НВ-ВМХ, част 90 - за здравословното хранене

• 46 752
  • 722
  •   1
Отговори
# 630
Точно в такива ситуации съм се чудела с какво можем да се храним . И май няма друго по - подходящо . Мисля че при един добре мазнинно адаптиран човек приемането на въглени за няколко дни няма да доведе до сериозен проблем .
Впрочем скоро четох някъде , не помня във форума или не , че адаптирането към мазнинно хранене става за период между 2 и 6 месеца . Тялото беше сравнено с кола , която може да се движи с бензин , газ и дизел . И беше даден пример с приемането на алкохол и ензимната индукция . Иначе казано - като си пийваш редовно идва момент в който тялото ти започва да активира нужните ензимни каскади и да се справяш много по - лесно с алкохолните предизвикателства . Така е и с мазнините...след време нормално хранене тялото се справя с лекота и намалява базалната инсулинова секреция ...

# 631
  • SA
Тониии, Hug
Много, ама много ни липсваше, да знаеш!( особено на виненото лоби  Mr. Green)

# 632
  • Пловдив
Когато съм болна (освен ако приемът на някаква храна не ми е действително противопоказен), се доверявам на тялото си и ям каквото ми се яде. Ако не ми се ядат пържола и яйца, нищо не може да ме накара да ям насила. Както няма да тръгна и да ям сега препечена филия или солети, защото, видиш ли, така се казва, че трябва.  Crossing Arms

# 633
елее Тони, как се радвам да те видя
 Hug

и аз наскоро си мислех за теб
явно си ни усетила и се появи Simple Smile

# 634
  • София
Ей, Тони  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Къде се губиш  Hug радвам се да те видя  Hug

# 635
Здравейте и от мен! Скоро не съм писала, но ви чета редовно, много интересни дискусии се получават  Peace
Аз малко наруших режима, но покрай бременността в един момент всяко месо ми миришеше  и не можех да ям. Прегрешавах (и сега понякога) с хляб, картофи, по една-две обикновени бисквити, че много ми се гадеше някои сутрини. Въпреки това, кръвната ми захар е в норма (4,5), което много ме радва и се успокоих, че не съм сгазила лука  Crazy Поне засега. Мазнините ми се струва, че не мога да докарам в необходимите количества  newsm78
Искам да се консултирам с вас за едни витамини, които ми предписаха: http://apteka.framar.bg/30010165/%D1%81%D1%8E%D0%BF%D0%BB%D0%B5- … 81-60-yves-ponroy
защото мисля в тази тема обяснявахте нещо за омега 3 и 6, но не помня какво точно  Blush Дали са ОК да ги пия?

yulinga, скорошно оздравяване!
На всички спорен ден!

# 636
Seti Beti, не мисля, че могат да ти навредят витамините, а дали ще имаш реална полза от тях - може би. Все пак желязото е прилично количество, което е важно през бременността.

А иначе за омега-3 и омега-6 по принцип важи, че между тях трябва да има определено съотношение, за да се поддържа оптимално здраве - горе-долу от порядъка на 1:3 или 1:4 омега-3 към омега-6, а дори може делът на омега-6 да е още по-нисък. За съжаление в днешно време източниците на омега-6 са навсякъде около нас, а омега-3 е оскъдна, което води и до нарушаването на баланса. Най-добрият начин човек да се погрижи за здравето си е да изхвърли слънчогледовото олио (и евентуални други растителни масла, богати на омега-6) и също да не консумира големи количества ядки и семки, като в същото време увеличи консумацията на риба заради омега-3. Това се отнася за храненето по принцип.

А иначе има една благоприятна омега-6 киселина - тази гама-линоленова, която се съдържа и в твоите витамини, но по принцип е добре нейната доза да е неколкократно по-висока.

# 637
Ех, благодаря ти, Cioccolata! Много сте готини всички в тази тема!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 638
  • София
Дами, имам бърз въпрос с молба за отговор. Ако, например, дневната ми нужда от протеин е 50 г, как да определя какво количество месо/яйца/сирене да ям? Предполагам, че тези 50 г са чист протеин, а не 50 г пържола.

# 639
  • SA
АРТЕМИС , ориентировъчно месото/рибата съдържат около 20 гр. протеин на 100 грама. 1 яйце има към 7 грама протеин. Сирене/кашкавал/извара - и те са около 15-20 грама протеин на 100 грама.
Горе-долу това са източниците на протеин, по които да си изчислиш дневния прием.
Също ако ядеш повече ядки, киноа, мляко - може да смяташ и протеините от тях.
И една интересна статия от Крис Кресър , в която за пореден път развенчава митовете на алкално-киселинната теория за влиянието на храните върху алкално-киселинното равновесие в тялото и костното здраве.
http://chriskresser.com/dispelling-the-acid-alkaline-myth/

# 640
чудя се кой би имал нужда от толкова малко протеин на ден  Peace

# 641
  • SA
Грийн, казала е примерно Артемис , а не че това са дневните й нужди.

# 642
  • София
Благодаря.
50 г са пример. Още не съм изчислявала нуждата си.

# 643
Дневните нужди от протеин зависят от физическата активност . Обикновено са около 1 - 1,5 г/кг тм
Така че 50 грама на ден не са невъзможна дневна нужда Simple Smile
Естествено , ако имаш сериозна физическа работа нуждите нарастват до 2 - , 2.5 ...
И като имаш предвид че в месото ( Кам е писала за рибата ) на 100 гр. има око 20 гр. белтък...

# 644
Здравейте момичета!
Заинтригувана от някой от вас за този начин на хранене в една друга тема стигнах и до тук. Опитвам се да се храня НВ-ВМХ от десетина дни ,но имам още да уча. Колкото повече чета ,толкова повече се убеждавам че това хранене може да помогне на дъщеря ми.
Накратко- когато беше на 14 нещо се бъгна в организма и. Беше вече и идвал цикъла но спря да идва и тя започна да се обрива. Уртики по цялото тяло и главата включително,които се сливаха и ставаха големи ,отоци по лицето и главата ...абе кошмар. Орбазон,антихистамин и спреха ли ги всичко отначало. Така може би година. Водихме я къде ли не,кой каквото ни кажеше и ние тичахме. Изследваха какво ли не ,всички изследвания идеални а детето не спира да се обрива. На края попаднахме на някакъв алерголог в Александровска който след като направи всички изследвания отново, се произнесе че са на психическа основа . Изписа успокоителни и чудото стана -спряхме хапчетата и детето не се обрина ! После започнаха другите проблеми. Детето вече на 16 цикъла и нередовен,и закъснееше ли -обрив. Пак по доктори ,гинеколог,ендокринолог отново изследвания ,отново всичко нормално. А детето не е добре напълня драстично,косата и оредя ,кожата и суха лющи се ... Те ми казват няма и нищо,аз продължавам да я водя и да преувеличавам симптомите за да и обърнат внимание...
Дълго стана....
С две думи откриха СПКЯ пи противозачатъчни и сиофор и цикъла и стана редовен и неболезнен. Това от 2 години насам . Сега е на 23 и килограмите още са и проблем. Ще ми се да се храни така ,но как да я мотивирам. Тя обожава картофи,ориз ,сандвичи... Иска да е слабичка ,но иска да стане веднага  Confused Как а я накарам да се храни съвсем различно в дългосрочен план без да вижда бързи резултати?

Общи условия

Активация на акаунт