Януарско бебче,слънце го напече ,зъбче има вече .

• 64 434
  • 525
  •   1
Отговори
# 105
tsveti_djukelova, Намерих на Овко, но ми се искаше да е на Hipp.
През каква цедка прекарваш картофа? Белиш ли го или го вариш с кората?
Педиатърката каза да започнем с картоф, иначе да съм му дала тиква още днес на обяд.
Вариш за два дни, това значи ли, че половината е в хладилника?
Не трябва ли всичко да е сварено на момента и да се консумира непосредствено?
Извинете, звуча като идиот, но ми е първо дете, на думи изглежда лесно, но ми е адски притеснено!
Другото което, моето бебе не седи още, как позиционирате вашите, за да дадете пюрето?

Ами цедката е най- обикновена за цедене на чай например,но не е от най-гъстите  с лъжица разбърквам и така се стича в бурканче. Аз варя за 2 дни не смятам, че му има нещо при положение, че е в бурканче в хладилника.Имаме пресни картофи, но пак ги беля като стар за да не остане ципичка. Според мен е по-добре да започнеш с тиква, тъй като е по- вкусна и постепенно да въвеждаш по малко от друго пюре. Тиквата има разхлабващо действие мисля, че е по -лесно смилаема от бебешкото стомахче, което е свикнало само с мляко.
Аз въведох тиква 2 дни чиста след това 2 дни добавях картоф, после картоф тиква и малко морков и така по  2 дни, като измествам вече въведено с друго до сега съм въвела освен споменатите пащърнак на Овко и тиквичка домашна. Изяжда 125 гр пюре и около 70 мл АМ нямам намерение скоро да му замествам ядене. За сега няма реакции за това ги въвеждам така ще въведа още броколи и карфиол и за този месец приключвам с въвеждането. Ще започна да ги въртя вече въведените, след тях в 6 месец плодови пюрета и каша, следва месо. Смятам да му правя домашни пюрета, тъй като имаме зеленчуци и цял фризер пълен с месо.
Бях му взела тиква с картоф на Хипп като най-хубава марка пюре- е отвратително е, опита го направи физиономия, изплю го- много е гадно наистина изхвърлих го след това му направих тиква на Гербер с домашния картоф яде с апетит. Не се запасявай с много пюрета от една марка може да не му харесат и да си дадеш парите на вятъра.
И на мен ми е първо дете и и те разбирам перфектно, но когато започнете ще видиш, че не е толкова страшно -лека полека ще си хапва от всичко. Аз го слагам на шезлонга и така го храня, не ми се е задавял за сега. А и още нещо най-трудно е докато свикне да яде с лъжица така че въоръжи се с търпение. Wink Simple Smile

# 106
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Щом е за детето, ще варя, пасирам, цедя и т.н.
Домашно нямаме нищо, затова ми се искаше да дам готово пюре.
Нямам притеснения, за запичане, малкия е доста "разхабен" така или иначе.
Педиатъра ми каза да давам първи ден една лъжица, втори ден две и т.н. и за около седмица или малко повече, като след пюрето да си го кърмя.
Другото което каза, е че, ако примерно е захранен с картоф и хапва около 90 гр. или колкото там бяха малките бурканчета, мога да му дам цяло бурканче от друг зеленчук.
Но на някои места чета, че се дава постепенно и новия зеленчук newsm78, примерно яде картофеното пюре плюс една лъжица от новия зеленчук...

# 107
Да, всеки нов зеленчук  се дава постепенно.  Peace

# 108
  • София
apolonia, Боян е на 6 месеца и 2 дни, захранвам го от 2 седмици. Хапва по 160-170мл. пюре (което горе-долу се равнява на едно бурканче от 190гр.) плюс 30мл. кърма в него.
Днес пак ми отказа допълнително кърма и се чудя дали да не му намаля пюрето, че така ми остава излишна.
Аз също въвеждам постепенно новите зеленчуци - 1, 3, 6 лъжици и т.н. до почти чиста порция от новото.

# 109
И ние започнахме захранването - първо с морков, а вече и с картофче, правя пюре от двете като увеличавам постепенно картофчето, изяжда по около 50 гр за момента. Иначе купихме столче с позиция на 45 градуса и в него го храня.

# 110
  • Ямбол
аз картофи и моркови не варя, правя ги в микрото, за 3-5 мин (според размера и количеството са готови) . Взех такива пликове ,не съм пробвала още, но и в обикновена найлинова торба стават. цели,необелени, на сухо.  Така си приготвям и за салати като ми трябват, цвеклото също ,карфиол,царевица,тиква, много неща правя в микрото за нула време.

# 111
  • София
Не разбирам каква е тази тенденция, децата да се захранват с картоф.Ако нямате домашен картоф , въобще не се забърквайте да купувате от пазара.Произхода им е толкова неясен ,че няма на къде.Дори така наречените БИО магазини, в повечето случай не продават БИО (аз лично не съм склонна да вярвам на търговците). Има къде, къде по-добри продукти за захранване(тиква, пащърнак, бял морков и т.н), доста по полезни от картофа.Не казвам, че не трябва децата ни да ядат картофи, но за мен това не е най-добрия вариант за захранване.

# 112
polist За захранването реших да послушам педиатъра.
Ако някои е запознат, нека каже защо препоръчват картоф за първа храна.

# 113
Предполагам заради неутралния вкус и лесната комбинативност с други зеленчуци. Аз не съм се допитвала до педито за захранването, тъй като чак след седмица ни е консултацията. Друга педиатърка ми каза още като беше на 3 месеца да му давам ябълков сок ,че и със захар кимнах, но естествено не го направих.. всеки си преценява кое е най- доброто за детето му.

# 114
  • София
Дааа съгласна съм, че всеки сам решава как да гледа детето си Wink
Аз лично няколко пъти съм писала, че захраних по-рано с плодово пюре. На глупавите приказки, че след това няма да иска да яде зеленчук бих казала, че за моето бебе не се отнася Wink
Картоф за първи път дадох в комбинация с тиква на Хип, тъй като тиквата е плодов зеленчук и бебка я беше яла Wink
Мисля, че има много хубави пюрета и това да правиш не го разбирам, но всеки пак сам си решава Wink
А относно микровълновите печки съм тотално против, но всеки пак сам си решава Wink

# 115
Както се шегуваме с мъжа ми, голяма е вероятността детето да оцелее въпреки нашите грижи Laughing
 Има няколко варианта за захранване, поне аз за моето бебе избрах да започна със зеленчук.
Коментирах с педиатъра храненето, защото все пак през кабинета минават доста бебета, има
някакви наблюдения, препоръча еднокомпонентни зеленчуци в началото,и конкретно картоф за първо пюре.
 Ако имаше примерно на Hipp само картофено пюре, щях да го купя, но няма, затова ще си го правя сама.
 Всъщност ден първи от захранването мина, бебето беше доста изненадано от това, какво му се случва, имаше пюре по брадата и лигавника, като лигавника предизвика голям интерес, повече от пюрето.

# 116
Grim Reaper, много ми допадна закачката с мъжа ти  Simple Smile

Ние също втори ден сме на морков, хапва си по-малко. Аз си правя пюрето, макар че при нас купешките са евтини, пр. малкото на Hipp е 45 цента, на DM и Nestle по 35. Не мисля, че като нямаме домашни картофи, не трябва да й приготвям пюрето. За в бъдеще разбира се, че ще хапва и купени, но когато мога с удоволствие ще й ги приготвям.

# 117
  • София
Grim Reaper, много ми допадна закачката с мъжа ти  Simple Smile

Ние също втори ден сме на морков, хапва си по-малко. Аз си правя пюрето, макар че при нас купешките са евтини, пр. малкото на Hipp е 45 цента, на DM и Nestle по 35. Не мисля, че като нямаме домашни картофи, не трябва да й приготвям пюрето. За в бъдеще разбира се, че ще хапва и купени, но когато мога с удоволствие ще й ги приготвям.

Малееее niaaa   Hipp 45 цента  Shocked,  къде е това при Вас ?

# 118
Значи...
аз захраних Ема на 4,5 месеца. Първо с пащърнак, много го хареса...
1.Картофа е много полезен и хранителен заради скорбялата и нишестето в него. Вие самите колко често ядете картофи? Аз почти всеки ден...Хубаво е детето да се захрани с неща, които ще присъстват по-натам на домашната трапеза.

2.Позицията - вдигаш количката на 45 градуса, тоест полу-легнало положение, но не и легнало за да не се задави.

3.Не е необходимо да захранваш с всеки зеленчук съществуващ по света, а само с всички видове, например ако дадеш спанак, считай, че си захранила с листни /лапад, коприва.../. Започваш с по лъжичка две, след като стигнеш цяла порция минаваш на следващия вид зеленчук но пак цяла порция и ги караш различни през няколко дни.

4.По-добре е да пасирате, все пак при намачкването може да остане парченце, а моята беба няма нищо против лепкаво-лигавия картоф.

5.Не слагайте масло до 6 мес., защото е животинско. Слагайте олио, или рапично олио...С животински се захранва като се започне с 1/4 жълтък и се мине през месата, след месец на захранване със зеленчукови, - пиле, пуйка, заек, а сле 1 месец и свинско, телешко,агнешко.

6.Моята педи ми каза да започна с купешки пюрета, защото са био и след това ако искам да й готвя.

Не искам да обидя или огорча някой с този пост, но мами! Не се плашете, не е страшно! Аз захраних вече с месо и каши и други и всеки ден давам различно за да има разнообразие. Само в началото трябва да се следи за обриви, колики или разтройство. Като дадете по веднъж от всичко после смело напред!

Нищо не ви пречи да сварите и пасирате 3 картофа и да доизядете останалото на картофено пюре!

# 119
GGM , благодаря ти за информацията!
Сложих го в столчето за колата, защото го държим вкъщи, изправих го на стената и бебето беше изправено.
Сега го чакам да се събуди, за да го храня Simple Smile
Моя педиатър пък обратното, препоръча първо да си правя картофа, после да купувам пюрета.
Един друг момент не ми е ясен - давам пример - сега започвам и давам постепенно картоф, примерно след 7,8 дни ще хапва някакво количество. След това, ако искам да дам пащърнак, например, продължавам с картофеното пюре в количеството в което яде до момента плюс лъжичка пащърнак, или спирам картофа и започвам отначало лъжичка пащънрак, две, три и така докато минат пак 7,8 дни?

Общи условия

Активация на акаунт