Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 679
  • 774
  •   1
Отговори
# 135
  • Вестерос
Благодаря, ще търся друго място.

# 136
*Elina*  Да, корените все още не, но при предното поливане изглеждаха много бледо зелени, почти сребристи.

_re_ge  Поливам я като поставя прозрачната й саксия в съд с вода до ръба. Така я държа 1 час, след което я слагам на домакинска хартия за да попие излишната вода.  Нашата стая е северна. Понеже нямам възможност да я държа на прозорец съм я сложила на масата в центъра на стаята.  До нея не достига пряка слънчева светлина.

Да я поливам ли толкова често?

# 137
  • Вестерос
Горе -долу на колко дни я поливате. Четох от първия пост, но пак не ми е ясно. Останах с впечатлението, че за всяко цвете е различно и да си я следя кога са й изсъхнали в саксията субстрати. Правилно ли съм разбрала?

# 138
Аз следя корените-ако са сиви,сребристи-поливам.
Като че ли за всяко цвете е различно,да.Моите всичките са на една поставка до прозореца,но по различно време си искат поливането.
Общо взето-на около 10 дни-1 седмица при мен.Имам само една орхидея,която поливам на две седмици.

# 139
Тифани, радвам се да те видя тук Hug !
Да, честотата на поливане зависи от много неща: време, субстрат, саксия и кашпа, начин на поливане, стадий на развитие на растението... Но няма нищо страшно - докато изградиш усет и навик наблюдавай през няколко дни цвета и тургора на корените. Полей когато станат сребристи (аз изчаквам дори лееко да се сбръчкат). Често се случва новозакупените растения да са преполяти, така че трябва да се изчака повече. Може и само по-външните корени да са сухи, а тези във вътрешността да са още мокри. Златното правило е, че е по-добре да се засуши, отколкото да се преполее - особено ако е системно - и да изгние.
Моите фалчета са само в кори, в надупчени на решето саксии Laughing , в сравнително хладна част от къщата, поливам с потапяне за час-два. През лятото на 2-3 седмици, през зимата на 3-5.
Успех и добре дошла сред нас  bouquet

# 140
Моите фалчета са само в кори, в надупчени на решето саксии Laughing , в сравнително хладна част от къщата, поливам с потапяне за час-два. През лятото на 2-3 седмици, през зимата на 3-5.

и аз съм от тази партия

лятото на не по-малко 20 дена, зимата на 40-45.

Никога не следя цвета на корените и не поливам защото трябва а винаги когато имам време.
значи лятото след 20 дена като намеря време тогава поливам- но може да е след на 22-рия дена  а може и на 27-я.

Не държа саксии на балкон, нито на перваз, нито рпред прозорец да го обдухва за да не просухват лесно и не са ми огрени в която и да е част от деня от слънце.
поливам с потапяне, понякога лятото и за цяла вечер.
Зимата отцеждам много добре преди да сложа в кашпа, лятото гледам да няма пълно отжцеждане. Попивателната хартия  ( хавлията ) буквално изпива водата от саксията и затова така лесно просъхва.

Лично не приветствам поливането с вода в чинийката и така да пият орхидеите вода. ей сега спасявам две красавици от тотално нагниване  на долните корени. Според собственичките много добре ги гледали- имали ги от 2-3 години и досега нямали проблеми. а като ги извадих от саксията ми се приплака- всички кроени в субстрата бяха тотални изгнили, и те бяха само на 3-4 въздушни корена. от там силни дехидратиране защото само с въздушни корени не се живее - собственичките виждат набръчканите листа и пак поливат в чинийката и се получава затворен кръг.

# 141
Днес в един цветарски магазин ми предложиха пръчици за наторяване корите на орхидеите. Ползвали ли ли сте такива? Добре ли е да се използват? Моля за съвет.  Praynig

# 142
Днес в един цветарски магазин ми предложиха пръчици за наторяване корите на орхидеите. Ползвали ли ли сте такива? Добре ли е да се използват? Моля за съвет.  Praynig

корите не могат да се наторяват. интересно какво ли са имали в предвид. дори отлагането на тор и минерали по корите е вредно- по-лесно ги разпада , разлага , прави субстрата по-трошлив и води до загниване на корените

колкото по-малко торите, толкова по-добре- лично мнение обаче.

а в цветарските магазини ще се мъчат да ви продадат какво ли не и дори оцветени орхидеи като ви казват че и другата година ще цъфнат такива.

На първа страница в материала за кристалони и торене  е много добре е описано съотношението на елементите в които се нуждаят орхидеите а те са основно 3 - Калий магнезий фосфор не си спомням в каква последователно. допълнително се добавяще годишно Cа и Fе и магнезий май беше към торта . На етикета на торовете също с анаписани така че е хубаво да се оринетирате по това. Трябва да го прочете обаче. На орхидеите им трябва и  желязо под формата  Тензо се намирало в аптеките- никога не го купих тва нещо затова сега да не навлизаме вподробности.Освен това там имам пълна схема на годишното торене на фалче ако ви се занимава.

много от дамите с орхидеени градини тук не торим или го правим изключително пестеливо , нито правим някакви особенно еквилибристики по въденето на растенията.

Последна редакция: пт, 12 юни 2015, 19:25 от _re_ge

# 143
Днес в един цветарски магазин ми предложиха пръчици за наторяване корите на орхидеите. Ползвали ли ли сте такива? Добре ли е да се използват? Моля за съвет.  Praynig

корите не могат да се наторяват. интересно какво ли са имали в предвид. дори отлагането на тор и минерали по корите е вредно- по-лесно ги разпада , разлага , прави субстрата по-трошлив и води до загниване на корените

колкото по-малко торите, толкова по-добре- лично мнение обаче.

а в цветарските магазини ще се мъчат да ви продадат какво ли не и дори оцветени орхидеи като ви казват че и другата година ще цъфнат такива.

На първа страница в материала за кристалони и торене  е много добре е описано съотношението на елементите в които се нуждаят орхидеите а те са основно 3 - Калий магнезий фосфор не си спомням в каква последователно. допълнително се добавяще годишно Cа и Fе и магнезий май беше към торта . На етикета на торовете също с анаписани така че е хубаво да се оринетирате по това. Трябва да го прочете обаче. На орхидеите им трябва и  желязо под формата  Тензо се намирало в аптеките- никога не го купих тва нещо затова сега да не навлизаме вподробности.Освен това там имам пълна схема на годишното торене на фалче ако ви се занимава.

много от дамите с орхидеени градини тук не торим или го правим изключително пестеливо , нито правим някакви особенно еквилибристики по въденето на растенията.

Ок,много благодаря.

# 144
  • Вестерос
Да, честотата на поливане зависи от много неща: време, субстрат, саксия и кашпа, начин на поливане, стадий на развитие на растението... Но няма нищо страшно - докато изградиш усет и навик наблюдавай през няколко дни цвета и тургора на корените. Полей когато станат сребристи (аз изчаквам дори лееко да се сбръчкат). Често се случва новозакупените растения да са преполяти, така че трябва да се изчака повече. Може и само по-външните корени да са сухи, а тези във вътрешността да са още мокри. Златното правило е, че е по-добре да се засуши, отколкото да се преполее - особено ако е системно - и да изгние.
Успех и добре дошла сред нас  bouquet

Импала  Hug

Много ви благодаря на всички за отговорите. Гледах си я, мисля, че е полята скоро. Листата й са твърдички, казаха ми, че ако омекнат е също готова за поливане. Корените са зелено-сиви , твърди. Бръкнах в кашпата и субтрата сякаш си е влажничък Simple Smile Иначе е голяма красавица- бяла с лилави пръски .

# 145
  • Sofia
Да покажа и аз едно мое фалче преди месец:

И сега:

Извинявам се за лошото качество, но искам да попитам за този странник с централен цветонос.
След като прецъфти, къде трябва да отрежа цветоноса - под или над малкото листенце?

И да се похваля с една красавица
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11295 … 4&oe=55F0BADF

# 146
По добре не режи нищо.
Това е неприятна ситуация- цъфтеж от точка на растежа. Трябва от някъде да пусне кейки.

# 147
  • Sofia
Благодаря, re-ge!  Hug
Жалко, толкова е младичка и с тънки коренчета...
Някакви по-специални грижи необходими ли ще са - на по-тъмно или по-светло, повече или по-малко поливоне, торене или не?
Никак не ми се иска да я изгубя, дано не съм я объркала аз - само от 4 месеца ми е...

# 148
  • София
Реге, нямах време да ти благодаря за отговора за закърнелия цветонос!   bouquet Ще го почакам още малко и ще го клъцна.
Аз влизам да се оплача, че на моите орхи явно им е доста топличко. Единственото място, което е светло е на този прозорец:

Скрит текст:
Не го огрява директно слънце, само сутрин се отразява за около час слънцето от козирката под прозореца, но пък забелязвам, че много бързо "ожадняват". Миналата неделя вечер ги киснах (както обикновено поливам) и днес вече коренчетата им са почти сиви, а саксийките доста олекнали (аз така познавам кога са за поливане).
Всичките ми останали цветя са на остъклената тераса, но там е още по-топло.
Навътре в стаите е доста тъмно и се притеснявам, че ще им спра развитието на цветоносите ако ги преместя там. От друга страна пък тъкмо заповат да правят първите си пъпки и ме е страх да не окапят от тая жега.

Последна редакция: сб, 13 юни 2015, 13:30 от Рошличка

# 149
  • Вестерос
Аз моята я разкарах от терасата, хем само сутрин пече, но май и е топло. Едното й цвете си беше поприбрало листата. Преместих я в едната стая. Светло е в стаята, да видим

Общи условия

Активация на акаунт