Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 740
  • 774
  •   1
Отговори
# 630
  • София
 Joy Аз писах, че обясненията не са ми сред силните страни, ама... Mr. Green

Между другото, аз от тази тема научих и за лимона, и за млякото. И двете чистят добре, но след млякото листата остават някак по бляскави, докато от лимона стоят по-изпръхнали, няма го този гланц (пак се обяснявам  Laughing ).
А спрейовете, някой беше писал, че съдържат парафин и пречат на растението да диша. Не съм проверяла обаче.. (дали имат парафин, не дали растението диша  Whistling )

Вчера сутринта, ставайки за работа в полусънно състояние, успях да съборя минито от цветарника и като оставим настрана факта, че умрях от ужас да не съм го потрошила, лазих под масата в 5 сутринта да събирам кори. Безценно... Та в този ред на мисли, Импала, като нищо ще подгоня и лимона  hahaha

# 631
PS. svetlanka,
Много ми хареса "живия лимон" - представих си как го гониш из кухнята за сока Joy
 Hug

Много сте добри с думите и описанията чак аз си представих лимона...

Светланка
фалчетата имат нужда то време на време да падят, действа им стимулиращо за цъфтеж.

# 632
  • Ænima/Albuquerque
фалчетата имат нужда то време на време да падят, действа им стимулиращо за цъфтеж.

Чудесно. Да чакам лилавата да избуи.  hahaha

# 633
  • Sofia
Днес видях една интересна орхидея с много дебело стъбло,с листа по цялата му височина и доста цветове...10лв.струваше,мислих да си я взема,но имах много ходене и не ми се мъкнеше...още я мисля  Crazy

# 634
  • София
Днес видях една интересна орхидея с много дебело стъбло,с листа по цялата му височина и доста цветове...10лв.струваше,мислих да си я взема,но имах много ходене и не ми се мъкнеше...още я мисля  Crazy
Може би дендробиум?
Скрит текст:
Аз още не мога да си простя, че бях взела една такава при пазаруване в ИКЕА и после размислих и я върнах на рафта. Беше спонтанно решение и едва ли скоро пак ще посегна към нещо различно от обикновено фалче.

# 635
  • Sofia
да,прилича на тази която видях...лесна ли е за гледане?

# 636
  • отсреща.
Здравейте,аз съм привлечена от красотата на орхидеите от доста време,но все не смеех да си купя от страх,че са много трудни за гледане и ще объркам нещо.Но на 04 този месец имах рожден ден и получих за подарък орхидея голяма с два цветоноса в краищата на които има по една пъпка,забелязах също и че има изгнили корени в прозрачната саксия с която я получих и някои изсъхнали от въздушните корени.Големият въпрос е дали ако си набавя от гората борови кори са подходящи да си я пресадя в тях,и дали да чакам цветоносите за да видя какво ще се появи от тези само две много малки пъпки или трябва да се премахнат.Благодаря  Embarassed

# 637
Здравейте,аз съм привлечена от красотата на орхидеите от доста време,но все не смеех да си купя от страх,че са много трудни за гледане и ще объркам нещо.Но на 04 този месец имах рожден ден и получих за подарък орхидея голяма с два цветоноса в краищата на които има по една пъпка,забелязах също и че има изгнили корени в прозрачната саксия с която я получих и някои изсъхнали от въздушните корени.Големият въпрос е дали ако си набавя от гората борови кори са подходящи да си я пресадя в тях,и дали да чакам цветоносите за да видя какво ще се появи от тези само две много малки пъпки или трябва да се премахнат.Благодаря  Embarassed

фъстък
добре дошла
нека видим снимки.
понякога относно корените и да има някой изгнил не пречи на останалото и  въздушните корени също не винаги са точно изсъхнали и трябва да си си там и да стърчат. Нека огледаме тогав аще съветваме. Напърва страница има материали з аобщо запознанство с фалчетата.

# 638
  • отсреща.
Прилагам пресен снимков материал от преди минута,две не знам дали ще се получи но ще постна линк към албума във снимка.бг

http://jenshito.snimka.bg/flowers/phalaenopsis.875534

# 639
  • Sofia
аз пъпки не виждам  Thinking

без цвят ли ти я подариха Rolling Eyes

# 640
  • отсреща.
Ами без цвят,подариха ми я на 04 този месец,както вече писах.
Това което съм се опитала да фокусирам на мен ми прилича на пъпка има същото и на края на другия цветонос.
пс:течната тор която съм снимала е от един магазин в който влязох да питам за кашпа или подходяща саксия днес,и продавачката ми каза че с половин капачка от торта трябва да кисна фалчето във 700мл вода за 2,3 часа.

# 641
  • Sofia
ами,аз не съм много веща по орхидеите,имала съм само три до сега,но знам как изглежда пъпка,преди 2мес.ми цъфна едната,която сама засадих от бебе и още ме радват цветовете и....
като за начало може да смениш корите,но си ги купи от цветарски магазин,не събирай от гората или случайни места .... и не я тори,само по малко вода при засъхване...по-разбиращите да допълнят или да ме поправят,ако нещо бъркам в съветите Wink

# 642

Чудесно. Да чакам лилавата да избуи.  hahaha

ами дъщеря ми и сина доста често ги карат  да правят салта надолу  . Отразява им се благоприятно  Joy

# 643
пс:течната тор която съм снимала е от един магазин в който влязох да питам за кашпа или подходяща саксия днес,и продавачката ми каза че с половин капачка от торта трябва да кисна фалчето във 700мл вода за 2,3 часа.

надявам се да не сте го направили - ще си изгорите цветето. Аман от кадърни продавачки ....

# 644
Това не са отворени пъпки, може да тръгне нещо, може и да не тръгне. Засега недей да ториш, аз не съм запозната с торовете, така че друго не мога да кажа. Натопи я хубаво да се напои с вода и после я извади от саксията и махни всички меки, кафеви или по друг начин изглеждащи увредени корени. Здравите корени като са мокри са зелени, като са сухи са сребристи. После връщаш обратно в саксията с корите. Можеш да си вземеш нови кори, ако искаш, но вероятно можеш да използваш и старите. И това е. После поливаш като посивеят корените. В зависимост от условията това може да е след седмица или след месец.

Аз досега никога не съм чистила листата с мляко, но още утре....е, може би още следващата седмица ще пробвам! Уикенда дребното е рожденик и надали ще имам време да ги "излъскам", макар че от сега ме сърбят ръцете. Иначе аз съм се къпала с орхидеите, голям кеф е Simple Smile но напоследък все не остава време за такъв лукс. Изобщо като се замислих, цяло чудо е, че през последната година са оцелели тия орхидеи - неполивани с месеци, тотално зарязани и необгрижвани. Даже едната цъфна!

Общи условия

Активация на акаунт