Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 653
  • 774
  •   1
Отговори
# 540
  • Ænima/Albuquerque
Ехеххеехеххе.  Mr. Green
То и на борсата имаше с повече цветоноси и цветчета, но не бяха чак толкова скъпи.

# 541
  • Sofia
На коя борса?

# 542
  • Ænima/Albuquerque
Тази на Обелско шосе.

Момичета, отделих бебока, и сърцето ми ще се пръсне от ужас дали ще оцелее. Да правя ли нещо на майката, на мястото, където съм отрязала?

# 543
Ай честито, Сарк, ще му стискаме палци на малчо Hug .
Сега, аз съм от лудите дето едва ли не ходят със спирт и Топсин в джоба Crazy . Бих третирала отрязаното място на бебето, за да се затвори раничката и да не е вход за проблеми при мокрене. А на майката бих клъцнала цветоноса до долу - казваш, че от две години стои и едва в последните месеци се е развило бебето - мисля, че си е изпълнил задачата. От по-рано си спомням, че орхата се развива, пуска коренчета. Смятам, че е добре и ти желая наесен да цъфне, ако не за друго, то поне да си спомниш какъв цвят е Wink .

# 544
  • Ænima/Albuquerque
От година и половина е така майката, да, но развива яко живот напоследък - то са листа, то са корени... Цветоноса да отрежа, казваш? Аз така като го оставих предния път, и тя взе че роди...  hahaha
Да го поизчакам да видя поне дали ще започне да съхне?

Със спирт ли да цапна раничката на бебето?

ако не за друго, то поне да си спомниш какъв цвят е Wink .

Май беше лилавичкава...  Thinking

# 545
Да, аз съм от "Касапската школа" Laughing и бих отрязала цветоноса до дъно. Имам предвид, че за толкова време не е развил спяща пъпка в разклонение на цветонос, отгледал си е бебето. Смятам, че е изпълнил предназначението си. Но ако искаш все пак го изчакай да започне да съхне, жълтее откъм върха.
Наличието или липсата му няма да повлияят развитието, по-скоро е въпрос на естетика.
А това, че орхидеята се развива бурно е чудесно - означава, че се чувства добре и има всички шансове наесен да те зарадва с 'истински' цветонос.
Ранички се третират с Топсин или друг фунгицид - така мястото се калцира, засъхва.

# 546
  • Ænima/Albuquerque
Да ти кажа, майката добре го калцира от следобяд досега.  Thinking

# 547
  • София
Sarcasm™ Hug  браво на теб! Аз нямаше да посмея, да го отделя. Дано, и "бебето" и "майката" да те радват с много цвят.Качи една снимка на бебето, и ние.да му се порадваме! Grinning

# 548
  • Ænima/Albuquerque
Добре, утре ще снимам. Тъкмо ще покажа целия антураж.  Blush

# 549
  • Ænima/Albuquerque
Както обещах:

Скрит текст:

Бебето: 

Майката:

И останалите:

# 550
  • София
Sarcasm™ Hug
Разкошно е бебето! #Crazy И майката, и всичките ти орхита!
Спокойно си качвай снимки.Според мен,може да не са в скрит текст.Съвсем, сме си по темата всичките! Hug

Както обещах:

Скрит текст:

Бебето: 

Майката:

И останалите:

# 551
  • Ænima/Albuquerque
Да, да, аз ги крия, защото става чаршафесто.  Mr. Green

# 552
Ах! Чудесен орхидеен перваз Heart Eyes ! Като адвокат на светложълто-зеленикавите предлагам да си вземеш и една такава Whistling .
А бебето е тоолкова сладко! И аз исках, затова тази година оставих прецъфтелите цветоноси, ама те повечето пожълтяха и все пак ги отрязах. Останаха само 3-4 клечки да ми вадят очите Joy .

# 553
Здравейте, да се разпиша и аз с едно притеснение:

Купих от Кауфланд към 17.07. едно преоценено фалче. Милото беше подгизнало и голям теч падна, докато го изнеса от м-на. На цветоноса имаше един жълт цвят и няколко пъпки. Днес гледах пъпките развиват се ОК ( или поне така мисля ). Още тогава обаче забелязах, че имаше една паяжинка около розетката. Третирах със разреден във вода спирт. Забелязах и някакви буболечици в корите ( предполагам са мокрици ). За да ми е сигурно, че нищо няма да довлека на моите хубавици, които реанимирам в нас я оставих в майка. Резултата след седмица ( нямаше ме ) е: виждат се налични да се движат в корите. Кажете сега с какъв препарат точно третирахте ( тези, които се борихте скоро с тях )?  И този дали е подходящ  Thinking
 http://agropal-bg.com/products/insekticidi/item/insekticidi/mospilan-20-sp.html  
  Дали са го на нашите в агро аптеката и казали, че става за цветя  newsm78

И друго, което ме притеснява - re_ge_ е писала по повод ботритис дали няма и такова чудо милата  Sad ? Има подобни петна ( или по-точно, като бодлички ) по цвета, но са значително по-малко спрямо тези, които виждам на снимките на Илияна Грудева. По цветоноса и листата не видях  Thinking

Еlinka
За трипсите всичко върши работа, каквот и да сложиш. Както и че те имат яйца и трябва да се пръска още няколко пъти според периода на размножаване. аз пръскам всяка годиа, трепя ги и като се затопли на пролет пръкват пак. Навсякъде около нас на просто не ги виждаме- това си мисля аз. А в къщите ни се поселват там където им е хубаво- в саксиите. може д абъдат забелязани по всички саксии.Затова се трепят по един дв пъти годишно до следващият път.

За тези петна- ако те притесняват бих отрязрязала листото до мястото с бодличките и бих обработила мястото на среза със спирт ако има нещо да не търгва натам. Бих оставила останалата част от листото за да не повредя стъблото като го махам.

Мереленда- четох те четох е и не мога да видя проблема. Освен това пожълтяването става от върха на листото към стъблото което е добър показател, при гниене става обратно. А има огромно количество корени- вероятно заради саксията.кактото и д ай става с тези корени няма да загине.

За отделянето на бебето от цветоноса на майката- аз деля дори с парченце цветонос или парченце булба. а мястото на среза на цветоноса не обработвам- не ми е дошло на ум но и досега не съм имала проблеми. Сетих се за булбите които рязах както делих от дендробиума и ходих да ги проверя - и на тях нищо им няма - а деля с обикновен нож или ножица не!!! стирилизирам- дали ще бъда наказана за това нехайство  newsm78.

За борсата в обеля и минтата - тези които предлагаха там по 4-6 лева са от най-разпространените разцветки , имаше пак същите но с вариегтани киста за 7-8 ли бяха - затова предполгам цената е таква. виждала съм минита с много оргинални разцветки и доста по-скъпи- може би се култивират в момента и затова са на по-високи цени. имаше и на едно друго място което съм ляйкнала, пак нямаква борса там минитат бяха по 4,50 пак такива.

Аз от там си харесах два дендра фалаченопсиса както писах ;

един такъв и един такъв

но разликата в цените им спрямо тези които съм виждала тук беше минимална - единият 9 лева другия 18 нещо такова. ами то и тук май ще мога да си намеря за толкова...

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 12:45 от _re_ge

# 554
  • Ænima/Albuquerque
Ах! Чудесен орхидеен перваз Heart Eyes ! Като адвокат на светложълто-зеленикавите предлагам да си вземеш и една такава Whistling .
А бебето е тоолкова сладко! И аз исках, затова тази година оставих прецъфтелите цветоноси, ама те повечето пожълтяха и все пак ги отрязах. Останаха само 3-4 клечки да ми вадят очите Joy .

Ох, чакам заплата другата седмица, и ще тичам за още. Оказа се, че един перваз събира пет големи орхидеи и две малки. А, аз имам още два перваза. Смятай...  Blush
За цветоносите, като изсъхнат, много ясно, че ще ги отрежеш. Ще видя сега какво ще се случи с майката, ако започне да пожълтява ще го отрежа.

За отделянето на бебето от цветоноса на майката- аз деля дори с парченце цветонос или парченце булба. а мястото на среза на цветоноса не обработвам- не ми е дошло на ум но и досега не съм имала проблеми.

И аз отделих с парче цветонос, по около сантиметър от двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт