Православието като начин на живот 5

• 49 471
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Много приятна новина и страхотна идея bouquet!
Благодаря, ще се запиша и ще очаквам нови заглавия.

# 616
Извинявам се за състоянието на аудиобиблиотеката.

в момента правя страница във Фейсбук за български аудиокниги, когато я направя, в нея ще съобщавам за новите постъпления. Иска ми се да оформим нещо като „Общество на говорещата книга в България“, където да споделяме желания за аудиокниги, да записваме и споделяме това, което ни харесва.

Няма нужда от извинения! Толкова много неща сте записали. Срамота ще е да се вторачваме в това, което липсва. Моята идея беше по-скоро simpatikonia, ако иска, да Ви уведоми, че има интерес  към книгата, не да даваме зор.

Чудесно ще е да има такова общество. Наистина не е честно да сме само консуматори. Добре ще е и други хора, според силите си, да се включат със собствени записи.

За тежестта на поста, както беше казал някой: "Всичко ни е от главите!" Simple Smile Постни кюфтета, ориз с куркума вместо бъркани яйца... Joy Разбира се, най-доброто е да прекараме това време в покаяние и труд, но вярвам, че Бог е предвидил наградка и за такива като мен, които правят някакво, макар и съвсем мъничко, усилие над себе си.

# 617

За тежестта на поста, както беше казал някой: "Всичко ни е от главите!" Simple Smile Постни кюфтета, ориз с куркума вместо бъркани яйца... Joy
Laughingзнам, че звучи нелепо това с ориза, но знаеш ли колко време се борих Confused И накрая реших, че това е по-малкото зло. Иначе и аз съм против такива неща-като си е казано без кашкавал, да не се замества с вегански, като е казано без яйца, да не се замества... дори с ориз Laughing

# 618
  • Пловдив
Момичета, аз пак с въпрос от моите. Дайте ми вашето тълкувание, моля, на "Почитай родителите си!". Какво смятате, че трябва да включва, в какво и как точно трябва да се изразява тази почит?

# 619
Да почиташ родителите си означава да ги уважаваш, да не ги обиждаш и нараняваш, да се грижиш за тях, ако имат нужда и т.н., пак си зависи от всяко семейство, навсякъде взаимоотношенията са различни и често много сложни.
Естествено не може  да си съгласен с всичко, което правят или казват, само защото са твои родители, а и не е нужно. Нито пък обратното, но за съжаление съм забелязала, че повечето родители, които не са съгласни с живота на доста порасналите си деца продължават да изразяват настоятелно мнението си, да се мъчат да се налагат и да влияят.

Относно постите, много ме развеселихте. Аз съм имала различни периоди в живота си, дни в които без да е пост съм се изхранвала на по едни солети и вечер някаква постна яхнийка, а в други периоди дори нямах сили да постя цял пост. Сега горе-долу това , с което най-много се боря е постоянното чувство на глад (и без да е пост), и на непрестанното желание да си угодя с нещо вкусничко, засищащо и т.н. Обичам да готвя и нещата стават още  по-трудни. Абе чревоугодието е силна страст, пфф  Embarassed

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 14:36 от linskia

# 620
  • Пловдив
linskia, във връзка с твоя пост, не съвсем по темата, но пак е свързано с постигането на цялостно равновесие и с добрата грижа за нас си като скъпоценни Божии творения:
Скрит текст:
Ще си позволя да ти дам една малко по-различна перспектива към постоянното чувство за глад и храненето. Постоянно чувство за глад има, когато човек не се храни оптимално, с подходящите храни, и когато съществува хормонален дисбаланс (който може да не намира изява в заболяване в обичайния смисъл на думата, но да си е там). Под неподходящи храни имам предвид високовъглехидратни храни (каквито се консумират обичайно и по време на пост). Причините за това се крият чисто и просто във физиологията на тялото и в начина, по който въглехидратите му въздействат и се обработват (кръвна захар, инсулин, ала-бала, да не навлизам сега в детайли...). Най-просто казано, когато човек яде основно въглехидратни храни, е нормално да огладнява по-често. Освен това въглехидратните храни, включително така хвалените зърнени, действат върху мозъка буквално като наркотици и са пристрастяващи, затова и толкова трудно се отказват.Казвам го като бивш "хлебохолик". От личен опит мога също да споделя, че след като направих промени в храненето си през последните 3 години, вече не съм постоянно гладният човек, който смята, че е лаком и че нещо е бъгнат, затова е постоянно гладен. Така че чревоугоднически, чревоугоднически, но при оптимално нахраненето тяло (снабдено с достатъчно протеин, с добри мазнини и с не много въглехидрати), чревоугодничеството се регулира така добре, че лакомията изчезва и човек е добре нахранен и щастлив, съответно няма нужда от воля и въздържание....Подавам тази информация за размисъл, нищо че не е по темата.
Постът е отделно тема, той така или иначе включва строги правила, които няма как да бъдат заобиколени...Говоря за останалата част от времето, когато не се пости... Peace, а и по принцип, така да се каже...
Също постоянният глад може да е свъързан с емоционално хранене - човек несъзнателно се утешава с храна, запълва някакви празноти в себе си чрез храната, търси комфорт за душата, като за минути си осигурява комфорт за тялото...Заслужава си да се помисли в тази посока също!  Hug
Извинете за отклонението все пак!  Blush

# 621
Yulinga"От личен опит мога също да споделя, че след като направих промени в храненето си през последните 3 години, вече не съм постоянно гладният човек, който смята, че е лаком и че нещо е бъгнат, затова е постоянно гладен. Така че чревоугоднически, чревоугоднически, но при оптимално нахраненето тяло (снабдено с достатъчно протеин, с добри мазнини и с не много въглехидрати), чревоугодничеството се регулира така добре, че лакомията изчезва и човек е добре нахранен и щастлив" - с една дума-"дайте ми пържолка/яйце, риба/ и салатка и аз ще обърна света" Laughing- ама през поста как да е добре нахранен и щастлив, ми кажи Laughing

# 622
Не е тук мястото да разискваме, но ми се ще да поясня какво е имала пред вид yulinga.
Скрит текст:
Добрите протеини и мазнини не се съдържат само в месото и яйцата. Могат да се открият в големи количества в ядки, бобови, а и някои зеленолистни също. Съвсем малко трябва да се потруди човек, за да намери информация за състава на продуктите, които консумира.
Балансът в организма и чувството за ситост наистина са неразривно свързани.
От личен опит мога да потвърдя всяка дума на yulinga. Това са общи правила, такива които важат за всеки един организъм.

# 623
Не е тук мястото да разискваме, но ми се ще да поясня какво е имала пред вид yulinga.
Скрит текст:
Добрите протеини и мазнини не се съдържат само в месото и яйцата. Могат да се открият в големи количества в ядки, бобови, а и някои зеленолистни също. Съвсем малко трябва да се потруди човек, за да намери информация за състава на продуктите, които консумира.
Балансът в организма и чувството за ситост наистина са неразривно свързани.
От личен опит мога да потвърдя всяка дума на yulinga. Това са общи правила, такива които важат за всеки един организъм.

Мда.
Скрит текст:
Но месото си е месо, яйцето си яйце и сиренцето си е сиренце
Скрит текст:
миличкото то! Crazy
,колкото и да се залъгваме. То за това си е постът, де.Смятам, че само този, който не е постил/ с изкл. на болните, разбира се/, не може да разбере истинската радост на празника, защото тя е не само духовна, но и свързана с храната;Смятам, също, и, че ако човек не е напълно убеден, че трябва да пости, а го прави, защото така трябва, а вътрешно се бунтува и роптае, то - по -добре да си яде.

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 16:23 от Nil desperandum!

# 624
  • Пловдив
Цитат
през поста как да е добре нахранен и щастлив
ЖДК е дала добър отговор на този въпрос.  Peace Преди време имаше една потребителка, която постеше, при това със съвсем промислено и умереновъглехидратно меню. Съответно беше споделила с колко по-малко храна се засища и как не е постоянно гладна както други години, когато е карала поста си основно на ориз, картофи, хляб с лютеница и т.н.

Казах и пак ще кажа, че изказването ми беше общо, не само във връзка с поста, а по-скоро с чревоугодничеството, лакомията и т.н. (които са проблеми на всяко време, не само на постите).  Wink

# 625
И аз съм съгласна с yulinga и Жени.

Трябва да имаме и малко култура на хранене - да знаем нуждите на тялото и в кои храни се съдържат необходимите за оптималното му функциониране вещества. Човек спокойно може да живее дълго време без месо, мляко и други животински продукти. Много хора избират този начин на живот съзнателно (няма да коментирам мотивите им), а ние - за известен период от време и то със съвсем други мотиви. Би трябвало да имаме сили да издържим.

Знаем, че "не само с хляб живее човек", но все пак и хлябът е от значение. А под "хляб" в случая се има предвид материалната храна. Останалото  е в психологическата нагласа на човека, в схващането, че не живеем само за да ядем, в съпротивата на консуматорската нагласа около нас и в нас.

# 626
  • В царството на игрите:)
Сега горе-долу това , с което най-много се боря е постоянното чувство на глад (и без да е пост), и на непрестанното желание да си угодя с нещо вкусничко, засищащо и т.н. Обичам да готвя и нещата стават още  по-трудни. Абе чревоугодието е силна страст, пфф  Embarassed
Това ми е много познато и даже ме разсмя, защото се познах в написаното Embarassed
Според мен проблема е, не че сме гладни защото постим, а защото сякаш очакваме да сме гладни поради тази причина.
- Аз постя и трябва да хапна и това и това..... Случва ми се да ям не защото съм гладна, а защото просто съм лакома. Аз не обръщам много внимание но тази грях - чревоугодието, но май трябва, че  ме препъват тези неща без да се усетя...

# 627
  • София
Момичета, аз пак с въпрос от моите. Дайте ми вашето тълкувание, моля, на "Почитай родителите си!". Какво смятате, че трябва да включва, в какво и как точно трябва да се изразява тази почит?
  Много хубаво говори по този въпрос архим. Серафим Алексиев в "Нашата любов"- беседи по 10- те Божии заповеди. За съжаление в нет-а книгата я намерих само преснимана,  ако искаш ще ти пусна линк.

# 628
Laughingзнам, че звучи нелепо това с ориза, но знаеш ли колко време се борих Confused И накрая реших, че това е по-малкото зло. Иначе и аз съм против такива неща-като си е казано без кашкавал, да не се замества с вегански, като е казано без яйца, да не се замества... дори с ориз Laughing
Скрит текст:
О, не съм искала да те упрекна. Simple Smile Познавам свещеници, духовни хора, които си хапват калмар и го описват така: "Все едно си режеш филенце." Да не забравяме, че Бог търси преди всичко да не даваме на лошото, което е в нас, да излиза извън нас и да прави поразии. Разбира се, Той също така очаква да се стремим да надрастнем това, да бъдем съвършени, но пътят към съвършенство не винаги върви гладко.

От личен опит знам, че yulinga е права! И за въздействието на храната на хормонално ниво, и за емоционалния глад.
Скрит текст:
Четох статия на един японски професор за дълголетието. Той казва така: "Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не да ядем и да спим много
(...)
Всички помним, че като деца сме имали толкова забавления, че често сме забравяли за съня и храната. Мисля, че и възрастните трябва да живеят така – не е необходимо да се изтощавате със строги правила за вечеря и час за лягане."
http://www.diana.bg/beztsennite-saveti-na-edin-103-godishen-pr/# … woc1S20bgvuGaZ.99
Както се казва, примерите са навсякъде около нас.

yulinga, да почиташ родителите си според мен значи да се отнасяш към тях с любов, търпение и уважение. Мисля, че и тук, както в отношенията ни с всички хора важи правилото: "Не прави на другите това, което не искаш да правят на теб" (твоите деца един ден). Я, Надето е писала междувременно.

Nil desperandum,
Скрит текст:
 Joy ама, че обяснение в любов към "сиренцето, миличкото, то!" Веднъж обяснявах на един приятел, че сусамът замества сиренето, а орехите - месото. И той вика: "Орехи на шишче, нали!?" Wink

FiloTea, снощи слушахме в колата "Отец Арсений" и там се спомена молитвата по взаимно съгласие. Сетих се веднага за теб:
Скрит текст:
стр. 365 Може да се чуе пълният текст тук: http://petkohinov.com/audioknigi/otec_arsenij/o.arsenii-1-09.mp3
"Особено много разказваше за силата на съвместната молитва по взаимно съгласие и си спомни как няколко пъти в лагера се е молил за спасението на свои приятели, а седналият с нас на масата отец Алексей (...) каза:
- Отец Арсений! А нашето спасение в карцера, когато съвместната молтва направи чудо?
Спомням си думите на о. Арсений, че молитвата на двама или трима души, уговорили се да молят за едно и също - ако произтича от дълбока вяра и чисто сърце - винаги е силна пред Господа и Божията Майка."

# 629
mama Barba, благодаря  bouquet С интерес изслушах историята Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт