Великобритания - тема 59 Лятно Морска

• 67 129
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря.

# 286
  • UK
Уф, проклетия ми късмет. Тъкмо си намерих работа, в която съм добра и която върша с удоволствие, и някакви патици се опитват да ми създадат проблем. Честно казано не знам какво да направя. Малко е дълго, но ще споделя.

На работа имам една продавачка в магазина и всички останали са доброволци. Продавачката (Джени) работи три дни, аз работя пет. В началото като започнах, една доброволка (Сю) се опита да ми се прави на важна, да ми крещи и да ме обижда, и след кратък и напоителен разговор тя спря да идва когато аз работя и идва само когато Джени е на работа. Другата доброволка (Алисън), просто реши да не ме харесва. Мисля че ви писах за нея, тази, която се оплака на шефката ми, че не й позволявам да пренарежда магазина. Та оттогава и двете идват само когато Джени е на работа и аз не съм ги виждала. Всеки път като се върна след почивен ден магазина изглежда ужасно и на мен ми писна. Говорих с шефката, тя ми каза какво да правя и аз с цялата си тъпа добронамереност се обаждам на Алисън по телефона. Попитах я кога смята да идва, защото искам да говоря с нея. Отварям скоба да уточня, че исках просто да минем отново през правилата за подреждане на стока, като например картичките трябва да са на стойките за картички, а не навсякъде другаде, или пък тежки вази не се слагат на високи рафове, защото могат да наранят някого. Разговора нямаше да е личен или официален, а нещо, което правя с всички доброволци всеки път, когато забележа, че някой не се справя с нещо. Та тя ми казва, че ще дойде днес за да говорим, пита ме за какво искам да говорим, аз й казах, че очевидно имаме различни мнения за някои неща и искам да ги обсъдим. Тя каза добре и това беше. След пет минути ми звъни телефона, Алисън. Груба и на висок тон ми обяснява, че нямало да дойде днес защото сме щели да бъдем "на моя територия" и аз съм можела да кажа каквото си поискам, и тъй като тя щяла да ми каже неща, които аз не искам да чуя, и аз съм щяла да й кажа неща, които тя не иска да чуе, тя искала да има свидетели на този разговор, а в магазина нямало да има. Защо тя реши да приеме нещата толкова лично, не ми е ясно, както и за какво точно си е представяла че ще си говорим. Аз казвам, че Джени ще работи днес, и тя ми заявява, че Джени нямало да работи днес. И ми казва, че ако искам да говоря с нея, трябвало да отида в нейната къща. Аз отговарям, че това би било безкрайно непрофесионално, и тя започва да ми крещи как аз съм се държала непрофесионално, как съм била груба и не знам какво. Оставих я да се изкаже, най спокойно й казах, че съжалявам, че мисли така, и че от нея зависи кога ще говорим, но за съжаление не мога да позволя да продължава да идв да помага в магазина прди да съм разговаряла с нея. Тя ми тръшна телефона. Аз пиша на Джени да я питам ще идва ли на работа днес. Малко предистория, хазяите й я изгониха от апартамента, в който живее, и тя ме помоли да работя девет дни порд, за да може тя да опакова багаж. Аз се съгласих, работих деветте дни (оказа се, че тя платила на хазяина и не се местила, тоест ей така си е седяла девет дни докато аз работих), и като приключвах последния ден й писах мейл с някои уточнения, пишем си такива всеки път като няма да работим на следващия ден, и между другото й казах да работи четири дни - събота до вторник, и така ще се върнем към стария си график, тя работи понеделник и вторник, аз почивам, и петък сме двете заедно. Обясних, че като имам няколко свободни минути ще погледна да видя колко още дни има да отработва за деветте, в които я нямаше. И съответно аз я очаквам днес на работа. И тя ми отговаря, че нямало да идва днес, понеже вече работила четири дни тази седмица (нашите седмици започват в събота), и имала планове, които няма да разваля за да ходи на работа. Аз уточних, че тя работи четири дни защото преди това почива девет, и ще трябва да си отработи почиването, и тя мис е тросна, че имала планове. Казах й добре, не идвай, но другия път ме предупреди. Винаги съм се отнасяла с разбиване и безкрайно приятелски с нея, и очаквам подобно отношение отсреща.

Та днес отивам на работа и имах един доброволец, който е работил преди няколко дни с тях. Оказва се, че трите говорили зад гърба ми за мен, обиждали ме, Джени се опитвала да накара клиенти да се обаждат в Хед Офис да се оплакват от мен, била съм груба и неприеятна, но нали съм била българка, това обяснявало нещата. освен твоа Джени напълно е игнорирала няколко мейла от моите шефове и техните шефове, относно нови правила за магазина (в резултат на което аз трябваше да си губя времето да й поправям поразиите), напълно е пренебрегнала и изричните ми инструкции Алисън да не пренарежда магазина и Сю да не слага цени, понеже тя слага нереално ниски цени и пак аз трябва да ходя след нея да ги оправям. Освен това не е позволено да отказваме дарения, а тя го прави редовно. Отдавна съм забелязала, че в дните, в които работя аз, магазина получава 10-20 торби с дарения, а в нейните дни 3-5. Просо мислех, че е късмет, а днес разбрах, че тя просто отказвала.

Не мога да разбера, честно. Работиш три дни в седмицата, а не пет дни по половин ден както навсякъде другаде. Получаваш над минимално заплащане, докато навсякъде другаде продавачките работят за минимална заплата. Друго не си правила през живота си, и единствената ти препоръка ако тръгнеш да си търсиш работа би била от мен. НИКОГА не съм била нищо освен мила и приятелски настроена към нея. Онези двете са доброволки, ако ги изгоня, ще отидат в следващия магазин. Тя какво ще прави? Обиди и расистки коментари са грубо нарушение на правилника на компанията. Защо си рискува работата по този начин, да ми прави номера които изобщо не съм заслужила?

И така. Аз обясних всичко на шефката ми, тя е бясна, написа ми един списък от неща, които да направя, и другата семица Джени ще има изненадващ performance review. С мен. Просто не мога да си обясня, как е решила, че е добра идея да се държи така.

Извинявам се за дълия пост.

# 287
    МГМ, аз бих ги свикала всичките хубавици с шефката, като се подкова със стабилни доказателства, че не искат да идват на работа, че не спазват процедурите, че говорят на клиентите за теб, че отказват дарения и бих ги наковала пред всички, като настоявам, да ги изгонят. На една работа имах една бабка ме правише дива и аз понеже съм глупава и търпях глупостите две години. Ако не ги поставиш на място и то както трябва те ще намажат твоите кънки много скоро...Всичко с тях прави през имейли или пред свидетели.

# 288
  • UK
Ами то аз трябва да ги изгоня, но те си мислят, че не мога без тях. На шефката просто й пиша за всичко, което се случва, просто се надявам тя да не реши, че толкова хора няма как да са проблем, и проблемът трябва да съм аз. Те правят нещата лични. Мен не ме интересува що за човек е Алисън или пък Сю, не си позволявам лични нападки, както правят те, просто не е лично. Моето притеснение е, че ако някой изтърве някоя от вазите на Алисън на главата си и се потроши, ще ни вземат и гащите от дупетата в съда. Да не говорим за чисто моралния проблем с това да нараниш някого. Не знам как да докажа много неща, които се случват. Аз пиша мейли на Джени, тя ми пише хвърчащи бележки. Алисън не ползва мейл, Сю също, по телефона разговаряме. Свидетеля на разговора с расистките коментари е едно момче със силен говорен дефект и специални нужди, аз знам, че може да му се вярва, понеже съм работила с него, но шефката ми откъде да знае... Джени е лицемерна до побъркване, другата седмица от разговора ни няма да има никакъв eфект. Правя снимки на магазина след като Алисън го е пренаредила. Ужасно съм обидена че са ме нарекли груба, може да съм всякаква, но груба никога не съм била. Най грубото, което съм си позволявала да кажа по техен адрес, е "ураганът Алисън" след като един ден особено се беше постарала с пренареждането.

Извинявам се за грешките.

# 289
  • някъде в орбита...
МГМ, бележките са си пак доказателство, та на твое място бих пазила и тях. Снимките също, наравно с мейлите. А ако можеш да минеш на текстови съобщения с другите, ще е най-добре, и за тези разговори да имаш нещо черно на бяло.
И най-важното: не преминавай в отбранителна позиция, и не се жалвай. Естествено, не казвам да си нападателна и да таиш всичко в себе си. А да си точно както си била до сега - спокойна, уверена, и каквото и да става не спираш с добрият тон. На шефката всичко се предава в телеграфен стил, без оплаквания или обиди, за да се задържи професионалния тон. Колкото по-професионално и спокойно подходиш в тази ситуация, толкова повече доверие ще ти се гласува.
Наковаване на хора пред шефове не е добра идея. Или можеш да се справиш с проблема (и го правиш без да занимаваш хората нагоре в йерархията), или имаш нужда от помощ (и тогава следваш каквото те съветват, и те преценяват кой ще бъде гонен и кой остава).

Каквото и да се случи, стискам ти палци да благоприятно развитие и повече спокойствие в работата Peace

# 290
  • UK
МГМ, понеже следя темата от доста отдавна, следя развитието ти в Англия от самото начало, адски много ти се радвам, да знаеш.

Може ли да попитам нещо за заплатите и аз - в повечето калкулатори, които намирам има отметки за married или не, как влияе това на заплатата? С мъжът ми нямаме брак, но имаме две деца, това по какъв начин се отразява на заплата, данъци, осигуровки, въобще всичко? Добре ли е да сключим брак от законова гледна точка като се съберем там или е все едно?

# 291
Отговор до Worried и от мен
Мила, тук детето бързо ( надявам се )  ще бъде разпознато като дете в риск, и с право - ако дойде без подслон и живее с мъже. Хората, които работят с деца са обучени , мисли се за сексуална експлоатация и т.н. , дори всичко да е наред, иди доказвай ...
Освен това детето още сега е в уязвима позиция, както и ти, щом този ' баща " така го манипулира, а теб притиска с време и докато си слаба ( !!). Свържи се с приятели и роднини да ти помогнат, в България няма институции.
П.С. Иронично, тук той би бил "възрастен в уязвима позиция" , защото не знае езика. Само затова детето е още повече в риск.

# 292
  • UK
Благодаря ви Simple Smile

Така ще направя, спокойно и цивилизовано ще се държа, изобщо няма да падам на тяхното ниво. Ина, шефката знае, че съм нова и е насреща със съвет, но няма да реши ситуацията вместо мен, освен ако аз не се справя. Тоест аз трябва да се справя.

# 293
# 294
  • UK
Ще се справя Simple Smile

# 295
  • София
Здравейте момичета!
Има ли мами в района на Bushey Heath? Какво е мнението ви за района и най-вече за училищата Primary School в района?

# 296
  • Манчестър

МГМ, пази и документирай всичко когато и както можеш. Работата ти е много важна, но и борбата с английското лицемерие е трудна, още повече ,че те са няколко. Няма да им се даваш де. Само спазвай професионалния тон и не си изпускай нервите каквото и да става. Просто няма да е в твоя полза.

# 297
МГМ има много програми за автоматично записване на телефонните разговори. Аз съм доволна от тази: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appstar.callrecorder

# 298
  • UK
Не знам дали ми е позволено, нали е незакконно да записваш някого без знанието му? В магаина има такава клауза, но по телефона..

Сега чакам следващия епизод от драмата. Два дни почивам и съм оставила на Джени един безкрайно професионален, нетърпящ възражение мейл. Обяснила съм й, че Алисън и Сю не работят в магазина, докато не разговарям с тях, посочила съм няколкото й груби нарушения на правилата и съм й дала за задача да прочете правилника за поведение до петък. В петък предстои разговор, и в зависимост от това как приключи разговора, или ще се оправят нещата, или ще преминат на съвсем друго, доста по официално ниво.

# 299
Не е нелегално да записваш за собствено ползване. Не можеш да го споделяш, но ще ти помогне да анализираш ситуацията по-добре, когато изслушаш разговора няколко пъти на спокойствие. Ще ти помогне и в последствие да не изопачиш преразказа или да не пропуснеш нещо.

Не знам какъв ти е характера, но си сравнително от скоро тук, най-вероятно не си се поангличанчила още. Ние българите им се струваме груби дори когато не сме. Разлика в културите, неизползване на правилните думи, интонация, език на тялото и други подобни допринасят за това.

Общи условия

Активация на акаунт