Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 775
  • 774
  •   1
Отговори
# 570
Определено с времето и опита ставаме доста по-гъвкави в решаване на проблемите около орхидеите и доста по-смели и успешни в решенията си.
Общо взето правилото е че няма правила. За всяко цвете се решава конкретно, грешките ни учат какво да не правим с конкретното цвете но това не значи че не можем да го приложим към друго такова и а цветето може 100%  да ни позволи такова "издевателство " .
Саксиите ми са с минимум дупки защото ме мързи да поливам, искам малко да изпаряват и ако са в саксии са мин дупки- само долу- и с кашпа отгоре откарва къде по 20 дена между поливане лятото , а зимата и до 45 дена!. един наичинаещ орхидеист обаче който следи цветето под лупа и го тегли да полива в затворена саксия  просто ще загние корените. Затова нека има дупки саксията и  нека полива.

а като набъбнат орхидете до 70-80 разбираш че поливането става като имаш време а не защото корените са сиви и всяка дупка по-малко на саксията значи ден отсрочка.

така че всичко естествено се върти в спирала. Да не мислите че съм била смела когато получих първите си орхидеи ... ходих до градинския център да ми режат цветоноса- можете ли да си представите  Joy

# 571
_re_ge саксийките ми са оригиналните (най - обикновени) с които са купени орхидеите. Поливам рядко, дори започнах да си записвам кога го правя, че забравям. Просто съм с 2 малки деца, едното от които бебче, и не ми остава време за нищо. Като цяло орхидеите ми се чувстват добре , намерила съм им място, което за сега им понася - няколко пускат листа, коренчета, както споменах една ще ме зарадва с бебе Simple Smile Стана ми интересно за дупките, но явно няма да ми се наложи да ги дупча щом е за любители на поливането.
Не разбрах за фугницидите - определена марка ли ползвате или каквото ви дадат в аптеката и ползвате когато "обработвате" орхидеите - режете изгнили корени например.
Съжалявам, ако досаждам, гледам да се наслаждавам на цветята и да полагам по малко грижи за тях, старая се да пиша рядко и повече да ви чета, но понякога се обърквам от информацията!

# 572
  • Ænima/Albuquerque
Мале, аз да не правя лошо, като ги поливам всяка седмица?

# 573
  • Вестерос
Моята пък беше сякаш за поливане с посивяващи корени. но смених къщата и сега корените са ѝ пак зелени, това възможно ли е Laughing

# 574
въобще не досаждаш!
но не е необходимо да правиш това което споделяме, абсолютно съм сигурна че може да намериш и собственнаичн за решаване на проблемите. Единствено ако има дълбоко страдание в едно цвете решенията са ограничени.

Не разбрах за фугницидите - определена марка ли ползвате или каквото ви дадат в аптеката и ползвате когато "обработвате" орхидеите - режете изгнили корени например.
Съжалявам, ако досаждам, гледам да се наслаждавам на цветята и да полагам по малко грижи за тях, старая се да пиша рядко и повече да ви чета, но понякога се обърквам от информацията!

за скасиите значи ти е най-добре с каквито имаш. и аз си слагам кръгчета на календара кога поливам, но следващия път е винаги след планираната дата, никога не се организирам да стане преди.
Но доега съм нямала и оплакали се орхидеи  Joy

За препаратите нека разделим нещата така.
1. Когато има изгнили корени нищо не се реже - просто се дърпа ципата и остават само онези твърди неща като телчета.

2. обработва се само стъблото при нагниване . Иначе топсин на прах от агроаптека  но с малки деца бих препоръчала по естествени методи - при мен спирта върши същата работа и е  безопасен. ако вече има няккво гъбично или бакетриално заболяване с видими поражения по листата цветовете съблото тогава бих пръскала но не и ако няма сериозни показатели.

Саркасм
зависи КАК поливаш!

тиффани

ако на ноот място е по-влажно разбра се че е възможно!

Последна редакция: сб, 01 авг 2015, 10:33 от _re_ge

# 575
  • Ænima/Albuquerque
Саркасм
зависи КАК поливаш!

Ами, топя ги всичките в леген за около половин час...  Thinking

# 576
   bouquet Благодаря, _re_ge! Надявам се да стана готова за следващата фаза. Всъщност може би съм вече с единия крак в нея с онцидиума, зигопеталума и един цимбидиум:
Скрит текст:
Само че ги действам малко по усет, та не знам дали ще ми се получи Rolling Eyes .

# 577
Ауууу голям красавец и много капризен. Обича неща които не всеки може да осигури. Пожелавам от сърце да го цъфнеш.

Сарказм
А къде ти стоят лятото ?

# 578
_re_ge, за пореден път благодарности за съветите Simple Smile ще се възползвам от тях!
Impala, каква красота само Simple Smile
Завиждам ви благородно за всички красиви и уникални растения, които имате и си пожелавам и аз да ги притежавам някой ден  Mr. Green

# 579
  • Ænima/Albuquerque
А къде ти стоят лятото ?

Ами на перваза на прозореца са - не ги местя, не ги пече слънце... 

# 580
Моята красавица съвсем и изпадаха цветовете а цветоноса изсъхна (от тъъмно зелен, почти черен, стана оранжево-кафяв). Ще го режа. В дъно, нали? Той е изсъхнал целя, не виждам смисъл да оставям нещо от него. Иначе листата и са целите зелени, свежи, корените посивяха и сега преварих вода да я поливам. Т.е. растението изглежда добре, като изключим изсъхналия цветонос.

# 581
  • Вестерос
Че до дъно ли се реже?  Thinking И моя изсъхна и пак оставих около 4 см  Embarassed Аз не преварявам  водата, а си пълня в една туба и на терасата стои няколко дни Simple Smile

# 582
Аз все забравям, че ще трябва да я поливам и затова преарявам - по-лесно ми е. А до къде и за не знам, може и да трябва да се оставя. Затова пиша, някой да каже ако знае, но наиситна не виждам смисъл, защото целия е изсъхнал...

# 583
_re_ge,
Благодаря! Дано наистина вземе, че цъфне цимбидиума. Четох колко капризни са в това отношение... Постарала съм се да осигуря каквото мога от необходимите условия и грижи, натам си е негова работа: ако иска ще цъфне, ако ли не - ще се разведем Mr. Green .

anadara,
Режи спокойно. За напълно изсъхналите/пожълтелите цветоноси няма "школи", т.е. варианти - режат си се и толкова, защото нищо не може да се очаква от тях.
Аз режа на сантиметър - сантиметър и половина от стъблото.

# 584
Благодаря, цъкнах го на сантиметър от основата, то така или иначе по-надолу не мога да си пъхна ножицата. Сега я отцеждам и ще чакам да видя какво ще се случи. Имам две нови коренчета а листенцето, което се появи откакто е при мен си нараства. Сега остава да чакам нов цветонос, а до тогава може и да и намеря другарче, че съм хвърлила око на една...

Общи условия

Активация на акаунт