Православието като начин на живот 5

• 49 023
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Благодаря на Господ за решението на нашите владици. С цялата си душа чувствам, че е правилно. И те, и патриарх Неофит отново доказаха, че са ДОСТОЙНИ!

Често си задавам въпроса дали Горан Благоев е църковен човек, който се изповядва и причастява. Когато коментира преките предавания от "Св. Александър Невски" говори много хубави и смислени неща. Но в предаването си открито залита към икуменизъм и пренебрегва Православието за сметка на други християнски деноминации.

За решението на Св. Синод. Мнението ми е, че наистина се случва да сгафят, но това решение за мен твърдо не е гаф. Тепърва решението на митрополитите ни ще намира подкрепа не само в страната, но и извън нея. Така мисля аз.  Peace

Аз мислех, че ще обсъждаме мирно и тихо, но започва да замирисва на трол в темата...  Sad
Познавам Горан Благоев покрай работата си. Той е въцърковен, изповядва се и се причастява, доколкото знам, заедно със семейството си. Изживява се като православен. Но страда много от своята болезнена гордост и суета. Егото му е прекалено голямо и като че ли над всичко. Няма никакви авторитети за него. Гостите, които кани са подобни на него- много човешки мъдрувания, самоизтъквания и никаква вяра, камо ли смирение. Просто Господ го няма там. Много ми е мъчно. Тези хора- и Горан Благоев, и Калин Янакиев, и нашия трол тук, имат нужда от много молитви. Дано Бог да им помогне, да ги упъти и да ги спаси от гордостта им. Защото знаем тя накъде води...

# 691
Благодаря ти за отговора, Наде Simple Smile !
Малко емоционално приемам това, което споделяш за Горан Благоев. Вярно е, че всички ние имаме някакви недостатъци. Аз самата не се считам за пример за добър християнин, но  когато човек е на такава отговорна позиция да формира мнението на цял един народ, в голямата си част невъцърковен и невеж, е редно много да внимава какво послание ще отправи.
Много точно описваш предаванията му. И на мен ми е едно сухо и объркано от тях. Много често се стига до там да се обади зрител, който да върне фокуса на дискутираните теми върху духовното, а не върху академичното.
И все пак ми се иска да вярвам, че, щом се изповядва и причастява, има надежда. Simple Smile

# 692
  • София
Винаги има надежда Simple Smile Бог с нас! Наистина и мен много ме смущава фактът, че много хора гледат предаването и освен да ги обърка, то с нищо не помага. Станало е една сцена на осъждане и егоцентризъм. Особено откакто има забрана от Светия синод православни служители да участват в него. Все се надявам, че Господ ще вразуми Горан Благоев и част от екипа му и те наистина ще правят всичко за слава на Бога, а не за своя собствена. Има нужда от такива предавания, бях щастлива, че работя с тях. А сега дори не искам да гледам предаването Sad

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 14:07 от Надето :)

# 693
И аз не съм фен на предаването, но гледам чат-пат. Иначе лично съм го виждала да се черкува и причастява, но то това няма никакво значение, когато си далеч от Бога и всеки ден да се причастяваш, пак може да си в прелест.
Но на мен най-много ми падна в очите с този неприятен репортаж, който подлага на съмнение светостта на владика Серафим.

Но и решението на синода, да не участват свещениците в предаването е  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! А пък е много ОК да си правим заря и шествия, но да изразяваме свободно мнение, нееее, това сигурно е за католиците!

# 694
  • София
...
Но и решението на синода, да не участват свещениците в предаването е  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! А пък е много ОК да си правим заря и шествия, но да изразяваме свободно мнение, нееее, това сигурно е за католиците!

Свещениците бяха използвани от Горан за неговите си цели с неудобни въпроси и преиначаване на изказванията им.

За зарята и шествията те не са на светия Синод, а на Диноисий.

# 695
...

Свещениците бяха използвани от Горан за неговите си цели с неудобни въпроси и преиначаване на изказванията им.

За зарята и шествията те не са на светия Синод, а на Диноисий.

Аз съм на същото мнение! Напълно подкрепям решението православните свещеници да не участват в предаването му, няма смисъл, оказва се, че те са там, само за да наливат вода в мелницата му и всичко което кажат, се обръща срещу тях. От това няма полза никой, а само се правят определени внушения към масови зрител, като целта е да се затвърди недоверието към БПЦ, което зрителят бездруго има към църквата.

# 696
# 697
  • София
Маги ДС, благодаря. Подчертавам заключителния призив от статията:

"Приканвам братята и сестрите в Христа всяка вечер между Възнесение Господне и Петдесетница, в 21.00 ч., да се помолим заедно със следната молитва:

Да се дигне Бог, и да се разпръснат враговете Му и да бягат от лицето Му, които Го мразят. Разнеси ги, както се дим разнася; както се топи восък от огън, тъй и нечестивците да загинат от лицето Божие. А праведниците да се развеселят, да се зарадват пред Бога и да възтържествуват в радост. (Пс. 67:1-4) Да се сбъдне това, което всички светии подкрепят и да се развали онова, което Бог мрази! По молитвите на светите Атанасий Велики, Максим Изповедник, Фотий Велики, Григорий Палама, Марк Ефески, Иустин Челийски, Серафим Софийски Чудотворец и на всички светии да се разтурят козните на враговете Божии и да възтържествува Православието! Амин!"

# 698
Добре де, на това как му се казва:
"След четиридесет години преговори и уточнения между поместните православни църкви, които често бяха твърде мъчителни, в началото на тази година, пак в "Шамбези", бе постигнато съгласие Всеправославният събор най-сетне да бъде свикан. Бе решено това да стане на 18 юни в Богословската академия на о-в Крит под председателството на Цариградския патриарх Вартоломей"
40 г. преговори и уточнения и когато вече всичко е уточнено, всички поместни църкви са се събрали в началото на годината и са се съгласили (вкл. и българската църква) да има събор на 18 юни. Това значи че в началото на годината всичко е било наред и нашите владици са били съгласни да има събор. И изведнъж само две седмици преди датата за която те са се подписали че са съгласни, те казват че нямало да участват. Това какво е, аз нямам думи просто такова поведение да го опиша. Като не искат да е провежда събор, защо са се съгласили в началото на годината. Тогава защо са били съгласни, а сега - не щем вече...
Ама за тях това е разбираемо - като се има предвид обучението им от комунистическите служби, на които са служили едно време, е нормално такова поведение.

# 699
  • София
Добре де, на това как му се казва:
"След четиридесет години преговори и уточнения между поместните православни църкви, които често бяха твърде мъчителни, в началото на тази година, пак в "Шамбези", бе постигнато съгласие Всеправославният събор най-сетне да бъде свикан. Бе решено това да стане на 18 юни в Богословската академия на о-в Крит под председателството на Цариградския патриарх Вартоломей"
40 г. преговори и уточнения и когато вече всичко е уточнено, всички поместни църкви са се събрали в началото на годината и са се съгласили (вкл. и българската църква) да има събор на 18 юни. Това значи че в началото на годината всичко е било наред и нашите владици са били съгласни да има събор. И изведнъж само две седмици преди датата за която те са се подписали че са съгласни, те казват че нямало да участват. Това какво е, аз нямам думи просто такова поведение да го опиша. Като не искат да е провежда събор, защо са се съгласили в началото на годината. Тогава защо са били съгласни, а сега - не щем вече...
Ама за тях това е разбираемо - като се има предвид обучението им от комунистическите служби, на които са служили едно време, е нормално такова поведение.

Ставаш вече досадна (досаден). Писах ти преди, ограмоти се малко и престани да ми натикваш политическите си пристрастия под носа и да ми повтаряш като папагал твърденията на една групичка фанариотски български богослови.

До последния момент и другите църкви вече почват да се чудят за чий им е тоя събор, на който няма да имат право нищо да решават а само показно ще гласуват.

Когато са били в Шамбези синаксиса на патриарсите са се разбрали за едно, после организационния комитет под натиска на константинополската патриаршия преиначава нещата и ще се прави друго. Ми чети бе, просто чети. Прочети мотивите на решението на българския свети Синод, па прочети интервютата на митрополит Гаврил, па прочети решението на Антиохийската патриаршия, па се запознай с мненията на атонските монаси и белким ти просветне малко.

Иди на 11-ти във Ватикана и се моли с папата да събора на православната църква и не ни занимай с неща от които не разбираш.

# 700
Да откажат участие в конкретно предаване - да, това е позиция на св. Синод, но принципно да раздават генерални забрани и да създават табута само затвърждава и без това вялото им влияние в църквата.
А иначе, колкото и невероятно да звучи, да знам че Дионисии е подстрекател на зарята, а кой я одобри??!!

Има някакво задкулисие по повод на оттеглянето от събора, но едва ли ще разберем ние, обикновените хора. Що се отнася до смисъла от това да се състои, мисля че трябва да имаме доверие в разширения синод, но това си е мое частно мнение.

# 701
  • София
Няма задкулисие. Причините се казаха точно и ясно. И освен това, че не са съгласни с някои от точките в предварително написаните и неподлежащи на промяна решения, има и чисто практически причини за отказа от участие. Например таксата от 120 000 евро за участие и начинът, по който са подредени делегациите и който не предполага равнопоставеност. Доста се изписа по тази тема. По другата тема за Дионисий също.

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 23:54 от Надето :)

# 702
  • София
Честито Възнесение Христово!

"В онова време, когато те приказваха за това, Сам Иисус застана сред тях и им каза: мир вам! Те, смутени и изплашени, помислиха, че виждат дух; но Той им рече: защо се смущавате, и защо такива мисли влизат в сърцата ви? Вижте ръцете Ми и нозете Ми: Аз съм Същият; попипайте Ме и вижте; понеже духът няма плът и кости, както виждате Мене, че имам. И като рече това, показа им ръцете и нозете. А понеже те от радост още не вярваха и се чудеха, Той им рече: имате ли тук нещо за ядене? Те му дадоха късче печена риба и вощен мед. И като взе, яде пред тях. И рече им: ето това е, за което ви бях говорил, когато бях още с вас, че трябва да се изпълни всичко, писано за Мене в Закона Моисеев и у пророците и в псалмите.

Тогава им отвори ума, за да разбират Писанията, и им рече: тъй е писано, и тъй трябваше Христос да пострада и да възкръсне от мъртвите на третия ден, и да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете у всички народи, начевайки от Иерусалим; а вие сте свидетели за това; и Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас; а вие стойте в град Иерусалим, докле се облечете в сила отгоре. И ги изведе вън до Витания и като дигна ръцете Си, благослови ги. И както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Иерусалим с голяма радост. И бяха винаги в храма, като славеха и благославяха Бога. Амин."
(Лук. 24:36-53)

# 703
  • София
Да откажат участие в конкретно предаване - да, това е позиция на св. Синод, но принципно да раздават генерални забрани и да създават табута само затвърждава и без това вялото им влияние в църквата.
А иначе, колкото и невероятно да звучи, да знам че Дионисии е подстрекател на зарята, а кой я одобри??!!

Има някакво задкулисие по повод на оттеглянето от събора, но едва ли ще разберем ние, обикновените хора. Що се отнася до смисъла от това да се състои, мисля че трябва да имаме доверие в разширения синод, но това си е мое частно мнение.

В църквата има единоначалие и свещениците се явяват само представители на епископа си и нищо повече. Като такива изпълняват неговата благословия. Забраната за участие в предаването на Благоев беше ясна, мотивирана и абсолютно правилна. Защото някои свещеници от себелюбие и тщеславие са готови на всичко.

НИКОЙ НЕ Е ОДОБРИЛ ЗАРЯТА НА ДИОНИСИИ!

Светия синод на чието подчинение е въпросното лице и Патриаршеската катедрала не е обсъждал и не е взимал решение по въпроса. По повод подмятанията, че Дионисий бил питал патриарха по телефона, това първо никой не можа да го докаже и второ онова лице е безпределно наясно, че негово светейшество такива разрешения не може да дава.

Синода в пълен състав е взел решението за неучастие в събора или поне аз така разбрах.

# 704
Ей го още един от нашите "убавци" дето са начело на църквата ни:

"Митрополит Николай: Няма да си подам оставката
„Няма да си подам оставката”, категоричен беше пловдивският митрополит Николай. Над 900 души се подписаха под искането той да бъде отстранен и срещу него да започне дело, съобщава "Нова телевизия".
Едно от обвиненията срещу него е, че е получавал пари, за да назначава определени хора за свещеници. „Обвиняват ме безпочвено, че съм взимал по 10 хиляди лева, за да ръкоположа свещеник. Това не е вярно”, заяви митрополит Николай днес.
Хората настояват и Светият синод да направи проверка как се е финансирала духовната семинария в Пловдив и дали броят на учениците в нея не е умишлено завишен.
Срещу действията на митрополит Николай днес имаше протест в Асеновград. Над 100 души се събраха пред църквата „Света Богородица-Благовещение”, за да поискат в храма отново да служи отец Тодор. Той беше отстранен с решение именно на пловдивския владика."

Искат си хората ама няма кой да ги чуе...

Общи условия

Активация на акаунт