Януарско бебче,слънце го напече ,зъбче има вече .

• 64 011
  • 525
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравейте ! Искам да ви попитам , някой знае ли как седи въпроса с  държавните детските кухни.Чакането и записването , като при яслите/градините ли е ? Знам ,че има млечна кухня , но не съм много наясно какво представлява.Ако някой е запознат, моля да сподели. Хубав ден ! Simple Smile
До polist, при нас млечната кухня е за бебета, които са навършили 10 месеца (въпреки че някои майки си записваха и по-малки бебета). Няма разправия с документи, чакане и т.н.
Попълва се само една молба от майката и се прилага копие от акта за раждане. Веднага може да си вземеш талончета за следващата седмица на стойност 6 лв (на практика за 1,20 лв на ден получаваш три купички с храна). Успех! Peace

До niaaa, аз сутрин капвам малко физиологичен разтвор и съм давала Осцилококцинум, разтворен с малко вода...

Днес си купиме 15 бурканчета на Hipp от промоцията на DM и смятам след седмица или две да започвам захранване със зеленчукови пюрета (морков и после картоф). В края на юли Макс става на 6 месеца и досега е само на кърма... не съм мислела за по-ранно захранване, понеже за изминалия месец порасна с 4 см и качи 900 гр. Сега има желание да сяда и от днес го преместих в летния кош на количката, за да разглежда повече...

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 16:16 от eleonita

# 91
  • София
eleonita Благодаря за информацията. Simple Smile

Относно нослето ... ние го почистваме с физиологичен разтвор и понеже имаше секрети и слагам сега капки  Тобрекс  (3x1к), те са безвредни.Ползвахме същите когато имаше проблем с едното оченце(към 3тия месец беше).

За обривите, ако не минават до 1-2 дена , капки Фенистил (3x7к).Кожата на моето бебе е много светла и чувствителна, от топлото също имаше лек обрив на гърдичките, но нищо сериозно.Оправя се за няколко дена с Фенистила.

Хубав ден Simple Smile

# 92
Eleonita, polist, благодаря ви за включването. Пъпчиците започнаха да завяхват  Simple Smile.
Има ли вече моми в темата с обички? Къде ги пробихте (по-специално в София), как мина и каква е цената ориентировъчно? Благодаря предварително  Hug

Последна редакция: вт, 07 юли 2015, 14:49 от niaaa

# 93
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Здравейте! Въпрос към майките на захранените бебета, днес бяхме на консултация, педиатъра каза да започваме да захранваме ( бебето е на шест месеца ). Каза да започнем с еднокомпонентен зеленчук - картоф, и тук започна драмата, изпратих таткото да купи пюре от картофи за да започна от утре на обяд, примерно, той обиколил квартала, ходил и до ДМ, и се кълне, че картоф самостоятелно не може да намери...
Има ли изобщо, за да потърся утре и аз?

# 94
  • Ямбол
Grim Reaper само картоф не съм срещала,но защо не направиш сама ?

# 95

Натам отиват нещата, да го направя аз. Искаше ми се да си купя готово, защото нямам домашни картофи, малка тенджерка и ми се струва безумно да варя един картоф, които после да изхвърля.
Предпочитам от 9 сутринта до 12 на обед да се разходя с бебето, а не да варя картофче.
Вероятно ще стане бързо, но си е поне час време загубено.
Но, ако се наложи, ще го варя!

# 96
  • София

Натам отиват нещата, да го направя аз. Искаше ми се да си купя готово, защото нямам домашни картофи, малка тенджерка и ми се струва безумно да варя един картоф, които после да изхвърля.
Предпочитам от 9 сутринта до 12 на обед да се разходя с бебето, а не да варя картофче.
Вероятно ще стане бързо, но си е поне час време загубено.
Но, ако се наложи, ще го варя!

Здравей,
Да, чист картоф няма, трябва сама да го правиш Wink
От днес трябва да има промоция на месните пюрета на Хип, но като разуча ще ви пиша Wink

# 97
Ок, някои варил ли е скоро пустия картоф?
Да е обелен или с ципата, да го режа на парчета или да ври цял?
След това пасирам, лекарката каза да сложа малко преварена вода и кърма?

# 98
Обели го и го нарежи на парченца-така по-бързо ще се свари. После пасираш и разреждаш с кърма или АМ,до консистенция на гладка каша.

# 99
  • София
Да се включа и аз по въпроса за картофа  Grinning Из темите за захранването бях чела, че ако се пасира става лепкав и е по-добре да се намачка. Аз още не съм го въвела, но понеже не ми е първа храна ще го вкарам със смесени пюрета, като съм купила такива с различно процентно съдържание, а допълнително съм взела и 2 био картофа, за да го докарам накрая до преобладаващо картофено пюре.
Боян си хапва пюрето с охота и даже вчера ми отказа кърма след него. То по принцип количеството му е достатъчно за заместено хранене, ама нали ми се ще да поема повече кърма. Малко ми е гузно, че толкова рано замествам хранене, но наистина вече не издържам на това цедене по цял ден.
Утре сме на консултация и ще ни бият ваксина (много сме назад с тях), ще даваме кръв и урина за изследване.

# 100
  • Пловдив
  В началото на захранването бях купила готови зеленчукови пюрета. Мислех си, че за една-две лъжички няма смисъл да варя. Когато й ги давах правеше ужасни физиономии на гнусене и после се разреваваше детето. Всеки ден си й варя на обяд каквото си имам под ръка, любимо й е с картоф, морковче и ябълка. Не слагам кърма или АМ. Слагам малко масълце. Понякога й правя за два дни. Имам купени плодови малки на Гербер - тях ги харесва. И вода й давам да пие повече в тези жеги. Сутрин излизаме от 8 до 10ч и вечер от 19 до 21ч - то не се диша от горещина  ooooh!

# 101
Здравейте януарски мами! Аз съм от февруарките синът ми е роден на 6 февруари казва се Огнян. Следя и вашата тема и ви чета редовно надявам се да не се сърдите, че се включвам във вашата група. Видях, че говорите за захранване и варене на картоф. Аз захраних преди седмица като започнах с тиква след това към нея добавих домашен картоф . Тъй като количеството беше много малко пасатора не го пасира много гладко дори и с малко вода за това реших да прекарам сместа през цедка и стана толкова гладко, идеално, по -добре и от купено пюре. От тогава процедирам по тоя начин с всички домашно приготвени пюрета. Вече варя картоф за 2 дни и му добавям нещо друго купено морков, пащърнак и т.н. харесва на Гербер за сега яде всичко с апетит. Картофено пюре чисто има на Овко.  Simple Smile Rolling Eyes

# 102
tsveti_djukelova, Намерих на Овко, но ми се искаше да е на Hipp.
През каква цедка прекарваш картофа? Белиш ли го или го вариш с кората?
Педиатърката каза да започнем с картоф, иначе да съм му дала тиква още днес на обяд.
Вариш за два дни, това значи ли, че половината е в хладилника?
Не трябва ли всичко да е сварено на момента и да се консумира непосредствено?
Извинете, звуча като идиот, но ми е първо дете, на думи изглежда лесно, но ми е адски притеснено!
Другото което, моето бебе не седи още, как позиционирате вашите, за да дадете пюрето?

# 103
  • София
Да се включа и аз по въпроса за картофа  Grinning Из темите за захранването бях чела, че ако се пасира става лепкав и е по-добре да се намачка. Аз още не съм го въвела, но понеже не ми е първа храна ще го вкарам със смесени пюрета, като съм купила такива с различно процентно съдържание, а допълнително съм взела и 2 био картофа, за да го докарам накрая до преобладаващо картофено пюре.
Боян си хапва пюрето с охота и даже вчера ми отказа кърма след него. То по принцип количеството му е достатъчно за заместено хранене, ама нали ми се ще да поема повече кърма. Малко ми е гузно, че толкова рано замествам хранене, но наистина вече не издържам на това цедене по цял ден.
Утре сме на консултация и ще ни бият ваксина (много сме назад с тях), ще даваме кръв и урина за изследване.

gracycat,
Какво количество зеленчуково пюре изяжда ?
Колко е голям Боян ?

# 104
Не виждам проблем да свариш едно картофче на ден. Защо да го слагаш в хладилник?
Грешно съм се изразила с пасирането,по-скоро го намачкай,сложи малко кърма или АМ и го мини през цедка. Желателно е да не е метална.
Ако детето не сяда,може да го поставиш полулегнало на възглавница и да го нахраниш.

Общи условия

Активация на акаунт