Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 853
  • 774
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря, re-ge!  Hug
Жалко, толкова е младичка и с тънки коренчета...
Някакви по-специални грижи необходими ли ще са - на по-тъмно или по-светло, повече или по-малко поливоне, торене или не?
Никак не ми се иска да я изгубя, дано не съм я объркала аз - само от 4 месеца ми е...

Не не
цъфтежа от средна точка няма нищо общо с начина на гледане. според мен е резултат от хибридизациите. Чела съм че най-често се случва на полуминитата или орхидеи мулти флора- с дребни цветчета. Аз досега в домашни условия не съм имала такава случка. Чела съм писания в интернет от сорта на- моля не се притеснявайтеняма нищо страшно, те пускат детки и търа - бъра.
Е да ама аз имам купувани две такива, едната не забелязах че има такъв цъфтеж, другата видях цветоноса то средата но си казах - хайде да се пробвам, може първия път да съм имала малшанс.

Аз имах такова, така купено, защото не знаех, че растението така няма да расте повече. Но то пък цъфтя много и пусна цели 4 разклонения, които пораснаха толкова, че умориха майката, но станаха самостоятелни 3 от тях и цъфтяха.

# 166
Аз имах такова, така купено, защото не знаех, че растението така няма да расте повече. Но то пък цъфтя много и пусна цели 4 разклонения, които пораснаха толкова, че умориха майката, но станаха самостоятелни 3 от тях и цъфтяха.

ето както казах въпрос на малшанс.
за едно става за друго не !

# 167
  • Вестерос
Искам да попитам, моля ако може: кое е кейки, кое е цветонос, за да знам занапред да си задавам въпросите коректно.  Embarassed

На моята и 4-те свята прецъфтяват, но има пъпчици, дано да се отворят

# 168
Реге, нямах време да ти благодаря за отговора за закърнелия цветонос!   bouquet Ще го почакам още малко и ще го клъцна.
Аз влизам да се оплача, че на моите орхи явно им е доста топличко. Единственото място, което е светло е на този прозорец:

Скрит текст:
Не го огрява директно слънце, само сутрин се отразява за около час слънцето от козирката под прозореца, но пък забелязвам, че много бързо "ожадняват". Миналата неделя вечер ги киснах (както обикновено поливам) и днес вече коренчетата им са почти сиви, а саксийките доста олекнали (аз така познавам кога са за поливане).
Всичките ми останали цветя са на остъклената тераса, но там е още по-топло.
Навътре в стаите е доста тъмно и се притеснявам, че ще им спра развитието на цветоносите ако ги преместя там. От друга страна пък тъкмо заповат да правят първите си пъпки и ме е страх да не окапят от тая жега.

Рошличка поначало всичко в цъфтежа в този период на годината е прецакано.
Горещо е , цветоносите се развиват по-бавно или направо спират, или оформят някакво мижаво количество пъпки по 2-3 което прави цветоносите да иглеждат мижаво. и аз със страх гледам 3-4 такива цветоноса които имам- май няма да могат да цъфнат.
Аз моите съм го дръпнала навътре- липсата на пряка светлина не им пречи . предпочитам да са по на хладно- като са заложили толкова късен цветонос ще трябва да го изхранят както могат, ако могат.

# 169
Искам да попитам, моля ако може: кое е кейки, кое е цветонос, за да знам занапред да си задавам въпросите коректно.  Embarassed

На моята и 4-те свята прецъфтяват, но има пъпчици, дано да се отворят

Цветонос- онова длъгнестото нещо което израства от стъблото и на него имам пъпки и те цъфтят. Цветоносът  е преходен, може да изсъхне а може да остане зелен за определено време. ако ви дразни като прецъфти можете да го срежете- от това на цветето не му става по-лошо.

кейки е детка или  дъщерно растение на орхидеята, прилича на малко орхидейче и може да се появи на различни места- в корените или по брънките на цветоноса. може д аима самостоятелни корени а може и да ги дели с майка си.

Последна редакция: пн, 15 юни 2015, 14:58 от _re_ge

# 170
  • Вестерос
Много благодаря   bouquet

# 171
  • гр.Добрич
_re_ge, благодаря за вниманието. Hug

Утре ще сменя корите, защото наистина са много натрошени и ще сменя мястото на орхидеите. С какво почиствате листата на орхидеите? Моите са много прашни. Забърсвам ги с влажна кърпа, но нямат блясък като в магазина.

# 172
  • София
Aз ги плакна под чешмата с хладка вода и отцеждам добре...това е и поливането ми. (Пази цветовете от намокряне, така съм чувала.)

# 173
  • София
На едната от намерените орхидеи корените са адски много, но отгоре, където са били над субстрата са чисто черни. Надолу са зелени и нормални. Да знаете нещо по въпроса? От какво може да са черни?  newsm78 

Танче имам такива, обикновено листата са тъмни и твърди понякога даже с малко лилаво ( при мен и при двете кравички Арлекин бяло с лилаво са такива въздушните на места сиво черни, все едно обгорени). мога да ги снимам.

Постъпих като новобранка.  Wink  Трябваше да задам въпроса си със снимки. Ето за какво говоря:

Виждала съм корени с променен цвят, но черни не съм.  А надолу са напълно здрави и хубави. newsm78

# 174
  • Вестерос
Пак съм аз с въпрос: За поливане ли ми е? Според мен -не още, но не съм сигурна  Thinking
Също така на едната снимка се вижда къде е имала преди това цветонос и сега стои така изсъхнало. Така ли да го оставя?
Скрит текст:

На последната снимка от светкавицата жълта е излязла основата на листата, на живо е светло зелена.

# 175
Постъпих като новобранка.  Wink  Трябваше да задам въпроса си със снимки. Ето за какво говоря:

Виждала съм корени с променен цвят, но черни не съм.  А надолу са напълно здрави и хубави. newsm78

Танче същите са.
Какво има специфично обаче- ако забелязваш някой съзнателно ги е набутвал В(!)  субстрата - няма един въздушен корен. ако стърчаха над саксията щяха да са зелени- тези са забити в саксията и затова е така. Няма да ти пращам снимка- моите са същите само тези чиито краища са забити в субстрата.иначе докато са на въздух са зелени. Освен това са черни тамкъдето са отгоре а като влязат в саксията стават зелени. абе същото като твоето!

# 176

тука исках само да уточня че кейкте не точно са уморили майката.
Цвете с цъфтеж от средна точка все едно има поставена тежка диагноза и - ще умира но не се знае кога. Може след 6 месеца може след 2-3 години. Така или иначе то не може да се развива и затова няма друго какво да прави освен да пуска кейки ( има и такива които н енамират сили да го направят по някаква причина обаче )  и съответно с това пускане на кейки то се опитва да се възпроизвежда а кейкитата му вземат силите защото те са млади и силни. НО с  кейки или без такава орхидея с прецакана точка на растеж е обречена -  тя умира.

# 177
  • София
Ре ге, благодаря!  Hug  Притесних се да не би да е болна от нещо и да си навлека неприятности. Иначе изглежда съвсем добре.

# 178
  • София
Ех, изпуснах ви аз за малко, но затова пък имах да чета 10-на страници накуп. Нагледах се на красоти  Heart Eyes

Бях се зарекла никога да не си купувам цвете от люлинския Бриколаж - градината им е безобразно заразена с памуклийки - иииии пак не се сдържах.  Mr. Green Ама само защото бяха прясно докарани и реших, че въшките още не са ги нападнали.
Скрит текст:
Това ми е първото полумини (ако е такова де...)

В предишната тема бяхме коментирали саксиите, та този път ги снимах.
Скрит текст:

Но си личи, че не им е сега времето да цъфтят. Гледам го и това новото - ами цъфти, но някак слабо, немощно, няма го онзи размах, отделно че бързо му прецъфтяват цветовете.
В тази връзка, от днес има орхита на промоция в Кауфланд. Някой има ли отзиви? Аз не посмях да отида  Mr. Green

И за последно един въпрос: какво се правят старите булби на дендробиума? Трябва ли да ги режа? Те не изкарват нови листа, но пък са си съвсем зелени и свежи.

# 179
  • София
Реге, благодаря!  Hug
Ще им приспособя някакво местенце по-навътре в стаите.

Пак съм аз с въпрос: За поливане ли ми е? Според мен -не още, но не съм сигурна  Thinking
Не е за поливане още. Корените в саксията трябва да станат като въздушния корен в дясно на първата снимка.

Общи условия

Активация на акаунт