Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 681
  • 774
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,

от доста време гледам с желание красивите орхидеи по магазините, но все не се навивах да си купя. Е, вчера ми подариха една прекрасница и днес започнах с образоването по въпроса с необходимите и грижи.
Това е моята красавица:
Скрит текст:
Мисля, че е Фалаенопсис, но ми се иска и вие да потвърдите за да знам как точно да се отнасям с нея.
От прочетеното от линковете на първата страница, при мен възникват някои притеснения.
Първо, струва ми се, че корените и са твърде влажни:
Скрит текст:
Има няколко въздушни корена, които сивеят и изглеждат добре, но ме притеснява, че субстрата изглежда зеленикав, дали не е плесен?
Скрит текст:

Разбрах, че не е хубаво да се присажда цъвтяща, но опасността да загният корените не е ли по-страшна? За момента и търся хубаво място. Ще съм благодарна на съветите ви.

# 151
Здравей и добре дошла.
Честита хубавица - посадена е сфганум , за него писахме та писахме  последните 10 стр на темата.
виждам че е по моята категоризация тип полумини а те най-често се чувстват много добре в сфагнум- по-рядко се поливат по-трудно просъхват.

на първа страница е показано как изглеждат въздушните корени- сиви и полуизъхнали в което няма лошо- така трябва.

# 152
нощна птица, рошличка  Hug
ще ви отговоря малко по-късно, не се побирам в няколко реда.

# 153
Здравей и добре дошла.
Честита хубавица - посадена е сфганум , за него писахме та писахме  последните 10 стр на темата.
виждам че е по моята категоризация тип полумини а те най-често се чувстват много добре в сфагнум- по-рядко се поливат по-трудно просъхват.

на първа страница е показано как изглеждат въздушните корени- сиви и полуизъхнали в което няма лошо- така трябва.

Благодаря. За нормалния вид на корените разбрах от инфото на първа страница и въздушните не ме притесняват, а тези в сфагнума, но сега се върнах и прочетох назад и разбирам, че всичко е ок. Ще я изчакам да си изсъхне и тогава ще полея. Щом се чувстват добре така и този субстрат е толкова хубав не мисля да пресаждам скоро. Възнамерявам да поливам с потапяне, а не поточно. От прочетеното ми звучи най-целесъобразно. Няма как да я държа на перваз, всички са твърде силно осветени, затова ще е навътре в стаята, дано светлината и е достатъчно, но ще се чуе. Отново благодаря!

# 154
  • гр.Добрич
нощна птица, рошличка  Hug
ще ви отговоря малко по-късно, не се побирам в няколко реда.

Ако може и на мен. Praynig

# 155
  • София
На едната от намерените орхидеи корените са адски много, но отгоре, където са били над субстрата са чисто черни. Надолу са зелени и нормални. Да знаете нещо по въпроса? От какво може да са черни?  newsm78 

Вчера в цветарския магазин на ХИТ хипермаркет имаше градински орхидеи по 25 лв. В цвета приличаха на пафчета, но листата не са като на познатите ми орхидеи, а са подобни на обикновените цветя. Накарах мъжа ми да ги снима с телефона си, но от вчера го врънкам да свали снимката, а той си прави оглушки.  Mr. Green Някога ще ви ги покажа.  Wink

Намерих някаква статия. Орхидеята е била циприпедиум - http://nksad.ucoz.ru/publ/materialy_iz_interneta/opisanie_nekoto … z_kitaja/2-1-0-29

Последна редакция: сб, 13 юни 2015, 17:42 от Тaня67

# 156
Здравейте
Бързам да ви се похваля с новата ми принцеса
Поръчах я Онлайн и ми я доставиха този Петък

Даже е с два цветоноса  newsm44

И все пак отново да попитам  за старата ми Орха
с изгнила розетка е
Има ли шанск да пусне нови листа или  newsm78

# 157
  • София
donika_p, страхотна е!Поздравления! И аз имам една такава бяла и ми е любимка!  Heart Eyes
Да се изфукам с миналогодишния цъфтеж:

# 158
  • Вестерос
Големи красоти.  Heart EyesМоята , ако я опазя ще ви я покажа в цялата й прелест

# 159

Това са ми нови хубавици, но не е указано никъде от кой вид орхидеи са. Според мен са милтонии, но моля за помощ. Не съм имала до сега. Тази вдясно е с чуден аромат. Снимала съм в близък план саксийката на лявата, това отгоре  не са кори, трябва ли да сменям или така трябва да бъде?   bouquet

# 160
Здравейте на всички в темичката. Да споделя за моите  орхидейки, и да ме посъветвате.
Имам 2 орхидеи.
 Едната я купих от Бриколажа за 2 лева, преди година. Поливам я като и посивеят корените. Беше на юг, но на сянка.
Скрит текст:
,
Децата обаче постоянно събаряха саксията и я преместих на южен прозорец, но сложих една хартия, за да не я загрява директно. Започна да изкарва нови корени, но листата и омекват.

Другата ми беше подарък цъфнала. Тя е гледана при същите условия и тя започна да вади нови корени, след като я доближих до прозореца. нейните листа са по-свежи.
Скрит текст:
, ,

привет

аз обаче не виждам къде е въпроса.
от това което виждам:
Първата е дехидратирана и изисква преразглеждане на мястото начина или режима на поливане. ако и това не помогне добавяне на сфганум в субстрата, обаче не го съветвам ще с еналожи внимание през зимата заради сфагнума.
Втората е в лош субстрат- много дребен и натрошен, което застрашава корените ако обичате да поливате често.

Hug
Важно :

Няма такова нещо от което  да преместите саксията  до прозореца и тя да почне да пуска корени. Тя СИ пуска корени от както се позатопли до наставане на горещините - естествен цикъл - а тук въпрос на съвпадение. На сенчесто орхидеите се развиват чудесно и прекрасно цъфтят също - просто трябва да се поливат по-рядко, иначе не залагат цветоноси.

# 161
Благодаря, re-ge!  Hug
Жалко, толкова е младичка и с тънки коренчета...
Някакви по-специални грижи необходими ли ще са - на по-тъмно или по-светло, повече или по-малко поливоне, торене или не?
Никак не ми се иска да я изгубя, дано не съм я объркала аз - само от 4 месеца ми е...

Не не
цъфтежа от средна точка няма нищо общо с начина на гледане. според мен е резултат от хибридизациите. Чела съм че най-често се случва на полуминитата или орхидеи мулти флора- с дребни цветчета. Аз досега в домашни условия не съм имала такава случка. Чела съм писания в интернет от сорта на- моля не се притеснявайтеняма нищо страшно, те пускат детки и търа - бъра.
Е да ама аз имам купувани две такива, едната не забелязах че има такъв цъфтеж, другата видях цветоноса то средата но си казах - хайде да се пробвам, може първия път да съм имала малшанс.

е не.
И в двата случая и двете ме напуснаха. Започна с изъхване на цветоноса и от там все едно цвете да ти изсъхва от средата. Разчитах на корени- също не стана, горниците изъхнаха корените след време също и така  и двете заминаха. Затова като видя такова цвете съм в противоречиви чувства- може да стане а може и не - никога не се знае.

# 162
На едната от намерените орхидеи корените са адски много, но отгоре, където са били над субстрата са чисто черни. Надолу са зелени и нормални. Да знаете нещо по въпроса? От какво може да са черни?  newsm78  

Танче имам такива, обикновено листата са тъмни и твърди понякога даже с малко лилаво ( при мен и при двете кравички Арлекин бяло с лилаво са такива въздушните на места сиво черни, все едно обгорени). мога да ги снимам.

Последна редакция: нд, 14 юни 2015, 21:33 от _re_ge

# 163

И все пак отново да попитам  за старата ми Орха
с изгнила розетка е
Има ли шанск да пусне нови листа или  newsm78

последните няколко страници за това пиша - не си спомням на кого - потърсете.
Но за ви зарадвам.
Имате цветонос
вижда се под листата- цветето ви се опитва да се възпроизведе.Възможно е  кейки да се появи  след време на цветоноса. а може просто да цъти като за последно. Така или иначе се въоръжете с търпение. Лошото е че не е за цветоноси в момента, забавят развитие или закърняват в горещините.

# 164

Това са ми нови хубавици, но не е указано никъде от кой вид орхидеи са. Според мен са милтонии, но моля за помощ. Не съм имала до сега. Тази вдясно е с чуден аромат. Снимала съм в близък план саксийката на лявата, това отгоре  не са кори, трябва ли да сменям или така трябва да бъде?   bouquet

милтонии или милтонопсиси.Вторите често ароматни.
отгоре често са с мъх за по добро запазване на влагата . и въобще нямат нищо общо с фалаенопсисите. трябва да се чете като за ново цвете.

Общи условия

Активация на акаунт