СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 4

• 187 151
  • 915
  •   1
Отговори
# 90
И при нас така, днес записах сина. Става въпрос за 5-ти клас, с английски език. Да питам опитните, вярно ли е толкова зле английския, четох назад в темите, че го карали едва ли не като свободен час newsm78. Досега сме учили английски език горе-долу сериозно в основното училище и по школи. В 5-ти клас от 0-та ли започват, по какви учебници, нещо за частната школа, която на място предлага обучение и ни раздаде листовки при записването (International House Sofia)? Наясно съм, че силата тук не е езиковото обучение и все пак ми се иска да знам какво е положението, както и дали изобщо ще остава време и сили за извънкласни занимания.

С риск да стана обект на бъзик - добре ли би било да се порешава чат пат по нещо за септември Crazy

За английския - в пети клас часовете по език са малко (нещо като 2-3 часа седмично май), т.е. за тези часове само децата, които започват от нула, могат лекичко да напреднат. Останалите - преговарят. Ние не разчитахме на училището за учене на език. Допирът ми с тези от International House Sofia е минимален - силно ме дразнят с облъчването и с раздаването на листовки на почти всяка родителска среща.

За лятото и задачите сериозно - ако мога да дам съвет, то той ще е да дадете пълна активна почивка на децата. Минали са през трудна година, а им предстои още по-трудна - ново училище, нова среда, нов ритъм, нов клас, високи изисквания, първи провали, първи тройки и четворки в бележниците, много и трудни задачи, ранно ставане, пътуване, почти всеки ден 3 пълни блока в училище, отношение към тях като към големи ученици. Няма да е лесно нито за тях, нито за вас. Затова - почивайте и сe наслаждавайте на лятото.

# 91
Да питам опитните, вярно ли е толкова зле английския, четох назад в темите, че го карали едва ли не като свободен час newsm78. Досега сме учили английски език горе-долу сериозно в основното училище и по школи. В 5-ти клас от 0-та ли започват, по какви учебници, нещо за частната школа, която на място предлага обучение и ни раздаде листовки при записването (International House Sofia)? Наясно съм, че силата тук не е езиковото обучение и все пак ми се иска да знам какво е положението, както и дали изобщо ще остава време и сили за извънкласни занимания.

Учи си се съвсем нормално, а на какво ниво ще бъде си зависи от децата. Това, че било супер зле, са спекулации от хора, чиито деца са доста напред и е ясно, че никой няма да им предложи частни уроци. А си е и форма на самохвалство да споменеш как се преподава на по-ниско ниво от знанията на детето ти, нали Twisted Evil Други пък очакват едва ли не децата им да вземат сертификат без курсове и се цупят, че не става. Ми не става, защото все пак говорим за клас, в който има деца с различно ниво и мотивация. Учи се нормално, не е лигавене или свободен час, но не може да се очакват чудеса.
Иначе време за курсове остава, в 12 клас сигурно болшинството деца имат някакъв сертификат взет с курсове.

# 92
  • София
Бора, много се радвам за вас. Ще ви чакаме.  Hug
Зомбайо, починете си това лято. Миналото моят се отдаде на пълен, заслужен релакс.  Peace
Призма, как само 2?  newsm78 След 5-ти клас никакви оправдания - по 1 на ден.  Naughty Laughing

Последна редакция: ср, 01 юли 2015, 19:10 от *Ирина*

# 93
  • София
Синът ми до сега изучаваше усилено френски в училище и сега много иска да си го продължи. Днес мъжът ми, като го е записвал, е разпитал момичетата от International House дали ще има курсове по френски и те му отговорили, че засега само английски и немски, но ако се съберат няколко деца по френски можели да организират и такива курсове. Та въпросът ми е тук дали има такива желаещи, да продължат с френски и ако да, нека ми пишат на лични и заедно да се опитаме нещо да направим...

# 94
  • София
Познавам много доволни родители от IH Sofia, но нямам личен опит с курса им в СМГ.
Иначе, обучението по АЕ е прилично, но и няма как нивото да бъде по мярка за всички деца от класа.

Добре дошли в темата!

Колкото до възможността за странични занимания, първия месец и половина е голям гърч. После  нещата се подобряват.

Ох, много харесвам лигави съфорумки  Joy

# 95
  • София
Относно IH и английския в СМГ ето какво бях писала в друга тема по въпроса:
---
При дъщеря ми имаше неуредици от административен характер - курса приключи януари вместо май. Това се дължеше на факта, че групата им беше само от 3 деца и са решили да я оставят, но намалят часовете. Неприятното беше, че го разбрах януари. Истината е, че и да го знаех от по-рано пак щях да я запиша на този курс. 
Предложиха ми различни варианти за след януари, но за съжаление бяха в неудобно за дъщеря ми време и се отказахме.
Въпреки всичко съм много доволна от обучението и ако следващата учебна година (8 клас) дъщеря ми продължи в паралелка с изучаване на различен от английски език, отново ще я запиша на курс в IH.
Преподаваше и Ерик.
---

Да допълня, че вече им писах да имат предвид дъщеря ми за следващата година, но все още се чудя дали натоварването няма да е много голямо и не е ли по-добре да оставим английския за 9 клас. Ще съм благодарна, ако може някой да сподели личен опит.

# 96
Никаква спекулация не е, че най-полезното от английския в прогимназията в СМГ е възможността по време на часовете да си пишеш домашните по математика.
Преподаването с нищо не се различава от това в обикновено училище.
В СМГ от 5 клас се събира цвета на София, който с много малки изключения е достатъчно напред с английския за да няма какво да научи от училищния в периода 5-7 клас.
Абсурдни са приказките за самохвалство, просто трябва да се отчита кой идва да се учи. Децата, както са най-напред с математиката, така и в общия случай са най-напред с езика и другите предмети.

# 97
Никаква спекулация не е, че най-полезното от английския в прогимназията в СМГ е възможността по време на часовете да си пишеш домашните по математика.
Преподаването с нищо не се различава от това в обикновено училище.
В СМГ от 5 клас се събира цвета на София, който с много малки изключения е достатъчно напред с английския за да няма какво да научи от училищния в периода 5-7 клас.
Абсурдни са приказките за самохвалство, просто трябва да се отчита кой идва да се учи. Децата, както са най-напред с математиката, така и в общия случай са най-напред с езика и другите предмети.

Taка е, ама не на 100%. Ако всички деца бяха така щеше да се преподава на високо ниво и да е полезно. Обаче винаги има няколко деца, които не са учили езици по някаква причина. Има и деца, които са учили немски, руски или друг език. И така 1/3 от децата са си почти начинаещи. Останалите варират в нива от А2 до В2. Ха върви преподавай на високо ниво. И затова начинаещите се потят, а напредналите си пишат домашните, както каза ти, а нивото е като навсякъде.

# 98
  • София
Аз пък си мисля, че покрай компютърните игри няма дете, което да е на нула по английски.

# 99
# 100

Taка е, ама не на 100%. Ако всички деца бяха така щеше да се преподава на високо ниво и да е полезно. Обаче винаги има няколко деца, които не са учили езици по някаква причина. Има и деца, които са учили немски, руски или друг език. И така 1/3 от децата са си почти начинаещи. Останалите варират в нива от А2 до В2. Ха върви преподавай на високо ниво. И затова начинаещите се потят, а напредналите си пишат домашните, както каза ти, а нивото е като навсякъде.

Определено нямаше да се преподава на по-високо ниво. Няма никакви технически пречки да се прави от години, но не се прави.
Елементарно е да разделиш 84 деца не на А Б и В клас, а на начинаещи, средни и напреднали.
Никой не го прави, няма и да го направи.
СМГ, въпреки прекрасните преподаватели и традиции в математиката все пак е общинско училище с цялата вдървеност и традиционност, следваща от това.

# 101

Много хубаво интервю. Благодаря, че го сподели.
Много жалко ,наистина, за нашите прекрасни учители и заплащането, което получават.

# 102
  • София

Елементарно е да разделиш 84 деца не на А Б и В клас, а на начинаещи, средни и напреднали.
Никой не го прави, няма и да го направи.
СМГ, въпреки прекрасните преподаватели и традиции в математиката все пак е общинско училище с цялата вдървеност и традиционност, следваща от това.

Вече са само 56 деца, има и немска паралелка.

Ха, видяхте ли какъв курс са обявили за мъниците и кой ще го води! Така ми се иска нещо подобно да има и за по-големи. Но и да направят, няма да можем да се възползваме.  

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 00:06 от Prizma

# 103
Какъв?

# 104
  • София
Четене с разбиране при Людмил Попов за 3 и 4 клас.
Той води ли някакви курсове някъде за по-големи?

Общи условия

Активация на акаунт