Сладкарничка за книги - тема 45

• 23 709
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Случилото се с Калоян за съжаление е  "класика в жанра"... Той учи в МГ от 4-ти клас нали? И вероятно сега иска да отиде в ЕГ. А естествено на госпожата в МГ-то й се иска силните деца да изберат МГ пред ЕГ и да останат... (В СМГ успяват да го постигнат. Надъхват ги и те си подават 1-во желание СМГ... Тази учителка го е "изпуснала" това дете... Wink ) Аз му стискам палци да влезе там, където най-много иска!  Peace

Миле, внимателно те прочетох за общуването с детето. Аз имам леко по-различен подход. Обикновено защитавам детето (малкото имам предвид) пред външни хора, ако се налага, но когато обсъждам определени ситуации с него насаме, разглеждаме ги  според мнението ми за конкретната ситуация... т.е. в разговорите ни насаме го насочвам към обективен поглед върху ситуацията и гледам в него да не остане чувството, че каквото и да става, винаги той е прав. Нищо, че аз съм на негова страна, важно е от възпитателна гледна точка в някои ситуации да му помагам да види грешките си.  Wink Поне според мен е така... Hug

# 136
Да допълня Петя, никога не коментирам поведението на учителката пред него, все пак той трябва да има респект и уважение. Разговорът с учителката (по-точно директорката е на 4 очи), като той стои и ме чака пред вратата. По същия начин постъпвам когато искам да кажа нещо, което той не трябва да чуе (например обсъждаме с учителката плана за действие).

# 137
  • Кърджали
Мариета, нямам думи за постъпката на учителката. Нищо не я оправдава за мен. Аз си спомням едно време още в 4ти клас беше казал на моите родители да ме махнат от училището. И беше прав, води се отлична ученичка и учителите не ме закачаха, съответно и в един момент спрях да уча. В 8ми клас същия учител беше заявил на нашите че са направили голяма грешка с оставането в училището и е крайно време да ме махнат. Миряса едва когато му казах че ще уча в съседния град, където има повече избор и училища (в родния ми е само 1). Реално погледнато, какво му пука на него, но виждаше как бях загубила всякаква мотивация да уча. Той се постара поне по неговия предмет да започна да уча отново, понякога пишейки ми нарочно ниски оценки. Тогава ме беше яд на него, но още на следващата година осъзнах какво добро ми е сторил.
Така че, нека детето да си следва желанията и амбициите.
Мери, не се притеснявай. Ще се справиш.
Не помня какво друго четох, че пиша от телефона....
Ще намина пак.

# 138
  • На планетата Земя
Пете, нямаме различия в мнението. Може би не съм обяснила докрай и остава неясно впечатлението за друг подход. Не става въпрос толкова за защита на детето пред някого, а за търсене на разговор, воденето на самия разговор и разглеждане на всички гледни точки. Исках да наблегна на самия контакт, а не толкова на това винаги тя да е права.
Давам пример отпреди месец - ядосана се връща и ми съобщава, че една госпожа в клас й се скарала и й направила забележка, че е бавна (видиш ли ти, възмутено  Twisted Evil и наблягайки театрално на начина, по който е направена забележката). Започвам заобиколно да я питам каква е ситуацията, какво се е случило, каква задача им е дала и т.н. и накрая се оказва, че тя си е писала бележки с Драганчо и затова наистина се е забавила и е трябвало да я чакат. Тук е ясно кой е крив и кой е прав.
Но когато същата госпожа им обяснява как музиката не е важна и да не се концентрират толкова върху нея, ми се налага да проведа пак разговор, в който надявам се е ясно какво съм казала и с каква насоченост (като се вземе предвид и отношението ми към класическата музика като цяло).

Peace

# 139
  • София
Миле, ок, сега те разбрах напълно.  Hug

# 140
  • София
Мариет, искрено съчувствам за създалата се ситуация.Като знам,колко труд положихте,искрено се надявам нещата да се подредят.Детето ти има нужда от много подкрепа и вяра в него и неговите възможности.Знам,че е в такава възраст,в която всичко,което се случва се възприема или бяло или черно.За което разбира се съжалявам.Лошо е да те обиждат колеги волно или неволно.Предполагам първото.Сигурна съм,че ще намериш начин да отвърнеш подобаващо.

Мен ме замотаха едни тиквички,една биричка с колежка и чак сега сядам пред компа.Изпратихме детето при баба му и тази вечер ще правим тиквички на свещи  Mr. Green

# 141
  • София
Мариетка, доста неприятна ситуация, да не се изразя по-твърдо. Да не би да има нещо на лична основа към теб?  Thinking

Слив, приятни тикви на свещи  Mr. Green  Hug

# 142
  • ГОре на черешата...
Не, нищо лично няма, предполагам, знам, че не е и насочено конкретно към него, явно всички някой ги притиска - я директор, я друг...борба за деца. Това е. Правилото "Парите следват ученика" на делегираните бюджети доведоха точно до това.
Пете, не, не е в МГ/нашият град е прекалено малък и няма МГ/, в обикновено СОУ е, в което след 7 клас има 2 профилирани паралелки - АЕ+И и биология и здравно образование. Да, Калоян открито е заявявал, че иска да учи само и единствено биология, казвал е, че иска да остане в училището, но...мечтите растат както децата. Никой не може да ме/ни убеди, че подготовката, която би му дала ПМГ за евентуално образование /медицина/ ще е същата като в СОУ-то. Отделно - градът ни е малък, няма деца, често в тези паралелки попадат деца с неголеми възможности, с неголеми амбиции, просто защото не биха влезли на друго място. Калоян няма нужда от такава среда по пътя, който се е насочил да върви. Съжалявам, че го казвам, но съм в системата и знам какво ще се случи - в двете паралелки ще влязат всички деца с успех над 2, които не са успели да влязат в друго училище. Калоян/ако остане/ ще спи на стари лаври, да ще продължава да си учи, но с кого ще се надскача?
Трудно е такова решение, но нима не трябва да го вземем ние - детето и семейството?

И всъщност тези драми може да са излишни, защото ако не успее да влезе в ПМГ ще остане тук, в профилираната...да беше само премълчал...ама знам си го, сърцето му е огромно и добро като на птиче...боли ме, защото знам, че има много горчиви уроци и много рани да понесе:?...

# 143
Мариетка,не се ядосвай! И защо да лъже Калоян?
Дай Боже да го приемат по първо желание ! Нека знае,че не е длъжен на никого. А то е ясно,че за добрите ученици всеки се бори. (даже вече и за каквито и да е ученици).
Тъжно,но факт.  Confused
Мери,както ти е казала Ули,понякога трябва яйцето да си дойде на д-то и човек да се вземе в ръце .  Peace
Ще се справиш! А после ще имаш спокойно и хубаво лято.
Миле,добре те разбрах-и ние постоянно водим такива разговори.? Peace
Аз преди малко се прибрах от бебка-гледахме се следобяд и на разходка ходихме.  Simple Smile Зарежда ме положително ! Предчувствам,че като си остана вкъщи,ще имаме по-чести срещи с Ани.  :love
Отивам да правя вечеря. Пак ще намина.

# 144
Мари, не се коси...така си го вазпитала. важното е да е добър човек, да заема позицията и да я устоява. Да ще му е трудно, много трудно за в бъдеще с това възпитание, но  така ще може да се радва по-пълно на това което постигне. Не го мисли, ще го приемат там където желае.

Някой ме беше питал дали емиграцията ме е променила. Бих искала, тук като напускаш работа, училище ти се радват, защото за тях означава, че си постигнал нещо. Наистина искам да съм се променила в това отношение.

# 145
Мариета, аз не мога да разбера защо толкова го мислиш? Момчето ти ще влезе в ПМГ и със специалността, която иска. Да ходиш да се доказваш пред друг учител, само защото не знам си какво... е напълно излишно и нерви напразно! Това го има във всички училища! Разбира се, че ще ходи на по-добро място момчето ти, щом така иска! Все пак на него тепърва му предстои да се развива, не е длъжен да си стои на Д-то, само защото някой друг така иска и така му изнася, бреййй  ooooh! вместо да се радват...

Благодаря ви за подкрепата, момичета! Трябва да се справя, де ще ида! На финалната права съм. Имам да напиша още няколко страници + литературата + анализ към изследването си, което ме затруднява повече и ще драсна някой ред на ръководителя си да го видя кво ще каже и съм готова. Мисля, че тоя уикенд ще привърша (а дано).

# 146
  • София
Мариета, аз не мога да разбера защо толкова го мислиш? Момчето ти ще влезе в ПМГ и със специалността, която иска.

Аз също не разбирам каква е драмата  Blush
Разбира се, че ще гледам и ще избера най-доброто за детето си /или за себе си/. Няма дори да помисля и за миг да поставя на карта бъдещето му!!! И нито бих нито лъгала, нито бих се чувствала виновна за това.
Нещо не разбирам от къде на къде детето или родителят трябва да се чувстват виновни  заради някаква си учителка, която губи ученик, който иска да върви напред и да се развива, прощавайте... но нещо ми е нелепа цялата ситуация и че действително се случва това  ... Rolling Eyes

# 147
  • ГОре на черешата...
Ох, не, не се чувствам виновна, просто съм все още раздвоена...кое ще е по-добро за него - да е тук, където училището му е едва ли не под прозореца, но с не знам каква точно подготовка, или да пътува, да е на смени/досега не е бил/, да нямаме пряк поглед върху него, но пък в елитното училище...люшкам се от едната крайност в другата и просто не знам какво ви е на вас, в София, където изборът не е между 2, а между 200 паралелки Tired.

Миж,
Скрит текст:
проблемът е, че очакваха Калоян да остане в същата /по учебен план/ паралелка. До скоро и той мислеше така, но нещата се промениха. Така че един вид класната е останала излъгана Rolling Eyes...

# 148
Абе излъгана! Класната да си гледа работата  Whistling Важното е детето после да не съжалява, че е останало там, а е имало възможност за по-добро място! Мариет, пътя не е дълъг, не е далеч, а и той не е малък! Ще се справи по-добре, отколкото смяташ Simple Smile сама казваш, че сегашната му паралелка няма да му даде това, от което има нужда.

# 149
Привет по вечерному !
Мариет, дишай спокойно ! Ще влезе момчето , където трябва.  Обаче това излишно опъване на родителски нерви , малко са другите тревоги..............
Аз дишам и живея с предстоящото ни кръщене. Майтапим се  с мъжа ми , добре , че не организираме сватба, такава драма си причинявам, че не е истина..........  Но имам подарък за кръстницата и вече съм почти на финала с   приготовленията...
Нези,   Hug много ме радваш с постовете за бебката. А винаги има нужда от помагачи Simple Smile
Слив, кой е като теб сега . Приятна вечер на свещи !
Аз нещо съм повредена, добре , че утре  ще си видя хлапето, само го мисля................
Мери , ще е справиш , за библиографията и цитирането  можеш да копи пействаш описанията от електронните каталози на библиотеките, да се не мъчиш нали  Hug
Приятна вечер на всички  !

Общи условия

Активация на акаунт