Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 735
  • 774
  •   1
Отговори
# 645
  • отсреща.
не не съм му правила още  нищо,като за начало се чудя дали да го пресадя аз си купих и готова смеска днес за орхидеи и саксия,но въпроса ми е трябва ли да премахна изгнилите корени или поне аз мисля че са изгнили не знам дали на снимките се вижда добре и другия въпрос ако това не са пъпки тези цветоноси оставят ли се след като вече е прецъфтяла или се махат?  newsm78

# 646
Данни аз нали все това повтарям по- малко обгрижване много добре им понася. Достатъчно им е да усещат че ни е добре и че им се радваме и са готови безкористно да цъфтят.

# 647
  • Велико Търново
Ей, че е хубаво в нашия форум Simple Smile Чета ви редовно, но не пиша, че засега няма нищо интересно. След дооооста дълъг период, в който бяха цъфнали, и двете ми орхидеи прецъфтяха. На едната тотално и изсъхна цветоноса, та довечера мисля да го отрежа.

# 648
Чудесно, Наде. След няколко месеца пак да те зарадват   bouquet

фалчетата имат нужда то време на време да падят, действа им стимулиращо за цъфтеж.
Чудесно. Да чакам лилавата да избуи.  hahaha
ами дъщеря ми и сина доста често ги карат  да правят салта надолу  . Отразява им се благоприятно  Joy
И при мен падат една-две годишно, сами или с помощ. Обикновено нищо им няма, тази пролет обаче счупих така един нов цветонос. Докато пощех коричките от килима ги обогатявах с два реда сълзи, един сополи, та наесен окачвам чудеса от цъфтене Sunglasses .

# 649
Интересното е че когато децата ми счупят цветонос и ми викат- мамо ама то така си беше ме е яд по-малко.
но когато аз го направ ямик идва да си направя харакири.

Ей на тази хубавица  която беше пуснала два цветоноса тази година й счупих единия. Не съм я отбелязала като проблемна ( а трябваше!) при изправянето на цветоноси - тя е от тези с месести дебели стъбла които не могат да бъдат изправени.То се вижда на снимката.

ето тази пък- една от 'леопрадките" ми беше направила за пръв път от години цветонос с 12 пъпки. поначало не само при мен- тази разцветка са принципно много капризни и често хвърлят пъпки и рядко  имат хармоничен подреден цъфтеж. Таз година успях да я дресирам за да я катурна от цветарника и целият цветонос се счупи - спря ми сърцето...

НАДЕ
те имат нужда да починат малко , ей сега месец два да натрупат сили и пак цветонос.

Фъстък
Аз орхидея в такова състояние не бутам, з амен по мое виждаде е перфектна. Факта че има корен два меки в саксията- при всяко цвете го има не си струва разбутването при толкова зелени корени , листата са екстра, въздушните корени също- на първа страница има снимки как изглежда едно фалче с въздушни корени- даже на твоята са малко но тя е младичка . Цветоносите бих те посъветвала да ооставиш така. Аз обичам! да режа цветоноси но не и на новозакупено растение.

съвет- Не набутвай въздушните корени вътре в саксията те фотосинтезират !

# 650
  • София
Здравейте Simple Smile аз имам само две орхидей, но си мечтая да станат повече Simple Smile. През пролетта си купих една с много пъпки, които цъфна и беше прекрасна,  сега е изсъхнала Sad Според вас има ли възможност да боледува от смяната на мястото? Другата ми орхидея беше по същия начин, но я дадох на баба и там не само че цъфти, но изкара корени от страни на цветоноса, които четох, че може да се пресадят.

# 651
  • Русе
http://prikachi.com/images.php?images/352/8285352o.jpg   http://prikachi.com/images.php?images/355/8285355d.jpg  http://prikachi.com/images.php?images/354/8285354J.jpg.      Чудех се днес дали да го спася от Практикер това фалче с бебе на него. Спряха ме корените. Беше много полято, но се виждаха бели корени вътре. Все едно, като кълнове.

# 652
http://prikachi.com/images.php?images/352/8285352o.jpg   http://prikachi.com/images.php?images/355/8285355d.jpg  http://prikachi.com/images.php?images/354/8285354J.jpg.      Чудех се днес дали да го спася от Практикер това фалче с бебе на него. Спряха ме корените. Беше много полято, но се виждаха бели корени вътре. Все едно, като кълнове.

Елинка
полива се когато и последния корен стане сребристо сив. Няма повече уморени фалчета от преполиване. Корените са толкова зелени на снимките  че има да се чака още поне 10 дена.
ВЪЗДУШНИТЕ КОРЕНИ НЕ СЛУЖАТ ЗА ОРИНЕТИР ПРИ ПОЛИВАНЕ!

# 653
  • Русе
Рени, това е ясно. Мен ме "уплаши", че вътре при нормално зелените имаше и такива бели, като кълнове. Затова я оставих. Ако е писано да е моя - ще я има и в понеделник, когатп отида Wink

# 654
Рени, това е ясно. Мен ме "уплаши", че вътре при нормално зелените имаше и такива бели, като кълнове. Затова я оставих. Ако е писано да е моя - ще я има и в понеделник, когатп отида Wink

опа
дай да видим кълновете, може да е нашествие на нещо което не принадлежи на орхидеята.  Hug

# 655
  • отсреща.
_re_ge аз днес извадих фалчо от саксията в която беше,отрязах изгнилите и изсъхнали корени с дезинфекцирана ножица,после отделих хубавите кори от саксията в която беше и нови от една купена смес за орхидеи която никак не ми хареса и я посадих отново във същата саксия.Въздушните корени са си пак въздушни,после полях и почаках да се напои добре,след което съм почистила листата със прясно мляко.В края на цялата игра днес щом ММ установи,че изглежда добре мисля че съм се справила!Но ще видим,аз смятам че това в краищата на цветоносите са си пъпки но ще съм сигурна след време.  Rolling Eyes

# 656
  • Русе

опа
дай да видим кълновете, може да е нашествие на нещо което не принадлежи на орхидеята.  Hug
. Трябва да се върна в Практикер  Mr. Green

# 657
Трябва да се върна в Практикер  Mr. Green

АААААААААААААА
загрях
албански реотан съм  ooooh!. е няма да имаш фалче мутант с кълнове ако решиш да не рискуваш ...

# 658
Счупих цветонос,много ме е яд.Уж внимавах.В Баумакс имаше преоценени орхидеи на 5лв с 2-3 цвята преди няколко дена.

# 659
  • Велико Търново
Отрязах изсъхналия цветонос, сега изглежда така, най-долното листо е сбръчкано и жълто, но пък излиза и ново листенце:

Според вас, тези две неща корени ли са:

Иначе тези неравности, бели и чернички, си ги има откакто съм я взела, беше преоценена миналата година от Практикер.

Общи условия

Активация на акаунт