(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 480
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
След вашите съвети за обилно поливане тиквичките ми вече растат.
За охлювите - моите почти изчезнаха и това е май защото си имаме гост таралеж. Там, където му е леговището, се намират доста празни черупки.

# 406
Не знам колко бързо веществата в пепелта оказват влияние на растенията. Ние цяла зима изхвърляхме пепелта от печката в градината. Преди няколко дни проверявах каква ни е почвата, като взех проба близо до доматите. Оказа се почти неутрална, може би отиваше към кисела. И водата със содата, и с оцета реагираха с почвата. След това пробвах с лакмуси, но те не са много точни. Отчетох рh около  5-6. Лозева, а ти опита ли да насееш различни сортове краставици? Толкова пък да не искат...

# 407
  • USA, Steak State
Значи като ви чета препаратите с които пръскате ( домашни) много ви се радвам. Тъй като съм пишман градинарка и за първа година се занимавам сама купувах разни които се водят еко, но доста скъпо ми излязоха. Последното пръскане беше преди седмица и доколкото разбрах сега трябва да ги оставя само да си зреят. Обаче.. в ума ми е останало, че нашите пръскаха доматите с "доматин". Защо и опасен ли е? Налага ли се да пръскам с нещо самите зеленчуци. Имам страшно много но още не зреят заради дъждовете напоследък. Не виждам никакви болести или бактерии по градината си освен че листата на доматите са спаружени. Поливам всяка вечер почти по тъмно. НО жегите са ни ужасни и подозирам, че това е причината.

# 408
С доматин се пръска, за да вържат цветовете, за завърз. Ако виждаш достатъчно на брой мънинки доматчета и малко на брой дръжки, от които е паднал цвета неоплоден и изсъхнал, няма нужда от доматин. С доматин обикновенно пръскат доматите в парниците, защото там няма насекоми и ветрец.

# 409
  • USA, Steak State
С доматин се пръска, за да вържат цветовете, за завърз. Ако виждаш достатъчно на брой мънинки доматчета и малко на брой дръжки, от които е паднал цвета неоплоден и изсъхнал, няма нужда от доматин. С доматин обикновенно пръскат доматите в парниците, защото там няма насекоми и ветрец.

Ясно. Има си достатъчно доматчета, само да узреят. Simple Smile

# 410
. Лозева, а ти опита ли да насееш различни сортове краставици? Толкова пък да не искат...

Laughing Mr. Green Точно 3 вида и нито един не стана..

# 411
Лозева, търси добавки тогава, ако се продават. Може в агромагазините да ти препоръчат нещо.

# 412
  • Варна-София
Лозева, случайно да ти е ветровит района?

TheBlackWidow, скъсай няколко домата от тези, които са най-напред в зреенето и ги остави някъде - след няколко дена ще имаш червени домати. За вкуса не се притеснявай - много ще са вкусни. Аз вече 2 седмици правя салати от скъсани избистрени домати.

# 413
Амика ветровит не е много ,но когато пече е като в пустиня...т.е. много силно слънцето.
Опитах тази година да насадя различните краставици на различни места ( и на по сенчесто и на не толкоз)наторих добре с компост ...но за съжаление не се получи.
Ще продължавам с опитите Mr. GreenТрябва да ядем краствици!

# 414
  • Варна-София
Малко ми се губи споменът, но Куркума беше казал, че е виждал някъде краставичните растения да не ги разперват, а да ги завиват като щъркелово гнездо. Така се намалявало изпарението. Дано да се включи и да уточни.

# 415
Лозева,можеш ли да качиш някой снимка на краставиците?Още нещо!С каква вода поливаш?Оставяш ли да се стопли и поне един ден да се махне хлора от нея?Никога не поливам краставици рано сутрин,а изчаквам да се стопли водата в кофите и поливам поне два пъти дневно.Освен това ме посъветваха да ги пръскам през деня с позатоплена вода с пръскачка или пулверизатор.Краставиците се изкривяват и от поливния режим и са чувствителни към водата,затова те питам за поливането.Може би комбинацията от твоята почва и поливната вода.....? newsm78 Дано намериш отговор.............................................................Амика,много късно прочетох поста ти със съвет за по късно засяване на Дайкона,та ...дано не цъфне рано рано!Показвам ви и една снимка на домат за съвет.При моите съседи това е масово и се страхувам да не се принесе при мен.Доматеното растение е със зелени и свежи листа без видима болест,но доматите все още зелени са болни и спаружени.Ако имате мнение по въпроса,моля да ме посъветвате.

# 416
  • София

Laughing Mr. Green Точно 3 вида и нито един не стана..
http://www.fermer.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2% … D1%82-tip496.html
Виж какво намерих, дано ти помогне.
От производител знам, че първите два цвята отдолу трябва да се махнат веднага, щом се появят, за да започнат да връзват.
Ако наистина почвата е кисела, можеш да поръсиш и размесиш с ГАСЕНА вар, дала съм назад в един пост пропорциите.

# 417
  • Варна-София
Рени, щом всичко им е ОК, а само доматите са пострадали, може да е обикновен слънчев пригор.

Скоро ще видим и повреди от миризливки. При тях тъканта под убождането е като корк.

Последна редакция: пт, 17 юли 2015, 16:34 от amica1

# 418
  • USA, Steak State
Лозева, случайно да ти е ветровит района?

TheBlackWidow, скъсай няколко домата от тези, които са най-напред в зреенето и ги остави някъде - след няколко дена ще имаш червени домати. За вкуса не се притеснявай - много ще са вкусни. Аз вече 2 седмици правя салати от скъсани избистрени домати.

Ок ще видя по- големичък поне един, че половина ще ме унищожи ако ме види, че бера зелени домати... А майка какви туршии правеше с такива. Ох...
Личи ли ми, че съм бременна?  Mr. Green

# 419
  • на пъпа на Златията
===Рени, щом всичко им е ОК, а само доматите са пострадали, може да е обикновен слънчев пригор.==
Поздравление Амика.
Точно тази грешка направих  със безколовите си домати. Просто ги обърнах че са ми на пътеката и се получи това.
Но явно значение има и един дъжд , дето се провлече 2-3 дни необичайно за това време в Златията. Има значение и пръскането. Ако сте прекалили с някои препарати дето се изисква точна дозировка, защото прегарят листата .Най вече бордолезовия.
Не махайте листата , които покриват доматите . Сега слънцето е силно. Ще зазреят само  от топлината.    

Общи условия

Активация на акаунт