Православието като начин на живот 5

• 49 542
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
Myriam, статията е превод от руски до колкото видях, тъй като сега не мога да отворя линка от работа.

# 511
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
за съжаление източниците, които също се ползват, са крайни и със същото съдържание и послание като собствените текстове, но разбира се това е мое мнение

# 512
за съжаление източниците, които също се ползват, са крайни и със същото съдържание и послание като собствените текстове, но разбира се това е мое мнение
+1

# 513
Здравейте!
Съжалявам, че така нахлувам в темата, но никъде не можах да открия дали е  разрешена употребата на алкохол през сирната седмица и на Сирни Заговезни. Ще бъда много признателна, ако някой ми помогне с информация по този въпрос (може и на лични)! Извинявайте още веднъж и хубав ден на всички!

# 514
vickito, в тази тема се обсъжда поста.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=894069.0
Полезна е, споделяме и рецепти. Виж я когато можеш. В първият пост има хубав календар с постните дни и вида разрешена храна.
През тази седмица може да се употребява вино.

# 515
Отдавна не съм писала , седмичните теми като че ли не вървят, но днес влизам с конкретна .
Искам да чуя вашето мнение.Носите ли мартеници и подарявате ли на вашите близки? Разбирате защо го задавам сега, навън е пълно със сергии с мартеници. Лично аз  всяка година правя сама за близките си , но тази статия ме кара да се замисля.http://bulgarskireporter.com/weekend/74-vyara/711-otetz-bozhidar … nosyat-martenitziИскам вашето мнение.

# 516
Темата за мартениците мен също ме интересува.

# 517
  • по пътя
Да, разбира се .Нося мартеници, купувам, правя, подарявам. Не разбирам противоречието? Дилема няма за мен, освен измислена от някого, за задоволяване на някакви интелектуално-псевдофилософски щения.Заради точно такива неща храмовете ни са все по-празни, особено от към млади хора.Абсурдни неща просто, далеч от реалния живот на 99% от християните.

# 518
  • София
 Последните години приемам и подарявам мартеници, но просто за да не обидя близките си хора и защото това е стара българска традиция. Вече не мога да приема, че конци- бели, червени и каквито и да било, могат да ни донесат здраве и късмет. Има противоречие между езическите вярвания и суеверието от една страна, и чистата вяра в Господ от друга. Не можем да вярваме както на нас ни е комфортно и лесно и да очакваме спасение. Но пък в никакъв случай начинът не е да осъждаме- младите хора ще бъдат повече в храмовете , когато видят там и от миряни, и свещенослужители повече любов, дори да носят мартеници, червени конци със сини мъниста и т.н.  Но все пак трябва и да влязат в храма  Simple Smile
  Lunno momi4e, "интелектуално-псевдофилософските" неща не са препоръчителни за вярващия човек, наистина  Simple Smile. Повечко простота и по- малко философстване.  Heart Eyes

# 519
  • В царството на игрите:)
Никога , ама никога не съм слагала мартеница с идеята, че ще ми носи късмет и здраве. Това за мен е просто символ на пролетта и традиция, която ни различава от всички други народи! Аз също не виждам противоречието и даже се дразня, когато се заорава в тази тема на високо философско ниво! Излишно е!

# 520
milmich ,Надето Simple Smile И аз я свързвам с традицията , никога не съм мислила ,че  се носи заради късмет и здраве. Както не разбирам носенето на червени конци .Затова поисках и вашето мнение  именно заради статията.

# 521
Аз също мисля, че храмовете ще се напълнят с млади и не дотам млади хора, въобще с хора от всяка възраст и социално положение, ако последните, влизайки видят любов у свещениците и миряните, а не законничество и фалшив морал. Особено неприятна съблазън е разминаването между думи и дела, както и религиозната манипулация. Доскоро мислех, че последното е типично и характерно за религиозните секти, но се убедих, че го има и сред православните, но всичко си е до човека и всеки си носи отговорността, особено тези, на които е възложено да пасат стадото. Ние не сме тези, които съдят и нямаме право, но сме длъжни да се пазим от вълците в овчи кожи.
Относно мартениците, аз също считам, че е езически символ, но ако ми подарят, няма да правя проблем. Няма и да си поставя мартеница, за да ме опази от уроки, защото не вярвам в това, както и не вярвам във врачки, екстрасенси, хора, предсказващи бъдещето и зодии. Никога не съм носила червен конец, понеже вярвам, че моята защита е от Господ и с молитвеното застъпничество на Божията Майка Света Богородица. Но ако ми вържат мартеничка, ще я приема от уважение към подарилия я, а не за да ми носи здраве и късмет. Също така, имам двама племенници, съпругът ми също, считам, че на дечицата следва да подарим, за да се радват. Техните родители да си преценят какво да им обяснят. Ние можем да изразим нашите вярвания пред родителите им, но те си възпитават децата и ние нямаме право да се месим.

# 522
За мартениците: вкъщи мартеници не подаряваме и не носим. Но никога, ама никога, не бих отказала да ми вържат мартеничка. Така уча и децата: ако им подарят, да приемат с радост, но после много скоро сваляме мартеницата и не я окачаме по цъфнали дървета. Одобрявам носенето на мартенички с цел да се зарадват дечицата, иначе излиза, че и нас ни е толкова страх от белия и червен конец, колкото невярващите от болести, та си слагат мартеничка. А и си представям какво ще си каже един невярващ или невъцърковен човек, ако му заобяснявам защо не може да ми върже мартеницата: "От много ходене на църква почва да му хлопа на човек дъската!" Трябва да се внимава.

А аз защо знам, че по време на пост, ако се разрешава олио, се разрешава вино? Така съм запомнила: "вино и елей."

Малко късно се включвам, но нещо не ми излизахте в новите отговори по темата.

# 523
  • Пловдив
Момичета, минавам през разни "размисли и страсти".  Confused Та, моля ви, дайте вашата дефиниция (може и по-просторна) на това, как виждате/разбирате/мислите ДОБРИЯ ХРИСТИЯНИН....

# 524
Върти се една тема "Носите ли мартеници" и там се наежват срещу всеки, който спомене, че е езически ритуал. Позволявам си да цитирам мнението на една съфорумка, която не познавам, но много ми допадна. Дълго е и го скривам
Скрит текст:
Цитат:"Споделих си мнението за цвят, но явно е сектантско някой да не иска да бъде част от комерсиален, езически ритуал с неизяснен произход.

Интересно впечатление прави, че единствено неносенето на мартеница от християнски съображения предизвиква най-големите полемики и повдигане на вежди. Повечето не сте особенно смутени от факта, че трябва да приемате и връзвате мартеници на хора, които не понасяте, че много хора, на които ще си вържете мартеницата ще я махнат същата вечер защото самите те не понасят да носят или пък, че ще получите 40 мартенички от Китай или такива със синьо турско око.  Важното е да се спазват традициите!

Проблемът ми с традициите е, че когато не спазваш всички ти просто не спазваш традициите и това е. Не можеш да казваш, че традициите трябва да се спазват и да не спазваш дати,  да не спазваш пости, да не си закичваш вратата с върбови клони, да не заколваш петел на Петльов ден и КУП други неща, на които никога няма да смогнете.

Не ходя на църква и отричам православните ритуали (взаимствани от езичеството). Не правя нищо на Коледа и Великден, но и не съм лицемер, както повечето тук, които сами си избирате какво да спазвате (според както ви е удобно) и какво не, и сочите с пръст тези, които не спазват определено нещо. Които не носим мартеница сме по-малко българи и повече фанатици и сектанти.

Умилително е да се гледаме българи с мартеница в чужбина, нали? Е, и какво от това? И аз съм била българка в чужбина, и въпреки че българите лесно се забелязват през март, това не означава, че се мразят по-малко. Най-много да спрат да говорят на български, ако видят някой на опашката пред тях с мартеница на ръката или на връхната дреха.

Забавно е, как всички станахте българи за 3 дена в началото на месеца, а има много повече начини да бъдеш "по-българин" (както някой се беше изразил по-рано). Колко от вас купувате български храни, ползвате българска козметика, носите български дрехи? Сигурно по-малко от колкото носите мартеници от Китай.

Да не говорим за българските качества, които са направили българина БЪЛГАРИН. Те са изчезнали вече и това си проличава по отношението ви към вярата  (и то християнската вяра) на другите. Това, което ще напиша е по повод лепенето на етикети като "сектант", "фанатик" и тн.

Разбирам че най-лошото нещо, което може да се случи на децата ви е някой да им подарява библии (флаерите за <име на чалготека тук> са ок), но следващия път когато правителството реши да махне стихотворение като "Даваш ли, даваш, балканджи Йово.." от учебниците или реши да захароса историята за Баташкото клане, вместо да скачате като ощипани моми (както и сега направихте), се замислете защо им е на децата ви да учат за подобни фанатици и сектанти! Да, хората може би са носели мартеници и са спазвали традиции - толкова са знаели, така са правили. Не са имали библии на нощното си шкафче и не са можели да гугълнат езическите ритуали. Не вярвам Бог да им го е считал за неправда или грях. В никакъв случай! Но когато някой се е опитал да им наложи друго нещо и друга вяра са били готови да се разделят с близките си и главата си дори. Това може, нали? Но в днешно време да имаш библия и да се образоваш и да знаеш каква е официалната ти вяра ( или поне на хартия) и какво проповядва ТЯ, а не какво си чул през разваления телефон е сектантско и фанатизъм (изключвам, хора, които се считат за атеисти, те не са длъжни да четат, както и да празнуват Коледа и Великден Laughing).

Нека да не бъдем лицемери, защото ако тогава сме били под турско робство, днес под какво сме? Не сме ли роби на масова чалгализация, кич, комерс, липса на ценности и устои, липса на образование и грамотност - светска и християнска, липсата на всичко, което е било истински българско.

Носете си мартениците, пак казвам, ТОВА Е НАЙ-МАЛКИЯT проблем - не налагам своето неносене и не мисля, че всички трябва да спрат да носят. Споделих мнението си за цвят, но явно в тази тема на повечето всичко им е бяло и червено (или като всяко чудо през поне първите три дни). Други цветове не може!

Не е въпросът в мартениците, носете си ги със здраве, наистина! Но ако сте от тези, които твърдите, че вярвате в Бог знайте, че Той ви дава здраве и няма нужда да правите друго освен да вярвате и наистина "да имате любов в сърцата си", както една потребителка се изрази! Но защо не приемате, че някой не може да живее като вас и започвате да се подигравате и да лепите етикети? Това е по-притеснително."

Общи условия

Активация на акаунт