Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 592
  • 774
  •   1
Отговори
# 60
re_ge, страхотни орхидеи!

Ето моята цъфнала кейка с един цвят. Една идея по-различен ми се вижда от предишните и цветове Simple Smile

Бях видяла черна орхидея, май имаше съвсем малко пръски вишнево в средата, но имам някакъв спомен, че черните орхидеи (и сините) май ги боядисват?

# 61
  • София
Бях видяла черна орхидея, май имаше съвсем малко пръски вишнево в средата, но имам някакъв спомен, че черните орхидеи (и сините) май ги боядисват?

Не ги боядисват точно като сините, защото нямат отвор, през който са вкарали боята. Но със сигурност е "някаква магия", защото след това не цъфтят черни. Аз бях купила такава камбрия:

После цъфна така:

И за черните лалета съм чувала, че цъфтят само веднъж черни. На следващата година от същите луковици излизат обикновени червени лалета.  Grinning

п.п. Едва сега забелязах цвета на цветоноса. Първият път и той е бил тъмен, а след това - светло зелен. Но съм съвсем сигурна, че нямаше отвор за боя, какъвто имат сините.

# 62
И въпреки всичко е прекрасна твоята орхидея  Heart Eyes

# 63
п.п. Едва сега забелязах цвета на цветоноса. Първият път и той е бил тъмен, а след това - светло зелен. Но съм съвсем сигурна, че нямаше отвор за боя, какъвто имат сините.
Тъкмо и аз щях това да отбележа. По някакъв начин все пак е боядисана (за жалост). Но пък и оригиналния й цвят е много наситен и хубав. Черни лалета има, но те всъщност са много, много тъмно вишневи. Не знам дали цъфтят само по веднъж такива  newsm78

# 64
Дарк еънджъл
Първо прочете на първа страница информация понатрупайте малко основни знания, много от нещата ще ви станат ясни. От снимката цветето е ок.

# 65
Дарк еънджъл
Първо прочете на първа страница информация понатрупайте малко основни знания, много от нещата ще ви станат ясни. От снимката цветето е ок.

Много благодаря!

# 66
Черното и в цветята и в платовете е винаги много наситено зелено или синьо или кафяво ( червено винено ).

аз имам подарък от мъжа ми на няколко пъти фалчета с много тъмен цвят- почти черен. Всъщност са много наситени червено кафеви или винени (  няма как да е синьо или зелено защото не са естествената окраска на фалчетата)  . ей сега ще ви кача снимки. проблем е че фотоапарата ми като непрофесионален изкривява цвета. вие го виждате винено а то дефакто е невероятно тъмно кафяво на пръв поглед черно. Последното с бялата устна че индигово буквално.

Ето снимки
вие го виждате винено но те са почти черни. Не знам как да ги снема така че да ги видите как изглеждат наистина.

Последна редакция: чт, 04 юни 2015, 19:37 от _re_ge

# 67
Дарк еънджъл

Много благодаря!

за прЕсаждане също съм писала и на първа страница, даже съм дала снимки да се вижда защо орхидеите рядко се пресаждат. сфагнум и мини е перфектното съчетание. Честотата на поливането е винаги голямата въпросителна. следвайите правилото- колкото по-рядко толкова под добре. ако искате съвет в цифри- през зимата поливане на 40-45 дена- през лятото на 25 дена , в средните сезони на месец. Поливане с потапяне на 1/2 от саксията за няколко часа. После добро изцеждане.

Таня!
пелорика тази година ме смая.
Цъфна с два цветоноса - единият пелоричест а втория обикновен!

# 68
  • София
Таня!
пелорика тази година ме смая.
Цъфна с два цветоноса - единият пелоричест а втория обикновен!

Еха! Супер! Няма да спрат да ни изненадват!  Grinning Какво ли е обяснението в случая?  newsm78

# 69

Еха! Супер! Няма да спрат да ни изненадват!  Grinning Какво ли е обяснението в случая?  newsm78

ами трябва да кажа че съм виждала по магазините такива случаи- два цветоноса цъфнали по различен начин и винаги съм се чудила ако купя и ми цъфне следващ пък с какъя цветонос ще бъде пелоричест или не. жълтия ми пелорик миналата година  имаше няколко непелоричести цвята, тази година е целия пелориест.Вероятно нещо с гена се гъби , нали това е тип мутация.

# 70
  • Sofia
Много ме е срам, но любопитството ми е по-голямо от срама...  Embarassed
Какво означава пелоричест цвят?

# 71
# 72
  • София
Много ме е срам, но любопитството ми е по-голямо от срама...  Embarassed
Какво означава пелоричест цвят?

Формата на цветовете е малко по-различна. По-скоро са като недоразвити цветчета. Ето такава:

Ре ге ме е изпреварила. Wink

# 73
Е сега!
нали не си мерим пелориците  Joy Hug

мутация е, генна. но никога не съм сигурна дали е за винаги. Чувала съм че тези с накъдрени листчета след време губят тази своя къдравост. Моят най-дърт пелорик е на 7 години. Само една година цъфна смесено- в началото бяха тип пелорик а в края тип обикновен. Тази година както виждате пак е в изцяло в пелорик-форма.

# 74
  • София
Ре ге, на първата ти снимка се вижда и друг цвят, на който 5-те му листенца са еднакви. И аз има такива.  Wink Дали този вид фаленопсиси имат по-различно име?

Общи условия

Активация на акаунт