Берен Саат преди и след Intikam, в очакване на новите проекти на екипа! Тема 12

• 114 857
  • 722
  •   1
Отговори
# 180
  • AMS

Благодрая ви, момичета!!! Hug Hug Hug

Ваня, специални благодарности!!!

Фрагман 6

ВВ Кьосем

# 181
Много ми хареса последният трейлър. Много. Не мога да спра да го гледам.
Невероятна красота: музика, цветове, замислените моменти, изпълнението - всичко.
Кратко и ясно изявление за дългия път на жената към върховната власт в империята от гледната точка на Сафие Султан, изминала го вече. Проследяването му правим с едно наум за краткия път на мъжа, който може да стане Султан от невръстно дете.
За да стане Султанка, жената трябва да премине последователно всички етапи от обичайната за жените социализация, която включва биологичните преходи и техните социални измерения: дете – жена - майка. Тя трябва да роди син.  Дотук обаче със земните изпитания към нея. За да се превърне в Султанка, тя трябва да има още ум и да получи Божествена благословия. Тази идеология на властта виждаме в началото: Султанката е слънцето, светлината, тя е над човешкия свят, с намесата на Божественото е сравнена с природното и космическото.
Интересно ще бъде да видим как героините, достигнали последното ниво, дотук те самите само обекти на нечий избор,  правят своя избор за една от женските си роли.

Като гледах трейлъра, дори не знам защо, си спомнях думите на Берен Саат от нейното поздравление към жените послучай Осми март:
„...Важното е че нося своята женственост с гордост, уважавам всяка възраст и вкусове и обичам живота...“

Последна редакция: ср, 04 ное 2015, 23:08 от vanja@

# 182
Като гледах трейлъра, дори не знам защо, си спомнях думите на Берен Саат от нейното поздравление към жените послучай Осми март:

„...Важното е че нося своята женственост с гордост, уважавам всяка възраст и вкусове и обичам живота...“

Не бях чела или чула за това изказване на Берен Саат. Още една причина да я харесвам много и да се възхищавам на високата ѝ класа. Много висока класа. И да ви споделя, допускам, че и съпругът ѝ е с такава класа. На доста места из форума се изказваха негативизми за Кенан, но тя си знае. И той. Дори и аз в началото не харесвах много тази връзка. Подведох се по инерцията. А и не ми се вижда да е грозен. Красавец не, но излъчва класа, сила присъствие.

# 183
  • AMS

Фрагман 1

ВВ Кьосем

еп. 1

Ваня@,  Peace Орси, благодаря ви!!!

# 184
Невероятен фрагман на първи епизод,чак всичко ти настръхва.
Хареса ми съпоставката на възкачването на султанът и как вратите са отварят,а там се вижда нещо съвсем друго... Тъмната страна на управлението,заговорите,убийствата,отвличанията,битките,всичко накуп. Нищо не е така,както изглежда на пръв поглед и винаги зад блясъка се крие една друга действителност. Всеки се бори за живота си,дори и самият султан. За да управлява трябва да има сълна подкрепа,за да бъдат далеч от него враговете му. Но понякога дори и най-близките му могат да кроят своят заговор и да му отнемат всичко скъпо.
Някак имам усещането,че скъпо ще си платят за отвличането на Анастасия. Може би това,че насила е омъжена за Ахмед ще я накара по всякакъв начин,а също и да плете своите заговори. Но това са само догадки. Ще видим на 12.11.2015 от 20.00 . Нямам търпение да започне,макар,че няма да мога да бъда на онлайн гледането.

От доста време все ще питам:ДЪГИЧКА,къде си???? newsm78

# 185
                          Здравейте, момичета! wavey wavey wavey

Дива Hug, Тони Hug, Дайче Hug, Ваня Hug, Орси Hug, Рива Hug, Трендафилка Hug

Много ви благодаря за всички за интересни неща, които сте споделили. Прочетох ги с голямо удоволствие. Ех, че е хубаво в темата ни да има живот...

Дива Two Hearts, миличка, моля те не се разочаровай и не се ядосвай. Много добре те разбирам, права си. И аз отдавна си мечтая в нашата тема пак да има живот и отново  да стане място за споделяне, но почти бях  загубила надежда за това. Защото през последната година темата ни повече приличаше на вестник, в който слагахме някакви новини, но дали ги четеше някой, не се знаеше. Но какво да се прави...  Берен скоро ще е на екран и от нас зависи нещата да се променят. Колко ни липсва само любимото ни момиче...

Тони, благодаря ти, че си се сетила за мен.  Two Hearts

Аз се позагубих, защото напоследък имам работа, колкото за целия китайски народ и нямам време нито за сериали, нито за интернет. Тотално съм неподготвена за „Кьосем“, дори не съм изгледала внимателно всички фрагмани, но се надявам да успея да го направя до утре вечер и да се класирам за премиерата.

Слагам една актуална снимка на нашето момиче Берен от 10 международна изложба на съвременното изкуство „Contemporary Istanbul“. На заден план е снимка от документалния филм „Кукла“.
Сега изчезвам, но чакам да се срещнем тук утре вечер в 20.

До скоро!

Добавям още две пресни фотки от събитието.

Последна редакция: ср, 11 ное 2015, 21:13 от * Дъга

# 186
Здравейте, момичета!  Hug Hug Hug

Пожелавам на всички, пишещи тук или в някоя друга тема, или само четящи, или пък  само гледащи „Великолепният век: Кьосем“:  приятни изживявания с очаквания сериал! Аз лично си нарушавам принципа да коментирам нещо, едва след като съм го видяла докрай. Само веднъж съм гледала сериал по време на първото му излъчване. Но сега няма да имам търпение! Мен поне ме очаква много гледане на картинки, докато някоя добра душа направи превод на разбираем език. Но нека удоволствието ни  бъде повече от всичко друго!

Искам да кажа нещо за сцената, с която започва първият трейлър, т.е. първото, което беше показано пред зрителите.  Най-напред виждаме портрета на Анастасия, следва постепенно  разширяване на погледа към обстановката, включващо  и султан  Ахмед, съзерцаващ изображението. Следва разказ за случващото се в двореца, а в края на трейлъра  „излязлата/оживяла“ от портрета Анастасия „се връща“ и застива отново в картина. Какъв е смисълът на всичко това ще разберем вероятно по-нататък. Сега малко повече светлина върху обектите и събирането им в едно в началната сцена.

Първата сцена виждам като среща на три исторически епохи, на три култури, на три географски района на Стария свят:
Виждаме султана на Османската империя в началото на 17 в. Това, което ни показват в трейлърите като случващо се в неговия дворец, достатъчно ясно характеризира неговото място и време: идеологическо господство, нищожност на човешкия живот, силата на оръжието, убиващо и промиващо мозъците (великолепният кадър, в който през  главата на Ахмед преминават изстреляните от лъковете стрели.)  
Чрез свои важни знаци тук присъства европейският Ренесанс. Дебелите книги на масата, разбира се, могат да се свържат и със солидното научно наследство на Изтока. Но глобусът не оставя съмнение за познаване и отношение към процесите от предходните векове в еропейското пространство, към  достиженията на мислителите и откривателите на нови познания и земи от западния свят. Който си е сложил глобуса на масата е наясно, че земята е кръгла, доказано вече чрез първото околосветско пътуване на Магелан (1519-1522 г.). Наясно е с идеите на Възраждането за освобождаване на човешкия дух, оспорване на религозните догми и търсене на друго място за човека. (Самият Ахмед в контекста на изтъкването на божественото величие и безгранична мощ на султанската институция непрекъснато в трейлърите повтаря, че приказката  за щастливия принц е лъжа: една много ренесансова постановка за противоречието между догма и човек. Анастасия изразява същото чрез съпоставката: човекът като подарък и като човек.)

Най-същественото в тази първа сцена е портретът на Анастасия. Тъй като предстои да видим каква е неговата история, сега ще кажа само как го виждам като „възел“, развързващ се в две посоки. Едната посока е самата идея Анастасия да се представи пред султана като портрет и то портрет, направен по подобие на един от най-известните женски образи на Ренесанса, знаково произведение на Леонардо да Винчи (края на 15 в.). На сходството с портрета на „Дамата с хермелина“ вече обърнаха внимание няколко души от други форуми. Тук е важно да припомня, че идеите на Ренесанса са свързани с възраждането на античното гръцко и римско наследство като сюжети, образи и идеи за човека и обществото. Оттук  започва „отвързването“ на възела в другата посока, защото Анастасия от „ренесансовия“ портрет е всъщност жива наследничка на тази култура. Така в портрета стоят едновременно реалното момиче Анастасия от гръцкия остров и Анастасия като образ на ренесансовия интерес към  Гърция и древността. Ще видим какво ще ни покажат по-нататък. Засега за гръцкото в Анастасия отбелязвам само нейния произход, въпреки наличието и на други данни. Агнето, освен като символ на невинността, е и символ на християнството. Затова съчетанието: Анастасия, държаща агне в ръцете си и до маслиново дърво, напомня ранното християнство по древните земи.
Така Ахмед, вгледан в портрета, можем да видим както като вгледан в реалната Анастасия, така и като „вгледан“ в европейския Ренесанс и неговите идеи?

# 187
  • AMS

Привет, момичета!!!
Дъгичка, Тони, Ваня@, благодаря!!!

Настъпи дългоочаквания ден на Началото -  ВВ Кьосем!!!
За сега, по изказване на Star tv, Берен Саат ще се появи в 13-ти епизод.
До нейното появяване, с удоволствие ще се запознавам с другите герои, актьори и историята.
Естествено, най- интересни, ще ми бъдат женските образи.
Пресата днес вече е открила залаганията -
http://www.sabah.com.tr/yazarlar/gunaydin/aytug/2015/11/12/kosem-hurremi-dover-mi
Кьосем, или Хюрем  ще победи?
Разбира се

Кьосем!!!

Успех!!!

# 188
  • София
Момичета  Hug Hug Hug

Ще пусна една малка част от едно интервю на Кенан което засяга и Берен, ако успея да го преведа скоро ще го кача в блога:

Ж. Много хора се чудят за това, че не бяхте до Берен на представянето на Muhteşem Yüzyıl - Kösem, в Кан, каква е причината?

К. Това беше мигът на Берен, за който тя работи много усърдно и много време. Нашия личен живот е общ, но когато става дума за нашата работа ние гледаме да не се намесваме.  Mipcom в Кан беше моментът на Берен,  моите концерти и музикални постижения са моите моменти. Винаги сме един до друг, подкрепяме се, но винаги оставяме другия да изживее своите моменти.

Ж. Как реагирахте вие когато Берен беше поканена да изиграе Кьосем в Muhteşem Yüzyıl - Kösem.

К. Много се зарадвах за нея, мисля, че тя ще се слее много добре с образа на своята героиня. А и това е  велика (голяма) роля,  рядко човек получава точно такава възможност, да изиграе велика историческа личност. Берен го заслужава, сигурен съм, че нейната Кьосем ще се хареса на всички зрители.

Ж. Истина ли е, че песните от последния ви албум за писани за Берен?

К. От както познавам Берен тя е моята муза, моята музика е посветена на нея  Heart Eyes

Ж. Какви са плановете ви за бъдещето?

К. Плановете ни са като на всяко ново семейство, но за момента сме се посветили на  работата си.  Искаме разбира се да имаме свое семейство, но  за сега сме се посветили на др. си ангажименти. Но се надяваме съвсем скоро на върхове и в личния си живот.

# 189
Привет, момичета! wavey wavey wavey

Ваня, Дива, Бу Hug Hug Hug

Наистина най-после настъпи дългоочаквания ден!
Да пожелаем успех и късмет на тази впечатляваща и амбициозна продукция!
Дано да си струва чакането и да се радваме на интересна и вълнуваща история.

Линк за гледане онлайн на Стар Тв.

http://www.startv.com.tr/canli-yayin

http://www.startv.com.tr/canli-yayin

И линкове за онлайн превод на руски:

https://vk.com/vv_roksolana_kosem

https://vk.com/topic-20525001_32836347

Приятно гледане!

Последна редакция: чт, 12 ное 2015, 20:27 от * Дъга

# 190
Един късен пост, само за да кажа, че оживях. Много изморително е гледане без разбиране, голямо напрежение е да се улови неуловимото, когато не знаеш езика. 
Дъга, благодаря за линка за преводите. Търпеливо ще чакаме.
От многото тренировки на сухо с четене и трейлърите горе-долу се ориентирах какво се случва.
Но за разбиране ще трябва да се изчакат преводите.
Много ми хареса началото! Много!
И Ахмед, и Екин Коч ми разбиха всички представи за турски султан.
И още моменти ми харесаха, други - не. Но и за едното и за другото след превода.
Пожелавам ви лека нощ!
И искам утре да се събудя като Сафие Султан, поне!

# 191
  • AMS
И на мен много ми хареса видяното!!!
 Hug Peace Hug Peace Hug Peace
Отдавна не съм гледала такъв сорт филми и съм впечатлена.
Декорите, костюмите са толкова внушителни,
актьорите са изключително добри,
че не ми остава друго, освен да се наслаждавам.
Аз тръгнах неподготвена към сериала, но не се страхувам, че не зная още някои имена.
Тепърва започна.
В новините, последно преди започването дадоха 2-3 минутен репортаж, за рекламната кампания днес.
Направи ми впечатление, че очакват около 2 милиона зрители.
Доколкото сега прехвърлих страниците насам-натам,
62% от коментарите в социалните мрежи са били на тема ВВ Кьосем.
Няколко снимки от серията >>>

Фрагман 1

ВВ Кьосем

еп. 2

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 00:46 от *** Diva ***

# 192
Здравейте! wavey

Ваня Hug, Дива Hug, благодаря за споделеното.

И на мен много ми хареса видяното. Прекрасна актьорска игра, режисура, музика, декори, костюми. Постарали са се много и през цялото време ми беше много интересно. Аз нямах кой знае какви очаквания, защото изобщо не съм любител на историческите сериали. Понеже не съм на ти с турския, мислех че ще гледам само картинки, но макар и със закъснение му намерих цаката. Пуснах видеото на таблета, а на лаптопа линка с превода. И понеже видеото ми вървеше явно малко назад, руския превод ми беше направо като субтитри. Репликите ми излизаха в момента на произнасянето им. Направо супер ми се получи. Естествено не съм разбрала всичко, но като за онлайн съм доста доволна.
И аз не успях да запомня дори имената на героите, но и това ще стане като гледам епизода с превод. Руските дружки обещават да е готов през уикенда. Дано успеят, че епизода е доста дълъг.

Ето и фрагмана за 2 еп. с руски субтитри.

Малкият Мустафа ми скъса сърцето направо. Много сладко дете и отлично се справя с ролята си.

http://vk.com/video?z=video315830095_171393401%2Falbum223381573%2Fpl_223381573

Приятен ден!

P.S.  
Ето го и рейтинга.
Според мен много добро начало за сериала.

ТОТАЛ

1. KURTLAR VADISI PUSU KANAL D 20:40 23:18 7.20 18.00
2. MUHTESEM YUZYIL KOSEM STAR TV 19:59 22:55 5.88 14.61

АБ

1. MUHTESEM YUZYIL KOSEM STAR TV 19:59 22:55 8.80 22.02

АБС 1

1. MUHTESEM YUZYIL KOSEM STAR TV 19:59 22:55 8.57 19.94

http://www.ranini.tv/reyting

Налага се още веднъж да си редактирам поста. На това му се вика експедитивност.

Превод на руски на 1 епизод на "Великолепният век -  Кьосем Султан"

http://vk.com/feed?z=video-78481828_171619353%2F709a84f57d7f0e95f5

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 15:30 от * Дъга

# 193
  • AMS
Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug
Дъгичка,   Hug  благодаря!!!
БУ,  Hug за интервюто  Peace
Аз минавам да добавя нещо, за което споменах -
репортаж от новините, преди самото начало на първи епизод >>>
Това е оркестърът, който изпълни музиката от серила >>>
Композиторът е Айтекин Аташ >>>

Muhteşem Yüzyıl Kösem Senfoni Orkestrası  - İstiklal Caddesi

Имам още неща да споделям и ако сколасам, ще си редактирам поста.

ПП:
Да си изпълня обещанието макар, че не съм съвсем готова.
Първо да направя уговорката, че не съм гледала ВВ и съм зле с терминологията.
Пиша постове от този сорт, за да си изясня кой кой е.
Надявам се да не ми се смеете много.

Мурад III и Сафие http://tims.tv/oyuncu/hulya-avsar
имат две деца
Мехмед III и Фахрие http://tims.tv/oyuncu/gulcan-arslan

Мехмед III   има две жени
Хандан http://tims.tv/oyuncu/tulin-ozen и Xалиме http://tims.tv/oyuncu/aslihan-gurbuz-195        

Ахмед е син на Мехмед III и Хандан.

Епизода започва с влизането на 5 годишния  Ахмед в двореца.
Това е денят, в който баща му Мехмед III сяда на престола.
В този ден, по силата на закона, с ферман на новия султан,  
са убити и всичките 19 братя на Мехмед III.

Ахмед  има по-голям брат Махмуд, който е убит от баща им Мехмед III.
Майката на Махмуд е Халиме.
Тя има и по-малък син Мустафа - малкия брат на Ахмед.
Ахмед е любимия внук на Сафие.
Скоро, след убийството на Махмуд, умира баща им Мехмед III и Ахмед става следващия султан.
По силата на закона, той трябва да подпише ферман, за убийството на малкия си брат Мустафа.
Ахмед I http://tims.tv/oyuncu/ekin-koc  отказва и обявява,
че не иска неговото поемане на управлението, да бъде белязано по такъв начин.
Майка му Хандан е недоволна.
Майката на Мустафа - Халиме е недоверчива.
Леля му Фахрие мълчи.
Бабата Сафие дипломатично казва, че и на този ферман ще му дойде времето,
когато на Ахмед I му се роди син.

Последна редакция: сб, 14 ное 2015, 05:17 от *** Diva ***

# 194
Здравейте, момичета, Дива, Дъга, Бу!  Hug Hug Hug
Благодаря за абсолютно всичко, което сте споделили!
В тези дни се опитвам само да не пропускам информация.
Както ви казах, до края на ноември времето ми е ограничено. Много характер ми трябваше снощи, когато видях епизода преведен на руски, да не го започна веднага. Благодарности за тези, които толкова бързо са ни дали възможност да се насладим докрай на сериала. В най-близко време ще го изгледам спокойно. Искам да имам достатъчно време и тогава ще пиша по видяното.
Дива, и аз така разбирам разказаното дотук. Не се притеснявай, не си сама в началните стъпки по османска история. Ново за мен е братът Махмуд и неговата история.
За фон на разказаното в сериала слагам два откъса, които отчасти вече бяха публикувани тук и в темата за сериала. Но мисля, че не е излишно да се повторят отново във връзка с вече видяното, защото подробностите разкриват истинските размери и обстоятелствата около събитията, оставили такава дълбока следа и важни за нашия разказ.

Димитър Шишманов. Зад Високата порта.
http://electronic-library.org/books/Book%200029.html
„...До 1617 г., когато за султан бил провъзгласен Мустафа I, наследяването на трона ставало по права линия — син от баща, а след това от най-възрастния член на султанската фамилия. Наследникът бил най-често един от братята на починалия или детрониран султан.
Убийството на двама-трима от братята на султана по заповед на новопровъзгласения падишах било често явление, но рекордът по братоубийство принадлежал на Мехмед III, на трона от 1595 до 1603 г. На 27 януари 1595 г. той заповядал да бъдат убити 19–те му братя. Заповядал да бъдат умъртвени и 17 жени, бременни от баща му Мурад III, както и жените, бременни от убитите му братя, за да няма никакви претенденти за трона. Случаят е описан от много османски летописци, съвременници на това злодеяние, както и от турски и европейски историци. В деня на екзекуциите везири, улеми, други висши държавни и религиозни сановници присъствали на тържествената церемония по възкачването на престола на новия и на погребението на починалия султан Мурад III. След това те застанали пред 19–те предварително приготвени ковчези за следващата погребална церемония. Палачите, с отрязани езици, за да не могат да разказват, грабвали жертвите от ръцете на ридаещите майки и ги удушвали един по един. Между чуждестранните историци за това злодеяние пишат бележитият немско-австрийски историк на османската държава Хамер, френският Дьолакроа и др. В цитираната «Подробна османска история» убийството на 19–те братя е описано в том III, стр. 1590–1592, в биографичната книга за османските султани на Енвер Бенхан Шаполио на стр. 211–212, в енциклопедията «Бележити турци» на стр. 242–243...“

А синът Мехмед III е имал толкова много „работа“ и е поставил също като баща си рекорд, защото бащата:

Ибрахим Карахасан-Чънар:
http://www.librev.com/component/content/article/30-discussion-cu … 11-09-19-08-15-08
„...Нека подчертаем, че Мурад III е султанът-рекордьор по броя на наложниците и децата си в харема. В това отношение, извън четирите си официални жени, той има стотици наложници, от които 40 хасеки (дали му мъжко потомство) и още толкова гьозде (фаворитки). Броят на децата му надминава сто. Повечето от тях умират като бебета и в ранна детска възраст, но за статистиката със своя челяд в зряла възраст той остава с 19 синове и 30 щерки, или общо 39 наследници. За съжаление всички те са убити от следващия султан Мехмед III, който прилага ударно фратрицида за отстраняване на потенциалните наследници на трона. Това става, след като той си осигурява доктриналното мнение (фетвата) на мюфтията Бостанзаде ефенди, като последният лично ръководи погребалния процес и прочита молитвата над телата на принесените „в името на закона“ шехиди.“

Общи условия

Активация на акаунт