Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 684
  • 774
  •   1
Отговори
# 510
Огледах я пак. Нищо не виждам. Розетката изглежда добре. Стабилна е, опитах да я размърдам.
Освен в средата да има гниене, а това мога да разбера само ако я извадя.  Rolling Eyes

Toлкова мокра изглежда на снимката, че едва ли ще й навреди да я извадиш.

# 511
Въздържах се да препоръчам изваждане, но пък нищо няма да й стане. Ако не ти се цапа може само да разровиш.

Пак питам за максималните дневни температури - имам някакъв спомен, че те обичат топло, но не прекалено - ако минават 25-30 градуса може да й идва твърде множко.

# 512
Много мокра изглежда, но не помръдва. Няма да стане да я извадя, ако не я накисна хубаво да се напои. Т е висока, да - 26-27 градуса, но тя си вирее от години на тия температури и не е пожълтявала. На едно и също място си стои. Разликата е, че от година и половина някъде е в нови кори и саксия, но откакто е преместена и листа си пуска, и корени, и цъфтя...
Затова се чудя каква е причината.
Благодаря ви за мненията.

Успях да я извадя и слагам снимки. Няма да бързам да я прибирам, ще изчакам съветите ви.
Има малко по-тъмни кафеникави корени отвътре, но всички са твърди, няма разкашкани, няма изгнило. Субстратът е съвсем леко влажен, а отвън изглеждаше като много мокра орхидеята, но не е. Рохкав е субстратът. Нищо нередно не виждам.

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 11:46 от Merelenda

# 513
И аз не знам какво й е...съжалявам, че не успях да помогна! Успех с орхидейката.

# 514
  • Ænima/Albuquerque
Магазина е след 32 СОУ,до зоомагазина и новият хотел.

Благодаря много, сетих се къде е!    bouquet

Момичета, какво ще кажете, дали е време да я отделя? Майката се държи много добре, като цяло. Едно листо пожълтя и падна, още едно е тръгнало, но междувременно изкара две нови и вече не се притеснявам, че ще я загубя. Нямам търпение да засадя бебето, обаче.

Скрит текст:

# 515
Корените изглеждат достатъчно дълги според мен, за да отделиш Бебето Simple Smile

# 516
  • Ænima/Albuquerque
Някакви съвети? В каква саксийка садите? В голяма няма да може да си набавя вода от дъното, с тия къси коренчета, като се замисля...
 Хем съм нетърпелива, хем малко ме е страх да не го загубя.

# 517
_re_ge много ти благодаря за отговора. Доста се бях притеснила, а сега вече съм спокойна.
И тъй като съм доста развълнувана, днес си купих дори пръскало от онези празнитe бутилчици с накрайниците. Обмислям да пръскам от време на време околу нея с малко водичка, но без да засягам цветовете разбира се. Предполагам е добра идея за да не е прекалено сух въздуха в стаята.
Термометъра който си сложих показва 29-30 и съм отворила прозореца за да влиза въздух, но не прекалено и вратата на стаята е отворена също. Чудя се дали дa пускам от време на време духалка за да не е толкова топло или ще изсушава много въздуха? Стаята ми по принцип е с южно изложение, но до нея не достига слънце заради терасата, а само светлина. Орхидеята ми не е точно до прозореца, а на масичка в японски стил. От онези по ниските. Горе-долу в центъра на стаята. Дали съм подбрала добро място според вас или трябва да променя нещо??
Благодаря отново.

sinergon2
орхидеята ти е много красива   Hands Clap

# 518
  • волно калдъръмче
Някакви съвети? В каква саксийка садите? В голяма няма да може да си набавя вода от дъното, с тия къси коренчета, като се замисля...
 Хем съм нетърпелива, хем малко ме е страх да не го загубя.
Подбери саксия според големината, щом те притеснява поливането. Няма да сгрешиш, ако я сложиш и в стандартна саксия. Важното е да е надупчена като решето, за да може до корените да достига повече въздух. Кашпата е добре да е прозрачна, за да фотосинтезират корените. Пълниш кашпата с вода и я оставяш да се напие за час-два. После отцеждащ саксията, изливаш водата от кашпата и връщаш растението вътре.

# 519
  • София
И аз, да се похваля с моята кравичка! Нея милата, я бях отписала,и мислех,че заминава в боклука, а тя най неочаквано взе та цъфна преди няколко седмици.Малко и е къс цветноноса,и листата са и в окаян вид, но си ми е хубава. Даже и ново листо е тръгнало. И на други две орхидеи, растат нови листа. Много съм "хепи" Joy Joy Joy

# 520
  • Русе
Здравейте, да се разпиша и аз с едно притеснение:

Купих от Кауфланд към 17.07. едно преоценено фалче. Милото беше подгизнало и голям теч падна, докато го изнеса от м-на. На цветоноса имаше един жълт цвят и няколко пъпки. Днес гледах пъпките развиват се ОК ( или поне така мисля ). Още тогава обаче забелязах, че имаше една паяжинка около розетката. Третирах със разреден във вода спирт. Забелязах и някакви буболечици в корите ( предполагам са мокрици ). За да ми е сигурно, че нищо няма да довлека на моите хубавици, които реанимирам в нас я оставих в майка. Резултата след седмица ( нямаше ме ) е: виждат се налични да се движат в корите. Кажете сега с какъв препарат точно третирахте ( тези, които се борихте скоро с тях )?  И този дали е подходящ  Thinking
 http://agropal-bg.com/products/insekticidi/item/insekticidi/mospilan-20-sp.html 
  Дали са го на нашите в агро аптеката и казали, че става за цветя  newsm78

И друго, което ме притеснява - re_ge_ е писала по повод ботритис дали няма и такова чудо милата  Sad ? Има подобни петна ( или по-точно, като бодлички ) по цвета, но са значително по-малко спрямо тези, които виждам на снимките на Илияна Грудева. По цветоноса и листата не видях  Thinking

# 521
Утре ще пресаждам орхидея за пръви път.Въпросът ми е - къде да поставя въздушните корени ,при пресаждането?Да ги запазя,като въздушни такива,или да ги поставя в саксийката? (Сравнително доста на брой са.)

# 522
  • София
Мереленда, а дали не падат най-старите листа? Честно казано май нямам орхидея с 10 листа. В стаята, в която съм в момента има 12-13 фаленопсиса и повечето са с по 4-5 листа, една с 3 и две с 6. Мисля си, че най-вероятно им е дошло времето да пожълтеят.  Wink

/Pəˈtrɪʃə/, корените се оставят въздушни.

Показали сте чудни красавици!  Hug

# 523
Благодаря.

# 524
Таня67, помислих си го и аз, още повече след като я извадих и видях, че нищо и няма в корените. Не за първи път падат листа от тази орхидея, но са падали по 2 максимум отдолу и край, а сега пожълтяват и другите. Върнах я в саксийката, всичко си и изглежда наред. Ще я следя, пък дано останат листенца.
Другите ми две орхидеи бяха с по 3-4 листенца като ги взех и сега имат по още 3-4 листа. На едната и падна едното листо отдолу и се спря, на другата не са и падали листа, но преди години на първата ми орхидея и пожълтяха и опадаха всички листа, изсъхна и я загубих, затова сега като започнаха да жълтеят и падат листата на тази орхидея си помислих, че и тя е тръгнала да загива.
Благодаря ти за мнението  Simple Smile

/Pəˈtrɪʃə/, оставям ги навън корените, най-много един, два, ако са много дълги да ги прибера.

Общи условия

Активация на акаунт