Отношение или условия- моля за съвет

• 7 192
  • 44
  •   1
Отговори
Здравейте. Дъщеря ми е приета в детската градина, в която исках да бъде приета. НО във филиала. Положението е следното- в основната сграда е светло, чисто, с нова дограма и като цяло базата е много по-добра, двора е огромен. Само че от няколко родители чувам, че понеже са над 30 деца в група учителките са малко по-троснати и колкото и да е нямат възможност да обръщат много внимание на всички деца.
Филиала е много зле... Много стара къща на два етажа със стара дървена дограма (откъм отопление не знам как е изобщо), сумрачна с решетки по прозорците, малък двор без тревна площ, който събира само две пързалки... абе- гадна работа. Там обаче са по 15 деца в група, учителките са по-спокойни, по-внимателни, по-мили, обръщат им внимание. Директорката каза, че от там идвали винаги по-спокойни децата. (Тъй като когато станат 3та група децата се местят в основната сграда). Лятото сборните групи са в основната сграда.
Дъщеря ми до сега ходи на частна ясла, пак е къща, пак с малък двор и пак с 15 деца в група, но с много по-добри условия ( и много брутална такса). Напоследък е станала много чувствителна и при най-малкото повишаване на тон започва да плаче и ми казва "не ми се ядосвай". Та не знам ако към стреса от преместването и по-голямата група прибавя и тросната учителка дали няма да й се отрази зле.
Имам вариант да се помоля на директорката да я вземе в основната сграда, затова питам вие кое бихте предпочели- условията или отношението. (Не искам да я пусна първо във филиала пък после отново да я стресирам с местене в основната сграда)

# 1
  • София
Бих предпочела отношението.

# 2
  • Пловдив
Отношение и пак отношение!
Децата обръщат изклюително малко внимание на това какво е около тях. Ако нещо не застрашава здравето й физически, условията нямат абсолютно никакво значение! Мнението ми може и да изглежда крайно, но мисля, че говоря от опит. И синът ми беше и дъщеря ми в момента е във филиал. Условията са подобни на това, което описваш - стара сграда, сумрачно - мисля, че почти постоянно са на изкуствено осветление, ужасна площадка - два пясъчника и нищо друго. А, и две пейки. Имаха и пързалка, но им я махнаха, защото била опасна, директорката все обещава за обновяване, но не виждам да стане, поне в нашия набор. 20 деца са.
НО!!! Страхотен персонал! Учителките си харесват децата, лелята не си я даваме за нищо на света - тя също е много важна! Детето отива с усмивка на градина, не иска да се прибира вечерта. Посрещат ни усмихнати, изпращат ни усмихнати. В общи линии сме почти като едно семейство, защото всичко се знае от учителките и лелята Mr. Green, т.е детето споделя, хвали се, което за мен значи, че има достатъчно доверие и е доволно от тях.
Има нужда от ремонт, да. Скоро ни смениха дограмата и боядисаха стените. Това е всичко, което се направи за две години. Но и трето дете да имам, пак там бих го дала, стига да са същите учителки. Grinning

# 3
Отношението е водещо  и според мен. Хубава база съчетана с лошо отношение водещо към нежелание на детето да ходи на ясла се обезсмисля.

# 4
Бих предпочела филиала. Нашата градина я избрах заради хубавата база с басейн, но всъщност нямаха никакво значение. Първо от средата на есента до към края на март/април навън не излизаха. Плуването - за 30 мин. нямаше как да е като истински урок с нормална продължителност. 33 деца в група  - и най-добрият педагог на света не може да обърне качествено внимание на толкова много деца. Оттам и учебният процес беше отбиване на номера. Навън въпреки наличието на катерушки и въртележки през повечето време бяха заровени в прашния пясък.

# 5
  • София
По-добре 15 деца,отколкото 30! Peace

# 6
  • Пловдив
С две ръце за отношението.Няма полза от страдащо,неглижирано и негледано дете в лъскава обстановка
Отиди да разгледаш обстойно филиала,говори с госпожите.Смятам,че ще ти стане ясно какво да избереш

# 7
 При по-свестните учителки. Двора почти не те касае, понеже те не ги извеждат от октомври до май.
 Колкото до броя на децата - имай предвид, че той рядко е пълен ,децата в общинските градини много боледуват. Обикновено са по 20тина от 30 деца група. А пък ако поначало са само 15, значи ще имате почти индивидуални грижи Laughing

# 8
Много е важно на тази възраст децата да са с добър, внимателен и мил учител. Миналата година моя позната ми разказа как дъщеря и ( много свито, кротко и страхливо дете ) помолило учителката си да и даде ръчичка в двора в междучасието и тя и отговорила - Нямам ръце за всички. Детето беше на 3 год. първа година в училище. Училището до скоро е било частно, религиозно уж с високо ниво на обучение и подбран персонал. Вярно е, не е длъжна учителката да я води за ръка, ама .... прави кофти впечатление и за мен това училище отпадна като вариант за моето дете.

# 9
Със сигурност отношението е по-важно. Малките деца не се впечатляват толкова от материалните неща, но една лоша учителка може много проблеми да му донесе.

# 10
Бройката на децата няма значение за отношението.
Ако има проблем подавайте сигнали. Иначе нещата никога няма да се променят.
Не бих направила компромис с нито едно от двете неща.

Групата на детето ми беше от 30 деца, не е имало проблем с отношението.

# 11
Ако трябва да избирам, бих предпочела доброто отношение и по-малките групи.

# 12
  • Sofia, Bulgaria
И аз съм ЗА отношението. Малките деца не се впечатляват особено от луксозна обстановка. И в нашата градина двора е под всякаква критика (мъжа ми си е играл на същите тези катерушки), спят на разтегателни диванчета и изобщо има още много какво да се желае от материалната база, но е чисто, а госпожите и лелите са готини и се държат добре с децата.

# 13
Brainbug, май всички почти са на едно мнение  Simple Smile и според мен отношението е по-важно. При над 30 деца няма как да се обърне достатъчно внимание на всяко, за съжаление... Ако детето е обичано и за него се грижат добре, хич не го интересуват условията... А щом е детска градина, все пак би трябвало да са спазени минималните изисквания за хигиена и т.н. Така че давай смело!

# 14
Благодаря ви  Hug И аз клонях към отношението, но все пак исках да чуя и външно мнение   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт