Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 668
  • 774
  •   1
Отговори
# 105
  • Русе

Елинка
честито
страхотен розов екувестрис, дребноцветен. Цветоноса естествено с еклони, гледам твоя има и още израстъчета от спящи пъпки. Изглежда ми в перефктно здраве. Да те радва с цъфтеж дълги години.

Ренка, благодаря за хубавите пожелания  Hug , дано е така наистина.

Сега не знам да я вадя ли от оригиналната й кашпа или да я оставя там. Струва ми се ОК. Вчера я полях след, като я взех ( беше много суха, но предполагам, че не полагат грижи в Бриколажа за преоценени цветя? ). Къде да я сложа да стои? На перваз на прозорец не се получава, защото разклоненията на цветоноса се опират плътно в него. Сложих я до другата на скрина, но не знам дали ще й ОК. Стаята ни е южна, но са далеко от пряката слънчева светлина.
Единия цвят падна, защото нямаше кой да ми я крепи в колата и тя се килна. Предполагам обаче, че му е било време, защото дръжката беше леко изсъхнала.

А другия фаленопсис само в кори дали му е комфортно? Струва ми се, че бързо изсъхват корите ( изпарява се влагата ) и не му стоят дълго време свежи корените?

П.П. Тази година съм се захванала да "градинарствам" яко Simple Smile ( само мъжо да не ме изгони )  Mr. Green  Ден през ден нося по някоя саксийка за терасата, а сега започнах и вкъщи да ги увеличавам  Grinning

# 106
  • София
Ето и моето цвете с набръчканите листа

# 107
http://prikachi.com/images/473/8160473l.jpg
http://prikachi.com/images/471/8160471E.jpg
Здравейте момичетаа  Grinning  ,
не мога да не споделя радоста си от днешната ми покупка  Heart Eyes
Нямам време напоследък и не съм ви чела , на всички  Hug

# 108
Здравейте, да попитам колко често торите вашите орхидеи? Аз съм взела течна тор за орхидеи, но все още не се решавам да я използвам.

# 109
Ето и моето цвете с набръчканите листа

дехидратирана от това което виждам. а защо е на перваз и така огряна?
през лятото перваз ( освен ако не е северен или каквъто и да е друг НО под дълбока козирка) е ужасно неподходящо място. За мен и зимата не е подходящ, обаче зависи.

Последна редакция: пн, 08 юни 2015, 17:51 от _re_ge

# 110
  • София
_re_ge ,
прозорецът е североизточен и има козирка. Снимката съм я правила сутринта, когато е най-огряна. До сега 2 години съм я гледала така и нямаше проблем. Ще се възползвам от съвета ти и ще я преместя по-навътре в стаята.

И аз да се похваля с 2 красавици, с които се сдобих днес.

Скрит текст:
В петък прочетох, че има промоция на пазара "Д. Петков" - 10 орхидеи за 40 лв и реших днес да се възползвам. Оказа се, че тази промоция е при Холандеца, а аз не успях преди 16 ч Хвърлих едно око на другата борса в дясно и видях тези прекразни фалчета. Бяха по 6 лв бройката. А има и с по 2 цветоноса за 10 лв.

# 111
Мислех да си купувам и други сега през лятото, но това ми разочарование ме отказа, освен това не торя от страх да не объркам нещо и двата ми цветоноса бяха с по пет цвята само..
Оплаках се, олекна ми.
Но ако някой е имал случай с изядени листа , да сподели какво може да е.
Сега проверих, цъфнала е около 30 януари , възможно ли е просто да му е дошло времето за умиране?

и аз рядко торя, не го намирам за пропуск, два цветоноса с по 5 цвятя е перфектно.освен това да цъфти от януари до сега е повече от добре и наистина сега със затоплянето повечето отдавна цъфнали цветоноси увяхват. Особенно след поливане се случва това появахване при мен - независимо дали водата е била топла или студена.

наръфаните листа ако можем да ги видим на снимка! Най-често такова изяждане става от охлюви.
Много ти благодаря, и аз мернах тук - там постове за дълготрайността на цветоноса и явно му е било времето.
Просто първият  увяхна цвят по цвят- от най- долния нагоре, самия цветонос гол много време стоя свеж , а при този втория - от раз, от върха надолу и цвят , и стъбло -това и ме накара да се обвинявам.
Колкото до наръфаното листо, оказа се и преди го е имало, това листо е точно под едно друго и трудно се забелязва, но намерих снимка, на която се вижда, че и преди  е било такова. Embarassed
Сега остава да се надявам на трети цветонос, корените ме радват , особено сега както са поливани и ярко зелени, листа нови нямам, откакто я имам, но наличните са пораснали.

# 112
  • Велико Търново
Имам нужда от съвет - февруари ми подариха орхидея с два цветоноса, но още при ваденето две уж дебели зелени листа просто паднаха, снимах и тук установихме, че точката на растеж е загнила. Единият цветонос  изсъхна напълно, но другият е зелен. Има едно мъъничко листо останало, но се набръчка и тази вечер извадих всичко, за да мога да снимам и да покажа. На живо изглежда по-зле.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 113

Сега не знам да я вадя ли от оригиналната й кашпа или да я оставя там. Струва ми се ОК. Вчера я полях след, като я взех ( беше много суха, но предполагам, че не полагат грижи в Бриколажа за преоценени цветя? ). Къде да я сложа да стои? На перваз на прозорец не се получава, защото разклоненията на цветоноса се опират плътно в него. Сложих я до другата на скрина, но не знам дали ще й ОК. Стаята ни е южна, но са далеко от пряката слънчева светлина.
Единия цвят падна, защото нямаше кой да ми я крепи в колата и тя се килна. Предполагам обаче, че му е било време, защото дръжката беше леко изсъхнала.

А другия фаленопсис само в кори дали му е комфортно? Струва ми се, че бързо изсъхват корите ( изпарява се влагата ) и не му стоят дълго време свежи корените?

прозрачните саксии в които си купуваме фалчетат са чудесно решение, няма амисъл да се сменят с онез от дебелата пластмаса, те нямат достатъчно отвори и трудно просъхват и вентилират, задържат вода, могат да загният корените. В послендо време  купешките прозрачни саксии дори са разпробити по дължина - още по-добре.

Поначало аз не сменям субстрат,освен ако не се наложи а той в последно време е почти 100 % кори и това ме устройва. дори в 100% кори цветята не просъхват лесно освен ако
не са изтъпанени на много топло
НЕ са външна кашпа .

поначало като отвори първите си цветове фалчето може да го преместите на по-хладно дори и не толкова добре осветено и така ще се радвате на цветове по-дълго време. а за по трудно просъхване слагайте прозрачните саксии в керамични кашпи.

Какво мога да посъветвам за по- добро и з апо дълго овлажняване/ оводняване на корите:
!. да не с еполиват поточно - ако се поливат проточно просто за ден д а просъхват.
2.ако корите са от тези тънките ръчнобрани ( продават се и в магазинката мрежа- едни тънки и сухи, май се водят млади кори ) те просъхват много бързо. в такива съм посадила вандите и виждам как да 4-5 дена вече искат поливане. но ако са в кори с които са купени фалчетата те просъхват по-бавно стига да се оводнят  добре.
3. какво е за мен добро оводняване- потапяне във съд с вода на 1/2 до 2/3 на саксията и оставяне там не по малко от 3-4 часа. след това слагане на мивка за отцеждане ( за кратко!)  и връщане в керамичната кашпа.

гарантирам че след тази процедура - следващото поливане го правя не по скоро от след 20 - 25 дена  дена.

# 114
_re_ge ,
прозорецът е североизточен и има козирка. Снимката съм я правила сутринта, когато е най-огряна. До сега 2 години съм я гледала така и нямаше проблем. Ще се възползвам от съвета ти и ще я преместя по-навътре в стаята.

зури
честити нови красавичци.

а дехидратираната съвествам да огледаш защо се получава това. Такива са листат и при проблеми с корените и когато поливането не е тип ефективно като за тези сезони. ако поливаш проточно много бързо просъхват на топлото време.

# 115
Здравейте, да попитам колко често торите вашите орхидеи? Аз съм взела течна тор за орхидеи, но все още не се решавам да я използвам.

Н а първа страница материала за кристалони.
Писан е по съвети на Алекса - която за мен беше първи невероятен капацитет относно орхидеите и отглеждането им.

За сведение аз лично торя само три пъти годишно.
1. когато видя цветонос- с оранжев кристалон.
2.Като прецъфти с зелен кристалон.
3.Докато почива с тор на компо.

Два пъти годишно промивам корените и кореите с английска сол. Н е с налаг по-често- нямам бели отлагания защото водата тук е варовита но я държа да е престояла поне 4-5 дена, а освен това  и не торя често .

# 116
  • София

а дехидратираната съвествам да огледаш защо се получава това. Такива са листат и при проблеми с корените и когато поливането не е тип ефективно като за тези сезони. ако поливаш проточно много бързо просъхват на топлото време.

Благодаря за съвета! Какви може да са проблемите с корените за какво да се оглеждам? Уж са зелени. Може би не поливам ефективно, защото наливам вода в паничката под саксията и в това топло време да не е достатъчно 1 път седмично  и след обилния цъфтеж да е леко изтощена.

# 117
Здравейте мили любителки на орхидеи  newsm03 от дооста време не съм писала, защото се преселих в чужбина  Grinning но и тук се сдобих веднага с орхидея и си ми вирее мноого добре, но ме мързи да е снимам хахахах
 имам малък въпрос и се надявам да ми помогнете, защото на мен не ми идва на ума какъв ще е проблема с това мини Фаленопсис, на което ще ви кача снимки и ще ви разкажа историята му Simple Smile
та това мъниче е поливано всяка седмица и е държано на тъмно (не от мен) и след като забелязах, че цветоноса му става по-светъл и цветчетата му да падат, разбрах че има проблем. обясних на момичето, че трябва да "полива" орхидеята едва когато корените станат сребристо-сиви и че се нуждае от светлина. на следващата седмица, когато пак се видяхме, орхидеята беше вън на терасата и слънцето гo огряваше от високо,  положението още по-зле   doh
Мили дами, бихте ли ми помогнали да спасим това мъниче   helpuu
корените тук съм ги поорязала

# 118
  • Велико Търново
_re_ge, ще погледнеш ли моля и моята питанка  Praynig

# 119
ако никой не отговори ще се включа . имам опит но се оказва че не са моите цветя - изискват повече грижи.Благодаря re_ge ще изчакам някой да се включи

Между временно да попитам за тази Орхидея фаленопсис
Купена е преди година от Практикер.Тогава не обърнах внимание,но когато я разопаковах и видях розетката  Shocked изгнила #Crazy
Не съм я   торила ,не е и цъфтяла от тогава  (защото наскоро прочетох за кристалоните от 1 ва тема)
Интересува ме какво мога да направя с нея , за да и оправя розетката за да пуска и листа и цъфтеж
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002.35537017
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002.35537022
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002.35537106

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 15:29 от donika_p

Общи условия

Активация на акаунт