Великобритания - тема 59 Лятно Морска

• 67 050
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
Скрит текст:
Check, нямам представа как е в Малта, но началното училище тук е до Y6, 11 навършени години. Y7 са secondary school, тоест гимназията. Казваш, че не съм права и вмъкваш Y8 като пример newsm78
Y7, Y8, Y9 са KS3 в гимназията. Ето какво покрива материала по математика тези три години в Англия:
http://www.bbc.co.uk/education/subjects/zqhs34j
В училището на сина ги деляха на 5 сета, като 5 е най-ниското ниво, 1 най-високото. Синът беше в сет 2 и ми правеше впечатление, че част от материала го минаваха не така задълбочено както сет 1. Същото важи и за KS4, където бяха разделени вече на 10сета според знанията и той беше в сет 3. Направо два топика пропуснаха (спомням си добре, че единият беше за векторите). Представи си какво става в още по-долните сетове. В крайна сметка не всеки е добър по математика и се опитват поне да научат децата на основни знания и умения, ако предмета не ги интересува и не им върви. А тези които се представят отлично имат възможност да продължат напред, без да бъдат спирани от съучениците си с по-малко знания. Аз гледах и учебниците за А левълс по математика и там става още по сложен материала, напомни ми МА в първи курс в университета. Аз определено се бях притеснила, дали ще мога да помагам, ако моят продължи с математика. Основно деца от сетове 1 и 2 продължиха с математика за А levels.
Тук не само по математика ги делят.
В Малта делят ли ги така на групи според знанията, да не би това да е проблема  Thinking

Всичко от начало до край и тук е както го описваш, само че от Y6 нататък му казват Form 1, Form 2 и т.н. Form са secondary school. Примерно дъщеря ми сега ще е (още не са започнали училище) Form 3, което е еквивалент на Y9. В primary са Y1 - Y6.
Те тук нищо не са измисляли относно образованието. Всичко е изцяло направено от англичаните и ден днешен е така, без да го променят. A-level и тук е сложен.
Всяка година ги делят на отделни групи, имат и допълнителен subject-и по желание. Примерно сега тя ще учи биология и химия, защото иначе ги няма като задължителни предмети. Също и немски учи от миналата година като subject, както и разни други неща като фотография, fashion design и някакъв предмет, който се изразява в разходки из острова, уж с изследователска цел.  Grinning Ако някой не иска да става математик или физик, никой не го натиска.

milada, дъщеря ми е в може би най-доброто държавно училище, само че всичките така или иначе учат по едни и същи учебници. И да, в сравнение с българските учебници, са бебешки. По-скоро със сборниците, защото аз не помня от 1-ви до 5-ти клас там да е имала домашно от учебник, а само от сборници учеха. Сещам се, че и до 11 вечерта е пишела домашни, три страници задачи от сборник, над някои от които се дивиха и мъжът ми и синът ми, а единият е завършил Морско училище с не знам колко изпита по висша математика, другият сега го завършва. След всичко това, тя тук на ваканция го удари миналата година, само с езиците полагаше усилия.

Сега ще потърся линк.

# 736
Check Please - дъщеря ми е в година 9та в най-горната група (родена началото на 2002). Имат 9 паралелки според академично развитие, като една е топ, две са втори, две трети а в последната от нея знам, че дори не можели да четат доста от децата.
Синът ми е учил в същото у-ще, като е бил във втори сет. Разликата между първи и втори е ОГРОМНА - това е от наблюденията пряко върху моите деца и техни приятели. Домашните на сина ми бяха в пъти по-малко! Той ако имаше 3-4 за седмица, тя има по толкова за всеки ден, и то никога не е само един лист да попълни с отговори на въпроси, а обикновено са по 2-3 листа печатен материал.
Не знам в Бг какви сборници учат, но имам две племенници на годините на дъщеря ми и категорично заявявам, че са почти академично неграмотни, а и двете учат в топ училища в БГ.
Не е само до системата, а е главно до дете и възпитание.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2015, 16:16 от 298

# 737
  • Bristol
Аз съвсем се ообърках, Y8, а е в начално училище още?! Я направо кажи на колко години е, така по ще се разберем  Laughing
Имам съмнение, че "английските" учебници са преработени за малтийските нужди, а може и за тях специално да са написани, но в Англия. Виж линка, който ти пуснах, какво учат на годините на твоето дете в Англия и сравни с Малта и България. За твоя ориентация, 10-11 години, последна година в началното, Y6 тук или 4ти клас в България, ще го намериш под KS2.

# 738
Аз изобщо не твърдя, че всичи деца там са грамотни или са усвоили материала, с който ги заливат.  Peace
Миналата година дъщеря ми я сложиха в сета на отличниците, но това го решиха на база на оценките ѝ от 5-ти клас в България и според езика, който избра да учи. Всеки ден имаше домашни, и по 7-8 страници есета често пишеше, но с математиката просто бяха много лесни нещата.

Аз съвсем се ообърках, Y8, а е в начално училище още?! Я направо кажи на колко години е, така по ще се разберем  Laughing

Къде съм писала, че Y8 е в началното училище?  newsm78 В началото на 2002 е родена, Form 3 ще е тази година, завърши Form 2, което е еквивалент на Y8.
Сега ще видя линка. Peace

п.п. Разгледах отгоре-отгоре. Дайте линк или снимка на някой тест от Y8 или 9, че да се ориентирам по-добре. Това което видях в линка е също толкова зле като тукашния материал. Аз затова и се включих в дискусията, защото знам, че е буквално същото. Под зле имам предвид много лесно и далеч по-назад от това, което учат наборите им в България.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2015, 16:23 от Анонимен

# 739
  • Bristol
Ами аз говорех за началното училище, че дръпват много, в сравнение с наборчетата в България, а после в гимназията  поизостават  Laughing Така че сравнявай KS2. За KS3, лично аз, мисля че забавят доста темповете и поизостават като материал, който трябва да се усвои, в сравнение с България.
Въпросът кой какво усвоява, независимо от това какво му пускат от горе, вече е коренно различен.

# 740
Разбрах те.  Peace Аз сравнявам с петте години, които учеше дъщеря ми в България.

Ето го учебника ѝ от миналата година, не мога да го намеря сканиран, но по-долу в линка има Practice books с отговори. За по-"ниския" сет мисля, че е B1. С1 и С2 са за идващата учебна година.

http://www.amazon.com/Formula-One-Maths-Pupils-Book/dp/0340942568

http://www.hodderplus.co.uk/hoddermaths/formula-one-maths/euro-edition/

# 741
Не са никакви легенди, да не говорим, че в България далеч не учат само по учебници, защото в тях нивото било много ниско. По 2-3 сборника по математика имат и ако искаш ги погледни, пък тогава сравнявай нивАта.
Не говоря за ниво на училища, учители и ученици, а за материала, който се изучава. 11+ например е смешка за всяко средностатистическо дете на съответната възраст.
Ако се опитваш да кажеш, че в сборниците за съответния клас, задачите са от невзет в годината материал - няма как да ти повярвам - сина ми учи в Бг до 2-ри клас - наясно съм.
Не знам какво имаш в предвид 11+, но ако погледнеш тестовете за прием 11+ /полагат ги деца не навършили 11г./ -  незнам в кое Бг училище 10годишните са учили %, съотношения, смесени дроби, вероятности....
Аз нямам опит с по-големи деца в училище - моите наблюдения са за началното училище.

# 742
Ами аз имам опит с до пети клас включително в България и с това сравнявам. Не се опитвам да казвам, а направо казах, че голяма част от материалът по математика е от сборници, защото учебниците били много лесни. Затова и на всяка първа за учебната година родителска среща дават списък със сборници.

# 743
  • UK
Я кажете майките на деца в началното или минали наскоро от там, децата ви подготвят ли се самостоятелно за училище, тестове и всичко? Справят ли се сами без ваша помощ в училище? Тук в Бг всички родители на първи-четвърти клас че и нагоре, които познавам буквално висят над главите на децата, уроци, четене, домашни, всичко се пише и учи съвместно, обясняват ми, че било страшно натоварено в училище, децата не можели сами да се подготвят, претоварвали ги. Масово майки напускат работа и седят в първи клас вкъщи с децата, за да учат и да не изостават. Аз от моето детство макар да е било не съвсем скоро (на 30 съм) такова нещо не помня, макар че нямащюше тогава задължителни преучилищни, за първия срок трябваше да се научим да четем и пишем от-до. Сега май тези неща се учат в предучилищна и пак били много натоварени в началното училище.
Между другото четох съвсем наскоро, че са гласували да отпаднат в Бг оценките и бележниците до 4 клас, досега май само в първи клас нямаше оценки.  

# 744
Аз преди малко писах - искат детето да чете по 10 мин на ден. В училище се занимавали достатъчно, следобедът е за почивка. Аз лично помагам за четенето, защото все още има нужда.
Събота и неделя имат домашно по математика в сайт. В началото помагах с превеждане, вече се справя сам и не му вися на главата. Ако има нужда от помощ ме вика.
Говоря за 8 годишния. Малкият още само си играе в училище. Очакваме от другата седмица книжки за четене вкъщи  Rolling Eyes

# 745
Аз съм помагала единственно в началото по математика, защото имаше много да наваксва, а незнаеше езика.

# 746
  • До хладилника, който обичам
Моята дъщеря завърши четвърти клас в България. Тук дойде и беше шести, Y6. Математиката много я озори, защото никой не учи за проценти и дроби в 1-4 клас в българските училища, не работят и с толкова големи числа. Напредна доста, но още се усещат някои дупки в знанията. Много работят с калкулатори обаче, което мен ме дразни; аз съм консерва, за мен първо трябва да можеш да го сметнеш по конвенционалния начин и да разбираш принципа, че после чак да работиш с калкулатор. Уж щяха да махат калкулаторите, но в нашата гимназия ги ползват засега.

# 747
Бу - сина ми сега започна Y6 - не са работили до сега с калкулатор, но пък аз голям зор видях докато схвана тукашния начин на умножение и деление  Joy

# 748
  • Bristol
Бу, а вероятности учеха ли в 6ти клас? Моята сега започна и още не съм гледала, но имам смътни спомени, че имаха някакви елементарни задачи с вероятности от сина или се бъркам?
Ти като мен и аз мразя калкулатора  Laughing

Ladybird_, методите наистина са им различни. Аз в началото обяснявах на сина българските, защото не разбирах тукашните, но това още повече го обърка и смених подхода Crazy Калкулатор май за тестовете в Y6 нямаше, щерката още не търси калкулатор, но може и да съм позабравила. Влизат с пълна сила в гимназията  ooooh!
Математиката ми е слабост, личи си  Mr. Green

# 749
Тук дойде и беше шести, Y6. Математиката много я озори, защото никой не учи за проценти и дроби в 1-4 клас в българските училища, не работят и с толкова големи числа.  

В пети ги почват в България тези неща, но затова пък явно много бързат да изпреварят англичанчетата другите от колониите им и на висока скорост минават материала.  Mr. Green То не е само до самият материал ами и до натоварването. И ако се падне някоя учителка, която иска в класа ѝ да има поне петима първенци от олимпиади по математика, ела да видиш какво става. Blush

Тестове имат ли децата ви през учебната година. Ей така, другата седмица примерно на учителката да й скимне и да им даде тест? Тук съм много озадачена от липсата на каквато и да е проверка и оценяване през цялата година, само два пъти годишно тестове и то по две седмици само това правят, по график.

Общи условия

Активация на акаунт