СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 4

• 187 035
  • 915
  •   1
Отговори
# 810
# 811
Здравейте,

дали някой има задачите от ОМТ 2016 ?

Ще съм ви благодарна, ако ги споделите  Hug

# 812
http://smg.bg/news.php?id=510

"Ние, учителите по математика от СМГ „Паисий Хилендарски“, сме силно загрижени и обезпокоени от възникналата ситуация и считаме, че тя може да доведе до криза в провеждането на националните състезания и олимпиади през 2016/2017 година, а също така и в подбора, подготовката и участието на национален отбор на България в международната олимпиада по математика през юли 2017 година.
....
Експертното решение на проблема предполага пълноценна комуникация между представителите на МОН и специалистите от СМБ и ИМИ, които са компетентните лица, притежаващи опит да реализират дейностите на комисията.

Солидарни сме с колегите си, подали оставка."

В това турбулентно време  няма кой да чуе този вик... Как по-точно експертите да кажат на чиновниците, че последните правят грозна грешка във вреда на децата и във вреда на математиката в България?

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 09:09 от Obsolete

# 813
# 814
  • София
Бих добавила - и за техните родители...
Много неприятна история. Дали бъдещото служебно правителство ще се заеме с проблема или ще реши, че това му е последна грижа... Sad
Може би е добре този линк да се пусне и в темата за математическите турнири, защото все пак не само семегейци са засегнати. Реших да проверя дали Obsolete го е пускала и там, но така и не можах да разбера - последните страници се коментират някакви състезания са първокласници... ooooh!

# 815
Може би е добре този линк да се пусне и в темата за математическите турнири, защото все пак не само семегейци са засегнати. Реших да проверя дали Obsolete го е пускала и там, но така и не можах да разбера - последните страници се коментират някакви състезания са първокласници... ooooh!
Линкът е пускан, а проблемът е обсъждан доста преди мнението на Макелов да се появи в интернет пространството.
Скрит текст:
Между другото темата за турнирите е за всички. Какво лошо има да се обсъждат състезания за първокласници? Веднага след публикуването на откритото писмо на оттеглящите се от комисиите, дадох линк към него в темата. Тия дни някой пусна линк и към мнението на Макелов. Интересът в темата разбираемо не е голям. Там пишат повече родители на по-малки ученици. Всъщност майка на СМГ-еец доста активно защити г-н Гроздев в темата за турнирите, така че проблемът не е останал незабелязан.

Последна редакция: пн, 21 ное 2016, 21:23 от Анонимен

# 816
И тук важат законите на търсенето и предлагането както на пазара, а колко родители на деца 1-4 клас пишат в темата и колко родителите на математици олимпийци? 100:1, или 1000:1? А даже нещо ми се струва, че родители на олимпийци май и въобще не пишат вече. Та с оглед на това съотношение за коя информация според вас има търсене? Отговорът е ясен и този отговор обуславя и състоянието на онази тема. Там фокусът е тотално изместен към състезанията не само под олимпийската възраст (9 - 12 клас), а даже и съвсем надолу към 1 - 4 клас, че даже и ПУК. На някого може да му се струва, че това е израждане, но си е факт. И с оглед на този факт да се дискутират сериозни неща в онази тема ми се струва безсмислено - те биват удавяни и погълнати от друг вид информация. Затова темата за СМГ се е оказала удачен пристан за мненията по сериозни въпроси - в нея се пише рядко и писаното остава ясно различимо. Е, това е нещо като спам в известен смисъл, но алтернативата е да се направи тема само за олимпийска математика, в която някой ентусиаст да събере всички постинги от няколко теми. Но имам съмнения, че тази нова тема може да потъне и пак да се изгуби.

Та това е то, новата вълна в математическата мода не са олимпиадите, а състезанията в най-долната възрастова група. То и без това вече медали от олимпиади май не вкарват автоматично в топ световните университети, както беше едно време, което допълнително сваля интереса и ентусиазма. А кой знае дали не е и по-добре така? За интелектуалното здраве на нацията масовият интерес към математиката може би е по-важен от успехите, неуспехите и проблемите на шепа изтъкналт състезатели, които все едно почти под строй заминават в чужбина след 12 клас.

# 817
Вчера си мислех, колко е хубаво за по-малките, че от последните випуски на СМГ са останали няколко от състезателите в България, защото много помагат в подготовката по информатика.

# 818
  • София

Отговорът е ясен и този отговор обуславя и състоянието на онази тема. Там фокусът е тотално изместен към състезанията не само под олимпийската възраст (9 - 12 клас), а даже и съвсем надолу към 1 - 4 клас, че даже и ПУК.
...  И с оглед на този факт да се дискутират сериозни неща в онази тема ми се струва безсмислено - те биват удавяни и погълнати от друг вид информация.
..., но алтернативата е да се направи тема само за олимпийска математика, в която някой ентусиаст да събере всички постинги от няколко теми. Но имам съмнения, че тази нова тема може да потъне и пак да се изгуби.

Та това е то, новата вълна в математическата мода не са олимпиадите, а състезанията в най-долната възрастова група. То и без това вече медали от олимпиади май не вкарват автоматично в топ световните университети, както беше едно време, което допълнително сваля интереса и ентусиазма. А кой знае дали не е и по-добре така? За интелектуалното здраве на нацията масовият интерес към математиката може би е по-важен от успехите, неуспехите и проблемите на шепа изтъкналт състезатели, които все едно почти под строй заминават в чужбина след 12 клас.

Мисля, че по въпросите на олимпийската математика напоследък не се пише активно тук не само поради нейния "бутиков" характер, но и защото желанието да се споделя и да се обсъжда тя на всеослушание не е голямо. Предполагам, че състезателите, които се занимават /или са се занимавали/ с нея, както и техните родители, учители и ръководители, се познават достатъчно добре и предпочитат да коментират помежду си, вместо да пишат по форуми.
Иначе по темата в последния месец има доста материали в интернет, вкл. писмо от ФМИ към СУ, което прочетох тази сутрин: http://forum.alekdimitrov.com/index.php/topic,60359.msg608075.html#msg608075

Последна редакция: вт, 22 ное 2016, 10:21 от Prizma

# 819
Пуснах линка само тук, защото голяма част от националните отбори са съставени от семегейци и тук това послание ще бъде видяно и разбрано по-добре. Надявам се на това.

Харесва ми, когато човек отстоява значимостта на труда и на постиженията си. Затова се радвам на ясно изразената позиция на подалите оставка, на учителите от СМГ, на Макелов и на групата бивши състезатели.

(иначе, разбира се, следя дискусията по темата в "Мат.турнири" и не само там:))

mimsun, наистина е хубаво, че състезателите, останали в БГ, помагат на малките. Не знам как е по информатика, но по математика от години е практика бивши състезатели (независимо къде учат) да се включват в подготовката на отборите и да помагат при някои състезания. Включително и със задачи, както стана и на сегашния Есенен МТ. В СМГ бивши състезатели по време на ваканциите си се включват с водене на школи и лекции. Участват с лекции и в лагерите в Пампорово.

# 820
  • София
То и без това вече медали от олимпиади май не вкарват автоматично в топ световните университети, както беше едно време, което допълнително сваля интереса и ентусиазма. А кой знае дали не е и по-добре така?

Напиши повече размисли и наблюдения по въпроса, ако не изглежда като спам в темата за любимото ви училище.

# 821
То и без това вече медали от олимпиади май не вкарват автоматично в топ световните университети, както беше едно време, което допълнително сваля интереса и ентусиазма. А кой знае дали не е и по-добре така?

Напиши повече размисли и наблюдения по въпроса, ако не изглежда като спам в темата за любимото ви училище.

Предпочитам да се въздържа, защото мнението ми все пак е субективно. Още повече нямам наблюдения върху всички университети, а само върху някаква крайно тясна извадка. Да не говорим, че всяка година нещата се променят и опитът от вчера днес може да не е адекватен. С оглед на всичко това не искам да рискувам да заблудя някого и затова оставям всеки сам да си проучи и прецени Peace

Неслучайно и в първото си мнение написах "май не вкарват автоматично" за да подчертая, че не давам гарантирана информация, а субективно мнение.

# 822
  • София
Съмнявам се преди години медалите автоматично да са вкарвали в топ университети. И американските у-нита и Оксбридж си имат дългогодишна система за подбор и медалите са плюс в досието, но не са единствено условие.
Между другото, не се сещам за някой от топ математиците/информатиците/физиците от последния завършил випуск, който да не учи в Оскбридж или Айви лигата. Имаше някои, които бяха решили да си останат тук, но те не са кандидатствали, за да се вадят изводи, че не са били приети...

Последна редакция: вт, 22 ное 2016, 12:45 от mamamilk

# 823
  • София
Черна станция, много ясно, че е частично наблюдение в/у деца и университети. И че нещата се менят във времето. Peace
Скрит текст:
И аз имам някакви лични наблюдения, но за друго у-ще и от чисто любопитство попитах, моите деца са още малки Simple Smile

# 824

Общи условия

Активация на акаунт