Православието като начин на живот 5

• 49 011
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Я, кой провокирал скандала пак Горан Благоев... Ако и вашата цел е да ни скандализирате- не е това мястото. Мисля, че затова сте тук. Защо иначе ще вадите като фокусник от ръкавите си разни болни въпроси. Когато с единия не се получава, вадите друг.  Няма място за фокуси тук. Ние на фокусници не вярваме. Бог да ви помага.

# 706
Кому е нужно това ...

# 707
Разделяй и владей! На кого наистина?

Винаги ми е било странно защо хората желаят да имат власт и то само с половината от това, което носи тя.

# 708
Вижте сега. Аз съм от Пазарджик. Знам доста неща от кухнята. Наистина дядо Николай пипа твърдо и не приема да му се казва как да си гледа работата и какви решения да взима.
Скрит текст:
Но хората просто като папагали повтарят това, което са чули (не се знае от кого и дали може да бъде доказано), поддават се на емоциите си и не преценяват рационално ситуацията. За случая със защитата на възрастния свещеник в Асеновград имам мнение и то не е в полза на въпросния отец. Колко още години ще може да служи? 10? 20? 30? После на кого ще остави енориашите си? Сигурно е добър свещеник, но в случая постъпва според човешката правда и забравя как е редно да постъпим по християнски. Един добър свещеник ще приеме решението на владиката като Божия воля и ще се постарае да успокои духовните си чада. Между другото, въпросният певец от храма в Асеновград ще бъде даден под съд, че разпространява неверни слухове за приемане на суми в хиляди за ръкоположение на свещеници. Познавам лично всички свещеници, които са ръкополагани в последните години в нашия град. Абсурдно е!!!

За зарята:
Скрит текст:
тя беше нещото, което се навира в очите на широката аудитория. Гледах прякото предаване от Ал. Невски и Г. Благоев се изказа умерено, разумно, че такава заря не е нещо необичайно за гръцката църква. Тогава на живо не го отрази изобщо като скандално. Скандалните неща са се случили в храма по време на служба и те са свързани с нарушаване на свещените канони от страна на г-н Дионисий. Но това не се разяснява на хората. Говори се за фойерверки, които може и да не се правят на въпрос, а се мълчи за нарушаване хилядолетните традиции за отслужване на света Литургия по канона.

cure, pазберете веднъж за винаги, че не бива да вярваме на новините.  Peace Почти всичко се изопачава, почти всичко служи на нечии интереси. Моя позната пътува много. Беше в Япония показват ми цъфнали вишни по телевизията. Пиша й: "Блазя ти!" А тя: "Вишните са прецъфтели, само небостъргачите са тук." Беше в Париж: "Наводнения и стачки" А тя: "Всичко е нормално, няма сериозни проблеми."

# 709
Вижте сега. Аз съм от Пазарджик. Знам доста неща от кухнята. Наистина дядо Николай пипа твърдо и не приема да му се казва как да си гледа работата и какви решения да взима.
Скрит текст:
Но хората просто като папагали повтарят това, което са чули (не се знае от кого и дали може да бъде доказано), поддават се на емоциите си и не преценяват рационално ситуацията. За случая със защитата на възрастния свещеник в Асеновград имам мнение и то не е в полза на въпросния отец. Колко още години ще може да служи? 10? 20? 30? После на кого ще остави енориашите си? Сигурно е добър свещеник, но в случая постъпва според човешката правда и забравя как е редно да постъпим по християнски. Един добър свещеник ще приеме решението на владиката като Божия воля и ще се постарае да успокои духовните си чада. Между другото, въпросният певец от храма в Асеновград ще бъде даден под съд, че разпространява неверни слухове за приемане на суми в хиляди за ръкоположение на свещеници. Познавам лично всички свещеници, които са ръкополагани в последните години в нашия град. Абсурдно е!!!

mama Barba ,
нещата винаги имат две страни. Но съм съгласна с теб, че не трябва да се подхожда емоционално към подобни случаи.

Скрит текст:
Присъствала съм на епископска хиротония неведнъж и внимателно съм слушала всички обещания, които дават кандидатите пред Бога. Отговорността на епископите е голяма, а и не ми се мисли какъв отговор ще дават на Пастиреначалника на Страшния съд... Защото ще ги съди Този, Който положи душата Си за всички и ще иска от тях отговор за всяка погубена душа.

Страшна е отговорността им, но дали изобщо я осъзнават, защото сме свидетели колко млади, зелени  и неподготвени за това служение са повечето от кандидатите, но пък с големи амбиции за слава и власт... Това е факт. Ние само сме свидетели на последиците от недообмислените хиротонии. Сигурно това се случва по Божие допущение, но със сигурност и ние носим вина за това - къде с мълчание, къде с примирение пред злото и несправедливостта, къде от страх или криворазбрано смирение, вместо да се говори и изобличи злото, когато е нужно. Но ясно е, че всички малко или много сме пристрастни, и че единствено Бог може да отсъди справедливо.

На епископът (митрополит) е дадена голяма власт, но и голяма отговорност.
От една страна той тържествено обещава, че никога няма да действа под давление на тълпата, а решенията  му винаги ще имат за свое основание каноните на Църквата. В това отношение съм съгласна, че епископът трябва да има за коректив на решенията си единствено правилата на Вселенските събори и разбира се съвестта си. В конкретният случай обаче няма от страна на народа опит да се накара епископа да извърши нещо противно на църковния закон. В това отношение нищо не му пречи да чуе какво искат да му кажат хората. Може би, ако беше имал навика да се вслушва в мнението на хората или поне да го уважава, нямаше да се стигне до подобни протести и ескалация.

Защото освен администратор митрополитът е преди всичко и пастир, т.е. водач на словесните овци (т.е. хора) и би трябвало да намери начин да общува с тях като с хора, да зачита мнението им, да ги уважава, особено по-възрастните от него, а не да действа като църковен апаратчик или диктатор, над когото е само Бог.

Колкото до конкретния случай, съмнявам се всичко да има за цел да се помогне на възрастния свещеник в обслужването на енорията. Неприятно ми е да го кажа, но явно тук интересите са предимно финансови...

Покрай този случай имах възможност да чуя и мнението на хора, които не са въцърковени. Не обичам особено тази дума "въцърковен", защото в повечето случаи се употребява с претенция и самочувствие - от хора, които смятат, че са нещо в Църквата само затова, че ходят всяка неделя на литургия, и че се изповядват и причастяват редовно ... А това, съгласете се,  изобщо не е гаранция за духовност, освен може би за фарисейския тип такава.  

Та мнението и на хората, които са по-далеч от църковния живот, и които съдят чисто по човешки, са възмутени от начина, по който събратята му свещеници и митрополитът му се отнасят към него, предвид почтената му възраст... И нямам предвид само декларацията, която той е бил принуден да подпише. Който не е имал възможността да прочете т.нар. Писмо на свещениците от Пловдивска епахрия до Н.В.Митрополит Николай, в която остро се осъжда поведението на техния събрат, нека я прочете (качена е на сайта на Пловдивска Митрополия). Аз лично изпитах огромно неудобство от това писмо. Няма смисъл да обяснявам защо. Моля, прочетете...

П.П. Без съмнение това "Писмо" е било подписано единодушно от всички свещеници. Излишно е да обяснявам защо. А всъщност тъкмо това "защо" обяснява всичко.

# 710
  • Пловдив
Може ли някой, моля, да ми каже дали отнякъде мога да си сваля "Мисли за доброто и злото" на Св. Николай Велимирович?  Hug

# 711
Здравейте!Толкова съм щастлива,че ви открих....
Съвсем скоро открих истинския път към Бог(Православието)....И от известно време се чувствам толкова сама с вярата си,тъй като почти нямам близки,които да са истински православни...с които да мога да споделям нещата,които ме вълнуват..Тепърва започвам да ви чета..
P.S.За първи път се регистрирам във форума,ако някъде греша се извинявам  Simple Smile

# 712
Добре дошла, Антония! Чети, питай, споделяй. Тъкмо ще живне темата. Simple Smile

# 713
  • В царството на игрите:)
Добре дошла, Антония! Чети, питай, споделяй. Тъкмо ще живне темата. Simple Smile
Явно темата е в лятна ваканция Grinning ано не разочароваме новодошлите:)))

# 714
  • София
Явно темата е в лятна ваканция Grinning ано не разочароваме новодошлите:)))

Ние знаем всички отговори на въпросите, но не знаем точните въпроси. (стара еврейска пословица)
Затова чакаме въпросите. И докато ги чакаме да ви питам, смятате ли хората вече почнаха да разбират как да се държат в храма по време на светата литургия.

# 715
  • София
Някои са разбрали, други- не. Някои се учат, други не искат- мислят,че си знаят . Трети пък, въобще не мислят. Разнообразие  Simple Smile. Вчера на Литургията ми направиха впечатление мъж и жена, които очевидно не знаеха как да се държат на такава служба. Сигурно рядко стъпват и в църквата. Просто им личеше. Някак си стояха, като в небрано лозе. Но слушаха внимателно. Като ги погледнах в очите, видях много повече смирение, отколкото в повечето от редовно посещаващите храма. Останаха до края, изслушаха дългата проповед и имаше нещо радостно и светло в тях.Зарадвах се за тези хора, надявам се вече често да ги виждам на службите. По- лошо е човек да знае много, да има правилно външно държание, а отвътре да е студен. Да пази Господ да не изпадаме в такива моменти. Не, че няма излизане, но е тъмно и трудно.

# 716
  • където мечтите се сбъдват
Някои са разбрали, други- не. Някои се учат, други не искат- мислят,че си знаят . Трети пък, въобще не мислят. Разнообразие  Simple Smile. Вчера на Литургията ми направиха впечатление мъж и жена, които очевидно не знаеха как да се държат на такава служба. Сигурно рядко стъпват и в църквата. Просто им личеше. Някак си стояха, като в небрано лозе. Но слушаха внимателно. Като ги погледнах в очите, видях много повече смирение, отколкото в повечето от редовно посещаващите храма. Останаха до края, изслушаха дългата проповед и имаше нещо радостно и светло в тях.Зарадвах се за тези хора, надявам се вече често да ги виждам на службите. По- лошо е човек да знае много, да има правилно външно държание, а отвътре да е студен. Да пази Господ да не изпадаме в такива моменти. Не, че няма излизане, но е тъмно и трудно.
Aз също не зная точно как да се държа в храма.Никой не ме е учил.Както знаете в училище не се изучава вероучение.Просто седя и слушам.Но ходя с голямо желание,макар и не всяка неделя.

# 717
Ето тук е описано какво точно се прави на Литургията:
http://www.pravoslavieto.com/bogosluzhenie/pravoslavnoto_bogosluzhenie.htm#gen27

Хубаво е да се прочете, за да се схване смисълът на това, което се случва в Църквата, какво прави свещеника и какъв е смисълът на действията му - всичко е от значение и е важно. Има моменти, в които се стои на колене (или поне прав с наведена глава) - когато се чете Евангелието, Символът на вярата, котаго се пее "Тебе поем" и особено на "Отче наш". Силно препоръчвам да се прочетат книгите "Вяра, Надежда и Любов" на Архимандрит Серафим и "Закон Божи" - там е описано на много достъпен език всичко, което е нужно да знае православният християнин - много полезни книги.

# 718
  • където мечтите се сбъдват
Ето тук е описано какво точно се прави на Литургията:
http://www.pravoslavieto.com/bogosluzhenie/pravoslavnoto_bogosluzhenie.htm#gen27

Хубаво е да се прочете, за да се схване смисълът на това, което се случва в Църквата, какво прави свещеника и какъв е смисълът на действията му - всичко е от значение и е важно. Има моменти, в които се стои на колене (или поне прав с наведена глава) - когато се чете Евангелието, Символът на вярата, котаго се пее "Тебе поем" и особено на "Отче наш". Силно препоръчвам да се прочетат книгите "Вяра, Надежда и Любов" на Архимандрит Серафим и "Закон Божи" - там е описано на много достъпен език всичко, което е нужно да знае православният християнин - много полезни книги.
Благодаря,ще се поинтересувам.

# 719
  • в огледалото на живота
Силно препоръчвам да се прочетат книгите "Вяра, Надежда и Любов" на Архимандрит Серафим и "Закон Божи" - там е описано на много достъпен език всичко, което е нужно да знае православният християнин - много полезни книги.
Има ли откъде да се изтеглят за четене?

Общи условия

Активация на акаунт