(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 467
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
  • на пъпа на Златията
Рорик, при тебе доматите може да стават бързо, но при мене домати, сяти през март, узряват през август-септември. Брой колко месеца стават. Smile
Рорик, броим от семка. Smile

Ами Алис , това е нормалното. В последно време на 30-ти  август е 30 градуса. Как да се правят зимнини при 30 градуса. Така е и в Златията. Винаги сме правили зимнината след 20 септември.
Това са слънчевите зеленчуци за Златията.Някъде на 1 април сях, на -ви май без да пикирам направо ги изнесох навън. на 15 юли имах зрели домати. С пипера същото. И ще имам и домати и пипер до Димитров ден , докато завалят тихите дъждове на 7-ми ноември. Без да се мъчат растенията.

# 451
  • на пъпа на Златията
 Трябва да напръскам с нещо краставиците в оранжерията, защото си имат малко черни въшки. Не ми се пръска вече с химия. Ще опитам цитрусова настойка, чеснова, друго какво беше?

Люта черна шипка ако имаш.

Ей тук за сортовете домат.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2592313

# 452
Алис,купи си нимазал и пръскай на воля!Напълно беизобиден е а обхваща почти всички видове смучещи вредители.............Днес ходих да видя как се е справил Нимазала при корнишоните.Имам около стотина корена и така бяха нападнати,че свят им се зави. Laughing Взех си лупата,защото видях малки краставички,които не се развиват добре.Акарите са повалени,но разбрах по големия проблем-ТРИПС.Почти всички мърдат и се притесних затова звъннах в Амитица и ме увериха,че и те ще умрат.Дано!Ако имате патладжан да знаете,че в период на цъфтеж и плододаване най големият им враг са трипсите.Увреждат цвета и си имате огромни растения а цвета капе.Това е най сигурния признак.Също и при краставиците и повечето зеленчуци,ако нападението от трипс е голямо нанасят големи вреди.Ще напръскам пак въпреки уверенията на агрономите и ще ви пиша след няколко дни какво е станало с тези твари.

# 453
Рорик, Рени, благодаря!
Обърках се по кое време на деня да пръскам. Дали е подходящо привечер, когато температурата е под 25 градуса? И още нещо - като пръскам против въшки, трябва ли да пръскам долната страна на листата, където са въшките? Голяма занимавка ще падне!

# 454
Винаги смучещите вредители живеят от долната страна на листата,тоест пръскаме колкото се повече от долу.Нимазал се пръска само вечер или в облачни дни-Никакво слънце иначе прегарят листата.

# 455
Рени,   bouquet

# 456

Гери, твоите домати кога ги ся? На коя фирма са черитата и вкусни ли са?

семената посях края на февруари. Разсада го посадих към 25 април в градината и завивах с найлон.
Първото Чери брахме на 12 юни. Черитата са ми без сорт-просто пише на пликчето със семена "Чери".. Laughing Купих ги на порции -една част от Метро, а друга от агроаптеката до нас. Нямат разлика според мен-тези от Метро са малко по едри, но може би просто ги наторих повече -не помня.

Черитата са вкусни много-децата ги берат и ги лапат веднага като бонбони.

Милянките са ми много симпатични-кръгли и червени, самото растение е ниско, храстовидно и по мои наблюдения много устойчиво.
Днес откъснахме първата Миляна-малко по-малка е от юмрук (макар че има и по-едри)  и много вкусна. Сладка е , не кисела.

Догодина ще засадя основно Миляни.
Имам и сорт Идеал, който насадих на 5-6 май в градината. Станал е почти два метра висок- вързал е много домати, но всичките са зелени. Тях ще ги чакам сигурно Август да се наканят.

Тази година като че ли ще е от доматените...

Последна редакция: вт, 21 юли 2015, 00:57 от Герри

# 457
Гери,   bouquet
Дано е доматена годината, а при нас може би и крушова. Simple Smile Миляната е хвален сорт, ще я опитам догодина, живот и здраве. Ще ми дадат семе за три вида домати - чушко-домат, червено и розово сърце за оранжерията с уверението, че са много добри сортове. Щом в оранжерия в Елин Пелин са узрели, значи има шанс да станат и при мене на закрито.
Хах, най-после заваля! Simple Smile

# 458
Ох, какво съм написала. Не на 12 юни, а на 12  юли брахме черита
Грешка на езика...от...един месец... hahaha

# 459
Ох, какво съм написала. Не на 12 юни, а на 12  юли брахме черита
Грешка на езика...от...един месец... hahaha
Wink   
При Рорик сигурно щяха да станат през юни.

# 460
alys  не е сладка салатата,въобще даже не е сладка.Аз сладко солени,сладко кисели въобще не обичам.

# 461
  • гр.Пловдив
Здравейте градинари!!! От началото на годината редовно ви следя, защото тази година и аз станах градинарка. Малко пишман, но все пак... Като за първа година започнах с какво ли не. Но не всичко се получава, къде поради мои грешки и неопитност, къде поради калпави семена. Аз не се отчайвам де. За голямо щастие на децата и мое имам голям успех с краставиците (корнишони Тести Гриин) уникален вкус, припомних си детските години и спомените за вкусните зеленчуци от баба и дядо. От няколко дена берем и черита също са много вкусни и високодобивни.
Имам обаче проблем с доматите, а аз много държа на тях да станат. В събота като ходихме да поливаме открих поражения от гъсеници по доста от доматите (гъсениците са вгризани в тях). Доматите все още не зреят. От информацията в интернет мисля, че става въпрос за нощенки. С какво да пръскам? Какво да направя?

И още нещо да попитам (то въпроси много имам де) - мога ли сега да засадя тиквички като втора култура? Тези които сях пролетта нищо не стана. Разболяха се мисля от кубинска мана или нещо вирусно, незнам точно, но тиквички няма. Та мога ли сега да сея наново.

Последна редакция: вт, 21 юли 2015, 17:16 от sunny_shine

# 462
  • София/Варна
sunny_shine добре дошла сред градинарската общност. Аз съм в твоя колектив - т.е. пишман градинар, че нещо нямам много време за градината. Повече и се радвам и малко успявам да се грижа.

за тиквичките дават, че вегетационния период е около 2 месеца. Но според мен трябва яко поливане,за да поникнат и тръгнат, то и после си трябва поливане де.

За доматите може да е нощенка или тута абсолюта. Но и за двете идея си нямам с какво се пръска и дали има спасение.

# 463
  • гр.Пловдив
Gerundiq Гъсеничките са големки не мисля че е Тута. От набързо прочетеното в нета за борбата с нощенките, а и с Тута абсолюта е неравна - ние губим те печелят.

# 464
  • София/Варна
Ще се включат и по-образовани от мен, ще дадат акъл. Но е добре като имаш възможност да качиш снимка, за да поставят по-точна диагноза. Аз миналата година докато се чудех какво ли е и оскубах всички домати след 1 седмица. Беше пагубно. За сега държат, но всяка сутрин има роса все едно е валял дъжд. Ще видим какво ще излезе.

Общи условия

Активация на акаунт