  изисквания за зимата затова не ги предлагам ) , вероятно зигопеталуми и енциклии, може лудезии ( те пък въобще рядко с еполиват).

ако се справите с тях 2-3 години вече гледайте към катлеи онцидиуми милтонии камбрии, но да предупредя че те имат периодичност в поливането, засилване намаляване според цъфтежа и булбата а не сезонно, което внася още допълнителност в грижите и изисва добро познаване на процеса.

Последна редакция: чт, 16 юли 2015, 20:18 от _re_ge

# 424
  • София
Мдааа почти успях да уморя единствената такава, която имам (след отговорите ви за наличието на псевдобулби и цветонос от средата на булбата стигнах до заключението, че е катлея). При това ми отне има-няма една седмица и даже не успях да разбера какво й направих.  Crossing Arms

Честити ви нови придобивки  Hug

# 425
Дано да се справя.Ако не успея-здраве да е! Hug

# 426
Вчера отново минаваме през Кауфланд - квартален магазин ни е... Орхидеите бяха намалени на 8.99.Почти 90 процента от цветовете бяха увехнали.Както и на моите три последни купени от там.Затова никой да не се притеснява - увехването им не се дължи на несправяне с грижите.Имаше и пелорици в хубав ръждиво вишна цвят.

Днес за пръв път видях във Била Варна в Левски орхидеи.Имало е 30-тина саксии останали са 3.това се е случило от Пон.насам - за 3 дена.Цена 11.99 качеството им отлично,понеже е топло имаха отворени по 5-6 цвята имаха и пъпки но дали ще се отворят божа работа.Е не са суперкачество но да кажем като Кауфландските фалчета в периоди да добро зареждане.

# 427
Пъпките на моите двечки от софийската билла дават всички признаци на отваряне, би трябвало и с тези от Варна да е така  Hug

# 428
Здравейте
Аз имам две от Кауфланд, едната е от преди месец и цветовете чак сега забелязах, че започват да увяхват, откакто я имам се появи ново листо и расте доста бързо.
Втората я купих в понеделник вечерта, с няколко неотворени пъпки, 3-4 от тях се отвориха вече и няма признаци за увяхване. По нея имаше паяк, който успях да хвана на следващия ден, не знам дали вреди по някакъв начин, понеже досега не съм отглеждала орхидеи.

Другото което ме притеснява е да не ги поливам малко (веднъж седмично наливам вода отгоре и отцеждам), видимите корени в саксията стават сребристи доста бързо - за около 3 дни. В доста топла стая са. Някакви съвети?

# 429
  • Вестерос
Видимите корени имаш предвид въздушните или тези в саксията? Вижда ми се даже често поливането.

# 430
Здравейте,и аз се включих отскоро във групата на орхоманиаците Laughingимам 3 фалчета,които вече почти прецъфтяват,та,накратко-възможно ли е тази с все още най-запазения цвят да пуска нов цветонос newsm78.Много ще се радвам ако е така

# 431
Възможно е, но малко вероятно. По това време рядко пускат нови цветоноси, така че моето предположение е, че е коренче. Иначе може да отваря някоя от спящите пъпки на старите цветоноси.

Моето последно фалче, което взех от цветна борса, нещо не му е добре. Бяхме на почивка с детето и като се прибрахме вчера фалчето изглеждаше пресъхнало, даже цветоносите му се бяха съсухрили. Мъжа ми се кълне, че го е пръскал с вода. Моето предположение са корените, още като го купих видях, че не са много ок, но имаше три много чаровни цвята и реших да не го разбутвам. Сега обаче ще се наложи. Иначе си е здравичко, така че ще се оправи.

И още едно фалче нещо тръгна да мре. Много странно се получи, защото корените му са супер, даже няколко си растат, имат си свежи зелени крайчета, но листата започнаха да гният отстрани в точката на растеж и докато го видя почти си замина. Сега е на водна реанимация,  но нещо ме съмнява да го спася. Всичко, което четох за реанимацията, разчита на здрава точка на растеж и никакви корени, докато при мен е обратното. Четох някакви варианти за избиване на листа от друго място, но ме съмнява. Иска ми се да се спаси, но ще му е трудничко.

# 432
благодаря,danny_p Simple Smileа така ми се искаше Praynigуспех в съживяването на твоите красоти Heart Eyes

# 433
  • София
благодаря,danny_p Simple Smileа така ми се искаше Praynigуспех в съживяването на твоите красоти Heart Eyes
По-вероятно е да е корен, но както е добре форсирана в оранжерията (нали е нова орхидеята?) е напълно възможно да пуска цветонос. Снимай и покажи.  Wink

И още едно фалче нещо тръгна да мре. Много странно се получи, защото корените му са супер, даже няколко си растат, имат си свежи зелени крайчета, но листата започнаха да гният отстрани в точката на растеж и докато го видя почти си замина. Сега е на водна реанимация,  но нещо ме съмнява да го спася. Всичко, което четох за реанимацията, разчита на здрава точка на растеж и никакви корени, докато при мен е обратното. Четох някакви варианти за избиване на листа от друго място, но ме съмнява. Иска ми се да се спаси, но ще му е трудничко.
Водната реанимация се прави при липса на корени. При наличие на добри корени се гледа както и преди - според цвета на корените, т.е. най-вероятно с по-рядко поливане, но останалото е същото. Може и да се тори по-често, за да събере сили (все пак без да се прекалява). Ако основата на розетката е жива, след време ще пусне отнякъде ново растение. Иначе такова загниване се получава когато попадне вода в розетката и е много вероятно и тя е да е зле.

Arizona, ако искаш да изсъхва по-бавно и да поливаш по-рядко, потапяй саксията в купа с вода, за да се накиснат добре корите и тогава отцеди. С поливане отгоре и отцеждане в саксията остава твърде малко влага и затова се налага по-често поливане. Иначе в тези жеги, които са в момента е напълно нормално и на 4-5 дни да се полива.  Wink

# 434

Общи условия

Активация на акаунт