Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 710
  • 774
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте на всички.
Надявам се не се натрапвам.
От много време се канех да си купя орхидея и днес го направих.
Изчетах доста неща от темите тук и сигурно съм пропуснала нещо, но бих искала да попитам един въпрос. Разбира се, се извинявам предварително ако се повтарям, но въпреки прочетеното до тук бих искала и лично да попитам.
 #Crazy
Орхидеята ми е със свежи цветове и листа, корените са зелени (по това съдя, че няма нужда от поливане в момента), но основното което ме притеснява са няколко коренчета под саксията които са се показали на вън. А именно това че са кафяви. Разбирам, че са загнили и се колебая дали да ги изрежа до здравата част за да отстраня болното място? И трябва ли след като го направя да сложа канела на мястото на одрязаното? ( За канелата също четох някъде).
Ще се радвам на малко помощ.  newsm12
Какво е най-добре да правя в случая???

Добре дошла
моля нека видим снимка !!! на саксията коренитеи отдолу.
понякога дори да са кафеви корените излезли през дупките на скасията а дори да се виждат няколко такива в саксията не се налаг да се ровичка по орхидеята защото всичко друго е ок.

# 496
  • Sofia
Вчера открих едно магазинче на Хр.Ботев със страхотни орхидеи

Къде, къде? Искам синя!  Heart Eyes
Магазина е след 32 СОУ,до зоомагазина и новият хотел.

# 497
Импала

четох че на онцидиумите може цветонос да се оформи и по дват анична- и вътреи вънка Не знам на какво се дължи.

а тази снимка която си показала е на "икебанско каскадиране" ( аз така го кръстих че е много фенси) .
На снимките ти едно и две също- доста неправилна форма за спирала .
а спираловиното представлява спирала от бамбук с диаметър да кажем 10 см и по нея е протеглен цветоноса който повтаря спиралата. Тук по магазините гледам такива доста но не намирам снимка в интернет.

# 498
Aaaa, ясно. Чак такова не съм виждала. Но разбирам защо е най-сложното.

# 499

Добре дошла
моля нека видим снимка !!! на саксията коренитеи отдолу.
понякога дори да са кафеви корените излезли през дупките на скасията а дори да се виждат няколко такива в саксията не се налаг да се ровичка по орхидеята защото всичко друго е ок.

Благодаря Ти за посрещането и за отговора.
Пускам снимки. Надявам се всичко да е наред с орхидеята.
Като човек навлизащ в нещо ново ще е добре да чуя мнение на някой по опитен в областта. Извинявам се и за не много доброто качество на снимките. Надявам се да са полезни.

# 500
Орхидеята е в перфектно здраве. Тези корени въобще не са повод за притеснение, не я пипай .

А що се касае до канелата- отдавна са отречени чудодейните й качества Hug

# 501
Моля за съвет. Едната ми орхидея (фаленопсис) след като прецъфтя април-май, пусна 3 нови листа и със старите листа станаха 10 броя доста големи. За няма и седмица започнаха да жълтеят листата - първо отдолу и вече паднаха 2 самички. Сега продължават да жълтеят отдолу поредните листа.
Помня че силното слънце е причина за жълтеенето на листата, но внимавам за това и пускам светлина само сутрин, предвид че са на западно изложение.
Корените на орхидеята са добре, горните листа са свежи и зелени, но с това темпо на падане на листата ми се струва, че ще остане гола.
На първата ни орхидея така и пожълтяха листата и опадаха, остана само на корени и умря.
Има ли други причини освен слънцето да пожълтяват и падат листата?

# 502
Мереленда, има много причини да пожълтяват и опадат листа. Може да е гниене. Може да е проблем с корените. Може да са вредители и болести. Може и слънцето да е. Може да са неподходящи условия. Не разбрах - как пускаш западна светлина само сутрин? Огледай хубаво орхидеята, ако искаш пусни снимки да се види какво ѝ е.

Не знам дали споменах, обаче точа лигички по едни видови фалчета...една фимбриата и един екуестрис(или еквестрис, така и не разбрах как се четат тия латинските имена). Цената е прилична, ама все се чудя има ли смисъл да взимам такива кралици, ако няма да мога да им осигуря условията, от които имат нужда...и дали все пак няма да мога да ги гледам Simple Smile дилемата е страшна Simple Smile

# 503
Аз пък да се похваля само  Laughing  Втора орхидея "собствено" производство ми цъфна. След като миналата година ги прибрах в стаята по шкафове и хладилници да не ги препича и по една или друга причина ми умряха всичките без една от гниене, тази зима накупувах преоценени по 4.80 лв и съм ги сложила на западен балкон да ги пече, колкото си иска, кисна ги за няколко секунди веднъж на седмица и всички са добре - растат им корени и листа, а две цъфнаха, тази ми е втората, много им се радвам

Даже не знам, какви са на цвят другите, купувани са полуживи само на листа, дето се вика. Надавам се евентуално есента като захладнее да цъфне още някоя.

# 504
Мисълта ми е, че орхидеята е на западно изложение на остъклена тераса и не я огрява пряко слънце като отварям прозореца сутрин. Като започне да огрява слънцето терасата през втората част на деня, затварям прозореца и пускам щорите.
Значи може и да гние и да е преполята, да задържа влага. Хм... Отдолу коренът, които се е показал е зелен. Сега ще я снимам.

Ето как изглежда сега:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 10:24 от Merelenda

# 505
Синергон, разкошна е! Няма такава радост - да вземеш преоценена орхидея и да я върнеш към живот Simple Smile

Мереленда, корените изглеждат чудесно. Доста са мокри, така че може да преустановиш поливанията докато не посивеят. Субстратът ми изглежда малко кофти, така че би могла да се замислиш за пресаждане в по-голяма саксия и с хубав субстрат(кори). Но това са странични неща. Не мога да видя добре розетката, прегледай я внимателно за меки, потъмнели места в основата на листата. Аз лично не виждам причина за пожълтяването на листата. Нека специалистите да се изкажат....ако не бяха жълтите листа бих казала, че е прекрасна орхидея в наистина чудесно състояние. Явно обаче има някакъв проблем, но аз не мога да го видя.

# 506
Преди година и половина някъде я преместих в по-голяма саксия за орхидеи. Оттогава пускаше листа постоянно и корени също, цъфтя с два цветоноса. Сложих нови кори. Подозирам, че трябваше вътре да е по-рехаво, а изглежда доста по-плътно от другите орхидеи и явно задържа вода повече. Миналото лято си беше в същата почва, на същото изложение. Не съм я местила. Поливам ги еднакво всеки път, затова сега не мога да си обясня тази промяна и пожълтяване на листата отдолу нагоре и последователното им падане. Сега е морка, защото скоро я полях, а лятото повечето поливат често орхидеите, аз ги поливам като станат сиви корените, което въпреки жегите, понякога се случва на две седмици веднъж да полея.

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 11:02 от Merelenda

# 507
Да, аз казах, че това са странични коментари, не по проблема Simple Smile Имам мъничко свободно време докато чавето спи и преглеждам във flowersnet проблемите с орхидеите, но не мога да видя точно такъв проблем. Ако е нещо механично - гниене, например, то ще се види в основата на листата. Замислям се за болест някаква, но там съм съвсем боса. Ще се наложи специалистите да кажат...

Дали пък не й става твърде горещо следобед? Имаш ли идея до какви температури стига въздуха в остъклената тераса? Гледам най-горното листо, което изглежда свито.

# 508
  • Вестерос
Скрит текст:
Валерия
може при вас да са изкупили жълтите , тук имаше толков ажълти направо припаднах. О да имаше и кравичка ето такава. Рядкост е и затова се зачудих.

Импала
онцидума е божествен, какво значение че има малко цветове- нали са твои , в домашни условия отгледани , пък и едри са цветовете  а цветоноса висок  Hug Hug отвсякъде си се справила.

а зигито има и булба и коренче! честито.

РОСи ,
точно като е писала Данито - с клечка за уши натовена в спирт третираш местата, аз го правех по дв апъти на ден. листата може да паднат- местата на третиране да се вдървят, това е хубаво значи гниенето е спряло. Има голям шанс ако има сили цветето д апусне кейки, аз съм имала случай купуваме орхидеята от магазин без да забелеижм че е с загнила сържевина. Цветоноса й изсъхна пъпките окапаха остана един стар страничен лист , а в средата на мястото на растежа стана вдървено от мазане но имаше много корени. след месец вече имаше кейки. Пожелавам го и на теб.
Не знаех, че се казва кравичка. Моята е такава  Heart Eyes

# 509
Огледах я пак. Нищо не виждам. Розетката изглежда добре. Стабилна е, опитах да я размърдам.
Освен в средата да има гниене, а това мога да разбера само ако я извадя.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт