Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 614
  • 774
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Мерете ги, мерете ги!  Grinning
Ау, какви красоти си имате!   bouquet

# 76
Ре ге, на първата ти снимка се вижда и друг цвят, на който 5-те му листенца са еднакви. И аз има такива.  Wink Дали този вид фаленопсиси имат по-различно име?

и двете на снимката са холандки от вашите софийски холадци.
Един път съм била при тях и купихме ето това. Много са капризни но пък са толкова странни и необичайни. Вероятно имат някакво по-специфично име с тази импресионистична окраска, и цветовете са като кожести... но аз не го знам. Нямаха етикет. бяха сред океан от полуувяхнали или болни от ботритис орхидеи- тъжна картинка беше.
тази за която говориш винаги има 4 листа- мижви мижави и цъфти с 3 цвята. пелоричестата тази година за пръв път се развихри и пусна два цветоноса.

# 77
  • България,Пещера
Здравейте! Отскоро и аз имам орхидея и благодарение на вашите съвети засега успешно върви! Но имам проблем- моето мини имаше две клонки с цветонос на всяка клонка! Окапаха цветовете, пусна един нов цветонос от едното клонче и си цъфти! А изведнъж другия клон изсъхна целия! В същото време пуска ново листо и корените растат! Какво да правя според вас? Да кажа, и че не съм я присаждала, още си е в купешката саксийка, но си цъфти, расте! Само незнам сухата пръчка какво да я правя?

# 78
Аз ги режа сухите.

# 79
Една от моите красотнички сътвори това

От един и същ цветонос, но от различните му разклонения Laughing

# 80
Ах, колко красота в темата! Благодаря, момичета Hug !
При първа възможност ще пробвам да си направя каскаден цветонос.
Най-тъмната и без "излишни" по-светли части от моите е тази по средата:
Скрит текст:
Купих я тъмночервена, всяка следваща пъпка, която се отваряше при мен, беше все по-интензивна на цвят. И моят фотоапарат не успява да улови точния нюанс.
За съжаление именно тя остана почти без корени, само жилки, в началото на март. Възстановява се полека и сега изглежда така:
Скрит текст:

(това между цветоноса и стъблото е корен, щото нали е пълно и няма откъде другаде да излезе гадинката Joy )
Напъхах се Laughing в розетката и с радост видях, че ще пуска първо ново листенце. Стискам ѝ палци Praynig .
Така че ако ми попадне тъмна красавица като тези от предишната страница, ще я отнеса като куцо пиле домат, без да ме интересува нито общата бройка, нито намаляващото място Mr. Green .

# 81
Здравейте! Подариха ми орхидея (доколкото разбирам, феланопсис) преди няколко дни, а аз за съжаление никак не съм запозната с отглеждането. Още в първия момент забелязах, че въздушните корени са сухи (части от тях като умрели). Оставих я на светло, без пряка светлина и така три дни. Реших снощи да я полея (оставих я за 30 мин. в купа с вода), защото забелязах, че едното листо е пожълтяло, а едното цветче - увяхнало. Днес вече се отчаях и реших да пиша тук. Пускам и снимка... Нямам представа така ли трябва да изглеждат корените и субстратът, но не ми се вижда добре. Не знам аз ли направих грешка или още в магазина си е била в кофти състояние  Sad Много моля да ми дадете съвет и да си я спася Praynig Дали не е зле да я пресадя, макар и цъфнала?
http://s29.postimg.org/gmt9bcomd/orchid.jpg

# 82
За първи път виждам такова нещо... изглежда като изгнила каша.
Мога да ти дам съвет, макар и да не съм чак с голям опит, но ще оставя на по-знаещите да ти дадат съвет. Ако никой не се включи ще ти пиша.

# 83
bZz , аз имам само една орхидея посадена в подобна консистенция. Не е мини, но е доста по-дребна от останалите ми. По-късно ще снимам и ще покажа. За мен орхидейката е преполивана редовно, и ти също си я преполяла.
При мен обаче корените са доста повече. Като я настаних у дома само за седмица всички цветове опадаха. Оставих цветоносите. Поливам само, когато корените посивеят, но като цяло са доста по-зелени от корените на големите ми орхидеи. Малко е трудна преценката кога точно е за поливане. Като гледам размера на твоята саксийка, си мисля че си попаднала на същия размер орхидея и същия субстрат /ако може така да се нарече/. Сега има нови пъпки по старите цветоноси.
Според мен изцеди възможно най-добре водата и чакай.
Но нека и момичетата с повече опит да дадат мнение. Аз смятам себе си за начинаеща в отглеждането на орхидеи.

# 84
Здравейте! Подариха ми орхидея (доколкото разбирам, феланопсис) преди няколко дни, а аз за съжаление никак не съм запозната с отглеждането. Още в първия момент забелязах, че въздушните корени са сухи (части от тях като умрели). Оставих я на светло, без пряка светлина и така три дни. Реших снощи да я полея (оставих я за 30 мин. в купа с вода), защото забелязах, че едното листо е пожълтяло, а едното цветче - увяхнало. Днес вече се отчаях и реших да пиша тук. Пускам и снимка... Нямам представа така ли трябва да изглеждат корените и субстратът, но не ми се вижда добре. Не знам аз ли направих грешка или още в магазина си е била в кофти състояние  Sad Много моля да ми дадете съвет и да си я спася Praynig Дали не е зле да я пресадя, макар и цъфнала?
https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

здравей и добре дошла.

Орхидеята ви е в прекрасно състояние, посадена е сфагнум- специален вид мъх който добре задържа влагата и поради по бавното нейно изпаряване дава възможност за наистина рядко поливане. корени на орхидея  в сфагнум имат този характерен жътеникав цвят- това е защото той не пропуска светлина за разлика от корите. Не виждам никави призначци на преполиване.

Пожълтяването на старите листа и опадването на цветове в момента е често срещано, поради топлите температури последните две седмици все повече цветове увяхват и повече от най-старите листа опадват.

предлагам ви следното.
Първо попрочетете на първа страница на темата или където искате в интернет за фалчесатат- как се гледат , какви условия изискват, как са като млади или като стари растения , защо има въздушни корени и как изглеждат, видове поливане /торене/видове субстрат и т.н. и като понатрупате малко основни знания , и ако нещо остане неясно питайте.
а до тогава ;
1. орхидеята поставете на средно осветено място без пряка слънчева светлина.
2. поливайте с потапяне за час два в съд вс престояла вода на половина на саксията. след това добре отцедете.
3. Не поливайте следващите 4-5 седмици.

и така
като решите от кой вид растениевъди сте- тези дето обичат д аполиват или тези дето искат д аполиват рядко и само да се наслаждават на цветето - ще ви кажем дали има нужда от пресаждане или не.

П.с.
единственото нещо което може да ви притесни е факта че опадва не точно последното листо а малко по-нагоре.
Оглеждайте се внимателно за другопожълтяване на листата.

П.С.С.
виждам онази харакерна промяна в фактурата на цветовете която показва че скоро ще имате още окапали цветове. Просто цветето ви прецъфтява.

# 85
  • Русе
http://prikachi.com/images.php?images/405/8156405U.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/404/8156404c.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/404/8156404c.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/405/8156405U.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/410/8156410J.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/411/8156411P.jpg

Здравейте и от мен, пиша от тел., но не мога да не се похваля с днешното си спасяване на едно фалче от Бриколажа. Simple Smile Наснимах ви го, но от тел. немога да видя кои снимки се повтарят. Може да ми кажете, кои са и да ги затрия. А и също как ви се струва самата орхидея? Благодаря Simple Smile

# 86
Елинка
снимите не се виждат.

# 87
_re_ge, много благодаря за изчерпателния отговор, съветите и отделеното време! Hug
Доста информация прочетох от линковете на първа страница, но този вид мъх никъде не го срещнах и ми се стори, че е започнало гниене...
Ще й взема тор сега и започваме да се гледаме, надявам се успешно Party
Мога ли да изрежа изсъхналите части от въздушните корени или да ги оставя така?

# 88
На първа страница в моят пост под надслов- реанимация на орхидеи в сфагнум

мини с фагнум

а тази снимка пусках във връзка със запитване защо минитата са в фагнум и как изглеждат нещата отвътре

https://plus.google.com/u/0/photos/112755161844152358349/albums/ … 24310516826786273

момичета
не си изхвърлаяйте сфагнума.
той е продукт който може да се ползва многократно - суши се/ прибира се и се ползва отново. Трудно с енамира и е скъп при закупуване а за различни нужди ви трябва една-две шепички!

# 89

Мога ли да изрежа изсъхналите части от въздушните корени или да ги оставя така?

отново на първа страница погледнете моят пост , който е номер две  вижте как изгледа една нормална орхидея. НЯМА изсъхнали въздушни корени, това че ви изглеждат сухи нищо не значи. Освен това те трябва да са там- навън и в този вид.

това сякаш е най-често срещания въпрос.
имам приятелка която си умори фалчето от това че постоянно го човъркаше и му загъваше навътре към субстрата сухите корени, като така ги нараняваше или чупеше. Съшата тази дама беше решила да подкъси тялото наорхидеята като го пречупила на две , нали и без това имало цветонос и той цъфтял значи всичко било наред. после тази орхидея дойде при мен за реанимация.
Казвам че орхидеите с еотглеждат лесно но трябва да има някаква граница- да не с еправи прекалено обгрижване , но и да не се третира все едно е плевел.

Общ съвет , извинете че се повтарям - не пипайте въздушните корени
фалчетата след няколко години изглеждат така :

Общи условия

Активация на акаунт