Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 676
  • 774
  •   1
Отговори
# 120
Привет девойки
почват да отговарям подред

Може би не поливам ефективно, защото наливам вода в паничката под саксията и в това топло време да не е достатъчно 1 път седмично  и след обилния цъфтеж да е леко изтощена.

съжалявам но такъв ДЗВЕР няма.
орхидея която се води изтощена няма дехидратирани листа. ако тя е изтощена ще почне да пуска  листа и корени и ще престане да цъфти. Изтощаването не се получава от цъфтеж а от комбинация- усилено торене за постигане на обилен цъфтеж. След такова торене може да има обилен цъфтеж дори с няколко цветоноса, но след това цветето се изтощава не като има дехидратирани листа  акато отказва да цъфти.

възможностите за такива набръчки листа са както вече казах няколко
1. Проблеми с корените-това че те са зелени нищо не значи. ако има топка сфагнум в основата на цветето то реагира по този начин.
2. Дехидратиране от неправилно и неефктино поливане - заради сезона, начини на поливане, местоположение - вие си знаете.
3. Има някои орхидеи , които принципно лесно се дехдратират, листата им изглеждат по този начин и да се отглеждат в кори е неудобно освен ако не ги поливаш постоянно. Аз този проблем го решавам със сфганум.

Здравейте мили любителки на орхидеи

здравейте

Аз лично смятам че абсолютно нищо му няма на цветето в момена на снимане.
точно преди страница две постнах снимка как изглежд амини в сфагнум и как му изглеждат корените- именно такива жълтеникави, понякога сплескани. Нямало е нужда от вадене нито от орязване. Цветоноса прецъфтява и си заминава затова и така пожълтява/изсветлява. Каквото и да е правила пиятелката ви не  виждам цветето да е страдало.

# 121
Имам нужда от съвет - февруари ми подариха орхидея с два цветоноса, но още при ваденето две уж дебели зелени листа просто паднаха, снимах и тук установихме, че точката на растеж е загнила. Единият цветонос  изсъхна напълно, но другият е зелен. Има едно мъъничко листо останало, но се набръчка и тази вечер извадих всичко, за да мога да снимам и да покажа. На живо изглежда по-зле.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Наде
не съм писала защото не знам наистина какво д анапиша. Не знам какво трябва да се направи, бих казала какво бих направила аз.

наистина цветето е в лошо състояние но не само загниващата точна на живот и самите корени не с амного екстра. но виждам че са жълти защото са били във корите.Обаче няма нови, но не все пак не са в чак толков алошо състояние корените- те са ти надеждата. И цветоноса .

какво бих направила аз.
1. В никой случай не бих рязала цветоноса.
2 бих посадила в кори, но двойно по- малко количество - да кажем в 1/2 саксийка.
3. Трябва цветето да е кекнато на корите така че това което е останало от стъблото да не е ВЪВ а да е НАд субстрата.значи бих подпряла на кръст с пръчки.
4. Бих сложила на сравнително светло но не перваз и не на огряно, не до прозорец - някъде където е далеч от пряка светлина и вятър.
5. бих започнала да поливам в двойно по-рядък режим- ако примерно поливам на 25 дена ще поливам на 50. Като преди да полея пак гледам за индикация по корените- станали ли са светлозелени или не.. Нямаше д аполивам проточно да не разваля още нещата а с накисване в чинийка водата да стига водата  само до половината на корите. добре изтръсквам и пак на местото си. То няма листна маса ще исправяна много бавно!
6. Без кашпа- нека корените фотосинтезират ако могат. и корите да не саплътно набити-корените имат нужда от въздух.

и му говоря, колкото искам да не ме напуска.

# 122
  • Велико Търново
_re_ge, благодаря  Hug Ще опитам така, пък ще видим какво ще стане.

Междувременно да покажа другите две, които са си добре. Понеже не съм сигурна дали едната ще изчака другата да са едновременно цъфнали, снимах сега. Ако се изравнят, пак ще снимам. На прозорец са, но над него има доста голяма козирка.

# 123
Здравейте, извинявам се за въпроса,  но забелязах, че сместа на орхидеята ми съхне много бързо. За 5 дни и вече е за поливане.  Сега я гледам, полята е тази неделя и вече сместа е почти суха. Това нормално ли е? Да я поливам ли толкова често? 

# 124
  • Русе
Здравейте, извинявам се за въпроса,  но забелязах, че сместа на орхидеята ми съхне много бързо. За 5 дни и вече е за поливане.  Сега я гледам, полята е тази неделя и вече сместа е почти суха. Това нормално ли е? Да я поливам ли толкова често? 

А корените, изглеждат ли сухи???

# 125
Здравейте, извинявам се за въпроса,  но забелязах, че сместа на орхидеята ми съхне много бързо. За 5 дни и вече е за поливане.  Сега я гледам, полята е тази неделя и вече сместа е почти суха. Това нормално ли е? Да я поливам ли толкова често?  

Kак я поливате
и къде я държите.

# 126
*Elina*  Да, корените все още не, но при предното поливане изглеждаха много бледо зелени, почти сребристи.

_re_ge  Поливам я като поставя прозрачната й саксия в съд с вода до ръба. Така я държа 1 час, след което я слагам на домакинска хартия за да попие излишната вода.  Нашата стая е северна. Понеже нямам възможност да я държа на прозорец съм я сложила на масата в центъра на стаята.  До нея не достига пряка слънчева светлина.

# 127
  • гр.Добрич
Здравейте на всички в темичката. Да споделя за моите  орхидейки, и да ме посъветвате.
Имам 2 орхидеи.
 Едната я купих от Бриколажа за 2 лева, преди година. Поливам я като и посивеят корените. Беше на юг, но на сянка.
Скрит текст:
,
Децата обаче постоянно събаряха саксията и я преместих на южен прозорец, но сложих една хартия, за да не я загрява директно. Започна да изкарва нови корени, но листата и омекват.

Другата ми беше подарък цъфнала. Тя е гледана при същите условия и тя започна да вади нови корени, след като я доближих до прозореца. нейните листа са по-свежи.
Скрит текст:
, ,

# 128
# 129

Joy
Най-лявото цвете много хубаво бе!

# 130
  • София
Мъжът ми се върна с две орхидеи, взети от боклука.  Laughing Били оставени върху една кофа и не можел да ги остави така.  Mr. Green Едната не е в цветущо състояние (дехидратирана е), но другата е просто без цвят. Дори си има малко зелено листенце в средата. Какви хора има!  ooooh!

# 131
И аз току що се върнах с орхидея,намерена до контейнера с боклук. ooooh!

С едно голямо листо е,и с излизащо ново листенце.Има два дебели корена,дълги по около 3 см,а останалото е жилки/около 5-6 на брой/.

Сложих я в чаша,на дъното на която има 2 пръста вода,като корените са над водата.

Въпросът ми е-да я държа ли в тази чаша над водата,като всеки ден мокря за малко двата корена,или да я сложа в сфагнум/?

Ако е нужно,ще я снимам.

# 132
Luisi, чудесен помощник-градинар си имаш! Обичам котки.
Изхвърлянето на орхидеи не го разбирам Confused . Да е букет, ОК, ясно е, че повечето заминават на боклука (майка ми е вкоренявала рози от букет), но живо цвете, с корени... Може би не им се занимава на хората. Но е късмет за намерилите ги, гледащи и обичащи тези цветя.
При мен започват да се отварят първите пъпки на един от пролетните цветоноси. Щастлива съм.

# 133
  • Вестерос
Здравейте, подариха ми една орхидея и в момента въпросът е къде да я сложа. Има вариант да е на остъклена тераса, на която през деня до 12 ще я пече слънцето и в самата тераса стана доста топло. Може ли да е на пряка слънчева светлина?

# 134
Здравейте, подариха ми една орхидея и в момента въпросът е къде да я сложа. Има вариант да е на остъклена тераса, на която през деня до 12 ще я пече слънцето и в самата тераса стана доста топло. Може ли да е на пряка слънчева светлина?

Не е добре да е на пряка слънчева светлина.

Общи условия

Активация на акаунт