Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 710
  • 774
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ето я новата ми красавица!

# 466
Ето я новата ми красавица!

Това не е линк към снимка публикувана някъде в Интернет Пространството и няма как да я видим.
Такива ликове започват с http и завършват с . jpg или jpeg

# 467
  • София
Ето, сега надявам се да се вижда!

# 468
  • Ænima/Albuquerque
Лелеее!  Heart Eyes

# 469
Благодаря ви, момичета!   bouquet

_re_ge,
Благодаря за съвета, ще наблюдавам хубавицата. Имаше я и с изцяло лилава устна, но предпочетох тази с керемидения оттенък. Изобщо не съм разбрала, че не е обикновен фаленопсис. Дано се справя по обичайния ми начин на гледане, че със сфагнума хич не се обичаме Laughing .

Зигито е купено от сестра ми преди 2 седмици от някоя от борсите, линкове за които е намерила в темата. Нямам представа колко би излязла доставката до теб, но от друга страна винаги е по-добре първо да видиш растението. Варна е голям - освен хубав - град и си мисля, че не може да няма по магазините. Стискам палци скоро да си намериш Hug .
Вчера пресаждах зигито: имаше топка сфагнум точно под растението, между основите на коренчетата, бонус бубички и охлювче. Идилия! Корените ми се сториха хубави, почти нищо не махнах, натопсиних и днес засадих в дребни корички от моите и въглища. Ще полея след няколко дни.
От сутринта чета за отглеждането и не мога да избера между постоянните 26 градуса на нашата Таня и съветите за по-ниски температури и амплитуди на flowersnet. Струва ми се, че расте нещо в основата на една от булбите, така че скоро ще разбера кое е по-подходящото в моя случай.
Скрит текст:
Иначе е наистина много интересно и екзотично растение. Притеснява ме само силният му аромат, особено някъде до обяд, но проблемът е в мен - наказана съм с изключително развито обоняние doh , спокойно мога да се цаня за гонче или полицейско куче.

Прочетох с интерес за Singolo-тo. Нареждам го и аз сред модните търговски приумици: ефектни, но според мен излишни. Само оформянето на цветоноси приемам, особено ако е по-скоро за стабилност на дълги и отрупани с цвят орхидеи, както по-горе. Честито, Ками!   bouquet
Мисля обаче, че hellymod няма от какво да се притеснява - ще си отгледа фалчето и то ще я радва с естествената си красота. За мен едрите бели фаленопсиси са изключително елегантни.
Колкото до цветята за еднократна употреба, е, не го проумявам и това е, особено за орхидеи. От години съм еволюирала от апартаментно чедо в такова с къща и двор, и ми е невероятно удоволствие да гледам цветя, от засяването или засаждането, та до цвят - малко грижа, а толкова "благодарност", изразена в красота, багри, в някои случаи и аромат Wink .

# 470
Аз да си похваля пресъхналото фалче - съвзема се вече. Бавно и полечка започна да изправя гънките Simple Smile За гниещото....благодаря на ре_ге за съвета, ще го изтретирам със спирт, така или иначе внимавам с влагата и стискам палци и му приказвам, че животът е хубав Simple Smile

За отношението към цветята и особено към по-нестандартните за гледане, каквито са орхидеите, просто ми е жал. Аз съм апартаментно чедо и то в малък апартамент, през зимата едвам се разминаваме от цветя hahaha добре, че фалчетата са компактни Simple Smile за разлика от авокадото и маслината hahaha спасявам от време на време по някоя преоценена, тоест умираща орхидея, но не мога да разбера тия хора, които ги гледат в магазините, нямат ли сърца!

# 471
  • Вестерос
Те сърце имат, но не знаят как се гледат, а тръгнали цветя да продават  Stop На какви неща от различни продавачки не се натъкнах, след като изчетох всичко тук и знам на теория как се гледа орхи.

# 472
Камелия
Честита каскада фантазия.тези дни ще пиша по молба на няколко дами от Фб как се фризира каскаден-фал.може да го копирам и тук,лесно е но си иска вниманието и поемането на риск от счупване на цветоноса.

Импала
Най вероятно във Варна си има зигита но дали имам възможност да ги въдя. Гледам им булбите и се двоумя дали са като камбриите и онцидиумите. Дали да не опитам с още един дендр-фал,гледах н сайта на една от борсите виолетов като бонбони виолетки, дали да не опитам да опитомя още един дендр-фал преди да уморя едно зиги...

а за тази орха с розовите чертички и оранжева устна която писах ,явно заради това просъхване и дехидратиране корените са като облепени с пиефлора. Имам три листа, най старото стана на черти за 3 дена неполиване. Затова вкарах сфагнума в употреба.

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 18:19 от _re_ge

# 473
Здравейте момичета,
отварям да попрочета доста от темите за орхидеите и се опитвам да спазвам нещата по отглеждането им и други ваши препоръки, но в момента имам проблем с една от тях и реших да пиша, защото си мисля, че не върви на добре работата.  Видях доста случаи като мойте, но си мисля, че проблемите понякога се различават доста.....и са индивидуални.
 От скоро орхидейките ми са на ново място, а и тези жеги не им се отразяват добре и нещо страдат. Та на тази въпросната орхидея от една седмица започнаха да и пожълтяват листата и да увяхват цветенцата от цветоноса. Като я загледах, почнала да пожълтява в основата. Веднага го отрязах цветоноса, за да не се мъчи да ги захранва, но по - скоро това не помогна. Вчера беше паднало едно от листенцата и днес аз самата откъснах едно друго, което ще го видите по снимките. Може би самата аз направих грешката, че ги бях сложила на югоизточен прозорец в началото и сигурно са получили слънчево изгаряне, но тъй като не съм много компетентна, бих искала някой да ми каже какъв е точно проблема при нея и дали има вариант да я спася.
Благодаря ви предварително.

# 474
Роси

Става въпрос за загниване на стъблото което няма нищо общо с местоположението. Такъв тип загниване се причинява от попадане на вода в пазвите на листата или розетката. Предполагам сте го причинили неволно с поливането и поради незнание. Как поливате да споделите защото вие сте причината и ще трябва да се корегирате.

жалко че сте отрязали цветоноса защото растението ви умира и единственият й шанс е д апусне кейки ( дъщерно растение )  някъде по корените или на цветоноса.

трябва да обработите загниванията със спирт 40-60 градуса защото ако не предотвратите заразата ще загният и корените и от там спасение няма. Като направите това което ив казвам ще говорим за място на гледане и режим на поливане при период на реанимация защото в момента не ви давам повече от 50% шансове за оцеляване.

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 21:07 от _re_ge

# 475
Благодаря много за отговора _re_ge.
Първо за поливането - всички орхидеи ги кисна във вода за около 20 минутки. Сега лятото малко по - често -> да кажем на 5 дена, защото корените много бърза стават сухи(като станат сиви - по това се ориентирам).  Зимно време около 2 седмици.
А цветоносът го отрязах, защото и той почна да изсъхва  Sad То на снимката си личи, че и пръчицата на цветоноса е позасъхнала :S
 Друго, за което се сетих е, че и миналата година лятото почти по същия начин още една жълтеникаво-оранжева загина и тогава като четох си мислех, че е точно това причината - попадане вода в розетката, защото тогава им пръсках  листата с вода и сега не ми се вярваше да е това. И затова решиш, че е нагряване от слънцето ... Сега единственото, което си мисля е, че отдясно на пръчката има едно отделно листенце и в него ми е надеждата, но да видим Simple Smile
Може ли малко повече информация за обработването на загниванията . Трябва да откъсна всички листа, които са загнили и тогава да се сложи спирт или... Съжалявам, ако това вече е обсъждано и съм го пропуснала... Ще се опитам да потърся или ме насочете на коя страничка да видя Simple Smile Благодаря

# 476
_re_ge,
Убедена съм, че няма начин да не се справиш със зиги Hug ! Аз нямах избор и приех предизвикателството Mr. Green . Информацията за начина на гледане, която намирам, е противоречива, затова реших да опитам да го гледам както останалите. Ще пиша дали се получава.

Като стана дума за онцидиумите, ще разкажа моя опит с един такъв.
Беше ми прехвърлен в началото на март, разбрах, че бил прецъфтял през август и за месеците докато го получих пуснал само една нова булбичка, бил е поливан както падне и не е бил торен. Извадих го от саксията, за да видя какво е състоянието на корените - беше плачевно, почти всичко беше изгнило. Коренчетата са наистина много фини. Обелих, третирах, оставих на въздух. След два дена засадих в корички и въглища (точно както фалчетата) и в прозрачни саксии, за да виждам какво става.
При ваденето растението се раздели на три части.
- най-малкото си беше пътник от самото начало - имаше 3-4 много къси корена и то само жилки. Помъчи се малко и през май се спомина
- средното пусна корени и три нови булби, но никакъв цветонос - ето го малко след засаждането и сега:
Скрит текст:

- голямото беше и е най-добре - три стари булби и най-голяма част от корените-жилки. Новият растеж също беше от него - булбичката си пусна корени, а после и цветонос. От булбата-майка израснаха още две, едното също разви цветонос. Ето го и него преди и сега:
Скрит текст:

Като гледам снимки в нета колко обилно цъфтят онцидиумите, моите са откровено жалки Confused - само с по 12 пъпки. И все пак го считам за успех, макар и частичен. Може да се окаже дори случаен - трябва да ни се получи поне още два пъти, за да имам някаква сигурност.
Условия и грижите, които полагах:
- място: при фалчетата, само че на предна линия, за да получават повече светлина;
- поливане: през около две седмици, редовно - не знаех, че трябва да има кратко засушаване, период на покой;
- торене: на всяко трето поливане.
Цветоносчетата видях на 12 и 14 юни, доста бързо са се развили, първият цвят се е отворил на 17 юли.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 17:42 от Impala

# 477
  • София
Здравейте момичета!
Сега, както нещо си се цъцках, в орхидеите ми,забелязах това newsm09

Това коренче ли е, или цветнонос??? Дано е цветнонос! Praynig  Тази орхидея от 3-4 месеца, ми е без цвят,но пък и порасна ново листо!

# 478
Роси, недей да късаш листата. Ако орхидеята реши да се раздели с тях, сами ще си заминат. Ре_ге беше отговорила на мен няколко поста по-рано - третираш с клечка за зъби загнилите места.

Камелия, на корен ми прилича?

Ох, онцибиумът е много хубав. Мен напоследък ме хваща крастата да пробвам с още някой вид орхидейка, но нямам смелост, че ще се справя.

И да се похваля - новата преоценена придобивка май пуска нов цветонос! Шантавото е, че е под сегашния цветонос, а аз мислех, че не пускат отдолу. Но категорично не прилича на корен. Ще почакаме и ще видим Simple Smile

# 479
  • Sofia
У дома не се живее от жега. Изнесох орхитата да нощуват навън, дано им е по-добре. И дано не забравя утре да ги прибера, че този запад ще им разкаже играта...

Общи условия

Активация на акаунт