Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 753
  • 774
  •   1
Отговори
# 435
ето го Simple Smileтака ми се иска Praynig

# 436
Не мога да преценя, но ми се струва, че има шанс да си е цветонос. Стискаме палци Simple Smile

Розетката на моята е аут. И освен това загни първо отстрани, не отвътре - най-външните листа загнига от външната страна. Затова казвам, че е странно. Нямам много надежда за нея, изобщо доста несериозно се отнасям. Пробвах я с канела, но сега виждам, че продължава да гние. Трябва да си купя фунгицид, но въобще не виждам кога ще стане, а и тя съвсем на умирачка е тръгнала. Ако има живот в нея ще оцелее, ако не.....тъжна работа Simple Smile

# 437
  • Русе
Даниела78, цветонос е! Hug

# 438
# 439
  • Велико Търново
Нямам с какво ново да се похваля, затова не пиша, но пък се радвам на вашите красоти Simple Smile Иначе и двете ми орхидеи прецъфтяват в момента, но съм доволна, доста време се задържаха този път цветовете. Иначе като се опарича, ще мина май през Практикер да спася някоя красавица Simple Smile

# 440
И аз да се похваля  Blush , тази сладурана е от Кауфланд, много си я харесвам.

Иначе, това е детската ми градина Grinning Цъфтя си нормално един път и след месец-два изненада...

# 441
  • София
Здравейте!
Аз съм също голям любител на орхидеите. В къщи имам десетина, за които не полагам особени грижи, но цъфтят прекрасно.
Днес ходих до някаква борса за цветя на пазара Димитър Петков ( видях ги от фейсбук) и грабнах в движение три орхидеи с по - странни цветове, без да ги заглеждам особено, но като се прибрах в нас, видях, че на едната листата й са целите в някакви черни точки дребни. Другата има на 2-3 места.
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t34.0-12/117 … 0&oe=55B089E3
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t34.0-12/117 … d&oe=55B05D0D
За първи път виждам такова нещо. Веднага ги сложих на друго място, за да не заразят другите, ако е болест.
Имате ли идея какво е това? И какво да ги правя?

# 442
Не мога да преценя, но ми се струва, че има шанс да си е цветонос. Стискаме палци Simple Smile

Розетката на моята е аут. И освен това загни първо отстрани, не отвътре - най-външните листа загнига от външната страна. Затова казвам, че е странно. Нямам много надежда за нея, изобщо доста несериозно се отнасям. Пробвах я с канела, но сега виждам, че продължава да гние. Трябва да си купя фунгицид, но въобще не виждам кога ще стане, а и тя съвсем на умирачка е тръгнала. Ако има живот в нея ще оцелее, ако не.....тъжна работа Simple Smile

Здравей
писала съм и преди но канелата отдавна е потънала в забрава, вече е доказано че нищо не прави с гниенето по растенията. Аз бих препоръчла спирт 60-70 градуса, да се обтриват с памуче за уши гнилите места по точно розетката без да се притесняваш че тя се вдървява. третирай така 3-4 дена по еди път на ден. след това ако имаш зелени хубави корени тотално разреди поливането. Подкрепям напълно Таня в това което е писала. Водна реанимация обикновено води до загниване на корените. Повече влага се изизсква ако трябва да се стимулира растежа на корените но тя е прави със сфагнум а не във вода. Във водата повечето корени тотално загниват.

тъй като в случая вероятно има корени но не и розетка, намаляваш поливането разреждаш го двойно като период 9 не знам как поливаш но се оринетираш по корените, тъй като няма листа за изпарение корените ще започантда просъхват много по-бавно )  и слагаш саксията някъде на сенчесто и хладно . и се зареждаш със търпение. ако цветето ще го има до месец ще пусне на ново кейки някъде встрани на стъблото .

ADENA

това е ботритис. Неприятно е , получава се при излишна влага, немного високи температури  и застойни зони, често се появява не в домашни условия я именно в такива оранжерии. понякога и по цветята. гугълни със 'Орхидея ботритис" и ще ти излезе много информация. Гъбично е и причинява гниене, спомням сиче трябва да с еизрежат заразените части и пожелателно да сепръска с фунгицид. Както и да се расреди оросяването ако има такова и да се осигури повече свеж въздух около растението.

Последна редакция: вт, 21 юли 2015, 18:19 от _re_ge

# 443
  • София
Много благодаря за бързия отговор.  bouquet Върнах ги в магазина, защото не бях сигурна дали ще успея да ги оправя и си взех една по - голяма със здрави листа Mr. Green

# 444
Здравейте, получих неочакван подарък орхидея, но за жалост етикетът с наименованието липсва. Не знам как се казва този вид, а и нямам никакъв опит в отглеждането на орхидеи.
Много ще съм благодарна, ако някой знае как се казва този вид и даде мнение. Така ще ми е по-лесно да намеря информация как да го отглеждам. Търсих много по снимки в гугъл, но вече дни наред не откривам друга орхидея, подобна на моята.

# 445
  • Ænima/Albuquerque
Ай, че красива!  Heart Eyes

(Не мога да помогна с друго, и аз съм лаик.  Mr. Green Имам такава, с идентични краски, но около 10 цвята на нея. Тази ми се струва, че е мини.)

# 446
Това е най- обикновен и много разпространен фалаенопис - бял.

# 447
  • Ænima/Albuquerque
Фаленопсис, обаче не е ли мини? Огромен ми се вижда този цвят, на фона на тези листа.

# 448
Фаленопсис, обаче не е ли мини? Огромен ми се вижда този цвят, на фона на тези листа.

Не е мини, листата са си дълги, а на минитата са не по-дълги от 5-7 см.
Нормален фал е има такива с по дребни листа и по едри цветове.

# 449
Аз продължих да търся и преди малко намерих страницата на производителя и на нея открих как се казва този вид – Phalaenopsis Singolo, има само един единствен цвят, който наистина е доста голям. Диаметърът на моята е 17 см.
В Гугъл има много снимки на Синголо. Много е красива е, но сега тепърва започвам да се уча как да я гледам. Няма да си простя, ако унищожа такава красота още в началото.

Общи условия

Активация на акаунт