Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 742
  • 774
  •   1
Отговори
# 450
  • Ænima/Albuquerque
Знаех си, че не е нормален фал. Разкошна е!

# 451
Sarcasm™ това май е изкуствено създаден сорт. Поне това, което виждам и чета на страницата на производителя (Optiflor), ме кара да мисля така.

# 452
  • Ænima/Albuquerque
Не бях попадала на такава. Някаква идея къде може да се намери?

# 453
# 454
  • Ænima/Albuquerque
Да, да, попаднах на сайта от етикетчето на твоята, и после при гугълване на вида.
Имах усещането, че тук няма да може да се намери.  Tired

Бързо да се климатизира в новия си дом! Прекрасна е!

П.П. Боже, какви красоти има в този сайт! Shocked

# 455
Благодаря, ще положа максимални усилия да ѝ е добре.

Сайтът е прекрасен. Вече цял следобед не мога да се откъсна от него.

# 456
Здравейте! Поздравления за страхотната рубрика! Аз се нуждая от съвет - подариха ми фалаенопсис със странни петна по цветовете. Сякаш е ядена от насекоми. Имате ли представа на какво може да се дължи това и дали може да зарази и другите растения? За съжаление не знам как да прикача снимки и не мога да онагледя. Благодаря предварително на отзовалите се!

# 457
  • София
Здравейте момичета! Hug Бързам, да се похваля! Rolling Eyes
Аз,днес пак се прибрах с орхидея! Embarassed  Сега, си купих някъква каскадна.Утре ще ви я снимам и покажа.

Сега разгледах сайта! Ето така ва е!

http://www.optiflor.com/Soort/Info/379

# 458
Здравейте! Нямах търпение да прочета пропуснатото в темата. Поздравления за прекрасните нови придобивки или успешните грижи.
Нормалните хора се прибират от почивка със сувенири, аз - с цветя Crazy :
Скрит текст:

И един зигопеталум, който се поизмъчи няколко дена в колата:

Видях, че наскоро е коментирано, ще прочета как се гледа това нещо.

А вкъщи ме чакаше първият ми пролетно-летен цъфтеж:
Скрит текст:

Много се зарадвах.

# 459
абе нека кажем така
има си търговска хитрост в цялата работа. Оптифлор( приоизводителя )  пишат че го хибридизирали да е  такъв компактен вид.....  само с един цвят. обаче хората по света пускат снимки та да се види че цветоноса е срязан след първия цвят. така цветето се фокусира само върху един цвят и той затова нараства такъв голям. Т.е той си е средноедър но така нараства досататъчно голям. Аз имам може би 10-тина подобни красавици който са с доста големи цветове на фона на другите ми орхидеи при все че цветоносите са ниски а листата тип финни но не и мини.

обчае, колко от нас биха си срязали цветоноса до след първата пъпка за да стане такава на вид?  Така че следващия път ще цуфтне при нас някак ето така - едно от моите дето са точно тип синголо

та как ще цъфне следващия път завиди от вас. За който не ми вярва да види тук

Само този който му е интересно д апрочете какво чудо е това.

Скрит текст:

За който чете английски

"

Yeah, right, my...foot.

So, I've bought another rescuing project, a Phalaenopsis 'Singolo' that the developer, Opti-flor, claims is "the first one flowered orchid". This explains the fact that the stem has been cut right above the "single" flower, right?  

Anyway, let's ignore the sales talk and move on to why I bought it; I did it because it looked so fascinatingly ugly so I just had to buy the last specimen (at a really reduced price) and see if I can get it to grow as it's supposed to. I suspect it'll become one large Phal given the right environment and when it does I'll give it away since I really don't care for Phals with large, pure white flowers.

If I can't rescue it it won't be a huge emotional loss and trying to rescue it is a good way to practice my rather undeveloped caretaker skills I think.
"

http://www.orchidboard.com/community/hybrids/57311-oooh-flowered-orchid.html

и цяла тема на форум на руски
http://orchideus.ucoz.net/forum/21-1130-1

много интересен форум, доста разсъждения при което навяващи доста размисъл. прочетете го защото изводите са неприятни, цветята са с  собработени корени- скъсени и замазани на края с онова зеленото- явно нещо от типа на бонсай поддръжката , освен това цветоноса е химически обработвани за да остане къс, както и торено с торове поддържащи малка листна и коренова маса и добър цъфтеж. Много често се оплакват че след прецъфтяването загива. съжалявам че съм лош вестоносец. Надявам се при вас нещата да тръгнат нормално и той да се развие като обикновенните фалове.

Откак получих преди 5-6 години оцветена орхидея - едно вече  доста разпространено холандко "извращение" - преди да купя нещо изглеждащо оригинално доста чета.

ето снимка на чудо-корените

Импала поздравления!!!
Кто видях тази първата снимка на орхидеите ти е се усмихнах - на тази хубавица не й устоях и аз-  От Кауфланд е. обаче те предупреждавам - тип полумини е което лесно просъхва и има нужда от сфагнум. моята за 10 дена се дехидратира страшно-наблюдавай я !
Честито Зиги , и аз искам ...

Последна редакция: вт, 21 юли 2015, 23:24 от _re_ge

# 460

Сега разгледах сайта! Ето така ва е!

http://www.optiflor.com/Soort/Info/379

Всеки може да си направи такава, трябва само малко повече внимание при огъване и фризиране на цветоноса. Трябва ви само бамбуков апръчка със съответния дизайн и доста внимание. както и фалче което е природно меки цветоноси поддаващо се на огъване. Желателно да ене от цикламените и розовите те не винаги могат да бъдат усукани. виждала съм много варианти. Красиви са но изискват място за да може да изпъкне прелестта на декорацията.

# 461
Здравейте! Поздравления за страхотната рубрика! Аз се нуждая от съвет - подариха ми фалаенопсис със странни петна по цветовете. Сякаш е ядена от насекоми. Имате ли представа на какво може да се дължи това и дали може да зарази и другите растения? За съжаление не знам как да прикача снимки и не мога да онагледя. Благодаря предварително на отзовалите се!

без снимки ще е трудно да ви посъветваме, може да е всичко, просто да ви изглежда ядено от насекоми но да е нещо друго.

# 462
_re_ge  благодаря за обяснението, много ми беше интересно да прочета. На твоите снимки белите орхидеи са абсолютно същите като моята, само дето са повече на брой с по-малки цветове. На мен много ми харесват, изобщо май имам слабост към белите орхидеи като окраска.

Напълно вярвам на това, което цитираш в текста, а и от руския форум. От други мои стайни растения съм стигнала до извода, че холандските цветя по принцип са абсолютно "фризирани" предварително, като времето за цъфтеж е силно форсирано, за да имат търговски вид за по-бърза продажба. Това го казвам от опита ми с една глоксиния, която по принцип си е многогодишно, но в оранжерията най-вероятно е била "накарана" да цъфти по бързата процедура. Сега ще я видя дали ще ми цъфне следващата пролет отново, но нямам голяма надежда.

Тук при нас ме дразни това, че стайните цветя (многогодишните), обикновено се продават за един сезон, след което се хвърлят на боклука и се купуват следващите. Не мога да се съглася, че многогодишни растения са превърнати в нещо за еднократна употреба.

Ще видя докъде ще стигна с орхидея. За мен няма значение дали ще бъде малка или голяма, важното е да не ми загине и да мога да ѝ се наслаждавам дълго време на красотата. Ще се радвам даже и на малки цветове, за мен това няма да е никакъв проблем. Аз не съм специалист по орхидеите, радвам ѝ се съвсем любителски. Затова за мен сега ще бъде голямо изпитание да я запазя жива.

П.С. Impala, невероятни са ти орхидеите! Красота!

# 463
  • Ænima/Albuquerque
Импала, приятелче, разкошотийни са ти орхитата!   Heart Eyes

# 464
hellymod

готова съм да помогна с всякакви съвети, може пък да успеем да се сборим за цветето и то да стане една обикновена -необикновена бяла красавица и дълги години да те радва с цъфтеж.

аз междудругото имам фалчета с размери на цветовете по 15-18 см но те са тип гигантски и цветоносите са дълги и корените дебели а листата огромни.

и мен ме дразни че сега цветят масово се хвърлят , или така ни ги продават че и д аискаме да ги запазим те просто сизаминават. опитвам се да си го обесня в факта че сега живеем в консуматорски времена - нищо не се поправя и  не се отглежда- просто се хвърля и се купува ново.

Общи условия

Активация на акаунт