Доколко имаме право да се караме на чуждо дете?

• 16 284
  • 223
  •   1
Отговори
# 45
За едва проходилите бебоци има съответни площадки.
Има в София. В малките градове и в селата няма съответни площадки за отделни възрасти, нито за кучета, нито за колела и ролери. Така че е въпрос на етика и адекватност на родителите да създадат някаква неписана организация.

# 46
Така че е въпрос на етика и адекватност на родителите да създадат някаква неписана организация.
С това съм напълно съгласна. Но няма как майка на едногодишно дете да седи на пейката, докато детето щъка без надзор, както е описано в първия пост и да се очаква нещата да вървят безаварийно. Излиза, че тя може да блее на пейката, а чуждото 5-годишно дете да пази нейното.

# 47
  • София
5-годишното е достатъчно голямо, за да му се обясни колко трябва да се внимава, когато се кара колело. Както и че когато си на две гуми, си длъжен да пазиш всички.

А майката на бебето може да е била и на метър разстояние. Но подобни инциденти се случват изведнъж. Да не говорим, че дете с колело може да връхлети в гръб на дете, което се държи за ръка от майката.

# 48
Ходим в парк с обособено място в единия край с детска площадка за 3г. с ограда е заградена.Другото са алеи и още една малка площадка.Моя син и др. момченца и момичета играят топки и карат колело и не доближават бебешката площадка.Когато няма бебета влизат да се полюлеят ,да се покатерят,но когато има малки никой не проявява интерес.
Майките на бебетата обаче доста често „изтърват” децата си извън тяхната площадка и големите спират да ритат,да карат и търпеливо чакат.Ми то не разбира,казва майката.И не е само една.Понякога са 4-5 мъници.
Няма инциденти ,но е неприятно.А ,ако имаше щяха да са виновни големите.И аз щях да се чувствам виновна,защото знам че детето е малко.
Майките на малки деца,често прекаляват с идеята ,че им епозволено всичко,защото са с бебета.Но всъщност едно 5-8г. дете не може да бъде водено под отговорност още повече при инцидент.Така,че е независимо от мястото по-малките и слабите трябва да се пазят повече от собствените им родители.А на по големите да се казва да избягват игри около малките.Място не достига.Но не може да го обръщаме на бойно поле.Все някой трябва да отстъпи.

# 49
5-годишното е достатъчно голямо, за да му се обясни колко трябва да се внимава, когато се кара колело. Както и че когато си на две гуми, си длъжен да пазиш всички.

И като му обясниш,и то милото като те слуша..
Те,че нямат желание..Но са деца,забравят
Нали го гледам моя..
По 1000 пъти обяснявам нещо,детето има желание,старае се..Ма като се отплеснат в игра,понякога дори не ме чува като го викам.

Майките на бебета,да си пазят бебетата,не да очакват 5 годишните да се държат като зрелостници.

# 50
По-често виждам стрелкащи се малки деца с подобни превозни средства напреки на алеите, отколкото връхлитащи 5 и повече годишни с колелета върху тях. Като тичам в парка редовно ми се налага да спирам или да заобикалям разко някой мъник изкочил пред мен.

Парковете са за всички и като знаеш, че не си сам, щеш не щеш внимаваш, за да не пострадаш и ти самият. Сблъсък на по-голямо дете с колело с малко дете е опасен и за двете. Мястото на родителите е до едногодишните да ги пазят, а не да си лафят кротко, докато разчитат всички останали да им пазят децата.

# 51
отговорността е на родителите, на 99%....

Крещяла съм на площадката- ДА, на чуждо дете -ДА... защото гонейки негов връстник с пръчка, го отнесе моето.... невинно стоящо отстрани...
И повиших тон, защото преди това направих няколко пъти забележка... и на двете деца... едното да се пази/махне от там, а на другото да пази околните....
Отнесе го и моето ... освен че беше ударено му се и скарах заради това, че не ме послуша и си понесе последствията; а на другото така изкрясках че търти да бяга при майка си ... която за общо щастие не дойде да се разправя, щото щях да я разпердушиня....

Моето е на 4... другото на 10тина +... е не му беше мястото на тази площадка.... с пръчка, която хвърля по друго дете на негова възраст...
Другите 10+ общо взето се съобразяваха с моето.... защото бяха на "негова" територия... площадка с пързалка за малки деца... и имаха респект от това че съм на 2 метра и наблюдавам....

Конкретно по случая - дете на 1г - майката трябва да е на метър; дете на 5г не може да се очаква, колкото и възпитано да е, да пази всички други... разсейват се ... затова са родителите....
Моето се е препречвало на по-голямо.... и причини "катастрофа" с колелета .... е скарах се на мойто си, че не внимава ... голямото се беше стреснало достатъчно и ме гледаше в очите... казах му да не се притеснява, а да внимава за по-малки и да кара по-внимателно...

# 52
Автократа, не виждаш гредата в твите очи, но виждаш сламката в чуждите. Дете на 5 години е доста голямо, за да се е научило вече да пази по-малките...при положение че е станал инцидент , твоята реакция е меко казано неадекватна. Би следвало ти да се скараш сериозно на детето си (о, дори и да се разплаче, но да разбере, че това е сериозна ситуация) и да се извиниш на майката. Най-вероятно тя е била в шок от случилото се и с глупавите обяснения, че са просто деца може и ти да си изпросиш физическа саморазправа ( и с право).
И друго - стува ми се, че малко преувиличаваш като изкарваш другата майка безотговорна, за дето не е била залепена до детето си. Моето дете също е на годинка и малко и постоянно тича, но не съм залепена за гърба му, наблюдавам го внимателно. Ако такъв инцидент ми се случи, определено ще направя остра забележка на голямото дете и ще очаквам адекватна реакция от майка му, НО ако такава не последва незнам...никога не води до нещо добро ако прекалено предпазваме децата си и им създаваме илюзия, 4е каквото и да направят мама ще е там и няма да даде и косъм да падне от главицата им, пък били и виновни, потрошили колички, недай си боже и глави.

# 53
Дете на 5 години е доста голямо, за да се е научило вече да пази по-малките...
Тя и майката на едногодишното е достатъчно голяма, за да си пази детето, а не да очаква, че някой друг ще го прави вместо нея.

# 54

Майките на бебета,да си пазят бебетата,не да очакват 5 годишните да се държат като зрелостници.

А майките на 5-годишните пазят ли децата си, или очакват 10-годишните да се държат като зрелостници?
Питам просто, че ми стана интересно.  Simple Smile

# 55
А майките на 5-годишните пазят ли децата си, или очакват 10-годишните да се държат като зрелостници?
Питам просто, че ми стана интересно.  Simple Smile
Малкото ми дете е на 9 години. Да, очаквам, че вече е достатъчно голяма, за да внимава и да не връхлита върху хората, когато кара колело, тротинетка, ролери и всякакви подобни- нещо, което не очаквам в такава степен от 5-годишно.

# 56
Тафи, разбира се, че ще се скара на детето ти, защото от неприятния инцидент е могло да стане и нещастен случай.
Друг е въпросът, че мястото на майката на едногодишното не би трябвало да е "на разстояние", щом наоколо има и по-големи малчугани.
Много ми е странно как се оставят дребосъчета, все още в пелени, да щъкат наоколо, когато в парка, или на площадката, има народ, без надзор.

Аз бих направила забележка, но ми е по-важно да не стават сакатлъци, отколкото кой е виновен.

# 57
Доколкото мога си пазя детето. Например - ритат деца в двора на училището (там някъде - 10 годишни). Забранявам да играе/кара колело или ролери около тях и внимавам да не се отплесне. Освен че ще им пречи, може да отнесе някоя топка.

Не е около мен, само когато кара колело. Разчитам основно на нея да се пази, не да я пазят другите. Каската на главата е задължителна, точно защото стават инциденти. Кара достатъчно добре, за да не се притеснявам, че ще загуби равновесие и ще падне, но колкото и да внимава винаги може да стане инцидент - с друг колоездач, изкочило дете/пешеходеш/бягащ и т.н. Тя пази останалите, най-вече грижейски се за собствената си безопасност. Нали не си мислите, че ако 5-годишно с колело блъсне друго дете, на него ще му се разминат травмите.

Тафи, разбира се, че ще се скара на детето ти, защото от неприятния инцидент е могло да стане и нещастен случай.

От какво се разбира? При положение, че има родител в непосредствена близост (което като се замисля е под въпрос щом е имала време да разреве детето) защо ще крещиш на дете, а не на родителите му? Ясно е, че е по-лесно и детето не ти е в категорията да отвърне, но в крайна сметка отговорност за децата носят родителите им. Едно е да направиш забележка, за да предотвратиш инцидент, друго е да се разкрещиш на дете от безсилие.

# 58
От какво се разбира?
Защото ако по-малкото дете беше ранено, нямаше да има голямо значение кой се кара или не се кара.

# 59

Питам просто, че ми стана интересно.  Simple Smile
"Пазя" си,го Как'Сийке.

Само,че моето пазене се състои в това да го уча как да се отнася със заобикалящия го свят.
Не му вися като пъдар на главата.
Гонят го пред блока точно 10-11годишни,бият го,подиграват му се..Макар и той вече да не е на 5 де..
Ами да се оправя в крайна сметка.
Или да отиде на страни,или да се научи да играе с тях по техния начин и то ако е желан..  
Аз не мога да му водя "битките",той сам трябва да се научи и да се пази от света,и да пази света от себе си.Все говоря за отговорност и грижа  и за по-малките от него и за възрастни,инвалиди,животни,растения..
Непрекъснато обяснявам и за дълга му сам да се опази,че ако той не го прави,няма кой,а й никой не му е длъжен..

Малко обърквация,ама го уча,че той е длъжен да бъде такъв какъвто е(отговорен,честен,мил,възпитан и т.н. клишета),но пък и  да не очаква ответ(за да не бъде разочарован впоследствие)  

п.п.Но са си деца..Това е.

Общи условия

Активация на акаунт