Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 691
  • 774
  •   1
Отговори
# 480
момиченца
качих в ФБ това. имах запитване за каскадни фалове дами питали по борсите откъде да си купят каскадни фалове. Писах че лесно с еправи и няма нужда да си давта парите за такива. Не знаех къде да го сложа а отначало ми се стори неудобно да ги каня тук- някак нахално.  Не исках да го качвам в тази новата Фб група защото имам доста странно усещане там. Качих го на моят профил ФБ но усещам че там не му е мястото. тук ще си пасне най-добре- предполагам да го допълним на първа страница ????

Все пак поканих дамите тук, в онази тема не могат спокойно да се обсъждат неща без да си мерим орхидеите а има дами с доста категорични мнения. Не че е лошо... но става като онази поговорка дето този дето не знае и не знае че не знае ....

моля ви прочетет ме и ме коригирайте за да стане правилно и полезно

Каскадна орхидея.

Трябва да уточня , че става въпрос за орхидея Фалаенопсис. Само при нея е възможно това изгъване на цветоноса, а при другите орхидеи ( примерно милтония , камбрия онцидиум и пр. ) цветоносите са доста крехки и биха се счупили.

Кое му е каскадното?
Единствената разлика от другата орхидея Фал е, че просто цветоноса изглежда по-различен, защото е „фризиран” още в процеса на израстване.Това е единствената разлика. Ако решите можете да го направите каскаден ( но ако са налице няколко условия) а ако решите можете да го оставите да расте както му дойде.

Кои са според мен най-важните условия за това да си направите фал с каскадна визия:

1.Да отглеждате фалчета поне 2-3 години като имате опит с изправяне на цветоноси и цъфтеж на фалчета в домашни условия. Не че не можете да опитате като начинаещ орхидеист, но вероятността да счупите цветоноса изправяйки го е много голяма. С опита почвате да усещате доколко можете да изправите/наклоните/завъртите/усучете. Но пак никой не е застрахован от счупване….. аз самата имам поне по един счупен цветонос годишно. Неприятно е. но пък обичам цветоносите ми да имат форма и никога не ги оставям да си растат просто така. Въпрос на виждане /усещане/предпочитания на орхидеиста - нищо друго.

2.Новопорастващ цветонос. Тези с израстъци от спящи пъпки ( втори, трети цъфтеж ) също са възможни за „каскадиране” , но местото от където израства разклонението е доста крехко и може неволно да го счупите, съответно ви трябва повече опит. Ако сте опитни можете да се справите и с това.

3. Бамбукова или метална пръчка с формата на желание от вас каскад. Ако гугълнете с думите ”каскадна орхидея” ще ви излязат много и различни дизайни.

Свалих няколко снимки за да ви е по-удобно и ги качих в тази библиотека.
https://plus.google.com/…/112755…/albums/6174651811218991057

Виждате разнообразие на форми. Аз лично оценявам спираловидните като най-сложни, но не невъможни. Каскадите с двойни цветоноси в домашни условия трудно се осъществяват. Въобще два новопораснали цветоноса на едно цвете се срещат рядко в домашни условия. Аз лично не желая да торя така че цветето ми да цъфне с 3-4 нови цветоноса а после да се чудя как да го реанимирам. Да кажем годишно по моя статистика на над 100 фалчета имам един максимум два случая на два едновременно пораснали нови цветоноса. Един път съм имала три наведнъж, но там случая беше различен. Така че просто се радвайте ако ви пораснат два цветоноса, вместо да експериментирате и да рискувате да счупите единия.

4. Когато подбирате цветето, на което ще фризирате каскада е хубаво да го „познавате”- да ви е цъфтяло два/три пъти в домашни условия за да знаете как му е цветоноса – като дължина и като структура. Има фалчета с такива дебели но крехки цветоноси, че се чупят много бързо.
Трябва ви:
- гъвкав цветонос , с повече водно съдържание ( тъмнолилавите фалчета имат по-твърди цветоноси но не е правило )
- въпросното цвете да прави сравнително дълъг цветонос в домашни условия. Има фалчета, които цъфтят с цветоноси по 20 см- на такъв никаква каскада няма да стане.
- понякога формата на самия цветонос вече пораснал може да ви подскаже, че е подходящ за каскада, с просто око е видимо как естествено , без странична намеса се изгъва като водопад – тогава просто няма много мислене – каскадата си е готова сама – подсказана от природата.

И така.
Ако сте прочели всичко до тук пристъпваме към каскадата. По принцип това действие не се отличава от „изправянето” на цветоноси на фалчетата. Всеки орхидеист имал цъфтеж в домашни условия знае,че цветоноса често започва да расте крив, пробивайки си път между листата към светлината.

Всъщност изправяме цветоносите на фалчетата по следния начин :

Първия крепеж става като порасне някъде около 7 до 10 см. Цветоносът още е тъничък без видими пъпки, крехък, но чудесен за да го поизправите малко. Не е необходимо веднага да го карате да заеме вертикална позиция. Ако е прекалено крив това усилие ще го счупи. Тогава просто му придайте по-право направление нагоре.Закрепвайте с „щъркелчета” , те според мен са най-удобни и щадящи. Цветоносите растат бързо, до 4-5 дена ще ви наложи да преразгледате крепежа – презабучете пръчката така, че той да е по-изправен, ако трябва добавете ново щъркелче, но внимавайте да не създавате напрежение в цветоноса между двете щъркелчета. Усещайте нещата с пръсти – колко да понапънете и колко да наклоните. На всеки 4-6 нови сантиметра преразглеждайте положението на пръчката, като трябва приближете до стъблото на орхидеята, ако трябва отдалечете и добавяйте или махайте щъркелчета. Но не прекалявайте с тях- две са повече от достатъчни, ако с а по-на често създават напрежение в цветоноса и възможност да се счупи. Накрая цветоноса трябва да е закрепен 2-3 щъркелчета до първата цъфнала пъпка а от там да се получава една красива отворена дъга. Има цветоноси които не правят чупка и дъга а просто растат нагоре- те са по-твърдички и огъването им е проблем, но не невъзможно .

По-същият начин се процедира с каскадата.
Само че ако е тип арка ще процедирате по един начина, ако е тип спирала по друг, с някаква форма тип икебана съвсем по трети. Но все виждате че в началото има един изправен нагоре участък, който трябва да оформите. После вече след 15-тия сантиметър според пръчката за каскада ще крепите цветоноса или спираловидно или под ъгъл или овално. Виждате, че на снимките по-сложните форми искат повече крепежи, арковидните се постигат с 3-5 шъркелчета. Според мен спиралите изискват най-чест крепеж.

В галерията която направих последните 5 снимки са на мои каскади – тип арка или полукръг. Едната от които на последната снимка в от тези каскади, които стават естествено без дори да има нужната от пръчка която да я поддържа.

https://plus.google.com/…/617465181121…/6174663048234495650…

Общо взето това е детайли „каскадизацията”.
Извинявам се правописни грешки и неточности.
Готова съм да отговоря на всякакви запитвания и уточнения.
P.S Реших да кача снимките и тук- така ми се стува че става по нагледно.

ето линк към публикацията.  Някой им ли снимки на спираловидни каскади - търсих търсих нещо не можах да намеря а съм виждала по-магазините.

https://www.facebook.com/renia.ge/posts/850641528353356

Отвпрена съм  за критики мнения и предложения!!!

# 481
  • София
И при мен се оказа, че има една загниваща - едно преоценено фалче, което купих от Бриколаж преди повече от 2 месеца. Тогава беше щедро полято с вода отгоре, но като се прибрах го подсуших и като мина толкова време реших, че нещата са ок. Преди няколко дена при поливане забелязах наченки на загниване в основата на едно от листата и веднага го намазах със спирт. После обаче го забравих и днес се оказа, че сериозно съм подценила проблема  ooooh! Сега махнах изгнилото листо и направо я залях със спирт. Възнамерявам да я спиртосвам всеки ден докато не се убедя, че вече е ок или докато не и видя сметката   Crossing Arms

Онази орхидея, за която ви питах каква е (не си спомням дали писах, но от булбите и цветоноса излизащ от средата, стигнах до заключението, че е онцидиум. Сега гледам този на Импала и са 1:1) я налази някаква болест, според мен гъбична и я овършах здраво с ножицата. Сега е доста по-рехава, но поне май спрях процеса.

И не на последно място, честити нови попълнения. Всичките са радост за окото  Heart Eyes
Impala, ако знаеш от кога се оглеждам за такава керемидена (май?) красавица и все не намирам. Разкошна е!

ПС: Леле, Ре_ге,  Hug нямам думи. Благодаря за изчерпателното обяснение и отделеното време!

# 482
Ре_ге, чудесно обяснение! За съжаление линкът към галерията със снимките не работи. Гугълнах за каскадна орхидея, но излизат и доста некаскадни резултати. Може ли да се опиташ да оправиш линка? Благодаря!

# 483
  • Ænima/Albuquerque
Ре_ге, чудесно обяснение! За съжаление линкът към галерията със снимките не работи. Може ли да се опиташ да оправиш линка? Благодаря!

Дани, отвори линкът към фейса, там също го има и работи.

# 484
Реге, страхотно обяснение  bouquet

А аз да се оплача, вече всички цветове на моята красавица изкапаха Cry Корените и са супер, листата също, дори новото си расте спокойно и зелено. Явно просто и е дошло времето. Сега остава да я чакам пак да направи пъпки.  Praynig

# 485
  • Sofia
Вчера открих едно магазинче на Хр.Ботев със страхотни орхидеи Crazy
Не бях виждала синя Rolling Eyes

# 486
[/img]
Здравейте! Поздравления за страхотната рубрика! Аз се нуждая от съвет - подариха ми фалаенопсис със странни петна по цветовете. Сякаш е ядена от насекоми. Имате ли представа на какво може да се дължи това и дали може да зарази и другите растения? За съжаление не знам как да прикача снимки и не мога да онагледя. Благодаря предварително на отзовалите се!

Последна редакция: пт, 24 юли 2015, 13:12 от Илияна Грудева

# 487
момичета бях на Кауфланд възраждане ( Варна днес).
Имаше поне 5-6 такива орхидеи

знам че някой търсеше точно такива на цвят. Беше ми писал като видя снимката ми -моята е холандка купена преди 5-6 години доста скъпа а тук ето ти на същата на на 9,90.
Оглжедайте внимателно саксиите имаше и зеленясали и покрити корени с пиефлора.
Останалите и те бяха хубави- примерно много много тъмно виолетови с направо черни устни, розовки кръвоносни. абе хубави бяха всичките са фалчета!

Здравейте! Поздравления за страхотната рубрика! Аз се нуждая от съвет - подариха ми фалаенопсис със странни петна по цветовете. Сякаш е ядена от насекоми. Имате ли представа на какво може да се дължи това и дали може да зарази и другите растения? За съжаление не знам как да прикача снимки и не мога да онагледя. Благодаря предварително на отзовалите се!

поправям ви снимките за да се виждат

това е ботритис, гъбично заболяване причинява гниене, предизвиква се от повишена влажност, ненужно опръскване , застойни зони, недостатъчно високи температури. ако можете я върнете в магазина от където сте я купили. Ако не става обаче предлагамс ледната схема
- трябва да махнете цветоноса, да огледате внимателно дали има поразени листа
- ако имат точки да ги попръскате с някакъв фунгицид - примерно топсин и просто някакъв препарат 'ЗА БОЛЕСТИ' по растенията- Болести а не вредители. Пръскайте по схема има си инкубационен период. Оглеждайте я внимателно поне 6 месеца след това, много е гадна тази напарст и може отново да се прояви.

Доли здравейте
съжалявам че трябва да го напиша но орхидеята е боядисана, чест търговски трик в последно време. толкова са нагли продавачите че дори ще ви уверят че следващият път ще цъфте светлосиня. това не е верно. Ордхиеята е оцветена и съдейки по начина на оцветяване боята е вкарвана чрез поливане а не със спринцовка в цветоноса. този вид вид бои са доста силни Нехранителни и нямат милост към растението . бих ви посъветвала да огледате корените в основата на растението- дали те са посинели. Често се оплакват че боите са толкова агресивни че след прецъфтяване цветето понякга умира. Надявам се това да не стане а просто следващият път да цъфне с бял цвят каквато е тази орхидея всъщност.

Последна редакция: пт, 24 юли 2015, 13:46 от _re_ge

# 488
_re_ge, аз вчера посетих Кауфланд (Владиславово) и си купих такава тъмно виолетова Simple Smile. Щях да пускам снимка, но излиза като червена и се отказах. Взех си и една лилава на жилки с тъмнооранжеви устни  Mr. Green нямаше никакви други разцветки. Това ме навежда на мисълта, че всеки магазин го зареждат с различни разцветки.

# 489
Валерия
може при вас да са изкупили жълтите , тук имаше толков ажълти направо припаднах. О да имаше и кравичка ето такава. Рядкост е и затова се зачудих.

Импала
онцидума е божествен, какво значение че има малко цветове- нали са твои , в домашни условия отгледани , пък и едри са цветовете  а цветоноса висок  Hug Hug отвсякъде си се справила.

а зигито има и булба и коренче! честито.

РОСи ,
точно като е писала Данито - с клечка за уши натовена в спирт третираш местата, аз го правех по дв апъти на ден. листата може да паднат- местата на третиране да се вдървят, това е хубаво значи гниенето е спряло. Има голям шанс ако има сили цветето д апусне кейки, аз съм имала случай купуваме орхидеята от магазин без да забелеижм че е с загнила сържевина. Цветоноса й изсъхна пъпките окапаха остана един стар страничен лист , а в средата на мястото на растежа стана вдървено от мазане но имаше много корени. след месец вече имаше кейки. Пожелавам го и на теб.

# 490
  • Ænima/Albuquerque
Вчера открих едно магазинче на Хр.Ботев със страхотни орхидеи

Къде, къде? Искам синя!  Heart Eyes

# 491
Благодаря ви за съветите, но листата не успяха да останат. Вчера едно беше почнало да се разкапва и реших да го махна и то паднаха и останалите. Мисля да го намажа и със спирт. Какво ще кажете? Остана само едно единствено листо. Ето и снимка:

# 492
Здравейте на всички.
Надявам се не се натрапвам.
От много време се канех да си купя орхидея и днес го направих.
Изчетах доста неща от темите тук и сигурно съм пропуснала нещо, но бих искала да попитам един въпрос. Разбира се, се извинявам предварително ако се повтарям, но въпреки прочетеното до тук бих искала и лично да попитам.
 #Crazy
Орхидеята ми е със свежи цветове и листа, корените са зелени (по това съдя, че няма нужда от поливане в момента), но основното което ме притеснява са няколко коренчета под саксията които са се показали на вън. А именно това че са кафяви. Разбирам, че са загнили и се колебая дали да ги изрежа до здравата част за да отстраня болното място? И трябва ли след като го направя да сложа канела на мястото на одрязаното? ( За канелата също четох някъде).
Ще се радвам на малко помощ.  newsm12
Какво е най-добре да правя в случая???

# 493
Благодаря ви за съветите, но листата не успяха да останат. Вчера едно беше почнало да се разкапва и реших да го махна и то паднаха и останалите. Мисля да го намажа и със спирт. Какво ще кажете? Остана само едно единствено листо. Ето и снимка:

Роси
моята изгледжаше точно така. Има надежда. продължавай д аобработваш сумарно 2-3 дена по дв апъти на ден.
сега какво е важното - внимание с мястото и поливането.
по възможност някъде не на пряка слънчева светлина, не и на балкон както често правят. средносветено място - може на хладилник, или библиотека- нещо такова. 

поливането също внимателно, сега с едно листо и на сянка ще изправя по-малко така че ако поливаш
- дв апъти по рядко от другите фалчета.
- с накисане но водата да не стига повече от 1/3 на саксията. Загиването може да се дъжи на факта че стъблото е вкопано вкорите. Затова нека не провокираме ново гниене.

успех!

# 494
Благодаря, _re_ge !   bouquet Даваш ми допълнителен кураж да се "боря" с булбестите орхидеи.
Материалът за каскадното оформяне е разбираем и подробен; мястото му е в първи пост на темите Peace .
От снимките не е ли това спираловидно оформяне? Аз все пак потърсих, ако смяташ, че може да са ти полезни: едно и две.

.svetlanka.
Цветоносите на моя онц излизат отстрани на булбата, не отгоре Rolling Eyes .
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт