Миете ли си балкона?

• 9 609
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Е, тя няма вина за течението. Значи единственото решение май е да свържете чучурите към улуците. Стига да е възможно технически и законово, за това нямам представа.

# 16
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Peace не може сами да включите чучурите от балконите в улуците от покрива  Peace
и тук го пише  Peace

НАРЕДБА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ЧИСТОТАТА И  УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Приета с Решение No 137 по Протокол No 73 от 09.03.2006 г. на Столичния общински съвет
...
ГЛАВА ШЕСТА
ЗАБРАНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 27.
На територията на СО се забранява:
...
9. промяна на дъждовната канализация и включването в нея на битови отпадъчни води;
...
14. тупането и изтърсването, изхвърлянето на отпадъци и изливането на вода от балкони и прозорци;

Thinking не съм чувала някъде да е разрешено изливането на вода през балкона. в мрежата има и решение на варненски съд по въпроса.
в примерния правилник на ЗУЕС си е записано: без тупане и без изливане на вода  Peace

# 17
Това ми е болна тема ...
Комшията над нас е с прецакан чучур. Не ми е ясно какво не е наред, но при миене и дъжд водата пада на перваза на нашия балкон. Агресивен е и съветите за говорене в случая не помагат. Не знам какво може да се направи.

# 18
  • София
Примерният правилник задължителен ли е?

И друго се сетих: Водата от чучурите "битово отпадъчна" ли е? Защото може да бъде и дъждовна.

Допълвам за София: http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=133 - чл. 14 т.5
Цитат
5. (изм. - Решение № 11 по Протокол № 51 от 27.07. и 28.07.1994 г.) Ползуването на неизправни сградни и площадкови водопроводни инсталации, поливането и миенето на пътните подстъпи, дворовете, превозните средства, балкони, тераси, изпирането на килими, черги, охлаждането на напитки и др. с течаща питейна вода. За тази цел съответните собственици и ползуватели могат да ползуват местни водоизточници;

Т.е няма забрана за миене на балкон; има забрана за миене на балкон с течаща питейна вода.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 11:14 от milenaka

# 19
добре де, а с каква вода миеш балкона, щом ще се хващаме за подробностите  Sunglasses

# 20
  • София
Примерно си прала нещо на ръка и използваш тази вода.

# 21

Crazy ужас. добре, че не съм под теб  Peace

точно тази е битово-отпадъчна, а.к.а. канална  Peace

# 22
  • София

Crazy ужас. добре, че не съм под теб  Peace

точно тази е битово-отпадъчна, а.к.а. канална  Peace
Не всеки гледа само от собствената си камбанария - моят балкон е затворен, а чучурът е запечатан. Аз съм от тези, които го чистят с прахосмукачка и моп.

Не виждам как може да се докаже каква е била водата в чучура. Дадох само пример. Може да каже, че е наляла от някъде минерална вода, която не ѝ е харесала, или я е замърсила с нещо и вече не става за пиене, или...

# 23
Peace не може сами да включите чучурите от балконите в улуците от покрива  Peace
и тук го пише  Peace

НАРЕДБА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ЧИСТОТАТА И  УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Приета с Решение No 137 по Протокол No 73 от 09.03.2006 г. на Столичния общински съвет
...
ГЛАВА ШЕСТА
ЗАБРАНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 27.
На територията на СО се забранява:
...
9. промяна на дъждовната канализация и включването в нея на битови отпадъчни води;
...
14. тупането и изтърсването, изхвърлянето на отпадъци и изливането на вода от балкони и прозорци;

Thinking не съм чувала някъде да е разрешено изливането на вода през балкона. в мрежата има и решение на варненски съд по въпроса.
в примерния правилник на ЗУЕС си е записано: без тупане и без изливане на вода  Peace

Битови и отпадъчни води се водят такива - от пералня, миялна, от мивката и тоалетната. Т.е. по този начин казват-не можете да си изкарате на балкона кухнята и да си вършете към улуците отходния канал.
По темата-при нас е изградена вътрешно, към улука отвежда отход за вода. Аз съм мила балкона с вода с препарат дори.
При открити тераси, когато вали може самата тераса да се наводни и чучура е за отход на събралата се вода. Тогава и без да лискаш кофи си тече.

# 24
Мия си балкона и то харабийската  Crazy с 2 пълни кофи вода. Не правя проблем на никой, цялата наша редица си мие балконите и никой не е направил на никого забележка. Чучура стърчи доста навън, така че не плескотя прозорците на хората под мен. Е да, струята си се вее /образно казано  Mr. Green/, защото съм на 12 етаж.

# 25
Аз чистя открити тераси с пракосмукачката, ама и се такова мамата де,  Embarassed той мързела и той си има цена...  Joy Joy Joy

# 26
Дъжда за кво е, мие той.  Joy

# 27
  • София
Това ми е болна тема ...
Комшията над нас е с прецакан чучур. Не ми е ясно какво не е наред, но при миене и дъжд водата пада на перваза на нашия балкон. Агресивен е и съветите за говорене в случая не помагат. Не знам какво може да се направи.
Вариант е без много обяснения да напъхате в чучура му по-дълга тръба, която да отвежда водата по-далеч от сградата.
Ние специално така направихме - и без това съседите над нас и да искат, няма как да си достигнат чучура, освен ако някой не увисне като паяк извън перилата на балкона Sad
Без много обяснения така отведохме водата на климатиците над нас - стените бяха мухлясали от влагата, включително и ние бяхме съсипали с нашия климатик стената на съсед от долен етаж. Правихме изолация тая година и накарахме момчето, докато виси на въжетата отвън, да "премоделира" всички климатици. Ефектът е чуден. Никой не се възпротиви, не мисля, че на някого му направи впечатление - обикновено хората са "над" тези неща и това, че съсипват стените надолу, не е особена болка.

# 28
  • Балчик
Терасите ми са с теракот и ги мия с моп-а, много рядко, когато се налага, мога и кофа с вода да лисна. Но аз съм в къща.

# 29
Мия го, защото е много прашно, но водата е отведена в улука и реално не преча на никой.

Общи условия

Активация на акаунт