Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 628
  • 774
  •   1
Отговори
# 90
Уф, не съм стигнала да този пост... Започвам да ви чета редовно и няма да задавам повече излишни въпроси!
Отново благодаря на всички за съветите и милото отношение Hug

# 91
  • Русе
Елинка
снимите не се виждат.
. Ужас. Утре, като си се прибера в нас ще видя. Благодаря.

# 92
Здравейте, след като си срязах до долу 2-та прецъфтяли цветоноса, имам ново листо и растат въздушни корени, при какви условия да поставя фаленопсис - торене, поливане, светлина?
Не намерих информация в първи пост.
Благодаря.

# 93
  • София
Здравейте, момичета. Голямо оживление в темата! Simple Smile
Аз искам да споделя с вас, че една от орхидеите ми пусна цветонос есента ( Октомври-ноември), който стигна до едно положение и спря да расте. Преди няколко седмици изкара още един цветонос, който се развива доста бързо, а стария - не помръдва. Какво да го правя него? Има ли шанс да се събуди или е закърнял? Прилагам снимка:
Скрит текст:
Също така се чудя има ли някаква хватка за разклонение на цветоносите? В магазините почти винаги са с по няколко разклонения, а тези, които сега растат при мен изглежда ще са само една пръчка.  newsm78

# 94
Здравейте мили дами
Предварително да се извиня,че се натрапвам във вашата тема
Вчера си поръчах ето тези орхидеи
Милтония
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002
Жълта Камбрия
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002.35523721
Извинявам се за качеството на снимките
Ако не ви затруднявам да ми дадете малко повече информация
Аз иначе ви следа и вече съм на втора тема.
Но досега по конкретно за този вид орхи не видях някой да е писал
Благодаря предварително

# 95
  • у нас
Рошличка, два пъти ми се е случвало и е излизало бебе Party

# 96
Здравейте, след като си срязах до долу 2-та прецъфтяли цветоноса, имам ново листо и растат въздушни корени, при какви условия да поставя фаленопсис - торене, поливане, светлина?
Не намерих информация в първи пост.
Благодаря.

здравей

не е писано нищо понеже няма и някакви специални изисквания. Не е като камбриите да кажем на които се намалява поливането.

В случая с фалчетата всеки прави каквото му харесва.
Мога да напиша какво правя аз.

1. Торя еднократно с зелен кристалон за подхранване общо на растението. това е едно от -3-те торенета годишно което правя на всяко цвете. внимание за концентрацията на торта .
2. Слагам  на по-сенчесто място до есента ( края на септември ) , така или иначе на тези горещини няма да пускат цветонос затова по-добре да изпраряват по-бавно за да ми се разредят поливанията. Слагам ги дори натакива странни места като на хладилника или на бибилиотеката.

ето снимка

# 97
Какво да го правя него? Има ли шанс да се събуди или е закърнял? Прилагам снимка:
Скрит текст:
Също така се чудя има ли някаква хватка за разклонение на цветоносите? В магазините почти винаги са с по няколко разклонения, а тези, които сега растат при мен изглежда ще са само една пръчка.  newsm78

имам такива и малки и големи. нищо не им се случва на моите, рядко се развиват повече  в повечето случаи след година две като ми втръсне ги режа.

За разклонение на цветоноса предполагам че може да е въпрос на много торене .
Чакай да почна от началото. Имам фалчета които обичат да разклоняват цветоноси. но те са такива и като съм ги получила ( разклонен цветонос )  и още на първото домашно цъфтене той пак се клони . нищо не прилагам като условия, те просто се разклоняват. и това всяка година. Имам и такива които са били разклонени при покупката  но при мен не се клонят. Мисля че е въпрос на обилно торене при залагане на цветонос на което не съм привърженик.

защо си мисля че е въпрос на торене. ами като видя вмагазин някое цвете с 4-5 новопораснали цветоноса само това ми идва на ум. Едва ли в естествени условия цъфтят толкова обилно.

# 98
Здравейте мили дами
Предварително да се извиня,че се натрапвам във вашата тема
Вчера си поръчах ето тези орхидеи
Милтония
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002
Жълта Камбрия
http://ladyflame.snimka.bg/flowers/cvetya.869002.35523721
Извинявам се за качеството на снимките
Ако не ви затруднявам да ми дадете малко повече информация
Аз иначе ви следа и вече съм на втора тема.
Но досега по конкретно за този вид орхи не видях някой да е писал
Благодаря предварително

ако никой не отговори ще се включа . имам опит но се оказва че не са моите цветя - изискват повече грижи.

# 99
  • София
Едната ми орхидея има някакъв проблем. Листата й се набръчкаха все едно не е поливана. Това стана след бурен цъфтеж. Може ли да е изтощена от това или е нещо болна? Какво мога да направя?

# 100
Едната ми орхидея има някакъв проблем. Листата й се набръчкаха все едно не е поливана. Това стана след бурен цъфтеж. Може ли да е изтощена от това или е нещо болна? Какво мога да направя?

снимка?
може да е проблем с корените -  изгниване, дехидратация.

# 101
  • Русе
Опитвам пак със същите снимки, защото на комп. ми ги отваря  Rolling Eyes

http://prikachi.com/images.php?images/411/8156411P.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/410/8156410J.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/405/8156405U.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/404/8156404c.jpg

Дано сега са видими Simple Smile  А другия пост не мога да си го редактирам  #Crazy

# 102
Здравейте и от мен, пиша от тел., но не мога да не се похваля с днешното си спасяване на едно фалче от Бриколажа. Simple Smile Наснимах ви го, но от тел. немога да видя кои снимки се повтарят. Може да ми кажете, кои са и да ги затрия. А и също как ви се струва самата орхидея? Благодаря Simple Smile

Елинка
честито
страхотен розов екувестрис, дребноцветен. Цветоноса естествено с еклони, гледам твоя има и още израстъчета от спящи пъпки. Изглежда ми в перефктно здраве. Да те радва с цъфтеж дълги години.

Между другото аз имам същия и това е първата в живота ми орхидея подарена от мъжа ми 2006 година. същата тази орхидея се развиваше чудесно на листа и корени но не цъфтеше. Пресадих я като смених сфагнума, слагах я на топло , на студено , дори я плаших че ще я изхвърля или подаря - цветето просто не можеше да изхрани цветонос.  То пуска цветоноси последните две годинино , но те закърняваха някъде на първия самтиметър. понеже съм иначе добра по душа  Mr. Green казах на цветето че няма да го изхвърля а ще си го гледам на  марулки/листа само  както досега. и тази пролет намерих сред листата заплетен цветонос. Наложи се да я "оперирам' като отстраних две здрави листа и част от стъблото за да осовободя забиттото в стъблото цветоносче . Тя го изхрани и ми цъфти за пръв път от почти 9 години.

ето я

# 103
Да споделя каква съм патка, още не мога да си намеря място.
В началото киснех орхидеята си (фалче) в хладка вода, после почнах да я поливам директно на чешмата, като някак улучвах температурата и така почти година , за която си изцъфтя стария цветонос, пусна нов, и той цъфна и т. н.
Преди две седмици нещо се разсеях и поне минута доста топла вода е текла в корените, веднага , щом се усетих, облях със студена, но..
Преди седмица забелязах увяхване на пъпките и горните цветове, а днес направо отрязах цветоноса.Иде ми да се #2gunfire
Корените са наред, листата и те, забелязвам, че най -старото е като проядено в основата и на две места отстрани.
Идея нямам какво може да го е нагризкало, има едни черни точки по листата newsm78
В корите не забелязах движение на нашественик. hahaha
Мислех да си купувам и други сега през лятото, но това ми разочарование ме отказа, освен това не торя от страх да не объркам нещо и двата ми цветоноса бяха с по пет цвята само..
Оплаках се, олекна ми.
Но ако някой е имал случай с изядени листа , да сподели какво може да е.
Сега проверих, цъфнала е около 30 януари , възможно ли е просто да му е дошло времето за умиране?

Последна редакция: нд, 07 юни 2015, 22:52 от Синя ... диня !

# 104
Мислех да си купувам и други сега през лятото, но това ми разочарование ме отказа, освен това не торя от страх да не объркам нещо и двата ми цветоноса бяха с по пет цвята само..
Оплаках се, олекна ми.
Но ако някой е имал случай с изядени листа , да сподели какво може да е.
Сега проверих, цъфнала е около 30 януари , възможно ли е просто да му е дошло времето за умиране?

и аз рядко торя, не го намирам за пропуск, два цветоноса с по 5 цвятя е перфектно.освен това да цъфти от януари до сега е повече от добре и наистина сега със затоплянето повечето отдавна цъфнали цветоноси увяхват. Особенно след поливане се случва това появахване при мен - независимо дали водата е била топла или студена.

наръфаните листа ако можем да ги видим на снимка! Най-често такова изяждане става от охлюви.

Общи условия

Активация на акаунт