Перилни препарати и омекотители - 31

• 61 567
  • 731
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Гес, моята пералня лакомничка за метал бе Аристон Маргарита. Друго не е изяждала. Старата Перла обаче многа обичаше чорапи и да къса най-любимите ти дрехи.
На новата ми машина - LG, на няколко места в упътването пише да не се отваря чекмеджето, докато работи, и аз стриктно го спазвам. Опасявам се някой от стоте датчика да не реши, че е станало нещо много страшно и да мине в сервизен режим  Joy
Днес изпрах бели ленени пердета, бая зацапани, че не са прани от миналата година, с Омо и доза Сноу - станаха като нови. Явно Омото си е все така добро с общите замърсявания (остана ми едно жълто петънце - идея нямам от какво е и от кога...)
Въпрос - с какво махате петна от ръжда?

# 346
.
!истият лимонен, въпреки името си мирише на портокал.

Grinning Това с миризмите е спорна тема, на всеки различно му мирише.

На цитрус ми миришат и двете. Лимонен разтваря и мазнини така че помага в прането по два начина.

Чист линалол мирисал ли си? Нито аз, нито някой от колегите ми някога го е определял, като цитрусова нота. Не се съдържа и в маслото на нито един цитрусов плод. Съдържа се в големи количества в лавандуловото масло, където заедно с линалил ацетат са двата основни компонента.
Лимоненът наистина е добър разтворител на мазнини, но в количествата, в които може да се намери в перилните препарати не изпълнява такава роля. Използва се битовата химия защото е евтин, но понеже е алерген (освен това и ароматът му е нетраен) вече се влага по-малко.

# 347
  • София
Ev_e - на нашете ново лг мъжът ми няколко пъти му отваря чекмеджето, само слуша да не налива вода тогава...аз му дудна, но не ме отразява.... та не спира, продължава си спокойно работата.
аз лично обаче гледам да не я ръчкам докато си работи.

# 348
Guess Who,Благодаря ти!Може би ако има нужда ще погледна чекмеджето,но засега не се налага.  bouquet

# 349
Чист линалол мирисал ли си?

Не, и нямам намерение.

Цитат
с какво махате петна от ръжда

Ръжда се не пере, дори и с ОМО.

# 350
Чист линалол мирисал ли си?

Не, и нямам намерение.

Цитат

И как, след като не си (намеренията са си твоя работа, но и възможност няма как да ти се отдаде), достигна до умозаключението, че: "На цитрус ми миришат и двете". Това, че си го срещал в състава на нещо, което като цяло мирише на цитрус, съвсем не означава, че чистото вещество мирише така. Вероятно не е важно, но все пак бях останал с впечатлението, че темата е информативна и е добре да се пише с необходимите познания.

Виждам, че като цяло има интерес към темата за сила и трайност на ароматите. Ако дамите проявят интерес, бихме могли да го коментираме.

ПП: Петна от ръжда не се отстраняват с обикновени перилни препарати. Ако материята го позволява, може да се опита третиране с разреден разтвор на многоосновна, органична киселина.  Оксалова киселина върши добра работа, но не е достъпна за обикновения потребител. Би могло да се опита и с лимонена киселина (лимонтозу), но трябва да се направи проба за устойчивост на материята и цвета.

# 351
За ръжда - това
Скрит текст:
Съдържа и оксалова киселина освен другото.

Виждам, че като цяло има интерес към темата за сила и трайност на ароматите. Ако дамите проявят интерес, бихме могли да го коментираме.
Че то това е най-важното по тези ширини, не знаеш ли? Laughing

# 352
Скрит текст:

Цитат

Че ти си казал. Има си един български препарат "Клири", който е за петна от ръжда. Съдържа някаква киселина (оксалова, ако не се лъжа).

# 353

Че то това е най-важното по тези ширини, не знаеш ли? Laughing

За мен най-важното е хигиенното качество на прането и естетическия вид на тъканите (белота/запазване на цвета, гладкост). Бих могъл да си омириша дрехите жестоко, ноне виждам смисъл да го правя.  Ако човек иска аромати, парфюмерията е насреща. Дори и масовата парюмерия в наши дни предлага много по-високо качество отколкото който и да е продукт на битовата химия.
Според мен, един перилен препарат трябва да съдържа точно толкова аромат, колкото да маскира естествената миризма на някои от съставките, която често се обяснява като "химическа".

Все пак, ако някой иска да му миришат дрехите-има начини.

# 354
Как?

# 355
  • София
Благодаря за отговорите на TAED, Guess и wdv.

# 356
Как?

Първо трябва да си подбереш аромат. Трябва да е ясно, че не всички аромати са трайни и няма как да бъдат. Типичен пример са цитрусите. Мечтата на всеки в бранша е да създаде дълготрайна цитрусова нота, но за сега не се получава. Има известен напредък (вж. например нитрилите), но като цяло... Друг подобен аромат е лавандулата. Купи си чисто лавандулово масло, капни една капка на хартия и следи трайността. В зависимост от произхода ще се получи между 3 и 8 часа. Разбира се, перилните препарати не съдържат лавандулово масло, но принципните компоненти и съответно крайния резултат са подобни.
Сравни това с мускусен аромат например или пък с ванилов...
Защо е така сега не ми се обяснява.

Имай предвид също, че фиксирането на аромата зависи от вида на тъканта, температурата на пране и продължителността на обработката, както и в много голяма степен от начина на сушене.

# 357
Ariel 3 in 1 pods образуват много пяна което за мен лично не е хич добре.

Persil Power Mix Caps също са на голяма промоция,  сстрахотен аромат, пере без забележки и освежава цветовете яко а и се изплаква много по-лесно от Ариел без да прави барище от пяна.

Ариел имат много силни продукти но специално тези pods са им провал и скоро ще ги заменят.

Аз пък съм на обратното мнение,предпочитам капсулите на Ариела пред тези на Персила.И двата вида съм ползвала,като първите лично за мен са много по-добри,не ми правят много пяна,разтварят се добре,перат добре и аромата им е достатъчно траен и след изсъхване,докато за Персил мнението ми е противоположно,при пране с него изобщо не се разтвори частта с праха,след пране си изтръсквах дрехите от белите частици,не го харесах и към изпиране,а пък за аромат да не говорим,нямяше го никакъв,дори на влажни дрехи,камо ли след изсъхване.Свекърва ми и тя ги пробва и двата вида и виждам,че продължава да си купува от Ариела,не на Персил.Та исках да кажа,че за всеки влак си има пътници-това,че нещо не се харесва на някого,не означава,че ще го спрат от производство.И аз не харесвам Савекс,ама не са го спрели! Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 358
  • София - Рим и обратно
Кой си купува Савекс или Бонукс...?
Вчера спазих дозировката на МФ и за мое учудване омекотяването пак си го биваше. Само дето ароматът беше в пъти по-слаб, но не ми е толкова важно. И на мен ми е писнало от остри натрапчиви  миризми и нула омекотяване Stop.

# 359
  • Бургас На пресечката за Рая
Гес, моята пералня лакомничка за метал бе Аристон Маргарита. Друго не е изяждала. Старата Перла обаче многа обичаше чорапи и да къса най-любимите ти дрехи.
На новата ми машина - LG, на няколко места в упътването пише да не се отваря чекмеджето, докато работи, и аз стриктно го спазвам. Опасявам се някой от стоте датчика да не реши, че е станало нещо много страшно и да мине в сервизен режим  Joy
Днес изпрах бели ленени пердета, бая зацапани, че не са прани от миналата година, с Омо и доза Сноу - станаха като нови. Явно Омото си е все така добро с общите замърсявания (остана ми едно жълто петънце - идея нямам от какво е и от кога...)
Въпрос - с какво махате петна от ръжда?
  bouquet
  bouquet
Ръжда съм чистила и по дрехи със цилит гел за баня. А за мазни петна по дрехи ползвам обезмаслител Сано..........

Общи условия

Активация на акаунт